Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Remiks, wiesz jaki mam kominek :) i wiesz, że go nie oszczędzamy, bo palę w nim polanami nawet po 100 cm długości, a on grzeje przez szybę. Kolumny u nas wprawdzie stoją bardzo daleko, ale kanapa i jeden z foteli są niecały metr od paleniska. Jeszcze bliżej stoi pufa, na której grzeją się koty. Uśmiałam się czytając, że komuś sfajczyło pufę, która stała 150 cm od kominka. Chyba miarka była felerna.

Możliwe że dla twojego fotela czy kanapy temperatura nie ma znaczenia, tapicerowane meble do pewnej temperatury sobie poradzą;-) Mam solidny stolik 1,5 metra od szyby, nawet nie na wprost, jednak w zasięgu promieniowania szyby. Stolik z drewna nie z płyty i nagrzewa się czasami do 40 stopni może troszkę więcej a w okresie grzewczym zmienia swój wymiar w okolicach 1-2% Dla kolumn z drewna często okleinowanych jakimś egzotycznym fornirem jest to nie do przyjęcia.

Ps Fortepianu też bym nie postawił przy kominku a i w pomieszczeniu z kominkiem a bez nawilżacza;-)

Koledzy, dzięki wielkie za podpowiedzi i dobre rady. Projekt został zmieniony i głośniki powinny być bezpieczne. Ale mam kolejny problem. Chce zainstalować sufit napinany z PCV. I nie wiem czy temperatura z kratki nie będzie dla niego zbyt wysoka. Orientujecie się może jaka jest temperatura przy suficie zaraz obok kominka? Boje się że będzie za ciepło dla sufitu z PCV i zrobi się miękki. Temperatura nie może przekroczyć 60st C. Sufit będzie na ok. 2,65m. Kratki zainstaluje tak nisko jak się da.

Czerowne kominek, niebieskie sufit.

Rzut Familia 2 lokale parter wymiary 15 09 2019.jpg

Edytowane przez piraciskoo

Kiedyś, kobiety nosiły barchany. Zdrowe były, ciepłe. W latach 70' jakiś chemik amator wydestylował z takich alkohol. W domach, na ogół sufity robiło się cem-wap. na deskach z nabitą trzciną lub siatką rabitza. Obecnie w większości sufit kładą z maszyny lub podwieszają płyty z gipsu. Ale to za mało. Na sufit wymyślili ceratę ze stołu z kuchni.

Pewna para snobów, która jest przypadkwo moimi znajomymi zalożyła taki napinany sufit w jadalni. Wygląda jak każdy inny, ale wg mnie to strasznie badziewiasty gadżet. Drogi i modny z nieznanego mi powodu, więc pożądany przez tych ludzi.

Koledzy, dzięki wielkie za podpowiedzi i dobre rady. Projekt został zmieniony i głośniki powinny być bezpieczne. Ale mam kolejny problem. Chce zainstalować sufit napinany z PCV. I nie wiem czy temperatura z kratki nie będzie dla niego zbyt wysoka. Orientujecie się może jaka jest temperatura przy suficie zaraz obok kominka? Boje się że będzie za ciepło dla sufitu z PCV i zrobi się miękki. Temperatura nie może przekroczyć 60st C. Sufit będzie na ok. 2,65m. Kratki zainstaluje tak nisko jak się da.

Czerowne kominek, niebieskie sufit.

[ATTACH=CONFIG]435948[/ATTACH]

Na to pytanie nikt ważący własne słowa Ci nie odpowie. Kominek kominkowi nierówny, dużo też zależy od wykonania. Zresztą temperatura to jedno, kurz niesiony konwekcją to drugie.

Proszę o pomoc mam dwa pytania

kominek będzie w salonie , chcę zrobić doprowadzenie ciepłego powietrza z obudowy kominka do pokoju na poddaszu tuż nad kominkiem , muszę przebić się tylko przez strop , wymyśliłem sobie że na rurę spiro założę przepustnicę z obawy że całe ciepłe powietrze poleci do pokoju na górę a w salonie gdzie jest kominek będzie zimno ? przepustnicą będę mógł regulować ilość powietrza jaka poleci do drugiego pokoju albo całkowicie ją zamknąć czy to dobry pomysł ?

Drugie pytanie czy rura która przechodzi przez komorę dekompresyjną i strop musi być izolowana ?

Nie ma potrzeby stosowania przepustnicy. Kratki kominkowe można kupić z żaluzją, którą ogranicza się dopływ powietrza do pomieszczenia, zastosowanie odpowiednio mniejszej średnicy, też ograniczy na stałe przepływ, są też anemostaty z regulacją przepływu.

Rura, która przechodzi przez komorę dekompresyjną i strop musi być izolowana, metal się rozszerza.

Są na rynku rury izolowane wełną, rury dwuścienne z wypełnieniem z wełny, jednak najlepiej jako izolacji i zarazem dylatacji, użyć maty

z włókna ceramicznego, należy też zastosować rurę do dystrybucji gorącego powietrza.

Edytowane przez animuss

Nie ma potrzeby stosowania przepustnicy. Kratki kominkowe można kupić z żaluzją, którą ogranicza się dopływ powietrza do pomieszczenia, zastosowanie odpowiednio mniejszej średnicy, też ograniczy na stałe przepływ, są też anemostaty z regulacją przepływu.

Rura, która przechodzi przez komorę dekompresyjną i strop musi być izolowana, metal się rozszerza.

Są na rynku rury izolowane wełną, rury dwuścienne z wypełnieniem z wełny, jednak najlepiej jako izolacji i zarazem dylatacji, użyć maty

z włókna ceramicznego, należy też zastosować rurę do dystrybucji gorącego powietrza.

Nie rozumiem do końca , jeśli wybiorę rurę do dystrybucji gorącego powietrza dwuścienną z wypełnieniem z wełny to po co mata z włókna ceramicznego ???

A tą rurę izolowaną na całej długości zastosować czy tylko w komorze dekompresyjnej ? a w komorze gdzie kominek zwykłą spiro ?

wymyśliłem sobie że na rurę spiro założę przepustnicę z obawy że całe ciepłe powietrze poleci do pokoju na górę a w salonie gdzie jest kominek będzie zimno

dobrze wymyśliłeś, bardzo dobrze, jednak na końcu rury załóż dodatkowe zamknięcie, szczelne, zamykane najlepiej automatycznie, by po wciągnięciu całego powietrza na górę, zamykało się w chwili jak wyczuje że wciąga ludzi i co okropne, zwierzęta.

Wyszło na to, że wymyśliłeś kominek chłodziarkę.

łopatentuj to.

Witajcie,

Zaczynam kłaść styropian na podłodze i muszę zdecydować gdzie będzie znajdował się dolot do kozy Romotop Evora.

Ile minimalnie koza może znajdować się od ściany żeby było bezpiecznie w użytkowaniu? Ile dolot powinien wystawać ponad powierzchnię posadzki żeby nie było problemów z podłączeniem? Sytuacja jak na zdjęciu poniżej. Pomózcie :)

zdj_kominek.jpg

komiinek.jpg

Dzień dobry

Jestem po przeszukaniu "setek" stron z wkładami kominkowymi, przeczytaniu kolejnych "setek" stron na forum i mam coraz większy mętlik w głowie.

Poszukuję wkładu kominkowego do domu z poddaszem o powierzchni 90m2. Kominek będzie stał w centralnym miejscu domu pod schodami. Ze względu na lokalizację miejsce jest dość ograniczone. Komin do podłączenia kominka to Plewa Uni Fe 18/18. Doprowadzone jest też powietrze z zewnątrz budynku rurą 160.

Wg mnie wkład powinien mieć szerokość max 60-65cm tak by było miejsce na obudowanie go. Przestrzeń pomiędzy ścianą i schodami to 90cm.

Pierwotnie chciałem kupić coś taniego, ale jak to mówią "biednych nie stać na tanie rzeczy"

Zastanawiam się nad wkładami z szamotem znalazłem takie, które wymiarowo powinny pasować:

ROMOTOP HEAT 2g 59.50.01 - 8 kW

HAJDUK Smart XLT

Jaki wkład w moim przypadku byłby najlepszy. Co możecie polecić?

Z góry dzięki za pomoc w wyborze.

kominek2.jpgkominek1.jpgkominek3.jpg