Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem czy dobrze, czy źle. Wiem natomiast, że inwestor chce mieć czerpnię na elewacji. A jak wyjść rurą na elewację ...spod ziemi? Ja tak zrozumiałem.
Nie wiedziałem czy chcesz wyżej czy niżej...:) Już chłopaki opisali jak pójść wyżej....

Może być silikat N8 tylko inny klej, albo ceramiczny 8 cm.

Klej http://allegro.pl/klej-zabudowa-kominka-promat-1kg-worek-promasil-i6363810813.html

A od wewnątrz impregnat albo tynk gliniany np. Tierrafino .

Co wy macie takie parcie na te impregnaty wewnątrz?! A jak impregnat się zestarzeje albo kurz na nim osiądzie grubą warstwą w niedostępnych miejscach to czym zaimpregnujesz? To jakieś wariactwo!

Dziękuję za szybką odpowiedź. Będziemy bloczkami licować się z ramą wkładu (Basia Kratki; rama jest szersza od samego korpusu wkładu). Także wkład będzie wsunięty wgłąb obudowy tylko na grubość płytek gipsowych. Oczywiście dookoła będzie jeszcze dana mała przestrzeń, by powietrze do wnętrza obudowy mogło swobodnie wchodzić nie tylko otworami wentylacyjnymi ale także przestrzenią wokół tej ramy właśnie. Ewentualnie może te bloczki wokół wkładu delikatnie "podciąć" na grubość? Bo o przestrzeń w salonie się nie martwię. Tej nam nie brakuje. ;)
Silikaty ok. Stabilny, zdrowy materiał. W prawidłowo wentylowanej obudowie delikatnie będzie się nagrzewał do kilkudziesięciu stopni..Tylko niczym nie maziaj od środka! No i ten gips przy wkładzie. To może być problem, bo tam trochę promieniowanie większe a gips i temperatura ponad 100 stopni to słabe połączenie. Wojtek coś nawet o toksynach pisał...

Otóż to. Wychodzę przez mur fundamentowy pod ziemią i co dalej? W warstwie ocieplenia idę po murze na zakładaną wysokość, gdzie będzie kratka? Warstwę ocieplenia na fundamentach mam 15cm - rura też DN150...

Kolega Zdun Darek dobrze napisał, są kanały prostokątne. A rura 150 to chyba na wyrost, ja mam 110-tkę i wystarcza w zupełności. Kratka będzie tam gdzie będziesz chciał(a), na ociepleniu fundamentu bądź ściany. Sama końcówka czerpni to już tylko i wyłącznie ozdoba.

Kolega Zdun Darek dobrze napisał, są kanały prostokątne. A rura 150 to chyba na wyrost, ja mam 110-tkę i wystarcza w zupełności. Kratka będzie tam gdzie będziesz chciał(a), na ociepleniu fundamentu bądź ściany. Sama końcówka czerpni to już tylko i wyłącznie ozdoba.

Nie koniecznie na wyrost - zależy jaka średnica przyłącza powietrza we wkładzie, z tego co wiem to nie powinno się robić zwężenia przekroju.

Co wy macie takie parcie na te impregnaty wewnątrz?! A jak impregnat się zestarzeje albo kurz na nim osiądzie grubą warstwą w niedostępnych miejscach to czym zaimpregnujesz? To jakieś wariactwo!

Kurz jak osiądzie to gitara, chyba że po rozpaleniu będzie spierniczał, albo przypiekał się na obudowie wkładu.:rolleyes:

Musiałby być potężny wkład, żeby przekrój dolotu powietrza wynosił 150 mm. W moim wkładzie o mocy 16 kW jest fi 100.
Też tak twierdziłem, ale czasem brakuje ducha przy rozpalaniu a uchylone drzwi to nie zawsze dobry pomysł...Łatwiej zmniejszyć średnicę...jak mieć za mało.

Kurz jak osiądzie to gitara, chyba że po rozpaleniu będzie spierniczał, albo przypiekał się na obudowie wkładu.:rolleyes:
Zawsze osiądzie i zawsze będzie spierniczał. Z gładkiej powierzchni szybciej...Zrób coś, żeby się pozbyć problemu kurzu, przyznam Ci rację. Impregnat to czarodziej w leczeniu syfa pudrem...

Odkurzacz centralny na stałe właczony, oczyszczacz powietrza pracujący non stop i jeszcze robotna Ukrainka ze ścierami, mopami i innym niezbędnym wyposażeniem..... Panowie też możecie latać ze skurzawkami po domu :lol2: Kurz i tak będzie się dostawał do obudowy wkładu, choć może trochę w mniejszej ilości.

Nie dajmy się zwariować.

Ten pomysł z rurami w obudowie to dla obudowy zamkniętej. Miałem zamiar tak to zrobić, Piotr doradzał tylko możliwość przewietrzania obudowy zamkniętej i tak też zrobiłem. W poprzednim sezonie korzystałem z tego przewietrzania po 12h od palenia, fajnie podnosiło temperaturę w domu. Po paru eksperymentach w tym sezonie nie korzystałem z tej możliwości i wydaje się że tak zostać powinno. Problem kurzu i przy obudowie zamkniętej nie znika, znika problem przypalonego kurzu.