Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

duża wilgotnośc w mieszkaniu - jaki osuszacz?

mia123

Recommended Posts

Latem było sucho i nie ma problemu. bardziej chodzi mi o to co teraz

I to też jest dziwne. Sprawdź jeszcze innym higrometrem (analogowym najlepiej).

Jak na zewnątrz masz taką wilgotność:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416555

to żeby w domu było mniej %, to musisz powietrze ogrzać albo osuszyć. A zazwyczaj dokładasz wilgoci bytowej.

Wilgotność na zewnątrz 45%. Wewnątrz 49%. Ale wczoraj wieczorem ok.20 na dworze było juz ok.70% a około 23 juz prawie 80%.

Poczytaj.

% wilgotności względnej zależy od temperatury i ilości wilgoci. Ta sama ilość wody w różnych temperaturach to różny %. Temperatura bardzo wpływa.

colin23,mieszasz w problemie. To że na zewnątrz 80%, a wewnątrz 65% to nie znaczy że masz nie wietrzyć mieszkania.

Przy wilgotności 80% ale temp. +8oC masz 6.608 g/m3 wody( w postaci pary wodnej), a w powietrzu o temp.21oC i wilgotności 65% masz prawie 12g/m3 wody.

Więc jak najbardziej należy wietrzyć i to intensywnie.

Hmm częściowo rozumiem :-) Tylko czy to normalne że w domu sa takie skoki wilgotnosci? Teraz mam w domu 20stopni i 47% a wieczorem będzie identyczna temp. i 60%. Mimo że w międzyczasie nie ma mnie w domu więc nie wpływam czynnikami takimi jak gotowanie, mycie, pranie, itp. Skąd więc tak szybkie skoki wilgoci?

Wentylacja sprawna bo ciąg mocny. Jakieś pomysły?

Kupiłem na początek wczoraj taki średni osuszacz powietrza: http://www.my-concept.pl/neweshop/?cls=stoitem&stiid=25034

Dziś w nocy wyciągnął mi z powietrza jakieś 250ml.

Pytanie co z tymi nawiewami okiennymi? Otworzyć wszędzie? Zamknąć? Zrobić 30%?

Tak robię. Tylko co w przypadku jak będzie za chwilę poniżej zera? Ocieplenie powietrza mnie zrujnuje :-) I dlaczego wieczorem wzrasta ta wilgotność? Czy wilgoć technologiczna może trwać rok po wprowadzeniu się? Co z tymi nawiewnikami? Jak ustawić? Bo pamiętam że zimą jak było -10 to strasznie mocno wychładzało mi sie mieszkanie jak miałem wszystkie otwarte? mieszkanie ok 70m - 4 okna dachowe i trzy okan duże balkonowe z nawiewnikami u góry.

• 2 weeks później...

No i wczorajszy wieczór i noc to była taka sytuacja na którą nie mam pomysłu: Na dworze 6 stopni i wilgotność 85%. W domu wieczorem 20,5 i wilgotność 63-65%. Jak wietrzyłem to potrafiłem zejśc do 61. Rano wszystkie okna mokre. Przecież nie ustawię w nocy 22 stopni żebym sie udusił z gorąca :-)

Przy okazji takie pytanie: w jaki sposób można zbadać skąd pojawia się wilgoć? Wiadomo że główny generator to np. mokre pranie, korzystanie z łazienki. Ale może cos sie dostaje za bardzo z zewnątrz?

Edytowane przez colin23

• 3 years później...

Zapraszamy do obejrzenia filmu z naszego kanału murator.tv. Osuszacz budowlany jest niezbędny na budowie, bo znakomicie przyspiesza tempo prac. Nie trzeba czekać w nieskończoność aż jesienią czy zimą ściany, podłogi wyschną. Osuszacz budowlany rewelacyjne usunie skutki zalania mieszkania.

Osuszacze domowe zadbają o jakość powietrza. Co ciekawe, najlepiej pracują w temperaturze dodatniej. Jeśli chcecie zadbać o powietrze bez stęchlizny w domu letnim, w którym są meble tapicerowane, dywany i książki, najlepszy będzie osuszacz adsorbcyjny, bez sprężarki. Pracuje już od temperatury 1 stopnia Celsjusza.

O tym wszystkim na filmie. Zapraszamy do obejrzenia: