leweklewek 14.06.2021 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2021 Oby tak było Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksanderG 23.06.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 (edytowane) dzień dobry Proszę o podpowiedź jak do kominka akumulacyjnego, z komorą spalania z cegły szamotowej, wprowadzić dopływ powietrza z zewnątrz.Pod kominkiem jest doprowadzenie kanałem,powietrza z zewnątrz budynku, Zastosowane będą drzwiczki kominkowe z popielnikiem, Nie ma w nich możliwości podpiecia kanału z powietrzem. Edytowane 23 Czerwca 2021 przez AleksanderG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 23.06.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Zmienić drzwiczki na takie z podłączeniem i bez popielnika bo po co popielnik w palenisku. Wykonać nawiewy w ścianach paleniska i do nich doprowadzić powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AleksanderG 25.06.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dziękuję za odpowiedź, Sprawa wyglada tak chcę rozebrać istniejacy stary piec kaflowy i przerobić na kominek kaflowy akumulacyjny. Mam już w doprowadzone przy piecu kanałem powietrze. Jak wykonać palenisko z szamotu to już wiem, ale jak do tej pory nie znalazłem rozwiazania, jak technicznie wykonać dopływ powietrza z kanału do paleniska. Najprosciej byłoby zakupić drzwiczki z mozliwością podpiecia do kanału z powietrzem, ale takich nie znalazłem. Tylko całe wkłady komin kowe maja taka mozliwość. Nie doszukałem się takze technicznego sposobu wprowadzenia powietrza do komory spalania. Czy nawiercić cegły szamotowe ? w kanale z powietrzem będzie zamontowana też przepustnica manualna, (nie będzie sterowana elektronicznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.06.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Dziękuję za odpowiedź, Sprawa wyglada tak chcę rozebrać istniejacy stary piec kaflowy i przerobić na kominek kaflowy akumulacyjny. Mam już w doprowadzone przy piecu kanałem powietrze. Jak wykonać palenisko z szamotu to już wiem, ale jak do tej pory nie znalazłem rozwiazania, jak technicznie wykonać dopływ powietrza z kanału do paleniska. Najprosciej byłoby zakupić drzwiczki z mozliwością podpiecia do kanału z powietrzem, ale takich nie znalazłem. Tylko całe wkłady komin kowe maja taka mozliwość. Nie doszukałem się takze technicznego sposobu wprowadzenia powietrza do komory spalania. Czy nawiercić cegły szamotowe ? w kanale z powietrzem będzie zamontowana też przepustnica manualna, (nie będzie sterowana elektronicznie). Troszkę zdjęć mojego rozwiązania tego problemu powinieneś znaleźć na "taki sobie piecyk ceramiczny". Drzwiczki też da się zrobić we własnym zakresie, moje spawacz ogarnął wg instrukcji. Drzwiczki oczywiście z nawiewem inaczej szyba raczej będzie się brudzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.06.2021 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2021 Dziękuję za odpowiedź, Sprawa wyglada tak chcę rozebrać istniejacy stary piec kaflowy i przerobić na kominek kaflowy akumulacyjny. Mam już w doprowadzone przy piecu kanałem powietrze. Jak wykonać palenisko z szamotu to już wiem, ale jak do tej pory nie znalazłem rozwiazania, jak technicznie wykonać dopływ powietrza z kanału do paleniska. Najprosciej byłoby zakupić drzwiczki z mozliwością podpiecia do kanału z powietrzem, ale takich nie znalazłem. Tylko całe wkłady komin kowe maja taka mozliwość. Nie doszukałem się takze technicznego sposobu wprowadzenia powietrza do komory spalania. Czy nawiercić cegły szamotowe ? w kanale z powietrzem będzie zamontowana też przepustnica manualna, (nie będzie sterowana elektronicznie). Drzwiczki z nawiewem są...ale dość drogie...Ta które wskazał Remiks ( "taki sobie piecyk ceramiczny"), mają odseparowany nawiew.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomeekk 22.08.2021 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2021 czym mocowac portal do obudowy z płyt K-W? chce okleić wkład (Arysto a12 slim) do okoła ok 15cm kamień/płytka i dołożyć portal z drewna/kamienia. Jakimś mamutem to przykleic? sklejkę skręcę z płytą KW? Jeśli kamień to na jaki klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtualniak 27.09.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 (edytowane) Gdzie najlepiej kupić wkład kominowy? Znalazłem w sieci wiele sklepów internetowych z wkładami, niestety nie mogę się zdecydować Ktoś kupował może ostatnio? Edytowane 27 Września 2021 przez virtualniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renciagrazka 12.10.2021 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Witam , czy jest możliwość montażu wkładu kominkowego a przynajmniej umieszczenia jej tylnej częsci w pomieszczeniu przygotowanych do Sauny i obudowaniem go kamieniami aby wykorzystać i ciepło tyłu na ogrzanie pomieszczenia ? chodzi mi o inforamacje jak bardzo rozgrzewa się tył wkładu kominkowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.10.2021 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Rozgrzewa się nawet bardziej niż oczekujesz tego w saunie. Uważaj na drewno, bo możesz tą saunę łatwo spalić tym "tyłkiem".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.10.2021 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 czym mocowac portal do obudowy z płyt K-W? chce okleić wkład (Arysto a12 slim) do okoła ok 15cm kamień/płytka i dołożyć portal z drewna/kamienia. Jakimś mamutem to przykleic? sklejkę skręcę z płytą KW? Jeśli kamień to na jaki klej? Czymkolwiek...najlepiej ze dwa trzy różne sposoby klejenia. Jeden puści, drugi przytrzyma...Ja jeszcze drutem czasem łapię od środka, ale to raczej przy kamiennych portalach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzyboll 18.10.2021 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Witam wszystkich, z góry przepraszam za moją amatorszczyznę, ale mam kilka pytań odnośnie kominka (to mój pierwszy sezon jako palacz ) Chciałem zapytać o efektywność takiego kominka oraz prawidłowy sposób jego obsługi. Kominek znajduje się w salonie 45m2. Kilka razy już udało mi się go rozpalić. Pięknie to wygląda ale jeżeli chodzi o efekt cieplny, to jestem zawiedziony. Powietrze wylotowe z kratki jest raptem 1 stopień cieplejsze niż temperatura otoczenia. Najbardziej nagrzewa się szyba, obudowa kominka jest zimna. Z tego co zerknąłem to ciepłe powietrze ogrzewa ukrytą w obudowie kominka rurę dymową, i ta rura tak naprawdę oddaje ciepło. Całość jest dosyć mało efektywna (no chyba, że tak ma być). Być może ja coś źle robię, albo mam źle skonstruowany kominek. Prośba o uwagi i ewentualne instrukcje w rozpalaniu. Generalnie dolot powietrza i szyber otwieram na maksa w czasie rozpalenia. Gdy ogień przygasa a drewno się żarzy, domykam powietrze i szyber o 3/4 (jak dobrze rozumiem, domknięcie szybra zwiększa temperaturę gazów spalania i tym samym rura dymowa powinna być cieplejsza). Mój model kominka to: Arysto A10P/510DJ 14kW Lewo dolot powietrza, prawo szyber Rura dymowa w obudowie: Amatorski pomiar temperatury tuż nad kratką wylotową (wyciągnięta) po rozpaleniu kominka (najbardziej efektywna faza gdy drewno się żarzy) - osiągnąłem 0,9 stopnia więcej niż w pokoju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.10.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam wszystkich, z góry przepraszam za moją amatorszczyznę, ale mam kilka pytań odnośnie kominka (to mój pierwszy sezon jako palacz ) Chciałem zapytać o efektywność takiego kominka oraz prawidłowy sposób jego obsługi. Kominek znajduje się w salonie 45m2. Kilka razy już udało mi się go rozpalić. Pięknie to wygląda ale jeżeli chodzi o efekt cieplny, to jestem zawiedziony. Powietrze wylotowe z kratki jest raptem 1 stopień cieplejsze niż temperatura otoczenia. Najbardziej nagrzewa się szyba, obudowa kominka jest zimna. Z tego co zerknąłem to ciepłe powietrze ogrzewa ukrytą w obudowie kominka rurę dymową, i ta rura tak naprawdę oddaje ciepło. Całość jest dosyć mało efektywna (no chyba, że tak ma być). Być może ja coś źle robię, albo mam źle skonstruowany kominek. Prośba o uwagi i ewentualne instrukcje w rozpalaniu. Generalnie dolot powietrza i szyber otwieram na maksa w czasie rozpalenia. Gdy ogień przygasa a drewno się żarzy, domykam powietrze i szyber o 3/4 (jak dobrze rozumiem, domknięcie szybra zwiększa temperaturę gazów spalania i tym samym rura dymowa powinna być cieplejsza). Mój model kominka to: Arysto A10P/510DJ 14kW Lewo dolot powietrza, prawo szyber Rura dymowa w obudowie: Amatorski pomiar temperatury tuż nad kratką wylotową (wyciągnięta) po rozpaleniu kominka (najbardziej efektywna faza gdy drewno się żarzy) - osiągnąłem 0,9 stopnia więcej niż w pokoju: To drewno w kominku kiedy było ścięte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzyboll 20.10.2021 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Paliłem drzewem, które jest z 2020 i 2019 roku. Nie widziałem różnicy w oddaniu ciepła. Generalnie może macie jakieś rady jak ustawić optymalnie kominek. Rozumiem, że ciepło (tak jak pisałem) jest oddawane tylko przez rurę dymową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 20.10.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Eniu zapytał o drewno z powodu zadymienia wewnątrz kominka. Nie palimy drewnem, które po ścięciu nie leżakowało krocej niż 2 lata w odpowiednich warunkach. Nie palimy drewnem iglastym. Jak dla mnie to co pokazujesz na zdjęciach jak dla mnie jest nieco przerażające. Chocby ta pordzewiała rura dymowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzyboll 21.10.2021 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Taki kominek odziedziczyłem (wraz z zakupem nieruchomości). Dlatego pytam Was, co rekomendujecie, co jest nie tak z kominkiem, że nie oddaje temperatury (być może to norma, a kominek jest bardziej dekoracyjny niż funkcjonalny). Drzewo to dąb. Szyber domykać w procesie dopalania? Rekomendujesz wymianę rury dymowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.10.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 (edytowane) dla mnie jest nieco przerażające. Chocby ta pordzewiała rura dymowa. A to na pewno rdza, czy może zabrudzenie. Taki kominek odziedziczyłem, co jest nie tak z kominkiem, że nie oddaje temperatury A jaką ilość tego drewna spaliłeś w jednym wsadzie i w jakim czasie? Wkład spory Arysto A10 P / 510 DJ Dane techniczne: Model A10P/510 DJ Moc maksymalna 14 kW Moc nominalna 11 kW Szerokość Frontu 670mm Wysokość Frontu(Fw) 450/510/570mm Głębokość Frontu 450mm Wysokość Kapelusza(Kw) 490/490/510mm Wysokość Całkowita(W) 1260/1320/1400mm Sposób otwierania lewo, prawo Max szerokość polana 50cm Sprawność 70,00% Zużycie paliwa 3,9kg/h Strumień masy spalin 12g/s CO(13%O2) 0,13% Masa 170kg Średnica komina 200mm Średnica dolotu powietrza 100mm Wysokość Podbudowy 320/ 200mm** Edytowane 21 Października 2021 przez animuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzyboll 22.10.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 A to na pewno rdza, czy może zabrudzenie. A jaką ilość tego drewna spaliłeś w jednym wsadzie i w jakim czasie? Ciężko mi to określić, od 3-5 połówek pieńka. Pali/żarzy się do 3h. Generalnie w kominku nie ma dużego zadymienia, ciąg jest dobry. Na zdjęciach bardziej szyba jest brudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 23.10.2021 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Zużycie paliwa 3,9kg/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzyboll 24.10.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Zużycie paliwa 3,9kg/h Rozumiem. Mój "nastaw" może ma koło 3-4kg ale potem w ogóle nie dodaję już drewna. A jak wygląda sprawa zamykania szybra w trakcie spalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts