Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Fajna książka kiedyś była..."Trzy diamenty" chyba...O szybownictwie. Nuda widzę straszna w kominkach. Nawet o smogu nie ma się z kim pokłócić...:rolleyes:

Z tymi drzewkami za 10 kg makulatury to fajny chwyt...U nas jak chcesz zalesić - za darmo dają setki drzewek...No chyba, że to bananowce były za makulaturę...

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

„Trzy diamenty” Janusza Meissnera i „Góra czterech wiatrów” Marii Kann mam do dziś gdzieś w bibliotece utknięte. Kochałam te książki :) Moi dziadkowie mieszkali na warszawskim Grochowie niedaleko lotniska. Z okien widać było kołujące szybowce. Jako dziecko chodziłam z dziadkiem na spacery po łąkach wokół lotniska i marzyłam, że kiedyś będę latać. Z wiekiem marzenia się zmieniły, a zamiast szybowcowego lotniska jest teraz wielkie paskudne osiedle mieszkaniowe.

Jakie te drzewka będą jeszcze nie wiem, bo będą rozdawane dopiero na początku września podczas gminnych dożynek, które są w tym roku w mojej wsi. Podobno mają być różne drzewka.

Darek się nie odzywa. Piotrze, „nalej” trochę wiedzy na temat tego palenia papierami przy wys. temperaturach. Co się dzieje wtedy?

Podaj więcej informacji: jaki dom, jaka powierzchnia, ile kondygnacji, gdzie ma być kominek........ Inaczej dostaniesz odpowiedź, ale czy w twoich warunkach bedzie to dobra odpowiedź?
No bo czasem warto, a czasem nie....;)

Podaj więcej informacji: jaki dom, jaka powierzchnia, ile kondygnacji, gdzie ma być kominek........ Inaczej dostaniesz odpowiedź, ale czy w twoich warunkach bedzie to dobra odpowiedź?

Witam dom z projektu dom przy alabastrowej 9 z użytkowym poddaszem

https://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-9.html?gclid=CjwKCAjwkMbaBRBAEiwAlH5v_vvSZotVh6tAag2KKO_xV8lTwu072zjtyKyh3BViXJUIhDHTko67KRoCyqEQAvD_BwE

Teoretycznie każde palenisko przystosowane do współpracy z reku powinno być ok. (szczelne i dolot powietrza z zewnątrz). W praktyce ponoć z tą szczelnością różnie bywa. Tanio nie będzie ;) , ale jeżeli chcesz w miarę niedrogo i jakościowo ok. to odpuść sobie kominek, a zamontuj piec wolnostojący, albo kozę.

Robos, przerabiasz jakoś ten plan? Bo ja tam widzę za dużą kotłownię, za małą spiżarnię i zamieniłabym miejscami tv z kominkiem. Przy czym kominek nieco bliżej wejścia na schody. Byłoby z korzyścią dla rozchodzenia ciepła z kominka.

Wszystko w salonie zyskałoby więcej przestrzeni. Zamiast TV zrobiłabym ekran z projektorem. U nas tak jest i jest to genialna frajda – kino w domu :D

Poza tym powiększyłabym spiżarnię, za co żona by cię ozłociła :) Pralnia przy takim ogrzewaniu znakomicie zmieściłaby się razem z kotłownią. No, i wiatrołap też da się wtedy powiększyć :)

Dobry wolnostojący piecyk/koza pasowałby bardzo, ale te dobre i ładne, tak samo jak dobre wkłady kominkowe, nie są tanie. Na pewno znacznie oszczędziłbyś miejsce. Także zapłacić możesz więcej, bo oszczędzasz na obudowie.

Romotop Esquina

ROMOTOP Esquina.jpg

Westfire 33-d

Westfire 33-d.jpg

Jotul Cube

Jotul-Cube.jpg

Lehmo Rund Hoch (2,8 KW)

Lehmo Rund hoch_2,8 KW.jpg

Nordpeis Ronda

Ronda-woskowana-ciemna-CC-RIO00-1X0_contentfull.jpg