gosc_niedzielny_ 19.12.2020 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2020 (edytowane) Dzień Dobry, 5 lat temu kupiłem nieduży (120m2) nowy dom w bliźniaku, który jest przystosowany aby postawić w nim kominek tzn. jest zrobione doprowadzenie powietrza z zewnątrz fi100 i grawitacyjne rozprowadzenie ciepła na górne piętro, a w kominie jest otwór fi200. Głównym źródłem ciepła w domu jest dwufunkcyjny piec kondensacyjny . Mieszkam nad morzem, temperatura zimą rzadko spada tutaj poniżej zera. Rachunki za gaz zimą rzadko przekraczają 300zł/m-c. Po świętach będę chciał w końcu zainwestować w kominek z DGP. Mam kilka pytań odnośnie wyboru wkładu i rodzaju obudowy. Najpierw wkład. Komin jest po prawej stronie ściany do której będzie przystawiony wkład, tak że tworzy wnękę o głębokości 52cm. Chciałbym aby kominek z tej wnęki za bardzo nie wystawał. Dlatego szukam wkładu o głębokości około 42-45cm, o mocy nominalnej 7-10kW, z bezramkowymi drzwiczkami z sitodrukiem i w cenie do 6,5tys (z 8%VAT). Wyszukałem takie wkłady: Hajduk Volcano AT 9kW, Unico Dragon 9, Unico Dragon 6XL i Arysto A11[800x510] Slim. Bardzo proszę o radę który z tych wkładów jest najlepszy, najmniej awaryjny? Znalazłem jeszcze inne wkłady: BeF Fire Bear V 8 gilotyna, Romotop HEAT 3G L 88.50.01, Romotop HEAT 2G 80.50.01 czy Heatro 81, ale zauważyłem że mimo podobnych rozmiarów mają one dużo niższą wagę od Hajduka, Arysto czy Unico z czego wywnioskowałem że producent przyoszczędził na materiałach. Może się mylę i niepotrzebnie skreśliłem te wkłady? Następnie jeżeli chodzi o obudowę wkładu. Czytając posty na forum dowiedziałem się że dużo lepsza i zdrowsza jest tzw. ciepła obudowa z materiałów akumulacyjnych, ale że taka obudowa mija się z celem jeżeli chodzi o kominki z DGP. Czy to prawda? Proszę o radę jaka obudowa będzie w moim przypadku najlepsza? Ile mniej więcej trzeba dopłacić do obudowy ciepłej względem zimnej? Na załączonych zdjęciach ściana gdzie ma być kominek i końcowy efekt jak chciałbym żeby wyglądał. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Edytowane 19 Grudnia 2020 przez gosc_niedzielny_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.12.2020 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Dzień Dobry, 5 lat temu kupiłem nieduży (120m2) nowy dom w bliźniaku, który jest przystosowany aby postawić w nim kominek tzn. jest zrobione doprowadzenie powietrza z zewnątrz fi100 i grawitacyjne rozprowadzenie ciepła na górne piętro, a w kominie jest otwór fi200. Głównym źródłem ciepła w domu jest dwufunkcyjny piec kondensacyjny . Mieszkam nad morzem, temperatura zimą rzadko spada tutaj poniżej zera. Rachunki za gaz zimą rzadko przekraczają 300zł/m-c. Po świętach będę chciał w końcu zainwestować w kominek z DGP. Mam kilka pytań odnośnie wyboru wkładu i rodzaju obudowy. Najpierw wkład. Komin jest po prawej stronie ściany do której będzie przystawiony wkład, tak że tworzy wnękę o głębokości 52cm. Chciałbym aby kominek z tej wnęki za bardzo nie wystawał. Dlatego szukam wkładu o głębokości około 42-45cm, o mocy nominalnej 7-10kW, z bezramkowymi drzwiczkami z sitodrukiem i w cenie do 6,5tys (z 8%VAT). Wyszukałem takie wkłady: Hajduk Volcano AT 9kW, Unico Dragon 9, Unico Dragon 6XL i Arysto A11[800x510] Slim. Bardzo proszę o radę który z tych wkładów jest najlepszy, najmniej awaryjny? Znalazłem jeszcze inne wkłady: BeF Fire Bear V 8 gilotyna, Romotop HEAT 3G L 88.50.01, Romotop HEAT 2G 80.50.01 czy Heatro 81, ale zauważyłem że mimo podobnych rozmiarów mają one dużo niższą wagę od Hajduka, Arysto czy Unico z czego wywnioskowałem że producent przyoszczędził na materiałach. Może się mylę i niepotrzebnie skreśliłem te wkłady? Następnie jeżeli chodzi o obudowę wkładu. Czytając posty na forum dowiedziałem się że dużo lepsza i zdrowsza jest tzw. ciepła obudowa z materiałów akumulacyjnych, ale że taka obudowa mija się z celem jeżeli chodzi o kominki z DGP. Czy to prawda? Proszę o radę jaka obudowa będzie w moim przypadku najlepsza? Ile mniej więcej trzeba dopłacić do obudowy ciepłej względem zimnej? Na załączonych zdjęciach ściana gdzie ma być kominek i końcowy efekt jak chciałbym żeby wyglądał. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. [ATTACH=CONFIG]451242[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]451241[/ATTACH]Jaki najlepszy? To zależy od przyjętego kryterium. Można kupować "na wagę" . Nie szukaj odpowiedzi zadając pytanie, tylko wertując forum. Sam sobie musisz wyrobić opinię, a nie polegać na odpowiedzi. Np. zaraz tu wpadnie Bielawski i powie Ci, że Romotop najlepszy. Uwierzysz? To bierz....Wskazałeś porządne marki.... Obudowa z materiałów ceramicznych wcale nie musi być droższa od takiej z płyt krzemianowych. Pod warunkiem, że będą to płyty markowe, a nie z kontenera Made in China. DGP można robić z każdej obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc_niedzielny_ 20.12.2020 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ale waga wkładu z czegoś wynika. I nie są to naprawdę małe różnice np. Hajduk Volcano AT o wymiarach 794x443x1230 waży 240kg podczas gdy większy od niego Heatro (Hajduk?) 81 o wymiarach 919x449x1109 waży tylko 161kg czyli 2/3 wagi pierwszego. Wnioskuję że został zbudowany z dużo cieńszej blachy, co na pewno będzie miało wpływ na trwałość. No chyba że został zbudowany z blach z wyższej jakościowo klasy? Ok to wybór wkładu mam rozwiązany, wezmę wg wagi najcięższy Hajduk Volcano AT . Czy opłaca się dopłacić do podwójnej szyby? (myślę że... nie wiem...) Czy opłaca się dopłacić do szyby typu gilotyna? (myślę że nie) Obudowę miałem zamiar zrobić z płyt Skamol. Jeżeli jednak zdecyduję się na zabudowę ciepłą to jakie płyty ze średniej półki polecicie? Chodzi o to żeby były dobre lub bardzo dobre ale nie kosztowały majątku tj żeby miały jak najlepszy stosunek jakość/cena. Jaki powinny mieć współczynnik przewodności ciepła? Czy jest jakiś parametr określający zdolność akumulacji takich płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.12.2020 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ale waga wkładu z czegoś wynika. I nie są to naprawdę małe różnice np. Hajduk Volcano AT o wymiarach 794x443x1230 waży 240kg podczas gdy większy od niego Heatro (Hajduk?) 81 o wymiarach 919x449x1109 waży tylko 161kg czyli 2/3 wagi pierwszego. Wnioskuję że został zbudowany z dużo cieńszej blachy, co na pewno będzie miało wpływ na trwałość. No chyba że został zbudowany z blach z wyższej jakościowo klasy? Ok to wybór wkładu mam rozwiązany, wezmę wg wagi najcięższy Hajduk Volcano AT . Czy opłaca się dopłacić do podwójnej szyby? (myślę że... nie wiem...) Czy opłaca się dopłacić do szyby typu gilotyna? (myślę że nie) Obudowę miałem zamiar zrobić z płyt Skamol. Jeżeli jednak zdecyduję się na zabudowę ciepłą to jakie płyty ze średniej półki polecicie? Chodzi o to żeby były dobre lub bardzo dobre ale nie kosztowały majątku tj żeby miały jak najlepszy stosunek jakość/cena. Jaki powinny mieć współczynnik przewodności ciepła? Czy jest jakiś parametr określający zdolność akumulacji takich płyt?Niestety nie wszystko da się zmierzyć "na chłopski rozum". Na wagę wkładów stalowych, większy wpływ ma nie grubość blachy, tylko grubość okładzin ceramicznych . Grubość okładzin zaś nie ma większego wpływu na trwałość konstrukcji, tylko jej cechy akumulacyjne. Dlatego "na wagę" liczy się raczej akumulację, a nie jakość wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.12.2020 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Dzień Dobry, 5 lat temu kupiłem nieduży (120m2) nowy dom w bliźniaku, który jest przystosowany aby postawić w nim kominek tzn. jest zrobione grawitacyjne rozprowadzenie ciepła na górne piętro.] Jak zrobione z zatłuszczonych rur karbowanych to będzie śmierdziało długo. Czy opłaca się dopłacić do podwójnej szyby? (myślę że... nie wiem...) Przy paleniu raz dziennie można zrezygnować. Chodzi mi o szybę zespoloną. Jedynie szybciej się zbrudzi. Czy opłaca się dopłacić do szyby typu gilotyna? (myślę że nie) Tak, raczej tak. Bardzo wygodna sprawa i w trakcie rozpalania, podkładania i ogólnie użytkowania. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.12.2020 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 A ja mam inne podejście niż animuss. Jeśli masz inny system grzewczy, chcesz ciepłą obudowę to podwójna szyba konieczna. Gilotyna dla mnie bardzo niewygodna w trakcie rozpalania, może dlatego że jej nie mam;-) Czytaj co Piotr napisał bo z radami na forum właśnie tak jest, każdy pisze przez pryzmat własnych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc_niedzielny_ 20.12.2020 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ja nie mam żadnych doświadczeń, to będzie mój pierwszy kominek. Myślę że faktycznie szyba podnoszona do góry może być wygodna, ale to dopłata około 2tys. a także dodatkowe elementy które mogą ulec awarii, jak linki które mogą się zerwać czy łożyska które z czasem mogą się wyrobić. Czytałem też że szyby we wkładach typu gilotyna pękają częściej niż we wkładach otwieranych na bok. Ale to pewnie dotyczy wkładów budżetowych jak Kratki. Przy wkładach ze średniej półki jak Hajduk czy Unico to raczej nie ma miejsca? Jeżeli chodzi o podwójną szybę to dopłata jest mniejsza i tu żadnych minusów nie widzę. Ja z kolei gdzieś czytałem że druga szyba powoduje podniesienie temperatury szyby wewnętrznej, przez co w mniejszym stopniu się ona brudzi smołą i sadzą.Powracam do pytania o to jakie płyty polecacie na obudowę akumulacyjną kominka z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła? Jakoś nikt w tej kwestii nie odpowiedział, a ja ponieważ wcześniej nastawiłem się na obudowę z płyt izolacyjnych (byłem przekonany że przy DGP instalowanie "ciepłej obudowy" mija się z celem bo będzie ona akumulować ciepło zmniejszając ilość ciepła rozprowadzanego i nie otrzymam właściwej dostatecznej na piętrze) nie mam na ten temat bladego pojęcia. Proszę o informacje w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.12.2020 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2020 Ja nie mam żadnych doświadczeń, to będzie mój pierwszy kominek. Myślę że faktycznie szyba podnoszona do góry może być wygodna, ale to dopłata około 2tys. a także dodatkowe elementy które mogą ulec awarii, jak linki które mogą się zerwać czy łożyska które z czasem mogą się wyrobić. Czytałem też że szyby we wkładach typu gilotyna pękają częściej niż we wkładach otwieranych na bok. Ale to pewnie dotyczy wkładów budżetowych jak Kratki. Przy wkładach ze średniej półki jak Hajduk czy Unico to raczej nie ma miejsca? Jeżeli chodzi o podwójną szybę to dopłata jest mniejsza i tu żadnych minusów nie widzę. Ja z kolei gdzieś czytałem że druga szyba powoduje podniesienie temperatury szyby wewnętrznej, przez co w mniejszym stopniu się ona brudzi smołą i sadzą. Powracam do pytania o to jakie płyty polecacie na obudowę akumulacyjną kominka z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła? Jakoś nikt w tej kwestii nie odpowiedział, a ja ponieważ wcześniej nastawiłem się na obudowę z płyt izolacyjnych (byłem przekonany że przy DGP instalowanie "ciepłej obudowy" mija się z celem bo będzie ona akumulować ciepło zmniejszając ilość ciepła rozprowadzanego i nie otrzymam właściwej dostatecznej na piętrze) nie mam na ten temat bladego pojęcia. Proszę o informacje w tym temacie. Wygoda to dość względne pojęcie. To z podnoszeniem temperatury wewnętrznej szyby dość logiczne ale szyby brudzą się z wielu powodów. Osobiście na obudowę polecił bym płytkę szamotową z tym że zależy kto to ma wykonać. Jeszcze raz czytaj Piotra w tym jego bloga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.12.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) gość_niedzielny_ To ja się wypowiem co do gilotyny, bo ją mam i to w bardzo mało wygodnym do rozpalania wkładzie. Wcześniej miałam kominko-piecyk z drzwiczkami tradycyjnymi. Do rozpalania i w ogóle korzystania całodziennego gilotyna jest bardzo dobra. Przy rozpalaniu unoszę na „pudełko zapałek” i mam zapewniony równy dostęp dodatkowego (jest dolot zewnętrzny do paleniska) powietrza do całego wkładu. To ma niemałe znaczenie. Ogień ładnie, równo schodzi w dół przy rozpalaniu od góry. Otwieranie drzwiczek podczas dokładania szczap też jest wygodniejsze. Uchylam ile potrzebuję bez zastanawiania się czy coś tej czynności nie przeszkadza. Nie muszę otwierać drzwiczek na bok i „tańczyć” wokół nich, albo odsuwać fotel, bo akurat przysunięty za blisko. I taki drobiazg... Czasami na wewnętrznej dolnej ramie zbierze się trochę „śmiecia” podczas palenia w kominku. Gdy podnosisz gilotynę, to nie ma niebezpieczeństwa, że to się sypnie na podłogę. Żona byłaby wdzięczna za gilotynę Wizualnie też gilotyna moim zdaniem lepsza. Jeśli zadbasz o suche dobre drewno, to przy zamkniętej gilotynie kominek wygląda jak otwarty. Drzwiczki otwierane na bok tego efektu nie gwarantują Jednak nie wszystkie wkłady, nie wszystkich producentów mają gilotyny wystarczająco szczelne. Np. mój wkład nie nadaje się do domów z rekuperacją. Edytowane 21 Grudnia 2020 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.12.2020 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 chcesz ciepłą obudowę to podwójna szyba konieczna. Gilotyna dla mnie bardzo niewygodna w trakcie rozpalania, może dlatego że jej nie mam;-) . To może masz choć podwójną szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.12.2020 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) Ja nie mam żadnych doświadczeń, to będzie mój pierwszy kominek. Myślę że faktycznie szyba podnoszona do góry może być wygodna, ale to dopłata około 2tys. a także dodatkowe elementy które mogą ulec awarii, jak linki które mogą się zerwać czy łożyska które z czasem mogą się wyrobić. Czytałem też że szyby we wkładach typu gilotyna pękają częściej niż we wkładach otwieranych na bok. Ale to pewnie dotyczy wkładów budżetowych jak Kratki. Przy wkładach ze średniej półki jak Hajduk czy Unico to raczej nie ma miejsca? Jeżeli chodzi o podwójną szybę to dopłata jest mniejsza i tu żadnych minusów nie widzę. Ja z kolei gdzieś czytałem że druga szyba powoduje podniesienie temperatury szyby wewnętrznej, przez co w mniejszym stopniu się ona brudzi smołą i sadzą. Powracam do pytania o to jakie płyty polecacie na obudowę akumulacyjną kominka z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła? Jakoś nikt w tej kwestii nie odpowiedział, a ja ponieważ wcześniej nastawiłem się na obudowę z płyt izolacyjnych (byłem przekonany że przy DGP instalowanie "ciepłej obudowy" mija się z celem bo będzie ona akumulować ciepło zmniejszając ilość ciepła rozprowadzanego i nie otrzymam właściwej dostatecznej na piętrze) nie mam na ten temat bladego pojęcia. Proszę o informacje w tym temacie. Bierz z gilotyną Z podwójną szybą drzwiczki cięższe ale gilotyna tego nie pokarze.. Do gilotyny trzeba przeciwwagę, są gilotyny, które cały czas opadają w dół ale są i takie co utrzymują się w miejscu w którym się drzwi pozostawi. Mechanizm gilotyny, jest dostęp z komary spalania do linek, nie wiem czy coś się tamtędy da podziałać i na ile, ale jest. Powracam do pytania o to jakie płyty polecacie na obudowę akumulacyjną kominka z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepła? A po co ta akumulacja, kominek wytwarza zbyt dużo ciepła punktowo, dlatego lepsze płyty izolacyjne, a system DCP niech to ciepło rozproszy. Nie wiem czy to kominek na zimę jako źródło ciepła a dogrzejesz braki czymś innym, bo tu jest "pies pogrzebany". Edytowane 21 Grudnia 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.12.2020 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 To może masz choć podwójną szybę. No właśnie nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.12.2020 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 Jeśli akumulacja, to nie gilotyna. Są oczywiście próby robienia hybrydy: moduł akumulacyjny podłączony do wkładu kominkowego z gilotyną. Ale to zawsze półśrodek....Dobre palenisko piecowe (akumulacyjne) to spalanie na poziomie 800-900 stopni. Zwykłe gilotyny nie mają szans.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 22.12.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Skoro już jest temat gilotyn na tapecie to i ja się dołączę. Chciałbym kominek. Najlepiej z gilotyną. Całkowita głębokość zabudowy max 60 cm (wnęka głębokości 60 cm i obudowa ma być zlicowana).Spodobał mi się Defro Slim. Tandetę klasy # odrzucam na wstępie. Pomieszczenie salon plus kuchnia plus korytarz, łącznie koło 60m2. Bez grzania wody, bez rozprowadzenia ciepła. Głównie zależy mi na klimacie. Coś polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 22.12.2020 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 W slimkach trudno się pali, ogień z drewna lubi palenisko bardziej kwadrat, okrąg i wysokie komory.W rogach wkładów szyb zawsze to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 23.12.2020 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Niestety żaden normalny z gilotyną nie wejdzie bo tylko 60 cm głębokości na całość. Więc problem się sam rozwiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.12.2020 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) A nie można uszczuplić trochę ściany, do której ma on przylegać. Za wkładem z każdej strony powinna być przestrzeń, powietrze poruszając się w tych przestrzeniach obniża temperaturę obudowy wkładu. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 24.12.2020 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 Kominek będzie we wnęce. Zlicowany ze ścianą nośną, z tyłu komin. Ze 30-50 mm może jeszcze bym ugrał, ale nie więcej.Na szerokość praktycznie brak ograniczeń. Defro slim gilotyna ma 397 mm, więc 200 wystarczy na zabudowę i odległości. Kratek nie chcę, bo różnica w jakości jest zasadnicza, ale szukam czegoś alternatywnego. Kominek ma mieć zastosowanie tylko ozdobne. Palone będzie okazyjnie. Nie chcę kotłowni w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosc_niedzielny_ 24.12.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 (edytowane) Hajduk Volcano ATh 9kW - 446mm głębokości, Unico Dragon 6xl Lift - 4-12kW - 477mm, Arysto 11 800x510 H Slim 8kW- 440mm, Hajduk Volcano BTh 11kW - 490mm. Też mam miejsce na wąski kominek, ale Defro Slim skreśliłem od razu ze względu na ekstremalnie wąski wkład. Najprawdopodobniej wezmę Hajduk Volcano AT - 443mm głębokości (jednak nie będę dopłacać 2 tys do gilotyny). W grze pozostaje jeszcze Unico Dragon 6xl w wersji raster (459mm) ze względu ceramikę Refrabox i mniejszą dopłatę za podwójną szybę. W Hajduku (większa szyba 750x510) kosztuje 900zł, zaś w Unico (750x450) kosztuje 500zł Edytowane 24 Grudnia 2020 przez gosc_niedzielny_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 25.12.2020 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Kominek będzie we wnęce. Zlicowany ze ścianą nośną, z tyłu komin. Ze 30-50 mm może jeszcze bym ugrał, ale nie więcej. Na szerokość praktycznie brak ograniczeń. Defro slim gilotyna ma 397 mm, więc 200 wystarczy na zabudowę i odległości. Kratek nie chcę, bo różnica w jakości jest zasadnicza, ale szukam czegoś alternatywnego. Kominek ma mieć zastosowanie tylko ozdobne. Palone będzie okazyjnie. Nie chcę kotłowni w salonie. To może zrezygnuj z drewna kup pojemnik taki do biokominka na dno i spalaj bioetanol, poukładasz polana z drewna ceramicznego na tym. Biokominki spalają w bardzo wąskich i długich komorach. Albo od razu kasetę do biokominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts