Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bez czarny

Recommended Posts

No tak, ale jakbym miała robić nalewki to mogłabym otworzyć sklep .Owszem parę krzaków zostawię i na nalewkę starczy na pewno. Zależy mi tylko na tym, bym mogła w przyszłości normalnie skosić trawnik kosiarką bo w takim stanie jest to nie możliwe .

Pozdrawiam zwolenników i przeciwników :D

Bez jest u mnie dla ptaków. Ucztują na nim co jesień.

Mój się nie rozrasta, nie ma rozłogów, lat ma z 70 a wysokości koło 3 m. W pniu bez przesady. No, wiele lat był biedak zasłonięty drzewem a teraz go winogrono dusi, co jesień go odsłaniamy z tego winogrona. Ale żeby jakoś rósł inwazyjnie, to nie zauważyłam.

• 2 weeks później...
kubel30 proszę o jakieś zdjęcia - chciałabym widzieć jakie w przyszłości rozmiary i wyglą osiągnie to drzewo ( krzew) Czy Twoje zdziwuenie oznacza że nie jest to za ładne drzewko???

Nie ma się co sugerować Moi sąsiedzi mieli odmianę o żółtawych liściach. W ciagu 6 lat urosła do wysokości około 3 m i średnicy około 2,2,5. Ja mam Krzaczek od trzech lat i nadal biedny nie może przekroczyć 150 cm wzrostu a średnicę ma może z metr. Taka sierotka tkwi. Może dlatego, że gleba u mnie raczej kwaśna.

Po co usuwać bez (chyba ze strasznie dużo go jest), przecież ż jego owoców robi się dobre nalewki. Ja mam zamiar posadzić sobie w ogrodzie ze 2 krzaczki, tylko na ten cel.

Czy taki wykopany z lasu przyjmie się w ogrodzie?.

Nalewki i soki swoją drogą. Natomiast kwiaty czarnego bzy sa pyszne smażone w cieście naleśnikowym. Mniammmm...

No tak, ale jakbym miała robić nalewki to mogłabym otworzyć sklep.

Zawsze możesz zerwać kwiaty i oddać do skupu :)

sok w czarnego bzu robi się z kwitaów, ale tez z owoców. Jest bardzo zdrowy, a wg. mnie tez smaczny. Ale pamietajcie, dopóki jest nie dojrzały, tzn. jego owoce, to jest trujący.

Ja mam słabośc do dzikiego bzu, mimo jego rozłogów. Wg. mnie dziki bez prowadzony na drzewko- czyl;i z 1-3 pniami, jest bardzo malowniczy. Jest z tym jednak trochę roboty, bo trzeba go regularnie wycinać od ziemi. pasuje do ogrodów wiejskich i naturalistycznych.