pestka56 18.04.2019 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 "Będzie pan/pani zadowolony/a" powinno od razu nastawiać ludzi negatywnie do zachwalającego się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.04.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 "Będzie pan/pani zadowolony/a" powinno od razu nastawiać ludzi negatywnie do zachwalającego się. Powinno ale jest wielu takich co łykają to jak ciepłe bułeczki;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.04.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 To niech se łykają. Widac nie mają dość rozumu na stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.04.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 To niech se łykają. Widac nie mają dość rozumu na stanie. Ja myślę że nie mają wiedzy. Ostatnio byłem u inwestora w zupełnie innej sprawie ale widzę wkład za kilka tys. i zarys obudowy z obrysówki (profil od g-k) do tego z boku zdewastowane płyty wełny ze sreberkiem ( w stanie nadającym się do śmietnika), po małej wymianie zdań "ale to najlepszy fachowiec jakiego miałem na budowie" no i co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.04.2019 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2019 Naraziłeś się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.04.2019 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Naraziłeś sięJa się "narażam" od kilkunastu lat. Piszę po nazwisku. Podaję nazwy konkretnych firm i informuję jak manipulują informacjami w celu osiągnięcia zysku. Niewielki procent ludzi czyta to ze zrozumieniem. Firmy zaś unikają dyskusji jak ognia...Ba! Nawet swoich prawników trzymają na smyczy, bo wiedzą że jak mi się dobiorą do tyłka, pójdzie wieść w świat dlaczego... Tu na forum nie jest jeszcze tak źle, choć nowi forumowicze wchodzą i nie maja pojęcia o czym my tu szczebioczemy. Najgorzej jest na Fb. Tam palant może wyczyścić negatywy jednym kliknięciem i nadal ma czyste konto, a zidiociałych fanów przybywa...Do tego dochodzi fakt, że próba działania obraca się przeciwko osobie podejmującej akcję demaskowania oszustwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 19.04.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Problem w tym, że te czarne owce podkopują zaufanie do całej branży. To dobrze, że środowisko zduńskie stara się oczyścić samo, ruchami wewnętrznymi. Bo niestety często uczciwość i profesjonalizm przegrywają z poczuciem lojalności branżowej. Takie czasy. Zdrowych, spokojnych Świąt dla zawodowców, amatorów i miłośników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.04.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 http://cechzdunowpolskich.zduny.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 19.04.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 http://cechzdunowpolskich.zduny.pl/ Piotrze, to strona dla zdunów, chętnych do zrzeszenia się itd. dla inwestora nie ma tam nic interesującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.04.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 No, nie ma ale zduni, albo chętni by zdunami zostać też tu czasem zaglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.04.2019 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 W takich warunkach zostaje się zdecydować na coś ostatecznie a potem być zadowolonym lub skorzystać z potęgi dysonansu poznawczego i ... być zadowolonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 23.04.2019 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Jak rozwiążesz problem do czego pieco-kominek ma ci służyć, to o wszystkim będziesz mógł zadecydować już teraz Przemyśl po co i jaką przestrzeń ma grzać. Okazyjnie, dla frajdy palić nie będziesz chyba, bo do tego wystarczyłby kominek. Jeśli chcesz grzać nim stale, ale uzupełniająco, bo masz w planach także inne ogrzewanie, nie musi być duży. Podobnie, gdyby miał być głównym urządzeniem grzewczym w okresach przejściowych. Ale jeśli chcesz używać go jako głównego źródła ciepła, to już inny kaliber. Przemyślisz i będziesz gotowy na kluczowe decyzje Cały czas rozmyślając nad wyborem piecokominka (ja już tak mam i z tego analizowania się nie wyleczę) wróciłem po raz kolejny do tych fundamentalnych pytań. Będę miał główne źródło ciepła (wodna podłogówka z pompą ciepła p-w). Piecokominek może skończyć jako kominek jednak chciałbym aby ogrzał chociaż kawałek domu w wieczory okresu przejściowego. Całego domu raczej nie ogrzeje bo to parterówka 140m2, nie planuje żadnego DGP. Z powyższego wynika, że piecokominek jako jedyne źródło ciepła byłby tak traktowany jedynie na ewentualność "głodu, ognia i wojny" i godzę się, ze byłoby to ogrzewanie typu tu mam 23st.C a tam 18st.C ale grunt, że nie zamarzam w te dni końca świata. A zatem w mej głowie przybiera on postać czegoś co w paru miejscach widziałem nazywane jako piecokominki kombi (jako jeden spośród kilku typów tzw. kominków III generacji). Może przy takich założeniach to jednak będzie miało sens to co pisałem wcześniej -> ciężkie palenisko, ciepła obudowa szamotowa, wymiennik stalowy/radiator, kratki z możliwością zamknięcia <- Będzie i akumulacja w palenisku i w obudowie, wymiennik stalowy/radiator powinien odzyskać część energii ze spalin i ładować nią obudowę (zdaję sobie sprawę, że nie będzie to ciężka sekcja kanałów dymowych akumulacyjnych, ale może ich nie potrzebuje) lub wypuścić przez kratkę gdy będę chciał szybko ogrzać w jesienny wieczór. Ten wymiennik stalowy/radiator mnie zastanawia ile on może odzyskać i jaką powinien przyjąć formę? - zamiana rury stalowej na taką z żebrami -> wymiennik 1 - jakiś trójnik, rozbicie spalin i podwójne rury żebrowane -> wymiennik 2 - dwie powyższe to wymiennik składany z elementów rurowych a może wymiennik przewidziany na takie zastosowanie coś jak -> wymiennik 3 PS Bez względu na rodzaj wymiennika, jaki by on nie był to musi być nad paleniskiem (obok miejsca nie będzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.04.2019 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Te wymienniki to tylko kłopot z czyszczeniem skomplikowanego kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.04.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Mam kratkowe pierścienie, 5 sztuk. W środku są 3 spiralnie poprowadzone kanały. Trochę ciepła zbiera ze spalin. Ale niestety trzeba to czyścić po każdym sezonie, a to już nie takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.04.2019 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Kratkowe krążki akumulacyjne z żeliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.04.2019 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.04.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 O rozwijaniu powierzchni wymiany pisał kiedyś Wojtek i to się sprawdza, pierwsze dwa wymienniki w to się wpisują trzeci ciut lepiej ale upierdpiwość czyszczenia spora;-) Na odcinku 0,5 mb niewiele da się wyciągnąć ze spalin z solidnego paleniska. Z doświadczeń na moim parowozie, po puszczeniu spalin przez dodatkowy kanał ceramiczny długości 3mb temperatura spalin do komina spada o ok. 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.04.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Parafrazując, każde rozwiązanie ma jakieś plusy, a nawet minusy....Zdecydowanie najlepsze były kurne chaty. Cały dym robił na naszą korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.04.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Nio jak się buduje kominek z marmurów dla fanu a nie jak przodkowie budowali urządzenia grzewcze w wiadomym celu to tak jest;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 24.04.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 O rozwijaniu powierzchni wymiany pisał kiedyś Wojtek i to się sprawdza, pierwsze dwa wymienniki w to się wpisują Ale radiatory zewnętrzne nic nie dają, chyba że dla oka. Te 28 kg żeliwa kupiła Pesteczka też drogo. Zestaw krążków Tańszy byłby Kettlebell 28 kilogramowy i więcej zbierze energii. Odważnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts