giman 15.09.2019 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Kiedyś już w tych tematach pytałem, ale jako, ze teraz dopiero do tego się zabiorę to nie skończyłem wtedy tematu. Mam ci ja komin zakończony stożkiem: Chcę założyć nasadę rotowent dragon wciskana: Wciskać w ten stożek czy usunąć stożek i wciskać w ceramikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 15.09.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 U Ciebie był problem nieszczelności między ceramiką a betonową nasadą komina? Jezeli między ceramiką a nasadą masz mikroluz, to rotowent go zasłoni, gdyż ma swój kołnierz. Jeżeli ten luz jest zbyt duży, wtedy fabryczną nasadę kominową wciśnij na uszczelkę sznurową w ceramikę , a rotowenta nasadzisz spokojnie w nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.09.2019 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Kiedyś już w tych tematach pytałem, ale jako, ze teraz dopiero do tego się zabiorę to nie skończyłem wtedy tematu. Mam ci ja komin zakończony stożkiem: [ATTACH=CONFIG]434647[/ATTACH] Chcę założyć nasadę rotowent dragon wciskana: [ATTACH=CONFIG]434648[/ATTACH] Wciskać w ten stożek czy usunąć stożek i wciskać w ceramikę?Stożek w prawidłowo wykonanym kominie to element systemu. Zostaw, bo może zaciekać jak coś źle zrobisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 16.09.2019 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Czy są kominki, których głębokość wynosi poniżej ~40cm? Chodzi o to, że tyle wystaje otynkowany komin od ściany i pasowało by mi aby zabudowa kominka nie była jeszcze głębsza. Szerokość jaką dysonuję to ok 80-90cm. Czyli taki płaski kominek mi wystarczy. Bez płaszcza, bez rozprowadzenia powietrza DGP czyli moc tylko na salon/ jadalnię. Myślę max 6kW. Ma się palić raz na ruski rok i być miło a poza tym w razie mrozów gdy pompa ciepła by wysiadła to nie zamarzniemy Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.09.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Są takie, poszukaj wkładów w wersji SLIM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 16.09.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 No faktycznie ale jak wyszykuję slim to tylko kominek Lucy mi się pojawia i to na trzech stronach googla. A coś mnie on nie porywa. Jakie firmy, dobre firmy ale nie za worek monet oferują takie płaskie kominki? PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.09.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 ARYSTO np. A11 SLIM, Romotop, Kratki Dragon 2 (459mm), MAJA 8 DECO Kominek nie porywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_jacek 17.09.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Panie i Panowie, Czy mógłbym prosić o podanie wkładów kominkowych o możliwie najniższej mocy nominalnej, które mają możliwość zabudowy bez kratek? Póki co znalazłem HAKA 37/50 hoxter (moc nominalna 6kW), ale generalnie bez znajomości branży kominkowej, ciężko laikowi znaleźć takowe. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.09.2019 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Panie i Panowie, Czy mógłbym prosić o podanie wkładów kominkowych o możliwie najniższej mocy nominalnej, które mają możliwość zabudowy bez kratek? Póki co znalazłem HAKA 37/50 hoxter (moc nominalna 6kW), ale generalnie bez znajomości branży kominkowej, ciężko laikowi znaleźć takowe. Będę wdzięczny za pomoc.Do czego chcesz go użyć? Kominek, czy piecokominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_jacek 17.09.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Do czego chcesz go użyć? Kominek, czy piecokominek? Planuję go używać do celów rekreacyjnych. Czyli żeby wieczorami, weekendami lub w święta wspomóc tworzenie miłej atmosfery Bez znaczenia czy kominek czy piecokominek. Pod przewidzianym miejscem na kominek (105x100cm) nie mam styropianu - jest 40cm zbrojonej wylewki. Zależy mi na dwóch rzeczach: 1) Brak przegrzewania pomieszczenia (budynek dobrze ocieplony, nowy, zapotrzebowanie budynku na energię do ogrzewania to ok. 6800kWh/rok) 2) Uniknięcie kurzenia z kratek (mały alergik w domu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.09.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Planuję go używać do celów rekreacyjnych. Czyli żeby wieczorami, weekendami lub w święta wspomóc tworzenie miłej atmosfery Bez znaczenia czy kominek czy piecokominek. Pod przewidzianym miejscem na kominek (105x100cm) nie mam styropianu - jest 40cm zbrojonej wylewki. Zależy mi na dwóch rzeczach: 1) Brak przegrzewania pomieszczenia (budynek dobrze ocieplony, nowy, zapotrzebowanie budynku na energię do ogrzewania to ok. 6800kWh/rok) 2) Uniknięcie kurzenia z kratek (mały alergik w domu)No to raczej nie wkład, tylko odpowiedniej konstrukcji palenisko i pewnie cała reszta....Można dołożyć odrobinę masy aku i obudowę ceramiczną, choć niekoniecznie. Samo palenisko musi być tak zrobione, by nie przegrzewało ściankami wnętrza obudowy...za tym pójdzie brak przegrzewania pomieszczenia w którym się znajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_jacek 18.09.2019 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 No to raczej nie wkład, tylko odpowiedniej konstrukcji palenisko i pewnie cała reszta....Można dołożyć odrobinę masy aku i obudowę ceramiczną, choć niekoniecznie. Samo palenisko musi być tak zrobione, by nie przegrzewało ściankami wnętrza obudowy...za tym pójdzie brak przegrzewania pomieszczenia w którym się znajduje. Wczoraj pogrzebałem z necie i znalazłem kilka "produktów", które by mnie zadowalały: - Salzburg S (moc 2,1kW), brak kratek, - Nadia 8 z kratek z zabudową kaflową (moc 7kW), ryfel biały - ale ma jakieś kratki z tyłu, - Pama Mini (1931zł ?!) - 7kW, przeznaczona do zabudowy kaflowej, więc zakładam, że też bez kratek. Czy palenisko o który Pan pisze może być o małej mocy (2-3kW)? Wystarczyłaby mi mała szybka 352mm x 330 mm (jak w Pamie Mini). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Jak wygląda certyfikacja ekoprojektowa konstrukcji zduńskich?Czy/jak za ile?Czy dobrze zgaduję, że jak konkretne autorskie rozwiązanie trzeba przebadać, to cena wyrwie z butów i skutecznie zniechęci do takich fanaberii?Czy są może jakieś przebadane projekty zbudowanie wg których oznacza uzyskanie certyfikatu? Edytowane 18 Września 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2019 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Czy palenisko o który Pan pisze może być o małej mocy (2-3kW)? Wystarczyłaby mi mała szybka 352mm x 330 mm (jak w Pamie Mini). To trochę inna bajka. Jak masz porządną masę akumulacyjną, to możesz spalić w dwie godziny z 16kg drewna, co przy sprawności nawet 70% dałoby 45kWh czyli teoretycznie 22,5kW mocy. Ale przez powolne wędrowanie ciepła przez masę akumulacyjną rozłoży się na co najmniej kilkanaście godzin co da ze 3kW mocy albo i mniej (w zależności od konstrukcji i masy). Poczytaj np. wątek Taki sobie piecyk ceramiczny i pooglądaj na YT np. o piecach Kuzniecowa. Edytowane 18 Września 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.09.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Wczoraj pogrzebałem z necie i znalazłem kilka "produktów", które by mnie zadowalały: - Salzburg S (moc 2,1kW), brak kratek, - Nadia 8 z kratek z zabudową kaflową (moc 7kW), ryfel biały - ale ma jakieś kratki z tyłu, - Pama Mini (1931zł ?!) - 7kW, przeznaczona do zabudowy kaflowej, więc zakładam, że też bez kratek. Czy palenisko o który Pan pisze może być o małej mocy (2-3kW)? Wystarczyłaby mi mała szybka 352mm x 330 mm (jak w Pamie Mini).To jest "mydło i powidło"...Jedynie Salzburg kwalifikuje do Twoich oczekiwań. Nadia z kaflami to atrapa akumulacji. Pama to wkład kominkowy o którym pisałem wyżej. Palenisko ma zwykle taka moc, jakiej oczekuje realizacja. To zdun manewruje tutaj mocą, jeśli się na tym zna. Nawiązując do pytania Kaizena... Konstrukcje zduńskie można budować z certyfikowanych materiałów. Po 2022 roku można będzie konstrukcje zduńskie liczyć w programie stworzonym dla potrzeb ekoprojektu. Polski najprostszy tradycyjny piec wachlarzowo kanałowy przeszedł przez program śpiewająco.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.09.2019 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Czyli obecnie konstrukcje zduńskie nie spełniają wymagań ekoprojektu? Bo samo budowanie z certyfikowanych materiałów jest chyba niewystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_jacek 18.09.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Czy w takim razie możecie mi polecić jakiegoś zduna ze Śląska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.09.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Czyli obecnie konstrukcje zduńskie nie spełniają wymagań ekoprojektu? Bo samo budowanie z certyfikowanych materiałów jest chyba niewystarczające.Trochę źle to nazwałem...Chodziło mi o certyfikowane: paleniska, moduły akumulacyjne itp...Sprawy co można budować a co nie regulują uchwały samorządów wojewódzkich. Przytoczony przykład pieca wachlarzowo kanałowego świadczy o tym, że konstrukcje zduńskie spełniają wymogi ekoprojektu. Ekoprojekt w kwestii urządzeń grzewczych z pewnością bliższy jest zduństwu, a nie blaszanym czy żeliwnym skrzynkom, które nazywamy "wkład kominkowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.09.2019 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Po 2022 roku można będzie konstrukcje zduńskie liczyć w programie stworzonym dla potrzeb ekoprojektu. Polski najprostszy tradycyjny piec wachlarzowo kanałowy przeszedł przez program śpiewająco.... Oczywiście pogooglałem i znalazłem certyfikaty. Dokładnego opisu procedury badania ani ceny uzyskania takiego certyfikatu nie. Pewnie za rok czy dwa dojrzeję do większej akumulacji (żona lubi jak się pali i jest ciepłolubna, ja zdecydowanie bardziej zimnolubny jestem). Generalnie palenie nam się obojgu spodobało, więc będziemy skłonni i zamontować coś trudniejszego do demontażu niż koza, i wydać na to więcej pieniędzy niż na używaną kozę Jotula. Ale nie chcielibyśmy się po kilku latach obudzić z meblem, w którym nie możemy palić, bo nie ma certyfikatu (nawet, jeżeli spala lepiej od całej masy certyfikowanych wkładów i kóz) a koszt uzyskania certyfikatu byłby wyższy, niż koszt demolki i postawienia czegoś co ma fabryczny certyfikat. Najbezpieczniej byłoby uzyskać certyfikat razem z piecem. Więc w takiej sytuacji poczekam do 2023 r. jak wszystko będzie jasne. Jak to będzie powszechne (bo przecież cała masa palenisk będzie bez certyfikatu, to i ktoś z programem i umiejętnościami będzie mógł uchronić wiele z nich przed dużo kosztowniejszą demolką), to może i będą firmy, co policzą certyfikat tak, jak teraz liczy się świadectwo energetyczne? Wtedy pewnie wezmę na warsztat jakiś projekt których w necie jest sporo rozpisanych warstwa po warstwie (czy to na stronie Kuzniecowa http://stove.ru/, YT czy https://3dwarehouse.sketchup.com) i sam postawię. A może będą do kupienia pakiety "projekt z certyfikatem". A jak to będzie tylko w pakiecie ze zbudowaniem to będę się zastanawiał. Bo podaż jest mała a będzie pewnie jeszcze mniejsza, więc i ceny odstraszające. Edytowane 18 Września 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.09.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2019 Oczywiście pogooglałem i znalazłem certyfikaty. Dokładnego opisu procedury badania ani ceny uzyskania takiego certyfikatu nie. Pewnie za rok czy dwa dojrzeję do większej akumulacji (żona lubi jak się pali i jest ciepłolubna, ja zdecydowanie bardziej zimnolubny jestem). Generalnie palenie nam się obojgu spodobało, więc będziemy skłonni i zamontować coś trudniejszego do demontażu niż koza, i wydać na to więcej pieniędzy niż na używaną kozę Jotula. Ale nie chcielibyśmy się po kilku latach obudzić z meblem, w którym nie możemy palić, bo nie ma certyfikatu (nawet, jeżeli spala lepiej od całej masy certyfikowanych wkładów i kóz) a koszt uzyskania certyfikatu byłby wyższy, niż koszt demolki i postawienia czegoś co ma fabryczny certyfikat. Najbezpieczniej byłoby uzyskać certyfikat razem z piecem. Więc w takiej sytuacji poczekam do 2023 r. jak wszystko będzie jasne. Jak to będzie powszechne (bo przecież cała masa palenisk będzie bez certyfikatu, to i ktoś z programem i umiejętnościami będzie mógł uchronić wiele z nich przed dużo kosztowniejszą demolką), to może i będą firmy, co policzą certyfikat tak, jak teraz liczy się świadectwo energetyczne? Wtedy pewnie wezmę na warsztat jakiś projekt których w necie jest sporo rozpisanych warstwa po warstwie (czy to na stronie Kuzniecowa http://stove.ru/, YT czy https://3dwarehouse.sketchup.com) i sam postawię. A może będą do kupienia pakiety "projekt z certyfikatem". A jak to będzie tylko w pakiecie ze zbudowaniem to będę się zastanawiał. Bo podaż jest mała a będzie pewnie jeszcze mniejsza, więc i ceny odstraszające.Z cenami nie jest tak źle. Fakt, że program ekoprojektowy kosztuje prawie 4000 Euro, a roczna aktualizacja prawie 1000... Niemniej nikt nie może kosztów przerzucać na detal, bo nikt tego nie kupi. Ja mam ceny piecokominków na tym samym poziomie od kilku lat i nawet jakbym program kupił, nie muszę zmieniać ceny, bo rozkłada się ona na ilość realizacji w roku. Co budować?! Raczej proste konstrukcje typu "Taki sobie piecyk Enia"...Kuzniecow to konstrukcje komorowe. Trudniejsze w budowie, w eksploatacji i całkowicie niekompatybilne z ekoprojektem. Może się to kiedyś zmieni, ale ekoprojekt to zduństwo austriackie. Dość siermiężne i proste w konstrukcji. Palenisko i wężyk z kanałów do komina. Polski piec opadowy wielokanałowy powoduje że "wielki" unijny program idiocieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts