fajnytoster 11.04.2019 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 A gdybym zakładaną masę akumulacyjną "zrealizował" samym paleniskiem o ścianach (wspominane kiedyś) 10-12cm szamotu to czy potrzebuję akumulacyjny kanał dymny? Czy też przy takiej masie paleniska podłączam do komina rurą stalową i będzie ok? Nie będzie. W ten sposób prawie całą energię z palenia oddasz kominem w kosmos, puszczając w niego spaliny o skrajnie wysokiej temperaturze. O ile pamiętam, był tu nawet kiedyś wątek gdzie komuś w ten sposób zainstalowano bodaj Brunnera za dobrych kilkadziesiąt tysięcy - pożerał drewno jak smok, a ciepła z tego nie było nic w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KILL BILL 12.04.2019 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) A gdybym zakładaną masę akumulacyjną "zrealizował" samym paleniskiem o ścianach (wspominane kiedyś) 10-12cm szamotu to czy potrzebuję akumulacyjny kanał dymny? Czy też przy takiej masie paleniska podłączam do komina rurą stalową i będzie ok? Zależy co się chce osiągnąć z kominka i w jakim celu kominek powstał w domu. Dla mnie kominek to głównie płomień i "trzaskajace" drewienka podczas relaksu przy oglądaniu TV ale w ubraniu i bez jednoczesnego przegrzewania salonu. Jak coś, dom grzeje mi pompa ciepła, taniej niż gdyby dom grzał kominek. Ale do rzeczy, kominek a w zasadzie obudowę mam bez kratek wentylacyjnych czyli obudowa zamknięta,głównie z tego powodu jak wyżej pisałem. Tzw masa akumulacyjna jak ją nazywasz to u mnie 24cm silikatu z jednej strony, z drugiej strony następne 24cm silikatu a od czoła kominka (kominek rogowy) czyli na obudowie płyty akumulacyjne gr. 5 albo 8cm. Zadnego kanału akumulacyjnego dymnego nie posiadam, sprawdza się to u mnie od kilku lat bez zastrzeżeń. Wkład to Basia z podwójną szybą od Kratek kupiona od Foresta, obudowa od Bohusza z owo.pl. Szkoda dla Was, że już ich nie ma ale dobrze ze jest Batura bo to jego test przekonał mnie do Baski http://blog.kominki-batura.pl/polskie-czy-juz-czas/ Nie potrafię znaleźć strony z wnioskami i testem w obudowie zamkniętej, czemu?Piotrze Batura? Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez KILL BILL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.04.2019 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Zależy co się chce osiągnąć z kominka i w jakim celu kominek powstał w domu. Dla mnie kominek to głównie płomień i "trzaskajace" drewienka podczas relaksu przy oglądaniu TV ale w ubraniu i bez jednoczesnego przegrzewania salonu. Jak coś, dom grzeje mi pompa ciepła, taniej niż gdyby dom grzał kominek. Ale do rzeczy, kominek a w zasadzie obudowę mam bez kratek wentylacyjnych czyli obudowa zamknięta,głównie z tego powodu jak wyżej pisałem. Tzw masa akumulacyjna jak ją nazywasz to u mnie 24cm silikatu z jednej strony, z drugiej strony następne 24cm silikatu a od czoła kominka (kominek rogowy) czyli na obudowie płyty akumulacyjne gr. 5 albo 8cm. Zadnego kanału akumulacyjnego dymnego nie posiadam, sprawdza się to u mnie od kilku lat bez zastrzeżeń. Wkład to Basia z podwójną szybą od Kratek kupiona od Foresta, obudowa od Bohusza z owo.pl. Szkoda dla Was, że już ich nie ma ale dobrze ze jest Batura bo to jego test przekonał mnie do Baski http://blog.kominki-batura.pl/polskie-czy-juz-czas/ Nie potrafię znaleźć strony z wnioskami i testem w obudowie zamkniętej, czemu?Piotrze Batura?Nie wiem dlaczego nie potrafisz....Myślę, że to nieistotne w dyskusji do której dołączyłeś raczej niezręcznie. Fajnie że tanim kosztem udało Ci się zrealizować swoje marzenie i cieszę się, że to dzięki mnie...Jednak my tu o czymś innym gadamy akurat....To wygląda trochę tak jakby facet opisywał wśród sokolników swoje doświadczenia z oswojonym wróbelkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 12.04.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Nie będzie. W ten sposób prawie całą energię z palenia oddasz kominem w kosmos, puszczając w niego spaliny o skrajnie wysokiej temperaturze. O ile pamiętam, był tu nawet kiedyś wątek gdzie komuś w ten sposób zainstalowano bodaj Brunnera za dobrych kilkadziesiąt tysięcy - pożerał drewno jak smok, a ciepła z tego nie było nic w domu. A czy nie jest tak, że Brunner ma cienkie ściany akumulacyjne i musi mieć akumulacyjne kanały dymne. Tu czytałem (chyba Piotr Batura pisał), że ściany powinny byc grube - wspomniane 12cm. Tak sobie pomyslałem, ze jak samo palenisko będzie miało mase to pochłonie ciepło. Pytanie czy zdąży pochłonąc czy jednak ucieknie kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.04.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 KILL BILL po prostu przegapił, że tu mowa o pieco-kominku, a nie o obudowanym wkładzie kominkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.04.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 A czy nie jest tak, że Brunner ma cienkie ściany akumulacyjne i musi mieć akumulacyjne kanały dymne. Tu czytałem (chyba Piotr Batura pisał), że ściany powinny byc grube - wspomniane 12cm. Tak sobie pomyslałem, ze jak samo palenisko będzie miało mase to pochłonie ciepło. Pytanie czy zdąży pochłonąc czy jednak ucieknie kominem?Jak będziesz wędził drewno z bardzo ograniczoną dawką tlenu, "pochłonie".... Brunner ma zarówno cienkie jaki i grube ściany swoich palenisk do zduństwa. Do obu potrzebne dodatkowe odbiorniki energii. Jakie? Tego Mistrz Zduński uczy się minimum 6 lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.04.2019 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Wystarczy 2 lata , tak mają w Republice Czeskiej , tylko istotne jest aby była to nauka w szkole zduńskiej . Warunki: program nauczania , teoria , praktyka , profesjonalni wykładowcy z praktyką w zduństwie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.04.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Giman palenisko jest po to by osiągnąć optymalne waunki spalania a odzysk energii z tego spalania jednak lepiej przenieść poza palenisko, mówimy oczywiście o piecokominku.. Temperatura w palenisku rozkłada się różnie i chyba najwyższa jest w jego wylocie dodaj do tego to co napisał Piotr i resztę sobie dopowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.04.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Nie będzie. W ten sposób prawie całą energię z palenia oddasz kominem w kosmos, puszczając w niego spaliny o skrajnie wysokiej temperaturze. O ile pamiętam, był tu nawet kiedyś wątek gdzie komuś w ten sposób zainstalowano bodaj Brunnera za dobrych kilkadziesiąt tysięcy - pożerał drewno jak smok, a ciepła z tego nie było nic w domu. Jak będziesz wędził drewno z bardzo ograniczoną dawką tlenu, "pochłonie".... Brunner ma zarówno cienkie jaki i grube ściany swoich palenisk do zduństwa. Do obu potrzebne dodatkowe odbiorniki energii. Jakie? Tego Mistrz Zduński uczy się minimum 6 lat.... Giman palenisko jest po to by osiągnąć optymalne waunki spalania a odzysk energii z tego spalania jednak lepiej przenieść poza palenisko, mówimy oczywiście o piecokominku.. Temperatura w palenisku rozkłada się różnie i chyba najwyższa jest w jego wylocie dodaj do tego to co napisał Piotr i resztę sobie dopowiedz. Od początku dostrzegam, że sporo energii może uciekać. Z drugiej strony takie konfiguracje też są proponowane i zastanawiałem się czy nie istnieją paleniska wystarczająco ciężkie i odpowiednio konstrukcyjnie zaprojektowane, że pochłoną tą energię bez wędzenia drewna i na wyjściu spaliny będą już "schłodzone"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 13.04.2019 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Od początku dostrzegam, że sporo energii może uciekać. Z drugiej strony takie konfiguracje też są proponowane i zastanawiałem się czy nie istnieją paleniska wystarczająco ciężkie i odpowiednio konstrukcyjnie zaprojektowane, że pochłoną tą energię bez wędzenia drewna i na wyjściu spaliny będą już "schłodzone"? Remiks Ci już tłumaczył - palenisko ma zapewnić jak najlepsze warunki do dobrego spalania. Nie może więc zbyt intensywnie odbierać ciepła, bo będzie tym samym obniżało temperaturę i cięższe frakcje spalin się nie dopalą - będziesz wędził zamiast palić. Poza tym samo palenisko ma zbyt małą powierzchnię, żeby porządnie odebrać ciepło ze spalin. No chyba, że zastosujesz palenisko z płaszczem wodnym, tylko że to jest właśnie wada tych palenisk - zbyt skuteczny odbiór ciepła i kiepskie parametry spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.04.2019 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Od początku dostrzegam, że sporo energii może uciekać. Z drugiej strony takie konfiguracje też są proponowane i zastanawiałem się czy nie istnieją paleniska wystarczająco ciężkie i odpowiednio konstrukcyjnie zaprojektowane, że pochłoną tą energię bez wędzenia drewna i na wyjściu spaliny będą już "schłodzone"? Małe naprowadzenie, zbuduj palenisko z idealnego izolatora, trzy termometry jeden w warstwie popiołu drugi w połowie wysokości i trzeci w wylocie może się ździwisz i zrozumiesz. Cciałbym zobaczyć palenisko (nie wkład blaszankę z deklarowaną temp spalin) z temperaturą na wylocie powiedzmy 150 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.04.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Pestko przepraszam, zapomniałem że też tutaj zaglądasz, czasami niestety nie da się inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Remiks, za co przepraszasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.04.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 OJ, Panowie Chyba za to;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Liczba mnoga była, ale nie skierowana do ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Mam pytanie do modów. Wasza spostrzegawczość jest wybiórcza, czy z premedytacją robicie prządek lub bałagan tylko tam tam gdzie chcecie? Jest jeden porządny wątek w dziale KOMINKI. Może warto o niego zadbać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2019 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Od początku dostrzegam, że sporo energii może uciekać. Z drugiej strony takie konfiguracje też są proponowane i zastanawiałem się czy nie istnieją paleniska wystarczająco ciężkie i odpowiednio konstrukcyjnie zaprojektowane, że pochłoną tą energię bez wędzenia drewna i na wyjściu spaliny będą już "schłodzone"?Musisz brać poprawkę na to, że współczesny wkład kominkowy to wielka moda i równie wielki biznes. Najwięksi producenci ( w tym jeden polski) to ponad 60.000 szt urządzeń rocznie. Policz sobie sam jaki to biznes nawet przy polskich relatywnie niskich cenach ( adekwatnych do jakości ). Niemcy produkują w tej liczbie racjonalne z punktu widzenia spalania drewna "silniki" do akumulacji (paleniska piecowe). Polscy najwięksi producenci omijają temat szerokim łukiem, a do nie dawna nie mieli nawet pojęcia co to jest..... Wkleję jeszcze raz tekst z bloga, bo robisz wrażenie, jakbyś go nie czytał: http://blog.kominki-batura.pl/358/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.04.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Mam pytanie do modów. Wasza spostrzegawczość jest wybiórcza, czy z premedytacją robicie prządek lub bałagan tylko tam tam gdzie chcecie? Jest jeden porządny wątek w dziale KOMINKI. Może warto o niego zadbać? Święta racja.Nie napisałeś bardzo ważnej dla tego wątku wiedzy.Był , jest i będzie konstruktywny.Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Piotr, a gdzie ciąg dalszy tego wpisu na twoim blogu? Dla mnie to dopiero wstęp. Czytałam go już wcześniej i czuję niedosyt informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Piotr, a gdzie ciąg dalszy tego wpisu na twoim blogu? Dla mnie to dopiero wstęp. Czytałam go już wcześniej i czuję niedosyt informacji.Co by Cię interesowało jak ciąg dalszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts