Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Myślałem o prostokątnych kanałach 200x90 mm. Tak myślałem że dedykowane pod rury rękawy nie sprostają zadaniu na nieogrzewanej klatce.Wełna to chyba dobry pomysł. Kominek jest zbudowany tak że dołem wpada powietrze z pomieszczenia w którym się znajduje myślałem że to wystarczy jutro wrzucę zdjęcie. Tylko czy przy takiej długości kanału temperatura powietrza na wylocie będzie w stanie ogrzać tak odległe pomieszczenia. ??? Dodam że kominek jest na 140 m2. wiec zapas spory i jak dobrze się w nim napali to jest prawdziwa sauna ( w jednym pomieszczeniu:bash:)

P.s nie takie rzeczy ze szwagrem się robiło

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Planuję w takim domku kominek https://www.extradom.pl/projekt-domu-bw-49-JGC1116

Ściany pototherm +15cm styropianu, do ogrzania salon i DGP na dwie większe sypialnie u góry. Palenie pewnie okazjonalne albo w okresach przejściowych. Dom w małopolsce, czyli zaostrzone normy (chyba) wydajności.

W jaką moc wkładu celować ? Czy musi mieć jakieś wyjścia do DGP, czy to załatwia zabudowa wkładu ? Można prosić jakieś przykłady (raczej tańsze rozwiązania) ?

Z góry dziękuję

Cześć,

Planuję w takim domku kominek https://www.extradom.pl/projekt-domu-bw-49-JGC1116

Ściany pototherm +15cm styropianu, do ogrzania salon i DGP na dwie większe sypialnie u góry. Palenie pewnie okazjonalne albo w okresach przejściowych. Dom w małopolsce, czyli zaostrzone normy (chyba) wydajności.

W jaką moc wkładu celować ? Czy musi mieć jakieś wyjścia do DGP, czy to załatwia zabudowa wkładu ? Można prosić jakieś przykłady (raczej tańsze rozwiązania) ?

Z góry dziękuję

Skoro nie ma być do grzania, nie skupiałbym się na mocy...W kwestii jakości, trzeba poczytać opinie i wyrobić sobie własną na tej podstawie. Jak zapytasz konkretnie, jeden poleci Ci Kratki, drugi Romotopa, a trzeci Hajduka...Jeszcze inni Robirena, Arysto, Hitze, Unico czy MCZ...I wszyscy będą mieli rację!;)

1. Specyfika budynku

- dom dwurodziny (bliźniak)

- powierzchnia: całkowita - 80m2 / użytkowa 74,71m2

- sciany: pustak max-19, ocieplenie Yetico Fasada Alfa 10cm

- strop: drewniany

- poddasze: użytkowe, ocieplone wełną 20cm

- okna: dwuszybowe

- ogrzewnie podstawowe gazowe, piec Junkers

- współczynnik przenikania ciepła dla ścian (dla t > 16st C): Kmax = 0.55 W/m2K

- mamy przygotowaną instalację nawiewową (mówiac kolokwialnie dzira w posadce z wylotem na zewnątrz budynku, o ile pamiętam nazywa się DGP)

2. Oczekiwania względem kominka

- kominek będzie bez płaszcza wodnego i będzie służył do dodatkowego dogrzewania mieszkania;

- planujemy palić w nim głównie w sezonie grzewczym (kilka godzin dzinnie)

- chcemy aby kominek był narożny

- kominek powinien być narożny, prostokątny, z boczną szybą, możliwe wąski

- bezawaryjność (o ile możemy o takim parametrze w odniesieniu do kominków mówić)

- dobry stosunek ceny do jakości

Proszę o poradę

- jakiej marki i mocy kominek wybrać;

- o co warto zadbać przed zakupem i instalacją;

Edytowane przez Redakcja

Axmaster. Masz blisko...Ludzie ciągną do mnie nawet z drugiego końca Polski, żeby pogadać o tych wszystkich "stosunkach" kominkowych. Kupisz nie kupisz, ale co zobaczysz i przyswoisz to Twoje...Kilkanaście czynnych kominów w jednej firmie kominkowej! :)

Nie wiem gdzie o to pytać, a nie chce zakładać nowego tematu. Kupiłem szczotkę kominiarską do czyszczenia z sadzy kanałów spalinowych w ceramicznym wymienniku akumulacyjnym. Kanały mają 17x17 cm, szczotka jest okrągła 23 cm, więc muszę ją przyciąć. I tu pytanie: przyciąć ją dokładnie na wymiar kanałów, czy zrobić lekki naddatek? Tak, żeby dobrze zbierała, ale też żeby mi się nie zaklinowała w wymienniku.

Pozdrawiam

Nie wiem gdzie o to pytać, a nie chce zakładać nowego tematu. Kupiłem szczotkę kominiarską do czyszczenia z sadzy kanałów spalinowych w ceramicznym wymienniku akumulacyjnym. Kanały mają 17x17 cm, szczotka jest okrągła 23 cm, więc muszę ją przyciąć

Jak masz kwadratowe kanały, to IMO kupiłeś za małą szczotkę, bo przekątną masz ponad 24cm. Nie dotniesz jej tak:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=390428

Tak, tak Kaizen....jeszcze z centymetr naddatku by się przydał, bo przecie szczota się ugnie...:rolleyes:

Obsługa masy akumulacyjnej nie polega na szorowaniu ścian pionowych wymiennika szczotą, tylko kulturze spalania:

1.Suche drewno (do 20% wilgoci)

2.Wysoka temperatura w palenisku (okresowo 800-900 o C, albo więcej)

3.Wybieranie na dole systemu, tego co spadnie

4.Można trochę podrapać, ale nie wielkość się liczy, tylko technika :D

Jeśli ktoś spala drewno niewłaściwie, lub nie sezonowane, niedosuszone - żadna szczota mu nie pomoże...."lufa w krzokach", jak to Gustlik mawiał....

A teraz przykładowe fotki z systemowymi kanałami. Podobnej wielkości wyczystki mają KMS Ortnera, czy klocki z Ratha, Bruli.... Którędy chcecie te wasze szczoty wkładać?!

http://www.cebud.eu/news_images/333.

Pełna zgoda Piotrze, tylko po 5 latach użytkowania piecokominka czas w końcu wybrać to co się tam nazbierało i wyszorować całość. A nazbierało się, bo największe błędy w paleniu popełnia się na początku. Poza tym ekipy budowlane spalały tam wszystko co mniej więcej dało się spalić. O dawkowaniu powietrza nie wspomnę, po fakcie dowiadywałem się, że jak kończyli pracę, to po prostu zamykali dopływ powietrza i szli do domu zostawiając palenisko pełne kiszącego się opału :) Efekt - zapieczona wyczystka i to właśnie ta na dole, najbardziej potrzebna. Od lejącej się smoły oczywiście. Nie było rady - delikatnie ją rozwierciłem, lekko rozkułem i wyjąłem w dwóch kawałkach. Wygarnąłem ze środka węglarkę tłustej, woskowej w dotyku, bardzo czarnej sadzy w formie połyskliwych kryształków. Potem wyszczotkowałem całość i gotowe. Ta sadza strącona ze ścianek wymiennika była zupełnie inna - sucha, pylista, brązowa. Taka sama sadza jest w wymienniku wodnym, odkąd zacząłem ustawiać wyższą temperaturę startu na sterowniku pompy. Łatwo odchodzi od ścianek wymiennika, często sama spada. Kupię taką plastikową szczotkę do rur z kwasówki, w zupełności wystarczy, a łatwiejsza w obsłudze. Edytowane przez Krakers70

:D

A szczotkę przepchałem przez wyczystkę 10 cm, oj miałem z tym zabawy, samo szczotkowanie też. Te druciane szczoty to ciężka artyleria na mocno zasyfiony komin. Przepychałem z oporem, a zmiana kierunku to już była siłownia. Umachałem się fest :) Teraz widzę, że niepotrzebnie, aż takie skrobanie nie było potrzebne. No i będę musiał kupić w Cebudzie nową wyczystkę. Ale to grosze.

Zresztą wymiennik wodny jest gorszy do czyszczenie, tam wybrać sadzę da się tylko odkurzaczem, więcej zakamarków.

Generalnie ciszę się, że mam to za sobą :D

Szanowni Forumowicze zajmujący się budową kominków,

Zamierzam sprawić sobie kominek w miejscu, które przedstawiam na załączonym zdjęciu. Zależy mi na jak najbardziej płaskim urządzeniu (jak najmniejsza głębokość). Znalazłem w necie produkt Spartherm o nazwie Varia AS - 2Rh-4S, który według rysunku ma głębokość całkowitą niecałe 43 cm.

Ne mam bladego pojęcia na temat budowy kominków i moi fachowcy od innych rzeczy również nie potrafią nic doradzić, więc postanowiłem zadać kilka pytań na forum:

1) czy znacie jakieś inne porównywalne produkty o małej głębokości?

2) czy w miejscu gdzie będzie stał kominek robimy zwykłą wylewkę na styropianie (20 cm styro), czy budujemy jakiś specjalny fundament? (muszę wiedzieć, przed wylewkami)

3) jak rozwiązać problem dostępu do wyczystki (może jakieś miejsce na drewno, które zamaskuje drzwiczki?)

4) czym obudowuje się kominek? (płyta g-k, czy jakieś specjalne płyty)

5) ten komin jest już otynkowany, czy można zostawić tynk na wierzchu, czy trzeba go jeszcze dodatkowo obudować np. płytą g-k

6) czy znacie jakichś wykonawców, którzy projektują i wykonują kominki w Łodzi? (preferuję fachowców, którzy przy okazji sprzedają urządzenia, a nie sprzedawców, którzy przy okazji montują sprzedawane produkty)

ta Varia ma szerokość ok. 88 cm, a ja mam do dyspozycji ok. 135 cm obok komina.

IMG_6182 (1).jpg

• 1 month później...
Witam wszystkich budujących i nie tylko. To jeden z moich pierwszych postów, więc przepraszam jeżeli pytam o coś oczywistego. Mam pytanie , czy tynkować komin od kominka na użytkowym strychu. Wykonawca proponuje obłożenie komina wełną i obłożenie karton-gipsem. Z kolei znajomy twierdzi, że trzeba otynkować , a wcześniej położyć siatkę. Komin tradycyjny murowany.