Kaizen 25.08.2018 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2018 Od samego początku nie miałem na myśli grzać cwu w kominku, tylko c.o. Lecz chciałem aby układ pozwalał także właśnie na grzanie wody. No to bufor. Bo bez niego nie zapanujesz nad temperaturą jaka idzie w podłogę ani do kranu. Do tego pozwala wygrzać się wieczorem przy kominku, a jak zgaśnie, rano wziąć kąpiel w ciepłej wodzie. Do tego nie potrzebujesz dużego zapasu mocy. Wręcz przeciwnie - ciężko znaleźć kominek wystarczająco mały do współczesnego domu. O ile przy odpowiednio dużym buforze nadmiar ciepła przekazanego wodzie nie zaboli, to zaboli to ciepło, które rozeszło się po salonie. Powtórzę - szukaj jak najmniejszego kominka. Najlepiej oddającego jak największą część ciepła wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.08.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 te 26kW podgrzewa tylko 13l wody na minutę dla cwu. Myślałem o PW ze względu aby grzać wodę cwu. Więc jeśli nie kominek z PW, to mógłbyś polecić co warto kupić z tych opcji co proponujesz? Jakie konkretne modele?Domek 75 m2 dobrze ocieplony ogrzejesz tanio i wygodnie gazem. Nic nie zaoszczędzisz paląc drewnem kupowanym w cenach rynkowych. Do tego dochodzi brak alternatywy na wypadek wyłączenia prądu lub awarii CO. Bufor jest jakimś rozwiązaniem, ale ze względu na powyższe trzeba się mocno upierać, no i znaleźć dla niego miejsce w domu (200-300 l to nie bufor dla PW). Ja bym postawił piecyk wolno stojący lub piecokominek - albo zwykły kominek do przepalania wiosną i jesienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 26.08.2018 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Jaka jest różnica między piecykiem wolnostojącym, pieco kominkiem i kominkiem akumulacyjnym?Jaka moc powinna być na tą powierzchnię?Dlaczego świeże powietrze do spalania nie może być prowadzone z zewnątrz po posadzce? Takie informacje znalazłem w internecie, że musi "wychodzić" spod posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.08.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 To ostatnie to jakiś pomysł z księżyca. Powietrze musi być po prostu doprowadzone z zewnątrz domu bezpośrednio do komory spalania. Czy sobie tę rurę zalejesz betonem pod podłogą, czy położysz ją luzem jako ozdobnik na dywanie, to twoja sprawa O reszcie przeczytaj na stronie Godków https://www.godkowie.pl/pl/artykul/kominki-101.html albo u Batury http://www.kominki-batura.pl/nowoczesne-technologie-cieple-kominki,52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.08.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 W materiałach podlinkowanych przez Pestke, brakuje informacji o piecu wolnostojącym. Tak mniej więcej, to inaczej koza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.08.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 To ostatnie to jakiś pomysł z księżyca. Powietrze musi być po prostu doprowadzone z zewnątrz domu bezpośrednio do komory spalania. Czy sobie tę rurę zalejesz betonem pod podłogą, czy położysz ją luzem jako ozdobnik na dywanie, to twoja sprawa Różnica niewielka, poza tym, że będzie miał mokry dywan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 26.08.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Rozumiem że chodzi o problem kondensacji wody na zimnej rurze?Nawet gdyby taką rurę zaizolowac i zabudowac to wciąż może być problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2018 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Czy sobie tę rurę zalejesz betonem pod podłogą, czy położysz ją luzem jako ozdobnik na dywanie, to twoja sprawa Rurą tą śmiga spora ilość mroźnego powietrza w czasie palenia. Powinna być dobrze odizolowana od przestrzeni ogrzewanej - najlepiej pod chudziakiem i izolacją podłogi na gruncie. Puszczenie wyżej to komplikacja, bo do tych powiedzmy 160mm rury trzeba dodać chociaż drugie tyle izolacji. Ale można zrobić i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 26.08.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2018 Jakiej wagi może być kominek wraz z obudową itp bez specjalnego przystosowania posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 29.08.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2018 Przeglądam w internecie różne oferty i rozbieżność cen jest wielka.Czy warto się skupić na odzysku ciepła z komina? Bo w związku z tym rozważam albo kominek wolnostojący bądź do zabudowy bo w takim można jeszcze z komina ciepło odzyskać.Czy jeśli w kominku jest przyłącze na powietrze z zewnątrz to musi być one wykorzystane czy można nie podłączyć go i powietrze będzie pobierane po prostu ze środka?Czy można tutaj wklejać linki na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 30.08.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 (edytowane) Wszystko zależy od tego czy kominek ma pełnić funkcję prestiżowo-nastrojową, czy ma mieć znaczący udział w ogrzewaniu domu. Stawianie 5-cio tonowego pieca Kuzniecowa za kilkadziesiąt klocków dla okazjonalnego palenia to szastanie pieniędzmi, z drugiej strony kupowanie taniego wkładu kominkowego w ogólnobudowlanym kaufmarkecie z przeznaczeniem do częstego palenia to proszenie się o kłopoty. Jeżeli urządzenie ma zajmować mało miejsca na Twoim miejscu postawił bym jakiś wysoki, a wąski piecyk z akumulacją, bez PW.Pestka zapodała kilka fajnych propozycji piecyków parę stron temu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=7688623&viewfull=1#post7688623 Edytowane 30 Sierpnia 2018 przez Krakers70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 30.08.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 Tak, postawiłem już na piecyk akumulacyjny.Tylko ceny są różne i najlepiej bym wkleil link z konkretnym modelem tylko nie wiem czy można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.08.2018 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 O piecokominkach (piecykach akumulacyjnych) powinieneś pogadać już raczej z konkretnym fachowcem. Służę pomocą i literaturą. Np tu: http://blog.kominki-batura.pl/piecokominek/http://blog.kominki-batura.pl/piecokominek-czesc-ii/http://blog.kominki-batura.pl/piecokominek-czesc-iii-2/ http://blog.kominki-batura.pl/pies-czy-kot-czyli-piecokominek-do-zadan-specjalnych/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 30.08.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 No to po przeczytaniu tych artykułów stwierdzam że miałem na myśli kominek wolnostojący, chyba zwany "ciepłym kominkiem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.08.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2018 No to po przeczytaniu tych artykułów stwierdzam że miałem na myśli kominek wolnostojący, chyba zwany "ciepłym kominkiem"... Wklejaj link, śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.08.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 No to po przeczytaniu tych artykułów stwierdzam że miałem na myśli kominek wolnostojący, chyba zwany "ciepłym kominkiem"...Ciepły jest każdy w którym napalisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 31.08.2018 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Ciepły jest każdy w którym napalisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 31.08.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Ciepły jest każdy w którym napalisz.... Chciałem wysłać zapytanie na PW ale skrzynka pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 31.08.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 No to po przeczytaniu tych artykułów stwierdzam że miałem na myśli kominek wolnostojący, chyba zwany "ciepłym kominkiem"... Kulunkele błądzisz w ciemnościach, faktycznie będziesz potrzebował dobrego zduna, który oprowadzi Cię za rączkę Zduna, nie myszcza od wykończeniówki, bo ci kominki też stawiają. I to przypuszczam, że stawiają ich więcej niż zawodowi zduni Kominek może być wolnostojący, albo zabudowany. To kwestia budowy. Zimny, czy ciepły to kwestia zastosowanego materiału i sposobu grzania (powietrzem, albo promieniowaniem IR, albo jednym i drugim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulunkele 31.08.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2018 Dlatego tu sie pojawiłem aby nie kupić pierwszego który na stoi na wejściu do marketu.W tym wątku pojawiały się różne nazwy na te kominki i samo google np. też różne rzeczy wskazuje zależnie od nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts