giman 14.04.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Musisz brać poprawkę na to, że współczesny wkład kominkowy to wielka moda i równie wielki biznes. Najwięksi producenci ( w tym jeden polski) to ponad 60.000 szt urządzeń rocznie. Policz sobie sam jaki to biznes nawet przy polskich relatywnie niskich cenach ( adekwatnych do jakości ). Niemcy produkują w tej liczbie racjonalne z punktu widzenia spalania drewna "silniki" do akumulacji (paleniska piecowe). Polscy najwięksi producenci omijają temat szerokim łukiem, a do nie dawna nie mieli nawet pojęcia co to jest..... Wkleję jeszcze raz tekst z bloga, bo robisz wrażenie, jakbyś go nie czytał: http://blog.kominki-batura.pl/358/ Mam jednak nadzieję, że moje wcześniejsze posty wskazują, że jednak czytałem zarówno ten jak i wiele innych wpisów:) Ani wcześniej ani teraz nie pisałem o wkładach kominkowych tylko o paleniskach piecowych (zaznaczałem, że ściny gruby szamot, waga po 400-600kg). Takie paleniska są też proponowane przez firmy piecowe (nie kominkowe) z bezpośrednim podłączeniem do komina. Stąd moje pytania czy takie konstrukcje mają sens (ładowanie akumulatora tylko w palenisku, możliwościach konstrukcyjnych, itd.). Wiem, że już otrzymałem odpowiedź, ze nie. Ale pociągnąć temat - zapytać, doprecyzować, upewnić się zawsze warto. Małe naprowadzenie, zbuduj palenisko z idealnego izolatora, trzy termometry jeden w warstwie popiołu drugi w połowie wysokości i trzeci w wylocie może się ździwisz i zrozumiesz. Cciałbym zobaczyć palenisko (nie wkład blaszankę z deklarowaną temp spalin) z temperaturą na wylocie powiedzmy 150 stopni. Zapewne jak to ciepło będzie uciekać w górę. Czyli temperatury licząc od popiołu ciepło, cieplej, gorąco. Co do temperatur to może mylnie ale gdzieś przeczytałem, że za zimne tez źle i dąży się do 180-200 st.C. Co do zobaczenia paleniska wszystkie moje pytania zmierzają do tego właśnie -> czy takie może istnieć? Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez giman druga odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Mam jednak nadzieję, że moje wcześniejsze posty wskazują, że jednak czytałem zarówno ten jak i wiele innych wpisów:) Ani wcześniej ani teraz nie pisałem o wkładach kominkowych tylko o paleniskach piecowych (zaznaczałem, że ściny gruby szamot, waga po 400-600kg). Takie paleniska są też proponowane przez firmy piecowe (nie kominkowe) z bezpośrednim podłączeniem do komina. Stąd moje pytania czy takie konstrukcje mają sens (ładowanie akumulatora tylko w palenisku, możliwościach konstrukcyjnych, itd.). Wiem, że już otrzymałem odpowiedź, ze nie. Ale pociągnąć temat - zapytać, doprecyzować, upewnić się zawsze warto. Zapewne jak to ciepło będzie uciekać w górę. Czyli temperatury licząc od popiołu ciepło, cieplej, gorąco. Co do temperatur to może mylnie ale gdzieś przeczytałem, że za zimne tez źle i dąży się do 180-200 st.C. Co do zobaczenia paleniska wszystkie moje pytania zmierzają do tego właśnie -> czy takie może istnieć?Twoje wątpliwości są zrozumiałe, pytania rzeczowe....dlatego będę tłumaczył bez ograniczeń (do skutku) . Palenisko piecowe, nie ma racji bytu bez masy akumulacyjnej odbierającej wytworzony nadmiar energii. Bez tego, będzie po prostu bardzo dobrej jakości wkładem kominkowym. Praktycznie niezniszczalnym....Ale marnującym część energii w kominie, lub wymagającym irracjonalnego (niewłaściwego) tłumienia dopływu powietrza do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 14.04.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 giman 180-200 * jest ok, ale na wejściu do komina, a nie na wyjściu z paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.04.2019 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Jeśli spalanie jest odpowiednie to do komina wystarczy znacznie mniej, sam mam ok. 110-120 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Jeśli spalanie jest odpowiednie to do komina wystarczy znacznie mniej, sam mam ok. 110-120 stopni.Palisz również drewnem z gatunków iglastych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.04.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Palisz również drewnem z gatunków iglastych? Nie, tylko liściaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.04.2019 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Nie, tylko liściaste.To ważne. Przy iglastym trzeba trzymać wyższą temperaturę do komina i nie przesadzać z długością i masą "odbiornika"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piokor1 15.04.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Witam Czy można obudować kominek z płaszczem wodnym płytami krzemianowymi w odległości 3-4cm od ścianki kominka również od góry (w płycie otwory na rury). Rura spalinowa izolowana podwójna.Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.04.2019 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Twoje wątpliwości są zrozumiałe, pytania rzeczowe....dlatego będę tłumaczył bez ograniczeń (do skutku) . Palenisko piecowe, nie ma racji bytu bez masy akumulacyjnej odbierającej wytworzony nadmiar energii. Bez tego, będzie po prostu bardzo dobrej jakości wkładem kominkowym. Praktycznie niezniszczalnym....Ale marnującym część energii w kominie, lub wymagającym irracjonalnego (niewłaściwego) tłumienia dopływu powietrza do spalania. Dzięki za cierpliwość ... Pewnie jeszcze ją potestuje Zaczynam rozumieć idee, w sumie rozumiałem ją już wcześniej, ale szukałem od niej wyjątków. Jak widać nie ma ich. Z drugiej strony widzę, że jest kilka szkół zduńskich a propos tego zagadnienia - a to tylko wznosząco-opadowe masy akumulacyjne na dymnym, a to tylko akumulacyjne nadstawki, a to wystarczy stal z radiatorem co to wypromieniuje i obudowa przyjmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.04.2019 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 W to trzecie nie wierz. Szybko bierze i szybko oddaje. Klops Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.04.2019 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 W to trzecie nie wierz. Szybko bierze i szybko oddaje. Klops Dla jednego klops, dla drugiego ostrygi z kaparami! Rozumiem przesłanie Twojego wpisu, ale moje wtrącenie ma zwrócić uwagę na przydatność każdego rozwiązania, jeśli jest ono uwarunkowane potrzebami. Zdun to zawód który, jak to giman zaczyna łapać, wymaga elastycznego podejścia. Szczególnie w dzisiejszych czasach. Czasach,kiedy piec niekoniecznie jest jedynym, czy głównym źródłem ciepła. 100 lat temu dobry zdun mógł umieć wybudować dwa - trzy modele pieca pokojowego i ze dwie angielki....Nic więcej nie potrzebował by uchodzić za super fachowca, bo skomplikowane tematy przekazywał do cechu, a tam wiedzieli komu je powierzyć. Dziś z takim zdunem może być większym problemem niż pożytek, jeśli nie zdejmie klapek z oczu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.04.2019 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 [...] Rozumiem przesłanie Twojego wpisu, ale moje wtrącenie ma zwrócić uwagę na przydatność każdego rozwiązania, jeśli jest ono uwarunkowane potrzebami. Zdun to zawód który, jak to giman zaczyna łapać, wymaga elastycznego podejścia.[...] I tu pojawia się pewna trudność po stronie klienta jak odróżnić elastyczność od braku wiedzy. Tak jak napisałeś, niektóre rozwiązania ogólnie uznane za nieodpowiednie (dla większości zastosowań) w odpowiednich warunkach mogą być sensowne. Kupujący musi dokonać w sobie znaczącego wzrostu wiedzy lub znaczącego wzrostu zaufania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merchel 17.04.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, Chciałbym prosić Was o poradę . Buduję zimny kominek z płyt krzemianowo-wapniowych Varmsen , napędzany narożnym wkładem 10kW MBM z Kratki .pl https://kratki.com/sklep/pl/produkt/3449/mbm-10-lewy-bs-szyba-gieta . Jestem obecnie na etapie kompletnej zabudowy , płyty zagruntowane ( jak na załączonej fotce) Chciałbym teraz na te płyty przykleić siatkę elewacyjną z włókna . jaki klej zastosować , specjalne dedykowane kleje do kominków , czy wystarczy jakiś klej elastyczny np w klasie S1 , czy może zwykły klej do wtapiania siatki elewacyjnej do ociepleń ? Zamierzam później położyć szpachlę . Zostało mi z budowy kilka worków https://franspol.com.pl/produkt/18/szpachla-gipsowa-bez-tasmy-gs-6. Czy będzie odpowiednia ? Dodatkowo chciałbym też wokół wkładu wkleić płyty granitowe o grubości 2cm jak na zdjęciu poniżej . Jakiego kleju użyć do ich przyklejenia ? Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez merchel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.04.2019 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 W to trzecie nie wierz. Szybko bierze i szybko oddaje. Klops To chyba nie musi byc złe. Jeśli faktycznie szybko weźmie i szybko odda tzn. ze nie ucieknie kominem. Czy to będzie dobre czy złe rozwiązanie chyba bardziej będzie zależało od tego gdzie "pójdzie" to szybko oddane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.04.2019 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Piotr i Giman, to miał być komentarz do gimanowego zastanawiania się nad pieco-kominkiem z paleniskiem zduńskim. Porównanie zduńskiego i stalowego wkładu. Przy okazji wywołałam Piotra do tablicy ze świetnym wpisem o możliwościach i potrzebach Ja niestety aż za dobrze wiem ile potrafi stalowy wkład zeżreć drewna i z jakim skutkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.04.2019 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Witam, Chciałbym prosić Was o poradę . Buduję zimny kominek z płyt krzemianowo-wapniowych Varmsen , napędzany narożnym wkładem 10kW MBM z Kratki .pl https://kratki.com/sklep/pl/produkt/3449/mbm-10-lewy-bs-szyba-gieta . Jestem obecnie na etapie kompletnej zabudowy , płyty zagruntowane ( jak na załączonej fotce) [ATTACH=CONFIG]429304[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]429302[/ATTACH] Chciałbym teraz na te płyty przykleić siatkę elewacyjną z włókna . jaki klej zastosować , specjalne dedykowane kleje do kominków , czy wystarczy jakiś klej elastyczny np w klasie S1 , czy może zwykły klej do wtapiania siatki elewacyjnej do ociepleń ? Zamierzam później położyć szpachlę . Zostało mi z budowy kilka worków https://franspol.com.pl/produkt/18/szpachla-gipsowa-bez-tasmy-gs-6. Czy będzie odpowiednia ? Dodatkowo chciałbym też wokół wkładu wkleić płyty granitowe o grubości 2cm jak na zdjęciu poniżej . Jakiego kleju użyć do ich przyklejenia ? [ATTACH=CONFIG]429303[/ATTACH]Użyj tego co masz do wykończenia elewacji...A kamień już chyba wklejony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merchel 17.04.2019 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Użyj tego co masz do wykończenia elewacji...A kamień już chyba wklejony? kamień jeszcze nie wklejony , to ostatnie zdjęcie nie jest moje tylko przykładowe z netu planowałem najpierw wkleić siatkę , a kamień dopiero przykleić do niej. CZy może lepiej kleić kamień bezpośrednio do płyty Varmsen ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.04.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 I tu pojawia się pewna trudność po stronie klienta jak odróżnić elastyczność od braku wiedzy. Tak jak napisałeś, niektóre rozwiązania ogólnie uznane za nieodpowiednie (dla większości zastosowań) w odpowiednich warunkach mogą być sensowne. Kupujący musi dokonać w sobie znaczącego wzrostu wiedzy lub znaczącego wzrostu zaufania Trafiłeś na czuły punkt. Bez odrobiny wiedzy czy praktyki, nie ma możliwości odróżnić idioty od rzetelnego fachowca. Właśnie z kilkoma kolegami zdunami i producentami kafli, podziwiamy ewenement internetowy...Fejsbukowe zachwyty nad wklejanymi reklamami pewnego jegomościa, który pieprzy co trzecia robotę, z pożarami włącznie, a każde pojawienie się jego rubasznej podobizny z piecem w tle, budzi powszechne uwielbienie rosnącego grona fanek....Próba delikatnego zwrócenia uwagi nic nie daje, wręcz obraca się przeciwko negującemu rzetelność reklam i prawdomówność jegomości... Takie pomieszanie symbolu czasów, powszechnego zidiocenia, mocy marketingu i zdolności psychologicznych nierzetelnego "fachoFca".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.04.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Piotrze, odrobinę, wybacz ale moim zdaniem inwestor w większości nie ma szans na odróżnienie jednych od drugich i albo ma szczęście albo uwierzy w "będzie pan-i zadowolony-a" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.04.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Piotrze, odrobinę, wybacz ale moim zdaniem inwestor w większości nie ma szans na odróżnienie jednych od drugich i albo ma szczęście albo uwierzy w "będzie pan-i zadowolony-a"Ale ja właśnie o tym piszę, że prawie nie ma szans odróżnić hochsztaplera od mistrza w necie....I co z tym zrobisz?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts