Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1.Nieprawda. Mówmy o urządzeniach dobrej jakości. Ja w swoim palę 1-2 godziny, raz na 12 godzin. Muszę dom wentylować dodatkowo.

W czasie palenia? Jak go dodatkowo wentylujesz i ile powietrza wtedy przepływa przez komin?

2.Nieprawda. Nic takiego nie odczuwam.

Ja odczuwam przy wentylacji grawitacyjnej nawet bez setek metrów sześciennych śmigających przez komin.

3.Na ten cel wkładam dziennie dwa klocki drewna więcej...30 kg miesięcznie...

Policzmy to. Bo jakoś grzejący drewnem czy węglem na chłopski rozum udowadniają, jak to wszystko jest bez znaczenia.

A do tego potrzebuję odpowiedzi na pytanie, które już dawno Ci zadałem:

Ile powietrza przepływa przez komin?

4. Rekuperator kosztuje, odzysk ciepła potrzebuje energii. Z mojego punktu widzenia, rekuperacja ro czysta rozrzutność.

Daje dla mnie cenny komfort - nie wpada mi powietrze zimniejsze, niż kilkanaście stopni na plusie nawet w największe mrozy. Owszem, trochę taki luksus kosztuje w instalacji. Te 40zł/rok na prąd do reku to jest mała cena jak za taki komfort. A przecież jeszcze odzyskuje złotówki wyrzucając z domu dużo zimniejsze powietrze, niż wentylacja grawitacyjna. Więc kwestia czasu, kiedy się zwróci wydatek na instalację.

W czasie palenia? Jak go dodatkowo wentylujesz i ile powietrza wtedy przepływa przez komin?

Ja odczuwam przy wentylacji grawitacyjnej nawet bez setek metrów sześciennych śmigających przez komin.

Policzmy to. Bo jakoś grzejący drewnem czy węglem na chłopski rozum udowadniają, jak to wszystko jest bez znaczenia.

A do tego potrzebuję odpowiedzi na pytanie, które już dawno Ci zadałem:

Daje dla mnie cenny komfort - nie wpada mi powietrze zimniejsze, niż kilkanaście stopni na plusie nawet w największe mrozy. Owszem, trochę taki luksus kosztuje w instalacji. Te 40zł/rok na prąd do reku to jest mała cena jak za taki komfort. A przecież jeszcze odzyskuje złotówki wyrzucając z domu dużo zimniejsze powietrze, niż wentylacja grawitacyjna. Więc kwestia czasu, kiedy się zwróci wydatek na instalację.

Nie bardzo kumam, jaką masz wentylację. Piszesz tak, jakbyś miał obie. W czasie palenia nie ma potrzeby dodatkowo wentylować...Ty wiesz o czym ja mówię?! Wentylacja naturalna...znasz ten termin?

Nie bardzo kumam, jaką masz wentylację. Piszesz tak, jakbyś miał obie. W czasie palenia nie ma potrzeby dodatkowo wentylować...Ty wiesz o czym ja mówię?! Wentylacja naturalna...znasz ten termin?

Teraz mam grawitacyjną. I bardzo chcę mechaniczną - zaraz będę ją miał.

To ile powietrza przelatuje przez komin w czasie palenia? Bo z opinii w necie to masz wtedy hiperwentylację spory cug zimnego powietrza przez nawiewniki przy wentylacji "naturalnej".

. W czasie palenia nie ma potrzeby dodatkowo wentylować...Ty wiesz o czym ja mówię?! Wentylacja naturalna...znasz ten termin?

To co, zamykasz na czas palenia kratki w łazience i kuchni ?

Bo te kratki powinny zagwarantować prawidłową wentylacje w domu - czy palisz, czy nie.

Jak do tego systemu wprzęgasz komin, który ma większą średnicę, niż te wetylacyjne, a dodatkowo jest rozgrzany, to zaburzasz ich działanie, podejrzewam, ze doprowadzasz tam do cofki.

Tak więc powietrze w lazience, zamiast opuszczac ją przez kratke wędruje w kierunku salonu.

Cóz, o gustach sie nie dyskutuje...

To co, zamykasz na czas palenia kratki w łazience i kuchni ?

Bo te kratki powinny zagwarantować prawidłową wentylacje w domu - czy palisz, czy nie.

Jak do tego systemu wprzęgasz komin, który ma większą średnicę, niż te wetylacyjne, a dodatkowo jest rozgrzany, to zaburzasz ich działanie, podejrzewam, ze doprowadzasz tam do cofki.

Tak więc powietrze w lazience, zamiast opuszczac ją przez kratke wędruje w kierunku salonu.

Cóz, o gustach sie nie dyskutuje...

Przestań grzebać w swoich wypowiedziach, poprawiając co rusz ich sens. Trudno z takimi dyskutować...

Teraz mam grawitacyjną. I bardzo chcę mechaniczną - zaraz będę ją miał.

To ile powietrza przelatuje przez komin w czasie palenia? Bo z opinii w necie to masz wtedy hiperwentylację spory cug zimnego powietrza przez nawiewniki przy wentylacji "naturalnej".

Nowoczesne urządzenie kominkowe, sterowane elektronicznie, zużywa dużo powietrza przez pół godziny...Potem następuje automatyczna regulacja dopływu. Opowieści o hiper ciągach, trącą myszką i supermarketem...Elektronika może współpracować z wentylacją grawitacyjną. W Łazienkach, można zainstalować wentylatorki, dużo można...Nawet sterowanie poborem powietrza do spalania w zależności od wilgotności na zewnątrz. Zimą w domu pożądane jest powietrze wilgotne. Podczas mrozów przełącza się pobór powietrza na zewnętrzny, by nie wciągać suchego przez nawiewniki. Do tego wystarczy trójnik i dwie przepustnice. Mi absolutnie nie przeszkadza wasza WM...Nie rozumiem skąd ten atak na WG, tym bardziej, że połowy z tego co można, nie znacie...nie rozumiecie...

Nowoczesne urządzenie kominkowe, sterowane elektronicznie, zużywa dużo powietrza przez pół godziny...Potem następuje automatyczna regulacja dopływu. Opowieści o hiper ciągach, trącą myszką i supermarketem...Elektronika może współpracować z wentylacją grawitacyjną. W Łazienkach, można zainstalować wentylatorki, dużo można...Nawet sterowanie poborem powietrza do spalania w zależności od wilgotności na zewnątrz. Zimą w domu pożądane jest powietrze wilgotne. Podczas mrozów przełącza się pobór powietrza na zewnętrzny, by nie wciągać suchego przez nawiewniki. .

Dla sprzedawcy, jakim jesteś genialne - jeden kominek, dwa pobory, trojnik, przepustnice, wentylatorki...

Jaki w tym sens - robić dolot zewnętrzny, dublować go wewnętrznym, dokladac elektronike, wentylatory ?

I to wszystko przy działajacej prawidłowo WG ?

(Ktorej nie atakuję, stwierdzam po prostu, ze jest gorszym rozwiązaniem)

Podczas mrozów przełącza się pobór powietrza na zewnętrzny, by nie wciągać suchego przez nawiewniki

No i właśnie poparłeś tezę, którą zwalczałeś :)

Przecież nie pali się w kominku, kiedy jest ciepło.

Nie rozumiem skąd ten atak na WG, tym bardziej, że połowy z tego co można, nie znacie...nie rozumiecie...

Atak? Raczej płacz, że tak nędznie to działa. Działa jak chce i zazwyczaj odwrotnie, niż ja chcę. Najlepiej działa w mrozy, gdy chcę żeby działała na minimum. Za to latem ledwo działa a w upały wcale.

No i właśnie poparłeś tezę, którą zwalczałeś :)

Przecież nie pali się w kominku, kiedy jest ciepło.

Atak? Raczej płacz, że tak nędznie to działa. Działa jak chce i zazwyczaj odwrotnie, niż ja chcę. Najlepiej działa w mrozy, gdy chcę żeby działała na minimum. Za to latem ledwo działa a w upały wcale.

Jak nie ma mrozu, jest wilgotno - też nie palimy?! Przecież takie są w większości nasze zimy...

Chyba szkoda czasu na jałowe dysputy...ściskam gorąco...

Dla sprzedawcy, jakim jesteś genialne - jeden kominek, dwa pobory, trojnik, przepustnice, wentylatorki...

Jaki w tym sens - robić dolot zewnętrzny, dublować go wewnętrznym, dokladac elektronike, wentylatory ?

I to wszystko przy działajacej prawidłowo WG ?

(Ktorej nie atakuję, stwierdzam po prostu, ze jest gorszym rozwiązaniem)

Masz rację....kompletnie bez sensu....;)

Jak nie ma mrozu, jest wilgotno - też nie palimy?! Przecież takie są w większości nasze zimy...

Żeby spadła wilgotność względna trzeba powietrze ogrzać. Nie wystarczy zaciągnąć z zewnątrz powietrza o wilgotności 90%@10* żeby cieszyć się w domu wilgotnością 44%@22*%. A to oznacza dmuchanie zimny powietrzem po plecach i wydatek na ogrzanie tego powietrza z 10 do 22*.

A ile to kosztuje? Znowu wracamy do pytania - ile powietrza przelatuje przez komin?

Poproszę o opinie w takiej sprawie. Robią mi elewację i fachowiec zapytał jak wysoko na ścianie zewnętrznej chcę mieć wejście rury doprowadzające powietrze do kominka. Aktualnie koniec/początek rury jest około pół metra nad ziemią,ale On zasugerował że lepiej jest podnieść -zastanawiam się tylko po co ..... może ktoś ma dobry argument żeby to zrobić ?

W okresie przejściowym czasem przepalam w tej skrzynce która się nazywa "kominkiem"

6380b5b40038c892.jpg

Ową skrzynkę obmurowałem czerwoną cegłą i obłożyłem kamieniem..Przy paleniu obudowa z czasem robi się przyjemna w dotyku a w salonie jest przyjemnie napić się winka.

Pytanie natomiast dotyczy poddasza,gdzie z obudowy kominka rurą średnicy 25cm wydobywa się gorące powietrze.I tu już nie jest miłe doświadczenie szczególnie gdy ktoś jest alergikiem.

Czy dopuszczalne jest obudowanie tej mega suszarki materiałem akumulacyjnym tak by ciepło po nagrzaniu tej obudowy uwalniało się przez promieniowanie?

Edytowane przez G69

Będę podłączał koze do komina z cegły w salonie. Czy rura z pecyka powinna iść bezpośrednio z tył do komina, czy wychodzić od góry piecyka i wejść na wysokości około 2m. Co jest bardziej ekonomiczne?
A jak myślisz?:)