Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W miejscu jakie przedstawiłeś...żaden.

Napisz czego oczekujesz od kominka, by było wiadomo, co przemawia za dalszym prowadzeniem dyskusji ?

Może jednak posłuchaj Batury i troszkę się podszkol zamiast pisać głupoty. Skoro w tym miejscu żaden to po co dopytywać o oczekiwania, przecież nie oczekuje by wyglądał tylko;-)

Lokalizacja nie najlepsza, taki projekt i teraz już nic z tym nie zrobię.

Wdzięczny będę za konstruktywną krytykę lub propozycje rozwiązania, a nie komentarze nabijające licznik postów.

Fakt lokalizacja taka sobie ale pewnie da się tam coś zabudować, może coś małego z pionową wizją ognia i akumulacją. DGP chyba bym sobie odpuścił klatka schodowa je zastąpi:-) Pamiętaj tylko o tym że cieplej w okolicach schodów nie musi im służyć, wyglądają na drewniane w pomyśle. Poszukaj w linkach (fotkach) Pestki i na blogu Batury coś powinno się znaleźć.

Ps. A i nie przejmuj się wpisami "fachowców" to tylko forum i musisz wiadomości i rady filtrować;-)

Może jednak posłuchaj Batury i troszkę się podszkol zamiast pisać głupoty. Skoro w tym miejscu żaden to po co dopytywać o oczekiwania, przecież nie oczekuje by wyglądał tylko;-)

jesteś tak nadęty i sztywny, że mógłbyś robić za szpunt w Żacholeckim stawie...

za to szkolić się musisz ty, z czytania ze zrozumieniem, ale to zła rada, bo i tak pozostaniesz przy swoim i będziesz łaził za moimi wpisami i skubał nogawki.

Indianin666, przejrzyj jak radzi Remiks, wątek „Inspiracje kominkowe”. Na pewno znajdziesz jakiś pomysł na kominek przy drewnianych schodach. Pamiętam, że Piotr Batura prosił mnie kiedyś o wyszukanie zdjęć kominków pod schodami. Na pewno wstawiałam do wątku. Link jest pod postem w sygnaturze.

Remiks dobrze radzi, żebyś szukał wkładu o pionowym palenisku. Spokojnie się zmieści na tych 90 cm. Poza tym pionowa wizja ognia jest piękna :)

Powiem , że pierwsze i ostatnie, jest elektowne. Czy tematyczne schody pozwolą na coś podobnego ? Bo o nich jest mowa. Jesliby miało być jak np. na drugim zdjęciu, wolałbym mieszkać w namiocie.

No to poszczypię ci te nogawki jeszcze troszkę;-) Nie ty pytałeś więc twój gust ma się nijak do propozycji, to pytający musi określić co mu odpowiada. Jakoś wcześniej schody w twoich radach dyskwalifikowały kominek.

Dzień dobry

Jestem po przeszukaniu "setek" stron z wkładami kominkowymi, przeczytaniu kolejnych "setek" stron na forum i mam coraz większy mętlik w głowie.

Poszukuję wkładu kominkowego do domu z poddaszem o powierzchni 90m2. Kominek będzie stał w centralnym miejscu domu pod schodami. Ze względu na lokalizację miejsce jest dość ograniczone. Komin do podłączenia kominka to Plewa Uni Fe 18/18. Doprowadzone jest też powietrze z zewnątrz budynku rurą 160.

Wg mnie wkład powinien mieć szerokość max 60-65cm tak by było miejsce na obudowanie go. Przestrzeń pomiędzy ścianą i schodami to 90cm.

Pierwotnie chciałem kupić coś taniego, ale jak to mówią "biednych nie stać na tanie rzeczy"

Zastanawiam się nad wkładami z szamotem znalazłem takie, które wymiarowo powinny pasować:

ROMOTOP HEAT 2g 59.50.01 - 8 kW

HAJDUK Smart XLT

Jaki wkład w moim przypadku byłby najlepszy. Co możecie polecić?

Z góry dzięki za pomoc w wyborze.

[ATTACH=CONFIG]436224[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]436225[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]436226[/ATTACH]

Schody drewniane?

Schody drewniane?

Tak, schody będą drewniane :rolleyes:

Dom jest w technologii strawbale - konstrukcja drewniana + słoma i glina :)

Kominek i obudowa nie będą raczej w nowoczesnym stylu.

Dzięki za link do Twojego tematu Pestko, już połowę przejrzałem :)

Układ parteru w naszym domu wygląda tak:

1.jpg

https://photos.app.goo.gl/q12DjkkZHzR4Aa8L7

https://photos.app.goo.gl/wxsKrgXgyZdVnQzC9

[ATTACH=CONFIG]436348[/ATTACH]

Zainteresuj się piecokominkiem. Jest to urządzenie oddające ciepło w bardzo wydłużony sposób - głównie poprzez promieniowanie podczerwone. Nie będzie tak gwałtownych fal gorąca jak z kominka czy piecyka / kozy.

Witajcie,

Zaczynam kłaść styropian na podłodze gdzie będzie znajdował się dolot do kozy Romotop Evora.

Ile minimalnie koza może znajdować się od ściany żeby było bezpiecznie w użytkowaniu? Ile dolot powinien wystawać ponad powierzchnię posadzki żeby nie było problemów z podłączeniem?

Co na to przepisy:

§ 265.

1. Palenisko powinno być umieszczone na podłożu niepalnym o grubości co najmniej 15cm,a przy piecach metalowych bez nóżek – 30cm. Podłoga łatwo zapalna przed drzwiczkami palenisk powinna być zabezpieczona pasem materiału niepalnego o szerokości co najmniej 30cm, sięgającym poza krawędzie drzwiczek co najmniej po 30cm.

2. Palenisko otwarte może być stosowane tylko w pomieszczeniu, w którym nie występuje zagrożenie wybuchem, w odległości co najmniej 60cm od łatwo zapalnych części budynku. W pomieszczeniach ze stropem drewnianym palenisko otwarte powinno mieć okap wykonany z materiałów niepalnych, wystający co najmniej 30cm poza krawędź paleniska.

3. Piec metalowy lub w ramach metalowych, rury przyłączeniowe oraz otwory do czyszczenia powinny być oddalone od łatwo zapalnych, nieosłoniętych części konstrukcyjnych budynku co najmniej 60cm, a od osłoniętych okładziną z tynku o grubości 25 mm lub inną równorzędną okładziną – co najmniej 30cm.

4. Piec z kamienia, cegły, kafli i podobnych materiałów niepalnych oraz przewody spalinowe i dymowe powinny być oddalone od łatwo zapalnych, nieosłoniętych części konstrukcyjnych budynku co najmniej 30cm, a od osłoniętych okładziną z tynku o grubości 25 mm na siatce albo równorzędną okładziną – co najmniej 15cm.

Rura dolotu powietrza ponad powierzchnię gotowej podłogi powinna wystawać minimum 7cm.

Piotr dobrze ci radzi. Pomijając przewagę piecokominka nad kominkiem, gdy chodzi o ogrzewanie, to jest on dużo wydajniejszy przy oszczędniejszym spalaniu drewna. Poza tym będzie świetnie pasował stylistycznie do twojego strawbalowego domu.

Zajrzyj do mojego wątku na stronę 19. Wysłałam ci link na priv.

troll znowu przylazł i znowu coś pisze, może musi.

Schody wbrew pozorom to bardzo skomplikowana inwestycja w domu piętrowym - z poddaszem. Już mówię dlaczego biorąc oczywiście pod uwagę tylko połączenie ich i wkomponowanie z musu z kominkiem lub j/w proponuje Piotr piecokominkiem. Jeśli kominek stoi w salonie coby nie było jest jego nieodzowną częścią składową to jego nazwę to to podstawowe usytuowanie kojarzące się inwestorowi polega na tym by patrzył i na ogień i go kontrolował i na np. TV lub inne dobrodziejstwa salonu.Autor pytań i jak widać musi się zabezpieczyć i wypytać o te zabezpieczenia co jest bardzo zrozumiałe. Myślę ,że postawienie kominka tak jak niesie projekt i przy wysłuchaniu fachowców tu na FM, będzie spał spokojnie. Jeśli pójdzie w piecokominek jak sugeruje Piotr buchać - promieniować ;) ciepłem nie będzie jak z normalnego wkładu.

Edytowane przez niktspecjalny

Realizujesz moje ciche marzenie sprzed nastu lat :) Niestety życie potoczyło się inaczej i musiałem brać co dają, mam kanadyjczyka. W sumie technologia prawie identyczna, tylko materiał inny :) Ogrzewam piecokominkiem jako jedynym źródłem ciepła. Co prawda nie mam schodów tak blisko ognia jak u Ciebie, ale kilka cm nad kominkiem jest drewniany sufit, a obudowa piecokominka z jednej strony opiera się o drewniana belkę nośną. Drewno OK, nic się nie rozłazi, tak jak pisał Piotr zastosowanie akumulacji w piecokominku "wygładza" wahania temperatury w cyklu dobowym, dodatkowo przy samym drewnie w obudowie akumulacja jest zastąpiona izolacją. Mam też poddasze ogrzewane (nie licząc ręcznikowca w łazience) wyłącznie klatką schodową ;) - tak jak Remiks wcześniej pisał.

Jakie chcesz zastosować główne ogrzewanie?

Edytowane przez Krakers70

Realizujesz moje ciche marzenie sprzed nastu lat :) Niestety życie potoczyło się inaczej i musiałem brać co dają, mam kanadyjczyka. W sumie technologia prawie identyczna, tylko materiał inny :) Ogrzewam piecokominkiem jako jedynym źródłem ciepła. Co prawda nie mam schodów tak blisko ognia jak u Ciebie, ale kilka cm nad kominkiem jest drewniany sufit, a obudowa piecokominka z jednej strony opiera się o drewniana belkę nośną. Drewno OK, nic się nie rozłazi, tak jak pisał Piotr zastosowanie akumulacji w piecokominku "wygładza" wahania temperatury w cyklu dobowym, dodatkowo przy samym drewnie w obudowie akumulacja jest zastąpiona izolacją. Mam też poddasze ogrzewane (nie licząc ręcznikowca w łazience) wyłącznie klatką schodową ;) - tak jak Remiks wcześniej pisał.

Jakie chcesz zastosować główne ogrzewanie?

"...obudowa piecokominka z jednej strony opiera się o drewniana belkę nośną..." (!)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=7863760&viewfull=1#post7863760