Remiks 18.09.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 18.09.2017 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Serio?, nie wiedziałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.09.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 A wiedziałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.09.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 BNY, a widziałeś, żeby gdzieś była koza tak podłączona, jak kombinujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.09.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Bezpośrednio dołem do komina:D?Takie podłączenie jest oczywiście możliwe. Dla wielu ludzi nawet ładniejsze, bo nie widać rury...Myśląc o grzaniu, lepiej dać długa rurę, która będzie oddawać ciepło, które krótką rurą skierujesz od razu do komina i na zewnątrz budynku. http://blog.kominki-batura.pl/montaz-odnowionej-kozy-z-koniem/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bny 19.09.2017 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 A wiedziałeś? No właśnie nie wiedziałem, ogólnie mam coś takiego w głowie, że taki komin w końcu się nagrzeje i też oddaje ciepło. Dzięki towarzystwo za pomoc:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cavalier 21.09.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2017 Witam,Chciałbym zapytać o możliwośc przerobienia istniejacej instalacji kominkowe w zamieszkanym domu.Domek 1piętrowy, kominek w centralnym miejscu na parterze, wkład powietrzny maja, ma jedną kratkę na dole oraz 2 kratki na górze do oddawania ciepła.Przy instalacji było już za późno na wykonanie rozprowadzenia na piętro, a wykonawca przekonywał, że ciepło grawitacyjnie, przez klatkę schodową, będzie również ogrzewało piętro - niestety tak nie jest i przy grzaniu kominkiem na dole, temperatura na górze jest często o nawet 4-5 stopni niższa niż na dole.Czy istnieje jakaś możliwość przerobienia istniejącej instalacji kominkowej lub jakieś inne rozwiązanie, które umożliwiłoby grzanie obu kondygnacji z kominka na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 26.09.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Zakupiłem jednak wkład kominkowy HEDE z LM. Wkład wygląda solidnie i ma możliwość doprowadzenia powietrza z zewnątrz. W z wiązku z tym mam kilka pytań do ekspertów:) Poniżej zdjęcia kominka. Miejsce na doprowadzenie powietrza zewnątrz: Widok z góry: Widok od frontu. W tym miejscu będzie stał wkład: 1. Czy taki króciec będzie dobry dla mojego kominka: https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/budowa-kominka/ruszty/krociec-stalowy-ekkom-cdp-fi-100-mm.html 2. Czy ten wkład mogę postawić na bloczkach betonowych, czy muszę kupować stojak metalowy? Trochę szkoda mi kasy na stojak bo to wydatek ok 160 zł. Postawiłbym na dwóch bloczkach z lewej i dwóch z prawej (w sumie 4 bloczki pod cały wkład). Bloczek ma wymiary 38x24x14. Chcę położyć bloczek na bocznej ściance (tej węższej) i na niego drugi bloczek tak aby osiągnąć wysokość 48 cm (24+24). Z drugiej strony to samo. Z tyłu i przodu wkładu już chyba nie trzeba. Czy takie rozwiązanie będzie poprawne? 3. Ta ściana za wkładem jest ścianą zewnętrzną. Planuję zrobić dziurę na wylot fi 100. Mam już otwornicę i w ytongu spokojnie powinno pójść. Ta dziura powinna być mniej więcej na środku tylnej ściany wkładu i przy podłodze? Poniżej jeszcze raz króciec. https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-kominkowe/budowa-kominka/ruszty/krociec-stalowy-ekkom-cdp-fi-100-mm.html Z tego króćca podłącze rurą spiro do rury która będzie w tej dziurze co wywiercę fi 100. Czy może to być rura PCV czy musi być stalowa? Po drugiej stronie ściany (na zewnątrz) ma być kratka stalowa czy lepiej czerpnia? Edytowane 26 Września 2017 przez drza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.09.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 1.Jak pasuje, to będzie dobry...2.Możesz postawić na bloczkach3.Bez większego znaczenia...tyle, że to dziura w domu. Pamiętaj o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Dopatrzyłam się, że wkład ma szyber i pokrętło od niego idzie w kierunku ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 26.09.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Pestko to że na fotce idzie w kierunku ściany nic nie znaczy, pewnie wychodzi na czoło korpusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.09.2017 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Czy możecie, Drodzy Forumowicze, polecić wkład kominkowy, który nie wydrenuje kieszeni do końca, a jednocześnie będzie spełniał kilka wymagań:: -sprawność spalania ≥80% -głębokość max. 40 cm, idealnie mniej - ok. 33-35 cm -jednostronny- drzwiczki z szybą z przodu Kominek będzie odpalany w pogodę jak obecnie i pewnie w niektóre zimowe wieczory. Nie będzie głównym źródłem ciepła. Mamy rurę doprowadzającą powietrze od dołu i komin spalinowy, który "wjechał" nieco głębiej, niż planowaliśmy, w salon, stąd potrzebny płytki wkład, żeby móc normalnie kanapy ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2017 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Pestko to że na fotce idzie w kierunku ściany nic nie znaczy, pewnie wychodzi na czoło korpusu. No, więc nic właśnie, Remiks, pudło powiększyłam fotki, a potem jeszcze pogooglowałam i jest jak jest. Znaczy jeśli właściciel tego wkładu będzie chciał otworzyć szyber (bo jest zamknięty), to lepiej niech to zrobi zanim go zabuduje. Inaczej będzie musiał tunel w ścianie, a to chyba komin, zrobić, żeby do tego cięgła się dobrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.09.2017 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Czy możecie, Drodzy Forumowicze, polecić wkład kominkowy, który nie wydrenuje kieszeni do końca, a jednocześnie będzie spełniał kilka wymagań:: -sprawność spalania ≥80% -głębokość max. 40 cm, idealnie mniej - ok. 33-35 cm -jednostronny- drzwiczki z szybą z przodu Kominek będzie odpalany w pogodę jak obecnie i pewnie w niektóre zimowe wieczory. Nie będzie głównym źródłem ciepła. Mamy rurę doprowadzającą powietrze od dołu i komin spalinowy, który "wjechał" nieco głębiej, niż planowaliśmy, w salon, stąd potrzebny płytki wkład, żeby móc normalnie kanapy ustawić. Oj, ciężko taką płyciznę znaleźć. No, i co ty tam włożysz, żeby jakiś ogień mieć? Lepiej było pogadać ze zdunem, albo nawet z taką fascynatką jak ja, zanim komin postawiliście. Kominek byłby pod kominem i miejsca jeszcze więcej dla kanapy Może Zdun Darek doradzi jakiegoś pionowego Romotopa. Tu masz kilka poniżej 40 http://www.kominki.ign.com.pl/?moc_od=0&moc_do=30&material=2&szyba_strona=1&pow_do_spalania=1&rekuperacja=1&wylot_spalin=0&funkcja_kuchenna=0&szerokosc_od=36&szerokosc_do=3000&wysokosc_od=30&wysokosc_do=3000&glebokosc_od=20&glebokosc_do=400&srednica_komina=&menu=wyszukaj&nowy_link=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.09.2017 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 No, więc nic właśnie, Remiks, pudło powiększyłam fotki, a potem jeszcze pogooglowałam i jest jak jest. Znaczy jeśli właściciel tego wkładu będzie chciał otworzyć szyber (bo jest zamknięty), to lepiej niech to zrobi zanim go zabuduje. Inaczej będzie musiał tunel w ścianie, a to chyba komin, zrobić, żeby do tego cięgła się dobrać.Pestko. Te szybry mają mechanizm - prostą dźwignię, który ma uchwyt z przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 27.09.2017 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Pestko. Te szybry mają mechanizm - prostą dźwignię, który ma uchwyt z przodu. Dokładnie tak jest. Ta dźwignia wychodzi z przodu kominka więc nie ma problemy z regulacją szybra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 27.09.2017 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 1.Jak pasuje, to będzie dobry... 2.Możesz postawić na bloczkach 3.Bez większego znaczenia...tyle, że to dziura w domu. Pamiętaj o tym... Ad 1. Jeszcze zmierzę i sprawdzę przed kupnem, ale wydaje mi się, że to są standardy. Ad 2. Tak zrobię, postawię na bloczkach betonowych. I tak to wszystko będzie zabudowane i nie będzie widać na czym stoi wkład. Ustawię tylko na czterech bloczkach na węższej krawędzi, żeby była jak największa przestrzeń pd wkładem i żeby była cyrkulacja powierza. Ad 3. Dziura w domu, czyli że będzie dostawać się zimne powietrze? Dlatego dobrze by było zamontować przepustnicę zaraz przy ścianie w mieszkaniu. Widziałem, że na zewnątrz może być zwykła kratka wentylacyjna z żaluzją i siatką np. http://sklep.dospel.com/?430,kro-100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Pestko. Te szybry mają mechanizm - prostą dźwignię, który ma uchwyt z przodu. To ja nic takiego na froncie nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 28.09.2017 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Oj, ciężko taką płyciznę znaleźć. No, i co ty tam włożysz, żeby jakiś ogień mieć? Lepiej było pogadać ze zdunem, albo nawet z taką fascynatką jak ja, zanim komin postawiliście. Kominek byłby pod kominem i miejsca jeszcze więcej dla kanapy Może Zdun Darek doradzi jakiegoś pionowego Romotopa. Tu masz kilka poniżej 40 http://www.kominki.ign.com.pl/?moc_od=0&moc_do=30&material=2&szyba_strona=1&pow_do_spalania=1&rekuperacja=1&wylot_spalin=0&funkcja_kuchenna=0&szerokosc_od=36&szerokosc_do=3000&wysokosc_od=30&wysokosc_do=3000&glebokosc_od=20&glebokosc_do=400&srednica_komina=&menu=wyszukaj&nowy_link=1 W głowie mieliśmy komin w ścianie, jak przyjechaliśmy na budowę, to okazało się, że jednak w projekcie jest przy ścianie... i 30 cm psu w d... Ale mam już kilka pomysłów, co z tym zrobić: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.09.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Pokaż sytuację – plan, zdjęcia – być może zduni ocenią, że np. można komin podciąć u dołu i wsunąć wkład w niego. To tak a propos inspiracji, którą wkleiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts