Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bez czarny

Recommended Posts

Bez czarny rośnie w glebie zasadowej lub wapiennej. Kolor liści tu nie ma nic do rzeczy. Liczy się gatunek. Jaką masz glebę?

Ja osobiście nie odważyłabym się sypać dolomitu do dołka i sadzić roślinę. Glebę pod nowe nasadzenia wapnuje się jesienią w dawce podawanej na opakowaniu. A sadzić po wapnowaniu wiosną.

Ale czy masz tak kwaśną glebę? Bez czarny w zasadzie zachowuje się trochę jak chwast, więc specjalne dopieszczanie go nie ma sensu.

• 2 weeks później...
O kurcze nie doczytałam to Ty chcesz to uprawiać w ogrodzie? O rany a ja tylko marzę by się tego pozbyć. Na mojej 5500m działce mam do wykopania jakieś ze 100 albo i więcej korzeni tego bzu, do tego kilka całkiem sporych i fakt pięknie owocujących krzewów, a raczej już drzew. U nas w ogrodzie to tylko łopata i siekiera pomaga. A może jakimś kwasem te korzenie- jak myślicie . Poproszę o dobre rady forumowe ogrodniczki

O kurcze nie doczytałam to Ty chcesz to uprawiać w ogrodzie? O rany a ja tylko marzę by się tego pozbyć. Na mojej 5500m działce mam do wykopania jakieś ze 100 albo i więcej korzeni tego bzu, do tego kilka całkiem sporych i fakt pięknie owocujących krzewów, a raczej już drzew. U nas w ogrodzie to tylko łopata i siekiera pomaga. A może jakimś kwasem te korzenie- jak myślicie . Poproszę o dobre rady forumowe ogrodniczki

Roundupem próbowałeś? Nie jestem osobiście zwolennikiem ale można mało inwazyjnie na inne rośliny np.pędzelkować liście. Robota jednak pracochłonna... trzeba przyznać.

Pozdrawiam

Wojtek

Duduś jak będę na Wichurze to zrobię zdjęcia, a co do mojego zdziwienia to wynika to z faku,że rosło tego u mnie mnóstwo. Teraz nie można nawet normalnie kosić trawy, a dzieciaki potykają się o kikuty.Korzenie są mega ,mąż dosłownie musi je porąbać siekierą w odkopanej ziemi, straszna robota. Sam krzew nie jest brzydki, ma owoce (właśnie moja teściowa robi znich jakąś nalewkę i sok) , jak będę mieć foto to wkleję.

Wojtek- ja kobieta (kubel30 - nie ma nic wspólnego z płcią);) próbowałam roundupem ,ale to na nic, może gdyby były to małe krzaczki to tak , a pędzelkować wszystkie- to dzięki i tak ta chata spędza mi sen z powiek.Ale i tak dzięki serdeczne za odzew.

Najprawdopodobniej wcześniej nikt nie dbał o ten ogród i tak to sobie samo rosło przez długi czas, nie mam pojęcia czy ktoś to posadził czy są to samosiejki. Mój dom kupiłam od faceta który tam nie mieszkał, a jedynie potraktował go jako lokatę pieniędzy, więc jak to kupiliśmy to widok był dość smutny ,obraz nędzy i rozpaczy.

Wojtek a jak zakwszę tą siarką to póżniej mi tam coś jeszcze wyrośnie? Bo przyznam się laik jestem w tych sprawach. Najbardziej zależy mi by korzenie ,które zostały w ziemi (trochę wystają) zgniły i już nie odbijały nowych pędów . Obecnie z tych wystających wybiły nowe , bardzo grube gałęzie:evil:

czarny bez lubi gleby zasadowe, ale to nie znaczy, że należy go sadzić na dolomicie.

Bez koralowy za to lubi bardziej kwaśne gleby.

Odmiany ogrodowe sa bardzo piękne.

Bez NIE rozrasta się przez odrosty korzeniowe.

http://www.plandorex.com/images/sambucus_nigra_black_lace_eva_3.jpg

http://image.gardening.eu/immagini/sambucus_nigra_aurea1.jpg

a tu bez koralowy:

http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/images/large_db_pics/large/sambucus_racemosa_plumosa_aurea.jpg

Pisząc "rozrasta" miałam na myśli rozrastanie gałęzi. rzeczywiście bez kiedy kwitnie, wygląda pięknie. Sama byłam zachwycona. Ale właśnie przez to rozrastanie gałęzi, trzeba go przycinać i po kilku latach jego łodygi stają się coraz grubsze i przycinanie już nie daje efektownych rezultatów. Dlatego nadaje się moim zdaniem na duże działki, aby zapełnić powierzchnię albo jako naturalna zasłona od sąsiadów latem. Na małe działki to pomyłka.

Nie znam sie na ogrodnictwie, ale mówię to z doświadczenia, bo mam na moim małym skrawku ogródka przed domem tę roślinę.

A czy bez ogrodowy też się tak samo "rozrasta bez opamiętania" jak ten "dziki"?

Na naszej budowie stary już krzew bzu wyciągnęła koparka, czy po jakims dłuższym czasie mimo to on może wyrosnąć? Wydaje się, że korzenie były wyciągnięte w ogromnej bryle, czy można mieć nadzieję, że skutecznie?

bez ogrodowy to znaczy lilak?

Lilaki nie sa spokrewnione z bzem czarnym. To kompletnie inna roślina.

Dziki lilak ma bardzo silne odrosty korzeniowe.

Natomiast projektując sobie w ogrodzie bez czarny trzeba brać pod uwagę, że ten krzew osiąga do 3 m średnicy.

"ogrodowy" miałam na myśli taki, jak Elfir pokazałaś na powyzszym pierwszym zdjęciu (taki bordo), nie wiem jak się nazywa dokładnie, ale wygląda efektownie, jest bardziej ozdobny. Tamten bez "dziki" rósł w takim miejscu, że gdyby był ładniejszy, w sumie by nie przeszkadzał za bardzo, a zasłaniał od sąsiada. Nie wiem, czy to dobry pomysł wsadzać takowy w miejsce tamtego.

To u mnie rośnie dziki bez i jest ze sobą połączony korzeniami, nie jestem ogrodnikiem a raczej laikiem w tych sprawach ;).

My ze swoim walczyliśmy dziś o tak i mam nadzieję, że nie odrośnie

http://lh6.ggpht.com/_n2ZckeeTuWo/TKjiQT2k5nI/AAAAAAAABTU/oFV-e5lXOk0/s400/100_8813.JPG

http://lh4.ggpht.com/_n2ZckeeTuWo/TKjioSVWHSI/AAAAAAAABT0/I7XX4V7NtKM/s400/100_8820.JPG

owszem jak zakwitł to był piękny

http://lh6.ggpht.com/_n2ZckeeTuWo/TKeG1KqGeeI/AAAAAAAAAms/JUKr8vADths/s400/100_8151.JPG

Po co usuwać bez (chyba ze strasznie dużo go jest), przecież ż jego owoców robi się dobre nalewki. Ja mam zamiar posadzić sobie w ogrodzie ze 2 krzaczki, tylko na ten cel.

Czy taki wykopany z lasu przyjmie się w ogrodzie?.

Edytowane przez kamykkamyk2