Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Patrząc na na dyskusję, podrzucone ceny zastanawiam się czy można myśleć o:

- piecokominek typu "słup" (wszystko +/- 10-15cm)

-- wysokość: 150-200cm

-- szerokość: 60-80cm

-- głębokość: 50-60cm

Na gotowo z okładziną (proste kafle wielkofromatowe, czy też płyty kamienne - styl nowoczesny).

.. mysleć o powyższym za cenę poniżej 15 000 zł ?

Okładzina z płyt szamotowych w tej cenie...

Dzięki to już mam rozjaśniony obraz. Chociaż wciąż jestem w lekkiej mgle wiedzy.

Czy okładzina z płyt szamotowych oznacza, ze finalnie mam na zewnątrz tynk zduński i pomalowane na kolor (tudzież surowe płyty szamotowe), czy tak?

Już wiem, że kafle podrażają znacznie.

Ale czy koszta są zbliżone czy też kafle małoformatowe, wzorzysto-artystyczne będą wyraźnie droższe od gładkich wielkoformatowych?

Poniższe kominki to na szybko zgooglane przykłady. To nie są przykłady kominków, które chcę wklejam tylko dla okładzin.

Takie gładkie, proste, wielkoformatowe kafle o ile podrażają w stosunku do płyt szamotowych (pi razy drzwi w % czy pln-ach)?

kafle.duze.2.jpgkafle.duze.jpg

Czym jeszcze okłada się piecokominki oprócz płyt szamotowych i kafli?

Piotr Batura na blogu napisał kiedyć o kamiennej okładzinie kominka:

„Inwestor nie dał sobie wybić z głowy kamienia jako wykończenia obudowy. Ceramiką (kaflami) nie był zainteresowany. Lubię wyzwania, więc podjąłem wyzwanie. Tzw. ciepła obudowa wykończona została włoskim marmurem. Kamień zachował rysunek, ale został pocięty i złączony na fazkę…”

I prezentacja kominka obłożonego czarnym łupkiem

Edytowane przez pestka56

Dzięki to już mam rozjaśniony obraz. Chociaż wciąż jestem w lekkiej mgle wiedzy.

Czy okładzina z płyt szamotowych oznacza, ze finalnie mam na zewnątrz tynk zduński i pomalowane na kolor (tudzież surowe płyty szamotowe), czy tak?

Już wiem, że kafle podrażają znacznie.

Ale czy koszta są zbliżone czy też kafle małoformatowe, wzorzysto-artystyczne będą wyraźnie droższe od gładkich wielkoformatowych?

Poniższe kominki to na szybko zgooglane przykłady. To nie są przykłady kominków, które chcę wklejam tylko dla okładzin.

Takie gładkie, proste, wielkoformatowe kafle o ile podrażają w stosunku do płyt szamotowych (pi razy drzwi w % czy pln-ach)?

[ATTACH=CONFIG]427993[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]427994[/ATTACH]

Czym jeszcze okłada się piecokominki oprócz płyt szamotowych i kafli?

Takie szczegóły to lepiej z konkretnym wykonawcą po sprecyzowaniu wyglądu piecokominka...

Piotr Batura na blogu napisał kiedyć o kamiennej okładzinie kominka:

„Inwestor nie dał sobie wybić z głowy kamienia jako wykończenia obudowy. Ceramiką (kaflami) nie był zainteresowany. Lubię wyzwania, więc podjąłem wyzwanie. Tzw. ciepła obudowa wykończona została włoskim marmurem. Kamień zachował rysunek, ale został pocięty i złączony na fazkę…”

I prezentacja kominka obłożonego czarnym łupkiem

Piecokominki służą do hajcowania. Kombinacje inne niż kafle i szamot to zawsze jakaś doza ryzyka... :)

Takie szczegóły to lepiej z konkretnym wykonawcą po sprecyzowaniu wyglądu piecokominka...

Zapewne masz rację.

Ale zajęty obecnie planowaniem instalacji elektrycznej, wybieraniem rodzaju parapetów i 10 innych rzeczy nie złożyło mi sie dostatecznie zająć tematem kominka. Dlatego tu pytam i poznaję, żebym wiedział co jest możliwe a co nie, na co mnie stać a na co nie. Dzięki tej dyskusji dowiem się jakiego kominka i wykonawcy ostatecznie szukam/potrzebuję.

Po polsku Steatyt :) ale czy lepszy od magnezytu, czy szamotu?

W łazience na podłogówce mam trawertyn 1,5 cm grubości. Fajnie, kilka godzin trzyma ciepło, ale nie aż tak, żebym chciała nim kominek, czy piec obudować :)

Łupkiem filitowym wyłącznie dla jego urody chętnie okleiłabym obudowę. Bardzo mnie to kusi. Jednak zniechęcające jest ryzyko odpadnięcia. Byle kto nie powinien takiej pracy wykonywać.

Czym ten trawertyn mocowałeś? Klej i co jeszcze? Może i z ciebie amator, ale jeśli ja dałam radę położyć trawertyn na podłodze i ścianach, to czemu ty nie miałbyś dać sobie rady okładając kominek.

Łupek jest bardziej wytrzymały na temperaturę, więc myślę, że lepiej się nadaje na oklejenie ciepłej ściany.

O płytkach solnych pierwsze słyszę. Ciekawe czy w necie coś jest o tym :)

Z kamieni podobają mi też porfiry. U nas raczej niewykorzystywane.

Czym ten trawertyn mocowałeś? Klej i co jeszcze? Może i z ciebie amator, ale jeśli ja dałam radę położyć trawertyn na podłodze i ścianach, to czemu ty nie miałbyś dać sobie rady okładając kominek.

Łupek jest bardziej wytrzymały na temperaturę, więc myślę, że lepiej się nadaje na oklejenie ciepłej ściany.

Czas na podsumowanie....Okładzina każda się nada, byle się sprawdziła :cool: Spróbuję machnąć dzisiaj wpis na blogu na ten temat, bo brakuje. Dam znać...

Trawertyn na ławce grzejnej to taka mozaika, kosteczki, mocowane na najtańszy klej do kafli. Płyty (50x30cm grubości coś ok 8mm) na pionowych powierzchniach odbiornika na coś innego punktowo, nie napiszę na co bo mnie tu zjedzą;-) Nic nie było kołkowane, dyblowane itp.

Ps. Płytki solne uzywane w saunach czy grotach solnych. Wpisz sobie w wujka g....le "cegła solna"

Edytowane przez Remiks