Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 11 months później...

Wszystkie, te z domkiem na plecach też.

I wiecie gdzie je znalazłem?

Jak obkaszałem płot na zewnątrz.

Skubane śpią w dzień w chwastach, a nocą na żer....

Było ich naprawdę dużo, a na działce wcale.

Potrafiły tak spustoszyć to co im smakuje przez noc, że myślałem że ktoś mi nasłał złośliwą kozę, bo nie wierzyłem w ich apetyt.

A jednak.

Wszysto co słodkie, do łodygi zeżarte.

Zrobiłem płotki z drzewa i kamieni.

Na razie cały tydzień-bez strat.

Ale co przyjdę to drże, jak tam moje pupilki.

No i nie żałujcie wierzbom Iwom przycinania.

Ja w tym roku przyciąłem tylko na 75% i są już na ziemi.

Tnijcie wiosną super krótko.

• 5 years później...

Jakie macie sposoby na pozbycie się ślimaków, które w tym roku tak obrodziły :cool: mam na myśli ślimaki nagie (takie bez skorupek)

pierwsza próba z niebieskimi kulkami firmy Bross skończyła się nieomal tragicznie dla jednego z moich psów - silne zatrucie z neurologicznymi objawami, koszmar - granulki oddałam do sklepu :(

zbieranie poranne i wieczorne - w wiaderko i gdzieś dalej w ugór - niestety zdaje się, że założyłam tam plantację ślimaków i zemszczą się za rok :eek:

potem użyłam soli, ale wolę nie myśleć co im zrobiłam

ostatni sposób wydaje się milszy - ustawiam płaskie pudełka z piwem, chyba przyjemniej zalać się w trupa :cool:

dziś dowiedziała się, że kaczki, takie domowe białe uwielbiają ślimaki - tylko skąd wypożyczyć kaczkę :rolleyes:

Poza tym wokół bardziej wrażliwych roślin - albo nawet calych rabat - rozsyp ostry żwir, to będzie im ciężej przełazić. U nas plagą sa winniczki, ale jak im usypałam w jednym, ukrytym kącie ogrodu górkę z chwastów, to całe skorupowe i bezskorupowe towarzystwo się tam przeniosło ;) Choć jeden dzisiaj napasł się pomidorami - drań nie zeżarł całego jednego tylko we wszystkich powygryzał małe dziurki!!!:mad:

U mnie ze żwirem się nie uda, zbyt dużo roślin mam, zresztą one nie tylko przyłażą ale i ,,mieszkają" w dużych skupiskach kwiatów i krzewów, próbowałam ,,karmić je" liśćmi kapusty, ale pogardziły :( W tym roku jest ich takie zatrzęsienie, że albo chemia albo inne mordercze sposoby nieco ich populację zmniejszą :eek:

• 5 years później...

Witam! Temat piszę ponieważ zaraza ślimaków to dla mnie chyba najgorsze co może być. Walka z nimi jest ciężka i bardzo ważne dla mnie jest ochronić moje rośliny.

Kupiłem sobie Bros Snacol ale nie wiem czy jest on skuteczny.

Czy mieliście doświadczenie z tym specyfikiem? Jeśli tak to jakie są opinię na jego temat?

Co polecacie na ślimaki znacie coś skutecznego w 100%?

nie no, nie ma co liczyć na jeże w tym przypadku :p Jak będziesz używać nawozów mineralnych to ślimaki ulegną poparzeniu. Oprócz ogólno dostępnych środków chemicznych ślimaki nie lubią takich roślin jak szałwia lekarska, tymianek, majeranek, cebula czy czosnek. Możesz też chodzić wieczorami (wtedy ślimaki są bardziej aktywne) po ogrodzie i posypywać je solą. Nie jestem fanem tej metody, ale podobno działa.