wg39070 01.12.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 A gdzie byłeś jak dom budowano? Wracając do tematu - kominek będzie "spożywał" powietrze z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 01.12.2018 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 wiem ze dalem ciała ale to tylko dlatego że wszystkiego uczę się na bieżąco , mialem za mała wiedzę na początkowym etapie budowy .Będzie czerpał powietrze z salonu, ok ale czy jest to bezpieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.12.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 wiem ze dalem ciała ale to tylko dlatego że wszystkiego uczę się na bieżąco , mialem za mała wiedzę na początkowym etapie budowy . Będzie czerpał powietrze z salonu, ok ale czy jest to bezpieczne Bezpieczne trochę mniej (zależnie od wkładu i jakości montażu)- tu niech się zduni wypowiedzą, ale z pewnością mniej ekonomiczne. Kominek masz przy ścianie zewnętrznej? Jeśli tak, to możesz zrobić dolot przez ścianę, przy posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 01.12.2018 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 komin stoi na środku domu przy samej ścianie nośnej nie ma możliwości pociągnięcia nigdzie juz żadnej rury . jedynie wentylacja w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 01.12.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Pogadaj z kominiarzem, czy obydwa te kanały wentylacyjne są niezbędne i czy któregoś nie można by wykorzystać do doprowadzenia powietrza. Jeżeli nie to zostaje czerpanie powietrza z salonu. Masz jakieś nawiewy w wentylacji? Gdzie zlokalizowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.12.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ja ogrzewam jeden z domów Brunnerem. Takim szczelnymi z odseparowaną komora spalania, z króćcem do podłączenia powietrza z zewnątrz.....I co? ....I nie mam podłączenia na zewnątrz. Nie zrobiłem z premedytacją bo to element wentylacji naturalnej. Ludzie włączają silniczki by wentylować, płacą za prąd, a ja mam za darmo wyciąg zużytego powietrza z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.12.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 No, Maćku, Zdun się wypowiedział Kiedyś wszystkie kominki pobierały powietrze z wewnątrz domu. Nadal sporo jest takich wkładów. Nie ma w tym nic niebezpiecznego i nic dziwnego, a jedynie problem dla tych, którzy mają szczelne domy z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.12.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Piotrze zajrzyj do samorobów obudowujących kominek. Tam taki jeden postawił obudowę i dopiero się zmartwił, że coś może nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 01.12.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Dawniej pestko domy nie były takie szczelne, więc nie było problemu. Teraz trzeba trzeba się zastanowić którędy powietrze ma się dostać do domu, kiedy w kominku się będzie paliło. Da się, ale budowa wentylacji musi to uwzględniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2018 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 ja mam za darmo wyciąg zużytego powietrza z domu. Komin akurat wyciąga powietrze nie tam, gdzie jest najbardziej zużyte. Wywiewy przy wentylacji mechanicznej robi się w kuchni i łazience. Tradycyjne piece kuchenne miały pod tym względem sens. Kominki w salonach nie mają takiego sensu, bo wyciągają z salonu nówka sztuka nie śmigana powietrze, co właśnie wpadło. Do tego pytanie - ile powietrza przelatuje przez komin w praktyce? WT wymagają 10m3/1kW mocy kominka. Jak ma 10kW to już śmiga przez komin tyle, co przez cały rekuperator. I osusza powietrze na wiór tym samym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Tjaaaa....Bo zgodnie z zasadami ciepłe powietrze w kominku wylatuje dolną , a wlatuje górną kratką... Poza tym Kaizenie....Mam świadomość tego, że ludzie żyjący tak jak ich dziadkowie, nie posiadający w domu choćby kuchenki mikrofalowej z obowiązujących nowości, kiedyś umrą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Tjaaaa....Bo zgodnie z zasadami ciepłe powietrze w kominku wylatuje dolną , a wlatuje górną kratką... Masz kratkę na kominie? Czy o czym piszesz? Czy paląc masz w salonie zimne powietrze? Ja ciepłe. I to to powietrze wyciąga kominek do spalania i wyrzuca przez komin. Od kilku tygodni palę w kozie nie podpiętej pod dolot zewnętrzny i powietrze mam suche jak wiór. Rekuperator chodzi na minimum nieosiągalny dla większosci rekuperatorów (pobór prądu w okolicach 20W). A wilgotność spada poniżej 30%. I to pierwszy sezon lekko grzewczy, bo podłogówkę odpaliłem tylko w sypialniach i łazienkach na 1-2h/dobę. Salon i okolice - tylko koza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Tyle razy głos zabierasz w tym dziale a okazuje się, że nie kumasz podstaw budowy kominka i tego jak działa....Szkoda czasu na Ciebie...ale co tam, niedziela, wszyscy śpią, brydż dopiero za dwie godziny....Wiesz co to cyrkulacja powietrza? Wiesz gdzie kominek pobiera zimne powietrze do ogrzewania, a gdzie wylatuje ciepłe do tego samego? Twój pobiera powietrze do spalania U góry?! Jak to zrobiłeś?!! PS A jak chcesz grzać kominkiem czy kozą to sobie nawilżacz zaaplikuj.... Bez tego umrzesz na suchoty... nawet z powietrzem do spalania podłączonym na zewnątrz;) http://blog.kominki-batura.pl/przydasie-i/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek1989 02.12.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 wracając do mojego pytania o dojście powietrza z zewnatrz , czy ktoś jest w stanie i zna się na tyle by mi napisać czy kominiarz przy odbiorze budynku nie będzie tego sprawdzał? czy dolot nie jest obowiązkiem by odebrać nowy budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.12.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Nie jest obowiązkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jazz89 03.12.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Planuje wybudować kominek w starym domu,gdzie niestety nie ma komina. Czy ustalając lokalizację kominka muszę brać pod uwagę kalenicę? Czytałem że można już budować komin poniżej kalenicy, cug wspomagany jest wtedy pompą. Nie znam się na tym więc pytam Was o radę czy takie rozwiązanie ma rację bytu, czy jednak zdecydowanie odpradzacie takie rozwiązanie. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez Jazz89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.12.2018 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Dziś mamy sporo wynalazków, ale dym najlepiej puścić blisko kalenicy i bez kombinacji. Naturalnie, siłą grawitacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adusia030 06.12.2018 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Mam nowy kominek zamontowany w maju tego roku.Wkład to lucy 15.Kominek dymi przy każdym dokładaniu opału. Nawet gdy jest dobrze rozpalone chwile po powolnym otwarciu drzwiczek dym zaczyna wylatywać na salon.Wygląda to jakby dym nie mieścił się w tym czopuchu, jakby ciągu nie było.Komin sprawdzony jest drożny, szeroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adusia030 06.12.2018 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adusia030 06.12.2018 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Tak wyglądało podłączenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts