kroyena 22.07.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Rbit, ten ślimak to jaki fakir, albo połykacz brzytew musiał być. No chyba, że chłopaki ciała z ostrzeniem brzytwy pod ślimaka dali. Bo taki Rambo, na ten przykład, to miał taki fajny wielgogabarytowy scyzoryk, do cięcia papieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 22.07.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 On nie do papieru tylk Esperal chyba tam miał bo jak pamietam to cos z tego scyzoryka wyjmował i zaszywał w ramieniu? ale dawno temu dzieckiem w kolebce ogladalem to moge mieć zaburzony obraz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 22.07.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 O qrcze, przypełzly do mnie. Ten obrzydliwy rodzaj dużego, czarnego, brrrr. A wydawaloby się, ze od Ziaby do mnie tak daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.07.2004 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Majka tak to jest jak browar stawiasz, to różne robactwo nawet z daleka się zleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 22.07.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Jest jeszce jeden sposób - nie po(d)lewać . Ślimak to pijak nie gardzi piwkiem a i wodę lubi . A jak go przesuszymy to z żalu uschnie lub zmieni lokal. Tylko co na to roślinki ? Maxtorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 24.06.2005 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2005 Wszystkie, te z domkiem na plecach też.I wiecie gdzie je znalazłem?Jak obkaszałem płot na zewnątrz.Skubane śpią w dzień w chwastach, a nocą na żer....Było ich naprawdę dużo, a na działce wcale.Potrafiły tak spustoszyć to co im smakuje przez noc, że myślałem że ktoś mi nasłał złośliwą kozę, bo nie wierzyłem w ich apetyt.A jednak.Wszysto co słodkie, do łodygi zeżarte.Zrobiłem płotki z drzewa i kamieni.Na razie cały tydzień-bez strat.Ale co przyjdę to drże, jak tam moje pupilki.No i nie żałujcie wierzbom Iwom przycinania.Ja w tym roku przyciąłem tylko na 75% i są już na ziemi.Tnijcie wiosną super krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.06.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2005 bobiczek polecam Ci ten artykuł http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1202 autor artykułu jest wybitnym specjalista z tej dziedziny a moze nawet czytuje nasze forum ... pozdrawiam Autora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.09.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Jakie macie sposoby na pozbycie się ślimaków, które w tym roku tak obrodziły mam na myśli ślimaki nagie (takie bez skorupek) pierwsza próba z niebieskimi kulkami firmy Bross skończyła się nieomal tragicznie dla jednego z moich psów - silne zatrucie z neurologicznymi objawami, koszmar - granulki oddałam do sklepu zbieranie poranne i wieczorne - w wiaderko i gdzieś dalej w ugór - niestety zdaje się, że założyłam tam plantację ślimaków i zemszczą się za rok potem użyłam soli, ale wolę nie myśleć co im zrobiłam ostatni sposób wydaje się milszy - ustawiam płaskie pudełka z piwem, chyba przyjemniej zalać się w trupa dziś dowiedziała się, że kaczki, takie domowe białe uwielbiają ślimaki - tylko skąd wypożyczyć kaczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 11.09.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Sposób z piwem sprawdzony i skuteczny. Ślimaki bardzo chętnie wchodzą do pojemnika napełnionego piwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 11.09.2010 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 Poza tym wokół bardziej wrażliwych roślin - albo nawet calych rabat - rozsyp ostry żwir, to będzie im ciężej przełazić. U nas plagą sa winniczki, ale jak im usypałam w jednym, ukrytym kącie ogrodu górkę z chwastów, to całe skorupowe i bezskorupowe towarzystwo się tam przeniosło Choć jeden dzisiaj napasł się pomidorami - drań nie zeżarł całego jednego tylko we wszystkich powygryzał małe dziurki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 11.09.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 U mnie ze żwirem się nie uda, zbyt dużo roślin mam, zresztą one nie tylko przyłażą ale i ,,mieszkają" w dużych skupiskach kwiatów i krzewów, próbowałam ,,karmić je" liśćmi kapusty, ale pogardziły W tym roku jest ich takie zatrzęsienie, że albo chemia albo inne mordercze sposoby nieco ich populację zmniejszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.09.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2010 U nas plagą sa winniczki a skup (dla Francuzów) jest tylko przez jeden miesiąc (w maju) i tylko 1zł/kg;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorrk 12.09.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Jak u siebie w jednej z zamkniętych części ogrodu zobaczyłem ślimaki bez muszelek wpusciłem tam kury które nie miały do tej pory tam dostępu.Ślimaków już tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buKKa 16.05.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam! Temat piszę ponieważ zaraza ślimaków to dla mnie chyba najgorsze co może być. Walka z nimi jest ciężka i bardzo ważne dla mnie jest ochronić moje rośliny.Kupiłem sobie Bros Snacol ale nie wiem czy jest on skuteczny. Czy mieliście doświadczenie z tym specyfikiem? Jeśli tak to jakie są opinię na jego temat?Co polecacie na ślimaki znacie coś skutecznego w 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.05.2016 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 jeże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buKKa 16.05.2016 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 No tak jeże ale jeża raczej na smyczy ich nie będę trzymać żeby dbały o porządek w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miroslaw1975 18.05.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 nie no, nie ma co liczyć na jeże w tym przypadku Jak będziesz używać nawozów mineralnych to ślimaki ulegną poparzeniu. Oprócz ogólno dostępnych środków chemicznych ślimaki nie lubią takich roślin jak szałwia lekarska, tymianek, majeranek, cebula czy czosnek. Możesz też chodzić wieczorami (wtedy ślimaki są bardziej aktywne) po ogrodzie i posypywać je solą. Nie jestem fanem tej metody, ale podobno działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.05.2016 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 ślimaki uwielbiają piwo - można zrobić pułapki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts