Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pod warunkiem, że gdzieś jest nawiew tego powietrza.

A tak gwoli ścisłości, zużyte powietrze to dwutlenek węgla. Ogień potrzebuje tlenu.

Edytowane przez pestka56

Pod warunkiem, że gdzieś jest nawiew tego powietrza.

A tak gwoli ścisłości, zużyte powietrze to dwutlenek węgla. Ogień potrzebuje tlenu.

Jak produkty spalania dostają się do pomieszczenia, to poważny problem.

A zużyte powietrze to nie dwutlenek węgla. To dalej w większości azot. Ma trochę więcej dwutlenku węgla, i mniej tlenu niż to za oknem. Jest trochę wilgotniejsze i może zawierać trochę więcej śmierdzących i szkodliwych substancji.

Dobrze wybudowany kominek czy piec, właściwie funkcjonujący wkład, dobry ciąg w kominie i wszystko może być na nic, gdy użytkownik nie umie się takim sprzętem posługiwać:(

A powietrze jak zwał tak zwał, tylko spróbuj rozpalić w kominku, gdy nawiew do paleniska jest z pomieszczenia, a to pomieszczenie nie ma nawiewu.

Witam forumowiczów,

jestem w trakcie budowy domu murowanego letniskowego z zamiarem użytkowania weekendowo również w zimie.

Domek będzie miał powierzchnię 75 m2 z antresolą nad częścią salonu, a na górze 2 pokoje z oknami dachowymi.

Jestem zainteresowany ogrzewaniem domu za pomocą ogrzewania podłogowego elektrycznego ze sterowaniem GSM plus kozą.

Na chwilę obecną wybór padł na kozę K9 z firmy kratki:

https://kratki.com/sklep/pl/produkt/1472/koza-k9-pw-fi-150

Szukam odpowiednio dużej kozy która zapewni mi dłuższe grzanie bez konieczności ciągłego zaglądania do niej.

Czytałem na forum że dolot powietrza z zewnątrz jest istotny. Czy ta koza będzie odpowiednia czy polecacie coś innego?

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi co do kozy i ogrzewania.

Pozdrawiam,

Marian

Pestka. Dolot w domach z WM nie podlega dyskusji...:)

Wytłumacz te zależności KAIZENowi, bo chyba nie przypuszczasz, że ciągnąc za język sdunów o d tak dawna, nie wiem o ta takiej podstawowej rzeczy

Cześć,

Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc pozwolę sobie napisać tutaj.

Wczoraj był u nas pan z firmy sprzedającej i montującej kominki. Żona sobie wymyśliła, no więc będzie kominek do rekreacyjnego, świąteczno-zimno weekendowego przepalania. Upierała się za wkładem, ja skłaniałem się bardziej ku kozie (bardziej mi jakoś pasuje do naszego salonu).

Po chwili dyskusji i przymiarek (mamy bzdurnie doprowadzone powietrze względem otworu w kominie - wymaga przeróbki) stanęło na kozie.

Ów wspomniany Pan polecał sprzęty Jotula, ale cena troszkę za wysoka, jednak nie upierał się, że musi nam wepchnąć koniecznie tę firmę. Stanęło na tańszych rozwiązaniach THORMA.

Ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą? Cena za kozę w okolicach 2800-3000zł z tych, które nas zainteresowały.

.....Stanęło na tańszych rozwiązaniach THORMA.

Ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą? Cena za kozę w okolicach 2800-3000zł z tych, które nas zainteresowały.

Jeśli Cię stać, albo znajdziesz kozę Jotula z drugiej ręki (ma taką Waniliana od roku), to bierz.

Natomiast o Thormę, ale o wkład możesz zapytać Gaję2. Ma Valencję. To nieduży płaski wkład o nowoczesnej formie. Jeśli Cię to interesuje, to TU od postu 2159 do 2172 była dyskusja o wyglądzie i usytuowaniu w salonie. Narysowałam trochę pomysłów na obudowy. Dalej też. Zobacz też u ewedeli (TU). Ona wybrała o ile pamiętam Alikante (też zrobiłam trochę obrazków inspiracyjnych). W obu wątkach sporo było zastanawiania się nad małymi wkładami. Gdzieś tam u Ewedeli robiłam listę niedużych wkładów. Wątek krótki, znajdziesz bez problemu.