pestka56 24.08.2017 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Może spalać. Wolnoć Tomku... Tyle, że wkład zużywa masę tlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.08.2017 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Może spalać. Wolnoć Tomku... Tyle, że wkład zużywa masę tlenu. I powoduje ciąg, więc wysysa powietrze (zużyte) z pomieszczenia - czyli ta naprawdę wspomaga wentylację i dostarcza świeżego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2017 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 (edytowane) Pod warunkiem, że gdzieś jest nawiew tego powietrza. A tak gwoli ścisłości, zużyte powietrze to dwutlenek węgla. Ogień potrzebuje tlenu. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2017 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Pod warunkiem, że gdzieś jest nawiew tego powietrza. A tak gwoli ścisłości, zużyte powietrze to dwutlenek węgla. Ogień potrzebuje tlenu. Jak produkty spalania dostają się do pomieszczenia, to poważny problem. A zużyte powietrze to nie dwutlenek węgla. To dalej w większości azot. Ma trochę więcej dwutlenku węgla, i mniej tlenu niż to za oknem. Jest trochę wilgotniejsze i może zawierać trochę więcej śmierdzących i szkodliwych substancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.08.2017 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Dobrze wybudowany kominek czy piec, właściwie funkcjonujący wkład, dobry ciąg w kominie i wszystko może być na nic, gdy użytkownik nie umie się takim sprzętem posługiwać A powietrze jak zwał tak zwał, tylko spróbuj rozpalić w kominku, gdy nawiew do paleniska jest z pomieszczenia, a to pomieszczenie nie ma nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2017 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 A powietrze jak zwał tak zwał, tylko spróbuj rozpalić w kominku, gdy nawiew do paleniska jest z pomieszczenia, a to pomieszczenie nie ma nawiewu. § 132 p. 3 Rozporządzenia w sprawie WT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.08.2017 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Pestka. Konieczność doprowadzenia powietrza do spalania jest oczywista jak słońce. Konieczność robienia dolotu to mit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_86 30.08.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Witam forumowiczów, jestem w trakcie budowy domu murowanego letniskowego z zamiarem użytkowania weekendowo również w zimie.Domek będzie miał powierzchnię 75 m2 z antresolą nad częścią salonu, a na górze 2 pokoje z oknami dachowymi. Jestem zainteresowany ogrzewaniem domu za pomocą ogrzewania podłogowego elektrycznego ze sterowaniem GSM plus kozą.Na chwilę obecną wybór padł na kozę K9 z firmy kratki:https://kratki.com/sklep/pl/produkt/1472/koza-k9-pw-fi-150 Szukam odpowiednio dużej kozy która zapewni mi dłuższe grzanie bez konieczności ciągłego zaglądania do niej.Czytałem na forum że dolot powietrza z zewnątrz jest istotny. Czy ta koza będzie odpowiednia czy polecacie coś innego? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi co do kozy i ogrzewania.Pozdrawiam,Marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Pestka. Konieczność doprowadzenia powietrza do spalania jest oczywista jak słońce. Konieczność robienia dolotu to mit. Dlaczego mit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 30.08.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Piotrowi zapewne chodzi o zaprzęgnięcie kominka do wentylacji naturalnej. Rozproszone nawiewy np. pod oknami dostarczają świeżego powietrza, kominek pełni funkcję kratki wywiewnej. Wtedy powietrze do spalania - przynajmniej częściowo - powinno być pobierane z wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Ale wtedy, tak jak piszesz, palenisko pobiera powietrze z wnętrza domu. Nie każdy dom się do tego nadaje, np. te z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.08.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Pestka. Dolot w domach z WM nie podlega dyskusji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2017 Pestka. Dolot w domach z WM nie podlega dyskusji... Wytłumacz te zależności KAIZENowi, bo chyba nie przypuszczasz, że ciągnąc za język sdunów o d tak dawna, nie wiem o ta takiej podstawowej rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 06.09.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Cześć,Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc pozwolę sobie napisać tutaj.Wczoraj był u nas pan z firmy sprzedającej i montującej kominki. Żona sobie wymyśliła, no więc będzie kominek do rekreacyjnego, świąteczno-zimno weekendowego przepalania. Upierała się za wkładem, ja skłaniałem się bardziej ku kozie (bardziej mi jakoś pasuje do naszego salonu).Po chwili dyskusji i przymiarek (mamy bzdurnie doprowadzone powietrze względem otworu w kominie - wymaga przeróbki) stanęło na kozie.Ów wspomniany Pan polecał sprzęty Jotula, ale cena troszkę za wysoka, jednak nie upierał się, że musi nam wepchnąć koniecznie tę firmę. Stanęło na tańszych rozwiązaniach THORMA. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą? Cena za kozę w okolicach 2800-3000zł z tych, które nas zainteresowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.09.2017 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2017 .....Stanęło na tańszych rozwiązaniach THORMA. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą? Cena za kozę w okolicach 2800-3000zł z tych, które nas zainteresowały. Jeśli Cię stać, albo znajdziesz kozę Jotula z drugiej ręki (ma taką Waniliana od roku), to bierz. Natomiast o Thormę, ale o wkład możesz zapytać Gaję2. Ma Valencję. To nieduży płaski wkład o nowoczesnej formie. Jeśli Cię to interesuje, to TU od postu 2159 do 2172 była dyskusja o wyglądzie i usytuowaniu w salonie. Narysowałam trochę pomysłów na obudowy. Dalej też. Zobacz też u ewedeli (TU). Ona wybrała o ile pamiętam Alikante (też zrobiłam trochę obrazków inspiracyjnych). W obu wątkach sporo było zastanawiania się nad małymi wkładami. Gdzieś tam u Ewedeli robiłam listę niedużych wkładów. Wątek krótki, znajdziesz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 07.09.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2017 Dziękuję bardzo za linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.09.2017 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Witam.Baturka ratuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.09.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Jakoś dziwnie mi się wklejają te skany z maila.Pomóż i podpowiedz jak zobaczysz ten kosztorys i zestawienie.Robocizna 7000 zł.Bez KG tylko obudowa z płyt krzemianowo ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.09.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Halo Panie inżynierze!Odpowiedz mi proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 08.09.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 NS, ogóle się nie wkleiły. Nie ma fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts