Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

28 to jeden waży, wg Kratek. Wiem coś o tym, bo 5 sztuk składałam do kupy na wkładzie. Są dosyć pokrętnie wykonane i brak im oznaczeń pomocnych w prawidłowym zestawieniu. Lekko nie było.

O rozwijaniu powierzchni wymiany pisał kiedyś Wojtek i to się sprawdza,

Ja nie wiem, nie było mnie tu lub nie czytałem tych zakątków.

pierwsze dwa wymienniki w to się wpisują trzeci ciut lepiej ale upierdpiwość czyszczenia spora;-)

A w drugim przypadku upierdliwości czyszczenia nie będzie?

@wszyscy

Biorąc pod uwagę moje założenia i planowany sposób korzystania - czy warto iść w full piece akumulacyjne czy tak jak pisałem szkoda w moim przypadku kasy i zrobić takie jakieś kombi?

Cały czas rozmyślając nad wyborem piecokominka (ja już tak mam i z tego analizowania się nie wyleczę) wróciłem po raz kolejny do tych fundamentalnych pytań. Będę miał główne źródło ciepła (wodna podłogówka z pompą ciepła p-w).

Piecokominek może skończyć jako kominek jednak chciałbym aby ogrzał chociaż kawałek domu w wieczory okresu przejściowego.

Całego domu raczej nie ogrzeje bo to parterówka 140m2, nie planuje żadnego DGP.

Z powyższego wynika, że piecokominek jako jedyne źródło ciepła byłby tak traktowany jedynie na ewentualność "głodu, ognia i wojny" i godzę się, ze byłoby to ogrzewanie typu tu mam 23st.C a tam 18st.C ale grunt, że nie zamarzam w te dni końca świata.

Pamiętam, nie był zwolennikiem rozwijania powierzchni wymiany po stronie powietrza.

radiator-do-kominka-pieca-stal-zebrowany-20050-swietokrzyskie-kielce-sprzedam-497941236.jpg

Nie był i pewnie nie jest zwolennikiem bo by dać trzeba zabrać (facowcy od tego na Wiejskiej;-)). Rozwijanie powierzchni po stronie zimnej ma sens jak się ma zebrany nadmiar energii ale trzeba najpierw zabrać ją z gorącego miejsca czyli wnętrza rury. 3mb rury wystarczy do jakiegoś tam odzysku ale są chętni do zmieszczenia tego na odcinku 0,5m, taki odcinek da się rozgrzać do czerwoności tylko co da wtedy taki radiator, przypalony kurz i temp do komina ponad 300 stopni napewno.

Ty to masz pamięć.

Biorąc pod uwagę moje założenia i planowany sposób korzystania - czy warto iść w full piece akumulacyjne czy tak jak pisałem szkoda w moim przypadku kasy i zrobić takie jakieś kombi?

A nie chcesz kozy, z długą rurą dogrzewającą?

Szybko grzeje i na niej w czasie wojny, można obiad upitrasić.

Ja nie wiem, nie było mnie tu lub nie czytałem tych zakątków.

A w drugim przypadku upierdliwości czyszczenia nie będzie?

@wszyscy

Cały czas rozmyślając nad wyborem piecokominka (ja już tak mam i z tego analizowania się nie wyleczę) wróciłem po raz kolejny do tych fundamentalnych pytań. Będę miał główne źródło ciepła (wodna podłogówka z pompą ciepła p-w).

Piecokominek może skończyć jako kominek jednak chciałbym aby ogrzał chociaż kawałek domu w wieczory okresu przejściowego.

Całego domu raczej nie ogrzeje bo to parterówka 140m2, nie planuje żadnego DGP.

Z powyższego wynika, że piecokominek jako jedyne źródło ciepła byłby tak traktowany jedynie na ewentualność "głodu, ognia i wojny" i godzę się, ze byłoby to ogrzewanie typu tu mam 23st.C a tam 18st.C ale grunt, że nie zamarzam w te dni końca świata.

Moim zdaniem, wiesz już wszystko, tylko chcesz byśmy to my za Ciebie wybrali! :D

Ok! Ja wybieram metoda mojej małży: czerwony!

Sztuka cytatu:

Moim zdaniem, wiesz już wszystko

Jupi 8)

tylko chcesz byśmy to my za Ciebie wybrali! :D

Oj tam, oj tam.

Ja tylko pytam bardziej doświadczonych i pełniejszych w wiedzy.

Rady zawsze dobrze wspomagają podejmowanie decyzji.

Ale fakt nie wybrałem jeszcze, ale skłaniam się ku wyborowi.

Kilka detali jest niewiadomych, ale zastosuje metodę narodową - jakoś to będzie.

A co do gier i kolorów to tylko kubeczki każdy szczęściu dopomoże, każdy dzisiaj wygrać może... :D

• 2 weeks później...

Dzień dobry,

Mam pytanie przymierzam się do zainstalowania "kozy" w domku letniskowym (33m2) piecyk który wybrałem będzie miał moc około 7kw. Wysokość domku w najwyższym miejscu 320cm. Chciałem zapytać czy komin dwuścienny z wypełnieniem z waty będzie wystarczający dla sprawnej pracy kominka oraz odprowadzania spalin. Wyjście komina z zewnątrz na wewnątrz będzie poprzez dach - zastanawia mniej kwestia wystarczającej izolacji cieplnej rury komina w miejscu przejścia przez drewniany dach?

Kwestia która mnie jeszcze intryguje to czy połączenia kielichowe komina zabezpieczyć czymś (jeśli tak to czym najlepiej?) w celu pewnego uszczelnienia połączeń przed wydostającymi się spalinami?

Będę wdzięczny za wszystkie rady.

Pozdrawiam

Marcin

Dzień dobry,

Mam pytanie przymierzam się do zainstalowania "kozy" w domku letniskowym (33m2) piecyk który wybrałem będzie miał moc około 7kw. Wysokość domku w najwyższym miejscu 320cm. Chciałem zapytać czy komin dwuścienny z wypełnieniem z waty będzie wystarczający dla sprawnej pracy kominka oraz odprowadzania spalin. Wyjście komina z zewnątrz na wewnątrz będzie poprzez dach - zastanawia mniej kwestia wystarczającej izolacji cieplnej rury komina w miejscu przejścia przez drewniany dach?

Kwestia która mnie jeszcze intryguje to czy połączenia kielichowe komina zabezpieczyć czymś (jeśli tak to czym najlepiej?) w celu pewnego uszczelnienia połączeń przed wydostającymi się spalinami?

Będę wdzięczny za wszystkie rady.

Pozdrawiam

Marcin

Kielichy fabrycznych kominów zostaw w spokoju. Tego nie trzeba poprawiać - montujesz na sucho. Rura podwójna z wełną w środku nie jest zabezpieczeniem p-poż. Luknij jak to robię i pomyśl dwa razy zanim sam zrobisz...:)

http://blog.kominki-batura.pl/montaz-odnowionej-kozy-z-koniem/

http://blog.kominki-batura.pl/montaz-komina-i-piecyka-w-domu-z-drewna/

• 2 weeks później...
Panie Piotrze buduje "dom na parkowej z MGprojekt"i mam kilka pytan.Kominek bedzie pomiedzy drzwiami tarasowymi na scianie zewnetrznej salonu. Komin mam systemowy tzn.ceramika fi200 welna i obudowa tzw.garki keramzytobeton. Zabudowa kominka bedzie skrywala caly komin,bedzie mocowana do zelebetowych slupow pomiedzy ktorymi stoi w.w. komin. Czy w tym przypadku tynkowac komin skoro i tak bedzie zabudowany? Czy jest szansa zrobic DGP w tym projekcie? Nie wiem w jaki sposob przejsc z salonu do pozostalej czesci domu.Moj pomysl to prowadzic przewod DGP do szczytu salonu a pozniej przejsc po stalowym podciagu i zejsc na poddasze i tam zainstalowac turbinke. Obawiam sie tylko odleglosci i sporo "katow prostych" do pokonania. Ps. Na stronie z projektem sa przekroje budynku w pdf.

Witam. Pozwolę sobie skopiować swój post z innego wątku gdzie nie dostałem żadnej odpowiedzi i może tutaj ktoś coś mi podpowie.

Witam, w związku z planowanym remontem domu z lat 50 zamierzam rozprowadzić ciepłe powietrze z kominka systemem dgp. Rury, dmuchawa z baypasem zamierzam poprowadzić poddaszem które na obecną chwilę jest graciarnia. Dodatkowo zamierzam założyć ogrzewanie foliami z podczerwienią pod panelami sterowane czujnikami powietrze/podłoga. Na planie zaznaczyłem czerwonym kolorem nawiew ciepłego powietrza a kolorem niebieskim wywiew wentylację z łazienki i ubikacji. Dom jest murowany i zamierzam go ocieplic 15 cm wełny ( zastanawiam się nad 10 cm). Poddasze docelowo też będzie ocieplone ale to z czasem będzie robione. Powiedzcie czy dobrze myślę i czy coś jest do poprawienia. Co do kominka to jeszcze nie wiem jaki model ani jaka moc i tu też liczę na waszą pomoc w wyborze.

bez wymiarow dom.jpg

Witam. Pozwolę sobie skopiować swój post z innego wątku gdzie nie dostałem żadnej odpowiedzi i może tutaj ktoś coś mi podpowie.

Witam, w związku z planowanym remontem domu z lat 50 zamierzam rozprowadzić ciepłe powietrze z kominka systemem dgp. Rury, dmuchawa z baypasem zamierzam poprowadzić poddaszem które na obecną chwilę jest graciarnia. Dodatkowo zamierzam założyć ogrzewanie foliami z podczerwienią pod panelami sterowane czujnikami powietrze/podłoga. Na planie zaznaczyłem czerwonym kolorem nawiew ciepłego powietrza a kolorem niebieskim wywiew wentylację z łazienki i ubikacji. Dom jest murowany i zamierzam go ocieplic 15 cm wełny ( zastanawiam się nad 10 cm). Poddasze docelowo też będzie ocieplone ale to z czasem będzie robione. Powiedzcie czy dobrze myślę i czy coś jest do poprawienia. Co do kominka to jeszcze nie wiem jaki model ani jaka moc i tu też liczę na waszą pomoc w wyborze.

[ATTACH=CONFIG]430592[/ATTACH]

Ogrzewanie typu folie grzejne to sobie odpuść, drogie i niebezpieczne, ogrzewanie DGP trudno sterowalne i szkodliwe dla zdrowia,

nadaje się do starych kamienic gdzie występuje podsiąkanie kapilarne.

Pomyśl nad ogrzewaniem podłogowym i kominkiem z nasadą wodną.

Do ogrzewania podłogowego musiałbym skuć wszystkie posadzki, do tego musiałbym zamontować trochę osprzętu. Kominek byłby wykorzystywany w okresie grzewczym jako wspomaganie ogrzewania elektrycznego a w tym wypadku wracałbym do zimnego domu.

Jakieś inne podpowiedzi?

Piec na groszek lub inne paliwo wymusza na mnie stawianie nowego komina w innym miejscu.

Dlatego pomyślałem o dgp i matach na podczerwień. Najmniej dewastacji i nie trzeba stawiać nowego komina.

Musisz skuć posadzki bo to nieuniknione, jak ty tego nie zrobisz to zrobi to ktoś kto odziedziczy lub kupi.:yes:

Ogrzewanie podlogowe stygnie około 8 godzin, możesz wspomagać je kotłem gazowym kondensacyjnym, grzałką, lub pompą ciepła powietrze-woda, do tego nie potrzeba komina.

Co do ocieplania to zapomnij o wełnie, wełna to na poddasze, na ściany styropian grafitowy.

Maty to drogie ogrzewanie, po co się w to pchasz , kominek postaw, rodzina będzie mieć uciechę, a nasada wodna rozproszy ciepło po mieszkaniu, przez podłogówkę.

Inne systemy to reanimowanie trupa, jak chcesz wywalić kasę w błoto, to lepiej wyjedź za to na wczasy.