Kominki Piotr Batura 27.10.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Cześć, Chce zbudować kominek w moim nowym domu. 80 m2 dwa pietra. Na dole 35 m otwartej przestrzeni z kominkiem. Myślę o wkładzie Mają 8 deco i zabudowie z płyt krzemionkowych. Wejście do komina mam w stropie. Zabudowa będzie do sufitu. Czy poprawne będzie jeśli zaizoluje strop płyta krzemionkowa i zrezygnuje z komory dekompresyjnej ?? Myślę żeby skorzystać z systemu Varmsen. Macie jakieś opinie na jego temat ? Możecie coś doradzić na co zwrócić uwagę ? Pozdrawiam,Strop drewniany czy betonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rationabilo 27.10.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2019 Strop betonowy. Dziękuję za opinię w sprawie rodzaju wkładu. Popatrzę na stalowo szamotowe opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krakers70 28.10.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 "...obudowa piecokominka z jednej strony opiera się o drewniana belkę nośną..." (!) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=7863760&viewfull=1#post7863760 "dodatkowo przy samym drewnie w obudowie akumulacja jest zastąpiona izolacją" ! Luzik Piotrze. Odległości zachowane, wymogi spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.10.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Strop betonowy. Dziękuję za opinię w sprawie rodzaju wkładu. Popatrzę na stalowo szamotowe opcje.Ok. Czyli zagrożenie pożarowe dotyczące stropu drewnianego możemy pominąć....Skoro i tak rura ma przechodzić przez ten strop, cel robienia komory dekompresyjnej i tak nie zostanie osiągnięty w pełni. Cel to eliminacja nagrzewania stropu. Daj podwójną izolację w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.10.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Policz te swoje rachunki jeszcze raz, ale solidniej.... Tego błędu nawet nie dostrzegłem...jest grubszy.... To podaj Jak bardzo grubszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.10.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Jak bardzo grubszy ? Okazuje się, że to ja pokręciłem...Ty policzyłeś dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 28.10.2019 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2019 Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotan88 08.11.2019 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 witam. Nie chcial bym wchoidzic miedzy "wódke a zakáske " tym watku ale mam pytanie. szykuje sie do zmiany kominka ( obecnie otwarty kominek bez zadnej szyby troche wylozony szamotem kominek ma okolo 80 lat ) rozgladam sie troszke i fajne parametry ma romotop kv 025 z trzema syzbami. czy ktos zna konstrukcje tego producenta?? kominek bedzie instensywnie palony i bedzie podlaczony do bufora 1500l. (bufor z wezownica do cwu) uklad bedzie zamkniety. na co powinienem zwrocic uwage o czym pomyslec?? dodam ze bedzie doprowadzone powietrze do kominka z zewnatrz ( za kominkiem mam garaz i w podlodze chce wpuscic kanal powietrzny do kominka ale pobor powietrza bedzie z nad dachu nad garazem, mam nadzieje ze to nie bedzie problemem, ) jaki sterownik byscie polecili do takiego rozwiazania?? slyszalem pozytywne opinie o tatarku ale chetnie poslucham innych . Na zakonczenie dodam ze nie chce rozpetac kolejenej burzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 witam. Nie chcial bym wchoidzic miedzy "wódke a zakáske " tym watku ale mam pytanie. szykuje sie do zmiany kominka ( obecnie otwarty kominek bez zadnej szyby troche wylozony szamotem kominek ma okolo 80 lat ) rozgladam sie troszke i fajne parametry ma romotop kv 025 z trzema syzbami. czy ktos zna konstrukcje tego producenta?? kominek bedzie instensywnie palony i bedzie podlaczony do bufora 1500l. (bufor z wezownica do cwu) uklad bedzie zamkniety. na co powinienem zwrocic uwage o czym pomyslec?? dodam ze bedzie doprowadzone powietrze do kominka z zewnatrz ( za kominkiem mam garaz i w podlodze chce wpuscic kanal powietrzny do kominka ale pobor powietrza bedzie z nad dachu nad garazem, mam nadzieje ze to nie bedzie problemem, ) jaki sterownik byscie polecili do takiego rozwiazania?? slyszalem pozytywne opinie o tatarku ale chetnie poslucham innych . Na zakonczenie dodam ze nie chce rozpetac kolejenej burzy Nie chcesz burzy, to czytaj posty z opiniami, a nie pisz nowe... ...Płaszcz wodny z trzema szybami Romotopa. Nie wiedziałem, że i oni poszli w tym kierunku...trochę bez sensu. Musisz mieć duży salon, bo sporo ciepła tym przeszkleniem będzie uciekać, zamiast w wodzie się objawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 08.11.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Piotr a nie chodzi przypadkiem o potrójną szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.11.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Piotr a nie chodzi przypadkiem o potrójną szybęChyba masz rację....cóż...chyba dałem ciała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotan88 08.11.2019 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Chyba masz rację....cóż...chyba dałem ciała... Tak chodzilo mi o potrojna szybe. Przepraszam jezeli zle sie okrwslilem. Myslalem ze to to samo. A wlasbie z tego wzgledu chcial bym potrojna zeby wiecej ciepla szlo do plaszcza niz na salon ktory ma 32m plus otwarte wyjacie na przedpokoj i klatke schodowa. Poszukam jeszcze raz opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.11.2019 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Tak chodzilo mi o potrojna szybe. Przepraszam jezeli zle sie okrwslilem. Myslalem ze to to samo. A wlasbie z tego wzgledu chcial bym potrojna zeby wiecej ciepla szlo do plaszcza niz na salon ktory ma 32m plus otwarte wyjacie na przedpokoj i klatke schodowa. Poszukam jeszcze raz opini.Dlatego się zdziwiłem...bo Czesi generalnie dobra wodę robią.....ale nie skumałem jak należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 09.11.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Dlatego się zdziwiłem...bo Czesi generalnie dobra wodę robią.....ale nie skumałem jak należy... Przez tą wodę Piotr, od Czechów i Niemców to mi trochę zdrówko siadło i latam po badaniach. W zeszłym tygodniu nawet pod narkozą byłem :/ W przyszłym tygodniu mam jednak mieć komplet wyników badań. Jak nie będzie tragedii to przedzwonię, bo mamy jeszcze jeden temat do ogarnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toms2092 10.11.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Witam, posiada ktoś sterownik do kominka z płaszczem wodnym-tatarek kominek lux? Mam kilka pytań związanych z przepustnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_jacek 15.11.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Panowie - potrzebna porada Z moich zawężonych kryteriów (czyli mała moc paleniska i brak kratek wentylacyjnych) do wyboru zostały mi dwa kominki (mini-piecyki): 1) Kaflak S z firmy Kokoszka-Lotz: https://kokoszka-lotz.pl/pl/produkty/piece-wolnostojace/kaflak-s (będzie bez żadnych kafli), 2) Nordpeis Salzburg S: https://nordpeis.com/Products/Heat-accumulation-fireplaces/Salzburg-S Cena obu identyczna. Który polecacie? Kaflak ma Tatarka. I wystarczy go obudować płytami szamotowymi. Salzburg nie ma żadnej automatyki, za to ma jakąś namiastkę akumulacji (kanały po bokach). I jego montaż też wydaje się prosty. Będę wdzięczny za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.11.2019 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Wolałabym Kokoszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.11.2019 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Panowie - potrzebna porada Z moich zawężonych kryteriów (czyli mała moc paleniska i brak kratek wentylacyjnych) do wyboru zostały mi dwa kominki (mini-piecyki): 1) Kaflak S z firmy Kokoszka-Lotz: https://kokoszka-lotz.pl/pl/produkty/piece-wolnostojace/kaflak-s (będzie bez żadnych kafli), 2) Nordpeis Salzburg S: https://nordpeis.com/Products/Heat-accumulation-fireplaces/Salzburg-S Cena obu identyczna. Który polecacie? Kaflak ma Tatarka. I wystarczy go obudować płytami szamotowymi. Salzburg nie ma żadnej automatyki, za to ma jakąś namiastkę akumulacji (kanały po bokach). I jego montaż też wydaje się prosty. Będę wdzięczny za opinie Jestem zwolennikiem techniki produkowanej przez Kokoszkę, ale nie można porównywać tych urządzeń właśnie ze względu na kanał opadowy i wznośny w Salzburgu. To daje przewagę temu drugiemu, mimo wielu moich zastrzeżeń. Pewnie można Kokoszkę doposażyć (i zwiększyć jego wagę), ale wówczas cena już raczej nie będzie porównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titanium 17.11.2019 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Witam zbudowałem obudowę kominka z płyt krzemianowych dodatkowo chcę dać jeszcze na to wszytko płytę GK "Różową" i teraz pytanie jak to zrobić :-można skręcić samymi wkrętami ?-Zagruntować , zwykły grunt głęboko penetrujący ? Dedykowany grunt jest drogi ? a to chyba nic innego jak "szkło wodne" ? może być ? na to elastyczny klej do płytek ? klej do GK? , specjalny klej do płyt krzemianowych ? może jeszcze dać zbrojenie z siatki z włókna szklanego ?Z Góry dzięki za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja_jacek 18.11.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Jestem zwolennikiem techniki produkowanej przez Kokoszkę, ale nie można porównywać tych urządzeń właśnie ze względu na kanał opadowy i wznośny w Salzburgu. To daje przewagę temu drugiemu, mimo wielu moich zastrzeżeń. Pewnie można Kokoszkę doposażyć (i zwiększyć jego wagę), ale wówczas cena już raczej nie będzie porównywalna. A czy któreś z Pana zastrzeżeń dotyczących Salzburga mogą być dla mnie ważne - jako użytkownika laika? Lub powodować jakieś problemy z użytkowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts