Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co dolegA CEBULKOM

Recommended Posts

Już czas na wykopanie mieczyków? Moje wciąż mają zielone liście, myślałam, ze trzeba poczekać aż nieco przywiędną? Żeby zdążyły jak najwięcej przez te liście pobrać?

I jeszcze - jak je przechowywać najlepie? Przesypać piaaskiem? W tamtym roku wszystkie mi zgniły :( A z tymi cebulkami przybyszowymi to ostrożnie żeby ich nie oddzielać od matki i na wiosnę wkopać razem z nią, czy właśnie oddzielic i wkopac osobno?

Moje mieczyki jeszcze kwitną :)

Ja zawsze czekam aż zżółkną liście, albo przymrozki zapowiadają. U mnie przeleżały w nieogrzewanym (ale ocieplonym) garażu po prostu w papierowej torebce. niczym ich nie przykrywałam.

Tu jest o uprawie mieczyków: http://poradnikogrodniczy.pl/mieczyki-gladiole.php

Wygląda na to, że średnio dobrze się z nimi obchodzę. Ale co roku kwitną, więc są tolerancyjne na błędy niedoświadczonych ogrodników :wiggle:

Już czas na wykopanie mieczyków? Moje wciąż mają zielone liście

Moje jeszcze kwitną. Ja zawszeczekam do pierwszych lekkich przymrozków.

I jeszcze - jak je przechowywać najlepie?

Ja otrzepuję z ziemi dokładnie, wrzucam do wiaderka i zostawiam w pomieszczeniu gospodarczym w którym zawsze jest dodatnia temperatura.

A z tymi cebulkami przybyszowymi to ostrożnie żeby ich nie oddzielać od matki i na wiosnę wkopać razem z nią, czy właśnie oddzielic i wkopac osobno?

Ja zawsze oddzielam na wiosnę, z resztą same właściwie się oddzielają, wybieram co większe i wysadzam gdzieś osobno. Czasem w donicach.

a wiecie, że ja zostawiłam jednego dla eksperymentu na zimę w glebie - i przeżył! Mimo -25'C! Kwitł pięknie w tym roku :)

U mnie poprzednią zimę przeżyły młode cebulki. Jedne zostały w ziemi po wyjęciu głównej cebuli. Inne zapomniałam wykopać.

Edytowane przez JoShi