Zdun Darek B 03.04.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Masz do wykorzystania kanały płaskie / prostokątne do wentylacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2018 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Nie wiem czy dobrze, czy źle. Wiem natomiast, że inwestor chce mieć czerpnię na elewacji. A jak wyjść rurą na elewację ...spod ziemi? Ja tak zrozumiałem.Nie wiedziałem czy chcesz wyżej czy niżej... Już chłopaki opisali jak pójść wyżej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Może być silikat N8 tylko inny klej, albo ceramiczny 8 cm. Klej http://allegro.pl/klej-zabudowa-kominka-promat-1kg-worek-promasil-i6363810813.html A od wewnątrz impregnat albo tynk gliniany np. Tierrafino .Co wy macie takie parcie na te impregnaty wewnątrz?! A jak impregnat się zestarzeje albo kurz na nim osiądzie grubą warstwą w niedostępnych miejscach to czym zaimpregnujesz? To jakieś wariactwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Dziękuję za szybką odpowiedź. Będziemy bloczkami licować się z ramą wkładu (Basia Kratki; rama jest szersza od samego korpusu wkładu). Także wkład będzie wsunięty wgłąb obudowy tylko na grubość płytek gipsowych. Oczywiście dookoła będzie jeszcze dana mała przestrzeń, by powietrze do wnętrza obudowy mogło swobodnie wchodzić nie tylko otworami wentylacyjnymi ale także przestrzenią wokół tej ramy właśnie. Ewentualnie może te bloczki wokół wkładu delikatnie "podciąć" na grubość? Bo o przestrzeń w salonie się nie martwię. Tej nam nie brakuje. Silikaty ok. Stabilny, zdrowy materiał. W prawidłowo wentylowanej obudowie delikatnie będzie się nagrzewał do kilkudziesięciu stopni..Tylko niczym nie maziaj od środka! No i ten gips przy wkładzie. To może być problem, bo tam trochę promieniowanie większe a gips i temperatura ponad 100 stopni to słabe połączenie. Wojtek coś nawet o toksynach pisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 03.04.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Otóż to. Wychodzę przez mur fundamentowy pod ziemią i co dalej? W warstwie ocieplenia idę po murze na zakładaną wysokość, gdzie będzie kratka? Warstwę ocieplenia na fundamentach mam 15cm - rura też DN150... Kolega Zdun Darek dobrze napisał, są kanały prostokątne. A rura 150 to chyba na wyrost, ja mam 110-tkę i wystarcza w zupełności. Kratka będzie tam gdzie będziesz chciał(a), na ociepleniu fundamentu bądź ściany. Sama końcówka czerpni to już tylko i wyłącznie ozdoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 03.04.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Wojtek coś nawet o toksynach pisał... Nie pisałem. Gips traci po prostu wiązanie trochę powyżej 100 st. To siarczan wapnia, pod względem emisji jest bezpieczny, rzekłbym nawet - ekologiczny. W pobliże wkładu się jednak nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 03.04.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Kolega Zdun Darek dobrze napisał, są kanały prostokątne. A rura 150 to chyba na wyrost, ja mam 110-tkę i wystarcza w zupełności. Kratka będzie tam gdzie będziesz chciał(a), na ociepleniu fundamentu bądź ściany. Sama końcówka czerpni to już tylko i wyłącznie ozdoba. Nie koniecznie na wyrost - zależy jaka średnica przyłącza powietrza we wkładzie, z tego co wiem to nie powinno się robić zwężenia przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 03.04.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Co wy macie takie parcie na te impregnaty wewnątrz?! A jak impregnat się zestarzeje albo kurz na nim osiądzie grubą warstwą w niedostępnych miejscach to czym zaimpregnujesz? To jakieś wariactwo! Kurz jak osiądzie to gitara, chyba że po rozpaleniu będzie spierniczał, albo przypiekał się na obudowie wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.04.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Nie koniecznie na wyrost - zależy jaka średnica przyłącza powietrza we wkładzie, z tego co wiem to nie powinno się robić zwężenia przekroju. Musiałby być potężny wkład, żeby przekrój dolotu powietrza wynosił 150 mm. W moim wkładzie o mocy 16 kW jest fi 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Musiałby być potężny wkład, żeby przekrój dolotu powietrza wynosił 150 mm. W moim wkładzie o mocy 16 kW jest fi 100.Też tak twierdziłem, ale czasem brakuje ducha przy rozpalaniu a uchylone drzwi to nie zawsze dobry pomysł...Łatwiej zmniejszyć średnicę...jak mieć za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Kurz jak osiądzie to gitara, chyba że po rozpaleniu będzie spierniczał, albo przypiekał się na obudowie wkładu.Zawsze osiądzie i zawsze będzie spierniczał. Z gładkiej powierzchni szybciej...Zrób coś, żeby się pozbyć problemu kurzu, przyznam Ci rację. Impregnat to czarodziej w leczeniu syfa pudrem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.04.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Musiałby być potężny wkład, żeby przekrój dolotu powietrza wynosił 150 mm. W moim wkładzie o mocy 16 kW jest fi 100. A u mnie 12 kW ma średnicę 125. Najlepiej się trzymać tego, co zaleca/stosuje producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Odkurzacz centralny na stałe właczony, oczyszczacz powietrza pracujący non stop i jeszcze robotna Ukrainka ze ścierami, mopami i innym niezbędnym wyposażeniem..... Panowie też możecie latać ze skurzawkami po domu Kurz i tak będzie się dostawał do obudowy wkładu, choć może trochę w mniejszej ilości. Nie dajmy się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.04.2018 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Najlepiej robić obudowę bez kratek, wtedy problem kurzu znika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 04.04.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Tylko należy zastosować wkład kominkowy/piecowy , w ofercie Romotop jest to seria DYNAMIC . Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 04.04.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Forest kiedyś pisał o takim patencie - rura FLEX łącząca kratki nawiewne i wywiewne pozwijana wewnątrz obudowy w kilka zwojów. Pono zero kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.04.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 A jaki to ma sens? Czym chłodzi się korpus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 04.04.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Ten pomysł z rurami w obudowie to dla obudowy zamkniętej. Miałem zamiar tak to zrobić, Piotr doradzał tylko możliwość przewietrzania obudowy zamkniętej i tak też zrobiłem. W poprzednim sezonie korzystałem z tego przewietrzania po 12h od palenia, fajnie podnosiło temperaturę w domu. Po paru eksperymentach w tym sezonie nie korzystałem z tej możliwości i wydaje się że tak zostać powinno. Problem kurzu i przy obudowie zamkniętej nie znika, znika problem przypalonego kurzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Forest kiedyś pisał o takim patencie - rura FLEX łącząca kratki nawiewne i wywiewne pozwijana wewnątrz obudowy w kilka zwojów. Pono zero kurzu.Zero kurzu w obudowie...cały przeniósł się do rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.04.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 A jaki to ma sens? Czym chłodzi się korpus?Im mniej się chłodzi, tym dłużej trzyma bez palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts