duduś 09.09.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 (edytowane) Ponoć bez czarny lubi wapno , jaką ilość dolomitu dosypać do dołka o wymiarach 60/80 - jedną łopatę, garść ??oprócz tego daję jeszcze obornik. Bez o żółtych liściach nie potrzebuje wapna ??? Edytowane 9 Września 2010 przez duduś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
egry 10.09.2010 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Bez czarny rośnie w glebie zasadowej lub wapiennej. Kolor liści tu nie ma nic do rzeczy. Liczy się gatunek. Jaką masz glebę?Ja osobiście nie odważyłabym się sypać dolomitu do dołka i sadzić roślinę. Glebę pod nowe nasadzenia wapnuje się jesienią w dawce podawanej na opakowaniu. A sadzić po wapnowaniu wiosną. Ale czy masz tak kwaśną glebę? Bez czarny w zasadzie zachowuje się trochę jak chwast, więc specjalne dopieszczanie go nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 10.09.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Tak, zachowuje się jak superchwast. Trudno go okiełznać, a o pozbyciu sie nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 19.09.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Podciągam , ja też mam z tym cholerstwem mega problem , nic na to nie działa.Jak macie jakieś pomysły to bardzo chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 27.09.2010 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 O kurcze nie doczytałam to Ty chcesz to uprawiać w ogrodzie? O rany a ja tylko marzę by się tego pozbyć. Na mojej 5500m działce mam do wykopania jakieś ze 100 albo i więcej korzeni tego bzu, do tego kilka całkiem sporych i fakt pięknie owocujących krzewów, a raczej już drzew. U nas w ogrodzie to tylko łopata i siekiera pomaga. A może jakimś kwasem te korzenie- jak myślicie . Poproszę o dobre rady forumowe ogrodniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 27.09.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 kubel30 proszę o jakieś zdjęcia - chciałabym widzieć jakie w przyszłości rozmiary i wyglą osiągnie to drzewo ( krzew) Czy Twoje zdziwuenie oznacza że nie jest to za ładne drzewko??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 28.09.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 O kurcze nie doczytałam to Ty chcesz to uprawiać w ogrodzie? O rany a ja tylko marzę by się tego pozbyć. Na mojej 5500m działce mam do wykopania jakieś ze 100 albo i więcej korzeni tego bzu, do tego kilka całkiem sporych i fakt pięknie owocujących krzewów, a raczej już drzew. U nas w ogrodzie to tylko łopata i siekiera pomaga. A może jakimś kwasem te korzenie- jak myślicie . Poproszę o dobre rady forumowe ogrodniczki Roundupem próbowałeś? Nie jestem osobiście zwolennikiem ale można mało inwazyjnie na inne rośliny np.pędzelkować liście. Robota jednak pracochłonna... trzeba przyznać. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 28.09.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Duduś jak będę na Wichurze to zrobię zdjęcia, a co do mojego zdziwienia to wynika to z faku,że rosło tego u mnie mnóstwo. Teraz nie można nawet normalnie kosić trawy, a dzieciaki potykają się o kikuty.Korzenie są mega ,mąż dosłownie musi je porąbać siekierą w odkopanej ziemi, straszna robota. Sam krzew nie jest brzydki, ma owoce (właśnie moja teściowa robi znich jakąś nalewkę i sok) , jak będę mieć foto to wkleję. Wojtek- ja kobieta (kubel30 - nie ma nic wspólnego z płcią) próbowałam roundupem ,ale to na nic, może gdyby były to małe krzaczki to tak , a pędzelkować wszystkie- to dzięki i tak ta chata spędza mi sen z powiek.Ale i tak dzięki serdeczne za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 28.09.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Wybacz nick wydawał się bardziej męski niż żeński. To może zakwaś mocno podłoże np. siarką? O doczytałem powyżej, iż masz podobny pomysł Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 28.09.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 ale czy to jednocześnie oznacza że bez rozrasta się przez rozłogi ( jak np. sumak octowiec) czy tych drzew ktoś u Ciebie tyle posadził??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 29.09.2010 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Najprawdopodobniej wcześniej nikt nie dbał o ten ogród i tak to sobie samo rosło przez długi czas, nie mam pojęcia czy ktoś to posadził czy są to samosiejki. Mój dom kupiłam od faceta który tam nie mieszkał, a jedynie potraktował go jako lokatę pieniędzy, więc jak to kupiliśmy to widok był dość smutny ,obraz nędzy i rozpaczy. Wojtek a jak zakwszę tą siarką to póżniej mi tam coś jeszcze wyrośnie? Bo przyznam się laik jestem w tych sprawach. Najbardziej zależy mi by korzenie ,które zostały w ziemi (trochę wystają) zgniły i już nie odbijały nowych pędów . Obecnie z tych wystających wybiły nowe , bardzo grube gałęzie:evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.10.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Aby sie pozbyć czarnego bzu, który się sieje, rozrasta bez opamiętania, próbowałam randapu, wykopania razem z korzeniami... I co? I nic go nie zmogło. Od wiosny, czyli od wykopania go, urósł około 2 metry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 czarny bez lubi gleby zasadowe, ale to nie znaczy, że należy go sadzić na dolomicie.Bez koralowy za to lubi bardziej kwaśne gleby. Odmiany ogrodowe sa bardzo piękne. Bez NIE rozrasta się przez odrosty korzeniowe. http://www.plandorex.com/images/sambucus_nigra_black_lace_eva_3.jpghttp://image.gardening.eu/immagini/sambucus_nigra_aurea1.jpg a tu bez koralowy:http://www.bbc.co.uk/gardening/plants/plant_finder/images/large_db_pics/large/sambucus_racemosa_plumosa_aurea.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.10.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Pisząc "rozrasta" miałam na myśli rozrastanie gałęzi. rzeczywiście bez kiedy kwitnie, wygląda pięknie. Sama byłam zachwycona. Ale właśnie przez to rozrastanie gałęzi, trzeba go przycinać i po kilku latach jego łodygi stają się coraz grubsze i przycinanie już nie daje efektownych rezultatów. Dlatego nadaje się moim zdaniem na duże działki, aby zapełnić powierzchnię albo jako naturalna zasłona od sąsiadów latem. Na małe działki to pomyłka. Nie znam sie na ogrodnictwie, ale mówię to z doświadczenia, bo mam na moim małym skrawku ogródka przed domem tę roślinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 01.10.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Nie każdemu będzie też pasował silny zapach kwiatów bzu czarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamilka 01.10.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 A czy bez ogrodowy też się tak samo "rozrasta bez opamiętania" jak ten "dziki"?Na naszej budowie stary już krzew bzu wyciągnęła koparka, czy po jakims dłuższym czasie mimo to on może wyrosnąć? Wydaje się, że korzenie były wyciągnięte w ogromnej bryle, czy można mieć nadzieję, że skutecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2010 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 bez ogrodowy to znaczy lilak?Lilaki nie sa spokrewnione z bzem czarnym. To kompletnie inna roślina.Dziki lilak ma bardzo silne odrosty korzeniowe. Natomiast projektując sobie w ogrodzie bez czarny trzeba brać pod uwagę, że ten krzew osiąga do 3 m średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamilka 02.10.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2010 "ogrodowy" miałam na myśli taki, jak Elfir pokazałaś na powyzszym pierwszym zdjęciu (taki bordo), nie wiem jak się nazywa dokładnie, ale wygląda efektownie, jest bardziej ozdobny. Tamten bez "dziki" rósł w takim miejscu, że gdyby był ładniejszy, w sumie by nie przeszkadzał za bardzo, a zasłaniał od sąsiada. Nie wiem, czy to dobry pomysł wsadzać takowy w miejsce tamtego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 03.10.2010 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 To u mnie rośnie dziki bez i jest ze sobą połączony korzeniami, nie jestem ogrodnikiem a raczej laikiem w tych sprawach . My ze swoim walczyliśmy dziś o tak i mam nadzieję, że nie odrośnie http://lh6.ggpht.com/_n2ZckeeTuWo/TKjiQT2k5nI/AAAAAAAABTU/oFV-e5lXOk0/s400/100_8813.JPG http://lh4.ggpht.com/_n2ZckeeTuWo/TKjioSVWHSI/AAAAAAAABT0/I7XX4V7NtKM/s400/100_8820.JPG owszem jak zakwitł to był piękny http://lh6.ggpht.com/_n2ZckeeTuWo/TKeG1KqGeeI/AAAAAAAAAms/JUKr8vADths/s400/100_8151.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 04.10.2010 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) Po co usuwać bez (chyba ze strasznie dużo go jest), przecież ż jego owoców robi się dobre nalewki. Ja mam zamiar posadzić sobie w ogrodzie ze 2 krzaczki, tylko na ten cel.Czy taki wykopany z lasu przyjmie się w ogrodzie?. Edytowane 4 Października 2010 przez kamykkamyk2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts