Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMINKI - Pomoge i doradze we wszystkim co dotyczy kominków.

alterm

Recommended Posts

Cześć, wyszukiwarka wskazuje mi ten wątek jako przydatny w temacie kominów powietrzno-spalinowych. Nie mam jednak możliwości ;konkretnego wpisu nt spośród 628 stron.

U góry nad postem #12541 jest cienki pasek.>przeszukaj temat< klikasz, wyskakuje okienko, wpisujesz jedno dwa trzy słowa i przeszukujesz cały temat, jak mało to zawansowane wyszukiwanie.

• Odpowiedzi 13k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć, wyszukiwarka wskazuje mi ten wątek jako przydatny w temacie kominów powietrzno-spalinowych. Nie mam jednak możliwości odnalezienia konkretnego wpisu nt spośród 628 stron.

Chcę w domu zamontować kozę z takim kominem. W domu będzie rekuperacja. O czym muszę pamiętać przy planowaniu takiego komina? Nie będę robił montażu "tymi rencami" ale z jakimś dostawcą kozy. Dom to szkielet drewniany. Wszelkie rady mile widziane. Zwłaszcza jak zrobić przejście przez szkielet żeby nie spalić domu ;)

Dobrze że pytasz...Wiedzy jak to poprawnie zrobić niewiele. Wezwań jednostek gaśniczych dużo więcej....Ja to robię przykładowo tak: http://blog.kominki-batura.pl/montaz-komina-i-piecyka-w-domu-z-drewna/

Dobrze że pytasz...Wiedzy jak to poprawnie zrobić niewiele. Wezwań jednostek gaśniczych dużo więcej....Ja to robię przykładowo tak: http://blog.kominki-batura.pl/montaz-komina-i-piecyka-w-domu-z-drewna/

A jak wtedy z doprowadzeniem powietrza? Ja potrzebuję mieć jak rozumiem zamkniętą komorę spalania ze względu na rekuperację. Mój dom nie będzie takim drewnianym jak wskazany na blogu. Od wewnątrz to będzie kartongips o a po drodze trochę więcej warstw tak jak na załączonym zdjęciu

2020-04-01-2-1024x735.jpg

Taki komin dymowy może być 2w1 tj wraz z doprowadzeniem powietrza do kozy?

Może. Ale skoro masz dopiero "projekt w przygotowaniu" to lepiej doprowadzić powietrze pod płytą. Komin też lepiej przez dach wypuścić - może być pionowo, nad kozą. Kawałek z rury nieocieplonej, żeby grzała a wyżej w izolowanej z przejściem przez strop.

Ja potrzebuję mieć jak rozumiem zamkniętą komorę spalania ze względu na rekuperację.

Masz taką wewnętrzną potrzebę, czy uwierzyłeś w marketing sprzedawców dużo droższych urządzeń (szczelnych ze szczelnym podłączeniem doprowadzenia co najmniej teoretycznie)?

A jak wtedy z doprowadzeniem powietrza? Ja potrzebuję mieć jak rozumiem zamkniętą komorę spalania ze względu na rekuperację. Mój dom nie będzie takim drewnianym jak wskazany na blogu. Od wewnątrz to będzie kartongips o a po drodze trochę więcej warstw tak jak na załączonym zdjęciu

[ATTACH=CONFIG]453340[/ATTACH]

Są różne kozy. Wybrałeś już jakąś? Pytam, bo do niektórych doprowadzenie powietrza od dołu jest standardem, więc na pewno nie potrzebujesz komina z podwójną funkcją, który może w użytkowaniu stwarzać problemy.

Lepiej oddzielić od siebie doprowadzenie powietrza do szczelnej komory spalania i odprowadzenie produktów spalania rurą dymową.

Są różne kozy. Wybrałeś już jakąś? Pytam, bo do niektórych doprowadzenie powietrza od dołu jest standardem, więc na pewno nie potrzebujesz komina z podwójną funkcją, który może w użytkowaniu stwarzać problemy.

Lepiej oddzielić od siebie doprowadzenie powietrza do szczelnej komory spalania i odprowadzenie produktów spalania rurą dymową.

Koza z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz (króćcem), lub bez doprowadzenia - to jedno. Sposób poprowadzenia kanału doprowadzającego powietrze to drugie. Zwykle łatwiej zakopać rurę w piachu pod domem, ale kanał wentylacyjny do tego celu w kominie nie ma prawa stwarzać problemów. :)

A może jedną ścianę np. szczytową postawić murowaną razem z kominem przymurowanym od zewnątrz do tej ściany, to będzie idealne miejsce dla kozy i rozwiąże sporo problemów, bezpieczeństwo.

Może też kosztowo ostatecznie wyjść taniej..

Robisz kanał i wyprowadzasz idealnie pod kozą. Koza najlepiej nowoczesna, zakryje przyłącze i widok rury. Jeśli kanał wentylacyjny z komina, no to raczej wystająca rura za piecykiem....

A może jedną ścianę np. szczytową postawić murowaną razem z kominem przymurowanym od zewnątrz do tej ściany, to będzie idealne miejsce dla kozy i rozwiąże sporo problemów, bezpieczeństwo.

Może też kosztowo ostatecznie wyjść taniej..

Wielokrotnie proponowałem takie rozwiązanie. Raz czy dwa mnie posłuchano...O ile rozumiem niechęć do przeróbek w domach już wybudowanych, to brak chęci przerobienia pomysłu w fazie projektu jest irracjonalny. Architektowi nie chce się pomyśleć, narysować od nowa?

Piotrze, a jak przemarzaniem takiego kanału, gdy komin dobudowany od zewnątrz?

W Anglii to powszechne rozwiązanie, ale u nich inny klimat.

Przemarzanie moim zdaniem jest trochę przereklamowane. Do kanału pod podłogą też wchodzi mróz jak kominek ciągnie powietrze do spalania. Komin zewnętrzny można ocieplić jak komuś pasuje, albo kanał wentylacyjny dać od strony budynku...

Wielokrotnie proponowałem takie rozwiązanie. Raz czy dwa mnie posłuchano...O ile rozumiem niechęć do przeróbek w domach już wybudowanych, to brak chęci przerobienia pomysłu w fazie projektu jest irracjonalny. Architektowi nie chce się pomyśleć, narysować od nowa?

Trzeba zapłacić, za komin, ściana to tylko zmiana materiału do budowy ściany zewnętrznej.

Jeżeli inwestor, zmieniając materiał ścian zewnętrznych, zachowa grubość muru, nie będzie musiał dokonywać żadnych formalności w urzędzie. Nie oznacza to jednak, że trzeba wymieniać materiał na inny o takiej samej grubości, czy też styropian na wełnę o tej samej grubości. Liczy się tutaj sumaryczna grubość wszystkich warstw ściany, czyli pustaka wraz z ociepleniem. Aby uniknąć formalności w urzędzie, można także zmieniać warstwy nie zachowując pierwotnej grubości muru. Jednak należy to zrobić w ten sposób, by powierzchnia zabudowy domu pozostała niezmieniona. W praktyce oznacza to, że zamieniając ścianę na grubszą, trzeba będzie to zrobić kosztem wielkości pomieszczeń w domu. W tym przypadku, żeby zachować pierwotną powierzchnię zabudowy, trzeba będzie zmniejszyć powierzchnię użytkową budynku.

Dzień dobry

znalazłem ten temat i mam nadzieję, że uda mi się uzyskać kilka cennych informacji. Stoję przed wyborem alternatywno-rekreacyjnego źródła ogrzewania w niewielkim salonie otwartym na kuchnie. Początkowo myślałem o "zwykłym" kominku konwekcyjnym jednak teraz chcę rozpoznać temat pieca kaflowego. Z uwagi na wielkość pokoju szukam czegoś małego i "zgrabnego: szerokość może być ok 80 a max 100cm. Głębokość max 60cm. Najlepiej aby część powyżej paleniska była "odchudzona", zwężona. Wylot jest na wysokości ok 215cm. I teraz kilka pytań:

- czy do tych rozmiarów piecyka wystarczy dolot powietrza z zewnątrz fi 100mm?

- czy paleniska zduńskie są objęte przepisami dot. ekoprojektu?

- jaki może być orientacyjny koszt, wziąwszy pod uwagę najprostsze kafle?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Dzień dobry

znalazłem ten temat i mam nadzieję, że uda mi się uzyskać kilka cennych informacji. Stoję przed wyborem alternatywno-rekreacyjnego źródła ogrzewania w niewielkim salonie otwartym na kuchnie. Początkowo myślałem o "zwykłym" kominku konwekcyjnym jednak teraz chcę rozpoznać temat pieca kaflowego. Z uwagi na wielkość pokoju szukam czegoś małego i "zgrabnego: szerokość może być ok 80 a max 100cm. Głębokość max 60cm. Najlepiej aby część powyżej paleniska była "odchudzona", zwężona. Wylot jest na wysokości ok 215cm. I teraz kilka pytań:

- czy do tych rozmiarów piecyka wystarczy dolot powietrza z zewnątrz fi 100mm?

- czy paleniska zduńskie są objęte przepisami dot. ekoprojektu?

- jaki może być orientacyjny koszt, wziąwszy pod uwagę najprostsze kafle?

Będę wdzięczny za wskazówki.

W linku znajdziesz wzór. Z wymiarami, w wersji pieca, który da radę ogrzać (bez pomocy PC ;) ) 100-130 m2. Jako piec w granicach 30.000, jako kominek poniżej 20.000. Tak, paleniska zduńskie mogą spełniać kryteria ekoprojektu. Dolot do tej wielkości paleniska może być fi 100 http://blog.kominki-batura.pl/bialasek/

http://blog.kominki-batura.pl/wp-content/uploads/2016/06/IMG_3719-300x200.jpg

Dzień dobry,

Chciałem się zapytać jaki kominek państwo doradzają (rekreacyjne, do "dogrzania" - dom będzie miał oprócz niego gazowy piec CO).

Dla przykładu:

https://extrakominki.pl/pl/p/Kfd-Eco-iMax-7-3F-standard-/4948

lub

https://www.defrohome.pl/p,90,defro-home-intra-sm-c.html

Jeden jest żeliwny, a drugi (z tego co rozumiem) z wkładem ceramiczno-szamotowym.

Czytałem że w kominkach żeliwnych takich jak z pierwszego linku potrafi wykruszać się uszczelnienie i że trzymają ciepło gorzej niż te z wkładem szamotowym.

Czy ma to naprawdę znaczenie czy to "przereklamowane" problemy?

Czy kominek z linka nr. 2 jest w takim wypadku lepszy?

Będę wdzięczy za informacje/wskazówki :)

• 4 weeks później...

Dzień dobry,

Stoją przed dylematem wyboru wkładu kominkowego (w domu będzie rekuperacja). Kominek będzie używany sporadycznie od święta, nie mam zamiaru go używać w celach ogrzewania domu itp. nie adaptuję go pod żadną z instalacji. Zależ mi by kominek był na trzy strony, byłem w jednym ze sklepów które zajmują sie tylko i wyłacznie kominkami i zaproponowali mi kominek kratki otwierany w "gilotynie" oczywiście za koszmarną cenę prawie 10 000zł. Jak poszperałem po Internecie znalazłem wkład firmy KFD za 3200zł (link poniżej), zdaję sobie sprawę że ten otwierane ma tylko boczne szyby ale to jakoś mi nie przeszkadza (w gilotynie i tak bałbym się szczelności zamknięcia). Teraz pytanie, skąd taka różnica w cenie i jaka ogólnie jest między nimi różnica?

KFD:

https://extrakominki.pl/pl/p/Kfd-Eco-Max-7-3F-basic/4945?gclid=CjwKCAjwxuuCBhATEiwAIIIz0QGt_H2tUMaAJ5vW1KcDRQEz9AaxZb9CgcR1h0O3MRlIMXJRJ8wlwBoCb-EQAvD_BwE

Kratki:

https://kratki.com/pl/kominek-powietrzny-nbc-7-lewy-prawy-bs-gilotyna-23450