Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Cześć,

Chce zbudować kominek w moim nowym domu. 80 m2 dwa pietra. Na dole 35 m otwartej przestrzeni z kominkiem.

Myślę o wkładzie Mają 8 deco i zabudowie z płyt krzemionkowych.

Wejście do komina mam w stropie. Zabudowa będzie do sufitu.

Czy poprawne będzie jeśli zaizoluje strop płyta krzemionkowa i zrezygnuje z komory dekompresyjnej ??

Myślę żeby skorzystać z systemu Varmsen. Macie jakieś opinie na jego temat ? Możecie coś doradzić na co zwrócić uwagę ?

Pozdrawiam,

Strop drewniany czy betonowy?

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

"dodatkowo przy samym drewnie w obudowie akumulacja jest zastąpiona izolacją" !

Luzik Piotrze. Odległości zachowane, wymogi spełnione.

Strop betonowy.

Dziękuję za opinię w sprawie rodzaju wkładu. Popatrzę na stalowo szamotowe opcje.

Ok. Czyli zagrożenie pożarowe dotyczące stropu drewnianego możemy pominąć....Skoro i tak rura ma przechodzić przez ten strop, cel robienia komory dekompresyjnej i tak nie zostanie osiągnięty w pełni. Cel to eliminacja nagrzewania stropu. Daj podwójną izolację w tym miejscu...

• 2 weeks później...
witam. Nie chcial bym wchoidzic miedzy "wódke a zakáske " tym watku ale mam pytanie. szykuje sie do zmiany kominka ( obecnie otwarty kominek bez zadnej szyby troche wylozony szamotem kominek ma okolo 80 lat ) rozgladam sie troszke i fajne parametry ma romotop kv 025 z trzema syzbami. czy ktos zna konstrukcje tego producenta?? kominek bedzie instensywnie palony i bedzie podlaczony do bufora 1500l. (bufor z wezownica do cwu) uklad bedzie zamkniety. na co powinienem zwrocic uwage o czym pomyslec?? dodam ze bedzie doprowadzone powietrze do kominka z zewnatrz ( za kominkiem mam garaz i w podlodze chce wpuscic kanal powietrzny do kominka ale pobor powietrza bedzie z nad dachu nad garazem, mam nadzieje ze to nie bedzie problemem, ) jaki sterownik byscie polecili do takiego rozwiazania?? slyszalem pozytywne opinie o tatarku ale chetnie poslucham innych . Na zakonczenie dodam ze nie chce rozpetac kolejenej burzy :eek:

witam. Nie chcial bym wchoidzic miedzy "wódke a zakáske " tym watku ale mam pytanie. szykuje sie do zmiany kominka ( obecnie otwarty kominek bez zadnej szyby troche wylozony szamotem kominek ma okolo 80 lat ) rozgladam sie troszke i fajne parametry ma romotop kv 025 z trzema syzbami. czy ktos zna konstrukcje tego producenta?? kominek bedzie instensywnie palony i bedzie podlaczony do bufora 1500l. (bufor z wezownica do cwu) uklad bedzie zamkniety. na co powinienem zwrocic uwage o czym pomyslec?? dodam ze bedzie doprowadzone powietrze do kominka z zewnatrz ( za kominkiem mam garaz i w podlodze chce wpuscic kanal powietrzny do kominka ale pobor powietrza bedzie z nad dachu nad garazem, mam nadzieje ze to nie bedzie problemem, ) jaki sterownik byscie polecili do takiego rozwiazania?? slyszalem pozytywne opinie o tatarku ale chetnie poslucham innych . Na zakonczenie dodam ze nie chce rozpetac kolejenej burzy :eek:
Nie chcesz burzy, to czytaj posty z opiniami, a nie pisz nowe...;) ...Płaszcz wodny z trzema szybami Romotopa. Nie wiedziałem, że i oni poszli w tym kierunku...trochę bez sensu. Musisz mieć duży salon, bo sporo ciepła tym przeszkleniem będzie uciekać, zamiast w wodzie się objawiać...

Chyba masz rację....cóż...chyba dałem ciała...;)

Tak chodzilo mi o potrojna szybe. Przepraszam jezeli zle sie okrwslilem. Myslalem ze to to samo. A wlasbie z tego wzgledu chcial bym potrojna zeby wiecej ciepla szlo do plaszcza niz na salon ktory ma 32m plus otwarte wyjacie na przedpokoj i klatke schodowa. Poszukam jeszcze raz opini.

Tak chodzilo mi o potrojna szybe. Przepraszam jezeli zle sie okrwslilem. Myslalem ze to to samo. A wlasbie z tego wzgledu chcial bym potrojna zeby wiecej ciepla szlo do plaszcza niz na salon ktory ma 32m plus otwarte wyjacie na przedpokoj i klatke schodowa. Poszukam jeszcze raz opini.
Dlatego się zdziwiłem...bo Czesi generalnie dobra wodę robią.....ale nie skumałem jak należy...;)

Dlatego się zdziwiłem...bo Czesi generalnie dobra wodę robią.....ale nie skumałem jak należy...;)

Przez tą wodę Piotr, od Czechów i Niemców to mi trochę zdrówko siadło i latam po badaniach. W zeszłym tygodniu nawet pod narkozą byłem :/

W przyszłym tygodniu mam jednak mieć komplet wyników badań. Jak nie będzie tragedii to przedzwonię, bo mamy jeszcze jeden temat do ogarnięcia ;)

Panowie - potrzebna porada :-)

Z moich zawężonych kryteriów (czyli mała moc paleniska i brak kratek wentylacyjnych) do wyboru zostały mi dwa kominki (mini-piecyki):

1) Kaflak S z firmy Kokoszka-Lotz: https://kokoszka-lotz.pl/pl/produkty/piece-wolnostojace/kaflak-s (będzie bez żadnych kafli),

2) Nordpeis Salzburg S: https://nordpeis.com/Products/Heat-accumulation-fireplaces/Salzburg-S

Cena obu identyczna.

Który polecacie? Kaflak ma Tatarka. I wystarczy go obudować płytami szamotowymi. Salzburg nie ma żadnej automatyki, za to ma jakąś namiastkę akumulacji (kanały po bokach). I jego montaż też wydaje się prosty. Będę wdzięczny za opinie :-)

Panowie - potrzebna porada :-)

Z moich zawężonych kryteriów (czyli mała moc paleniska i brak kratek wentylacyjnych) do wyboru zostały mi dwa kominki (mini-piecyki):

1) Kaflak S z firmy Kokoszka-Lotz: https://kokoszka-lotz.pl/pl/produkty/piece-wolnostojace/kaflak-s (będzie bez żadnych kafli),

2) Nordpeis Salzburg S: https://nordpeis.com/Products/Heat-accumulation-fireplaces/Salzburg-S

Cena obu identyczna.

Który polecacie? Kaflak ma Tatarka. I wystarczy go obudować płytami szamotowymi. Salzburg nie ma żadnej automatyki, za to ma jakąś namiastkę akumulacji (kanały po bokach). I jego montaż też wydaje się prosty. Będę wdzięczny za opinie :-)

Jestem zwolennikiem techniki produkowanej przez Kokoszkę, ale nie można porównywać tych urządzeń właśnie ze względu na kanał opadowy i wznośny w Salzburgu. To daje przewagę temu drugiemu, mimo wielu moich zastrzeżeń. Pewnie można Kokoszkę doposażyć (i zwiększyć jego wagę), ale wówczas cena już raczej nie będzie porównywalna.

Witam zbudowałem obudowę kominka z płyt krzemianowych dodatkowo chcę dać jeszcze na to wszytko płytę GK "Różową" i teraz pytanie jak to zrobić :

-można skręcić samymi wkrętami ?

-Zagruntować , zwykły grunt głęboko penetrujący ? Dedykowany grunt jest drogi ? a to chyba nic innego jak "szkło wodne" ? może być ? na to elastyczny klej do płytek ? klej do GK? , specjalny klej do płyt krzemianowych ? może jeszcze dać zbrojenie z siatki z włókna szklanego ?

Z Góry dzięki za pomoc .

Jestem zwolennikiem techniki produkowanej przez Kokoszkę, ale nie można porównywać tych urządzeń właśnie ze względu na kanał opadowy i wznośny w Salzburgu. To daje przewagę temu drugiemu, mimo wielu moich zastrzeżeń. Pewnie można Kokoszkę doposażyć (i zwiększyć jego wagę), ale wówczas cena już raczej nie będzie porównywalna.

A czy któreś z Pana zastrzeżeń dotyczących Salzburga mogą być dla mnie ważne - jako użytkownika laika? Lub powodować jakieś problemy z użytkowaniem?