Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Na pierwszy rzut oka - czeski Hajduk. Wiele rozwiązań wzorowali na Sparthermie, z czym się nie kryją. Spora gama produktów, chyba jako jedyni produkują wkłady narożne wklęsłe. Przykładowo, montując panoramę 135cm zachwycałem się jakością pracy gilotyny oraz dobrym spasowaniem elementów paleniska. Nie wiem jaki dokładnie model Cię interesuje, ale ogólnie polecam.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na pierwszy rzut oka - czeski Hajduk. Wiele rozwiązań wzorowali na Sparthermie, z czym się nie kryją. Spora gama produktów, chyba jako jedyni produkują wkłady narożne wklęsłe. Przykładowo, montując panoramę 135cm zachwycałem się jakością pracy gilotyny oraz dobrym spasowaniem elementów paleniska. Nie wiem jaki dokładnie model Cię interesuje, ale ogólnie polecam.

nad modelem jeszcze się zastanawiam napewno model z gilotynom tylko nie wiem czy panorama czy narożny

• 2 weeks później...
Witam. Co myslicie o kominkach hybrydowych na pellet (Iwona Pellets)? Chce to kupić,ale nie moge znalesć żadnych opinni.
Wystarczy popatrzeć trochę na lewo, trochę na prawo...:) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?335234-Kominki-IwonaPellets

Wystarczy popatrzeć trochę na lewo, trochę na prawo... https://forum.muratordom.pl/showthre...i-IwonaPellets

Nie ma tam żadnych opinni......w całym dzienniku znalazłem tylko kilka zdjęć.

Dziwi mnie to trochę ta firma handluje tymi kominkami już tyle lat i co nikt tego nie kupił ? Żadnej konkurencji nie mają?

Wkład kosztuje 14000-15000 tys ,niby taki wspaniały, ale opinie tylko sami sobie wystawiają.

Piotrze, czy mnie się dobrze kołacze w głowie, że Brunner albo Spartherm mają w ofercie takie peletowo-drzewienne zautomatyzowane wkłady. Coś widziałam chyba na YouTube, filmik. Wyglądało ekstra.

Pamiętam ze szkoleń, że mają np palniki na pellet, które można przykryć klapką z szamotu i palić drewnem. Jednak.... Brunner celuje w wyszukanego , zasobnego klienta z niemieckim portfelem. Czyli ceny są takie same ;) . Polskie urządzenie kosztuje 15.000 zł, niemieckie 15.000 euro. Stąd moja uwaga na temat zapytania raz na 5 lat

O ile pamiętam, Iwona Pellets nie informuje o żadnym przykrywaniu palnika. Na Muratorze jest film promujący rozwiązanie Iwony. Nie zauważyłam by przykrywano palnik :( Czy się mylę?
Raczej się nie mylisz. Podejrzewam, że Brunner i Spartherm nie poprzestali na jednym rozwiązaniu. Mnie podobało się urządzenie, w którym granulki spadają do paleniska siłą grawitacji.

Brzęczenie pieców pelletowych to moim zdaniem podstawowa wada tych urządzeń. Producenci i sprzedawcy, starają się bagatelizować ten problem, ale kto ma ten wie jak to jest...;)

Autorus mógłby się odezwać :) W końcu kilka rzeczy już musi wiedzieć o swoim kominku.

Nasz kocioł pelletowy (Cichewicz), gdy otworzymy drzwi kotłownia-wiatrołap słychać w całym domu. Nie jest głośny, ale słychać pracę podajnika (chrobot przesypujących się kawałeczków pelletów i pracę silniczka), przedmuchiwanie paleniska, a nawet szum palnika, chociaż on schowany wewnątrz obudowy kotła i przez to wytłumiony.

Znalazłam filmik Iwony

W czwartej minucie jest o szczapach drewnianych i palniku.

Ten film Brunnera, który podlinkowałam to nie jest ten, który wcześniej widziałam. Nie wiem, może to był MCZ, albo Piazzetta?

Witam. Potrzebuję pomocy. Rok temu wprowadziłem się do mieszkania z kominkiem. Kupiłem drewno i zacząłem palić. Niestety nie było ciągu, dymiło się strasznie i szyba szybko robiła się brudna. Po kilku próbach przestałem myśląc, że to wina mokrego drewna. Po roku zno u spróbowałem i powtórka z rozrywki. Mogę podesłać krótki filmik jak to wygląda.

Witam mam problem z kominkiem .

Na etapie projektu było juz wiadomo że bedzie kominek.

komin jest przygotowany z wkładem ceramiczny.

Komin ma 2 kanały wentylacyjne oraz kanał na spaliny kominka .

Kanały wentylacyjne wykorzystuje :

jeden do wentylacji na korytarzu na piętrze drugi na wentylacje salonu na dole .

Moja żona chce bysmy wykonczyli kominek jak było w planach problem jednak w tym że nie mam pociągniętej żadnej rury NIC z dopływem powietrza z zewnatrz...

i teraz pytanie : Co zrobić

kucie posadzki odpada - podlogówka

czy jest to konieczne ? jeali nie do końca to jakie są minusy?

moi rodzice maja taki kominek i to jeszcze z rurmi doprowadzonymi do pomieszczeń i be odlotu powietrza z zew i od 20 lat jest ok ...A przepalaja na okrągło wiosna lato .

u mnie kominek byl by odpalamy raz na jakis czas ...w celu zrobienia nastroju niz ogrzania.