Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Grubość styropianu ma niewielkie znaczenie, bardziej o wytrzymałość na ściskanie chodzi. Bez względu na stabilność tego co na nim położysz siądzie przy dużym ciężarze, szczególnie w narożniku posadzki. Są takie styro o mega parametrach, popytaj chłopaków w innych działach - maja to obcykane..

Na tak małą powierzchnię to moge dać nawet EPS 200 (na parkingi) o normie 6t/m2. Chociaż pewnie wytarczy EPS 100 (3t/m2).

Pytanie czy ten inny styropian to układać niezależnie od pozostałego? bez zakładek, taki odseparaowany?

Drugi z wklejonych piecokominków (mniejszy) to właśnie owa dolna granica "normy" (ok 1000 kg docelowo z obudową)..
Ładny :)

Grubość styropianu ma zasadnicze znaczenie .

Przy tych samych parametrach wytrzymałościowych 2 x grubszy styropian osiądzie 2 x więcej.

Pytanie czy jak dam EPS200 to grubość będzie grała drugorzędną rolę i nadal moge dac 20cm+6cm wylewki?

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na tak małą powierzchnię to moge dać nawet EPS 200 (na parkingi) o normie 6t/m2. Chociaż pewnie wytarczy EPS 100 (3t/m2).

Pytanie czy ten inny styropian to układać niezależnie od pozostałego? bez zakładek, taki odseparaowany?

Ładny :)

Pytanie czy jak dam EPS200 to grubość będzie grała drugorzędną rolę i nadal moge dac 20cm+6cm wylewki?

Różnie postępuję, w zależności od sytuacji....Najlepiej zrób precyzyjne tak, by fundament pokrywał się z piecem, i mógł niezależnie "pracować".

Jak rozwiążesz problem do czego pieco-kominek ma ci służyć, to o wszystkim będziesz mógł zadecydować już teraz :) Przemyśl po co i jaką przestrzeń ma grzać. Okazyjnie, dla frajdy palić nie będziesz chyba, bo do tego wystarczyłby kominek. Jeśli chcesz grzać nim stale, ale uzupełniająco, bo masz w planach także inne ogrzewanie, nie musi być duży. Podobnie, gdyby miał być głównym urządzeniem grzewczym w okresach przejściowych. Ale jeśli chcesz używać go jako głównego źródła ciepła, to już inny kaliber. Przemyślisz i będziesz gotowy na kluczowe decyzje :)

Nas kilka lat temu uratował przed zamarznięciem i „głodową śmiercią” zwykły stalowy piecyk wolnostojący kupiony w markecie za 1000 zł. To była zima z temperaturami -20 i nawet o ile pamiętam trafiło się więcej. Pozrywało linie elektryczne. Prawie 4 doby nie było prądu. Hajcowaliśmy w nim na okrągło, że prawie robił się czerwony ;) Miał nad paleniskiem wnękę-półkę. Dzięki niej mogliśmy jeść ciepłe posiłki.

Piec, pieco-kominek, koza-piecyk, kominek to jedyne źródła ciepła niezależne od elektryczności :)

Musiałbym znać wymiary a wciąż dużo znaków zapytania.

A jakie wymiary ma ten - piecokominek klasy "około tona"?

A kto to pamięta? :p

Nie robię szablonowo. Zawsze coś tam kombinuję, dopasowuję indywidualnie....Ten na zdjęciu mógł mieś 75-80 cm szerokości i 80-90 cm głębokości. Palenisko głębokie - do układania drewna prostopadle do szyby. co pozwala ładować do pełna....A jaką masz chatę? Może do tego coś dopasujemy. Czasem 10 cm szerszy nie zaszkodzi...

Jak rozwiążesz problem do czego pieco-kominek ma ci służyć, to o wszystkim będziesz mógł zadecydować już teraz :) Przemyśl po co i jaką przestrzeń ma grzać. Okazyjnie, dla frajdy palić nie będziesz chyba, bo do tego wystarczyłby kominek. Jeśli chcesz grzać nim stale, ale uzupełniająco, bo masz w planach także inne ogrzewanie, nie musi być duży. Podobnie, gdyby miał być głównym urządzeniem grzewczym w okresach przejściowych. Ale jeśli chcesz używać go jako głównego źródła ciepła, to już inny kaliber. Przemyślisz i będziesz gotowy na kluczowe decyzje :)

Dzięki za oczywisty wstępniak:) Dzięki niemu odkryłem moją irracjonalność.

Czytałem o kominkach, piecach, itd. "zadurzyłem" się w idei, technologii, ale nigdy na poważnie nie odpowiedziałem sobie na pytanie po co?

A jaką masz chatę? Może do tego coś dopasujemy. Czasem 10 cm szerszy nie zaszkodzi...

Chata to murowana parterówka 135m2. Komin w pokoju dziennym względnie na środku domu. Ale do dalszych pokoi to jest 2-4 ściany po drodze lub kręty korytarz.

Do czego ja to potrzebuje hmm.

- rekreacja, potrzeba żywego ognia, atawizm:) -> tak

- dogrzewanie okresy przejściowe -> tak

- ogrzewanie główne -> nie (nawet jako kawałek sezonu to nadal nie).

- ogrzewanie/dogrzewanie w razie "kataklizmu" braku prądu -> fajnie by było.

Piecokominek zamiast kominka spodobał mi się ze względu na rozłożenie produkcji ciepła w czasie.

Bardziej chyba mnie ujęło to powstrzymanie przegrzewania salonu niż rozłożenie emisji ciepła samo w sobie (chociaż to tez fajnie).

Proponuję u Ciebie szerokość 75, głębokość 85....Drzwi mają 37 cm szer i 48 cm wys + blenda stalowa, która poszerza drzwi o 4,5 cm z każdej strony....

U mnie w domu takie coś z podobnymi drzwiami, tyle że rozbudowana (na boki) masa akumulacyjna. To urządzenie do ogrzewania 200 m2 jako podstawowe źródło ciepła.

Zdjęcie 3..jpg

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Piotr, a jakby tak „rozpłaszczyć” część kumulującą na ścianie. Coś jak u ciebie, tylko bardziej płasko. Zajęłoby kawał ściany, ale wagowo by się rozłożyło na większej powierzchni podłogi. Jaki miałoby to wpływ na gromadzenie i oddawanie ciepła. Dawno miałam o to zapytać.

Giman, taki miałam zamiar, żeby pchąć ciebie ku zastanowieniu, bo to bardzo ułatwia porządkować potrzeby i możliwości.

Piotr, a jakby tak „rozpłaszczyć” część kumulującą na ścianie. Coś jak u ciebie, tylko bardziej płasko. Zajęłoby kawał ściany, ale wagowo by się rozłożyło na większej powierzchni podłogi. Jaki miałoby to wpływ na gromadzenie i oddawanie ciepła. Dawno miałam o to zapytać.

Giman, taki miałam zamiar, żeby pchąć ciebie ku zastanowieniu, bo to bardzo ułatwia porządkować potrzeby i możliwości.

W moim piecuchu rozwinięcie jest spore. Nie tylko w lewo (z podgrzewaną drewnianą ławką), ale również w prawo, a w zasadzie do tyłu - za element kaflowy. Im większa powierzchnia oddawania ciepła przez promieniowanie (powierzchnią zewnętrzną pieca), tym mniej niekorzystnej konwekcji. Można nawet zrezygnować całkowicie z przewietrzania pieca, czy stosowania multiplikatorów. Są wzorce i wzory na obliczanie takich zagadnień. Rozciągnięcie wagi pieca pozwala w uzasadnionych wypadkach zrezygnować z dodatkowych zabiegów fundamentowych, jeśli ciężar konstrukcji będzie oscylował koło 300 - 400 kg / m2. Trzeba oczywiście zadbać o dobry gatunkowo beton i ewentualne dozbrojenie fragmentu posadzki pod i wokół urządzenia grzewczego.

Ujemnym aspektem kombinacji z "rozciąganiem" piecokominka jest wzrost ceny. Proste szafy są najtańsze.

http://blog.kominki-batura.pl/okladzina/

wymiar1.jpg

Myślę, że to co napisałeś przyda się Gimanowi.

Gdybym stawiała teraz dom, komin byłby w centralnym punkcie, „opleciony” akumulacją. Blisko tego czarnego ruskiego, który wkleiłam wczoraj do Inspiracji kominkowych. W obecnym domu komin kominkowy jest wprawdzie wolnostojący, ale dość blisko od ściany bocznej domu.

Myślę, że to co napisałeś przyda się Gimanowi.

Gdybym stawiała teraz dom, komin byłby w centralnym punkcie, „opleciony” akumulacją. Blisko tego czarnego ruskiego, który wkleiłam wczoraj do Inspiracji kominkowych. W obecnym domu komin kominkowy jest wprawdzie wolnostojący, ale dość blisko od ściany bocznej domu.

Komin można na piecu postawić, albo od stropu...Na dole często zawadza. Ale to nie jest zadanie czy "wiedza" dla amatorów....

Mój komin już stoi. Żeby wstawić pod niego piec, z czego byłabym bardzo zadowolona, trzeba by pewnie zbyt dużo zrujnować. Ale u mnie miejsca pod dostatkiem. Mam nadzieję, że przyjdzie moment, gdy się do ciebie zgłoszę :) Na pewno nie będzie kaflowy, ale chciałabym, żeby był.

Witam

Stoję przed dylematem kominek z płaszczem lub piec akumulacyjny. Z racji że będzie rekuperacja to bardziej skłaniałbym się do pieca (rozprowadzi mi ciepłe powietrze po chałupie). Jest tylko jeden problem,musi być palenisko zamknięte czyli z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? Stąd moje pytanie czy polecacie jakieś konkretne palenisko? Mieszkam okolice lublina i tutaj mam robirena ale jak doczytałem na forum to jest on taki sobie.

Mój komin ma metr do ściany bocznej i oddziela kuchnię od salonu. Komin mam po byku. Mogę mieć przy nim kominek i piec zduński. Piec oczywiście bardziej centralnie względem układu domu.

Rumburaque, Jesteś kolejny z tym problemem. Właściwie każde dobre palenisko ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Ale rozważ palenisko całkowicie zbudowane przez zduna + drzwiczki.

Witam

Stoję przed dylematem kominek z płaszczem lub piec akumulacyjny. Z racji że będzie rekuperacja to bardziej skłaniałbym się do pieca (rozprowadzi mi ciepłe powietrze po chałupie). Jest tylko jeden problem,musi być palenisko zamknięte czyli z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz? Stąd moje pytanie czy polecacie jakieś konkretne palenisko? Mieszkam okolice lublina i tutaj mam robirena ale jak doczytałem na forum to jest on taki sobie.

Opisz ten swój dom...Użytkowe poddasze, otwarty salon?

Tylko że taki pobudowany przez zduna nie będzie miał doprowadzenia z zewnątrz? Dlaczego miałbym nie liczyć na rozprowadzenie? Liczę się z tym że nie będzie to DGP ale jak będzie grzał piec to, to ciepłe powietrze pobierze reku odzyska ciepło i wdmucha do reszty pomieszczeń? Dobrze kombinuję?

Dom ok 220 m2, poddasze użytkowe salon półotwarty. Komin przy ścianie szczytowej. https://www.mgprojekt.com.pl/jurajski taki cudak. Teraz w starym domu codziennie palę w kominku z DGP.

Edytowane przez rumburaque