Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Energooszczędnej Stodoły

makow11

Recommended Posts

• 4 weeks później...

no to ja zacznę

myslę że plyty fundamentowej nie musisz sie obawiac pod warunkiem ze wezmiesz dobra ekipe i materiały. stawianie domu na styropianie rzeczywiscie jest ryzykem nawet w mom rzypadku - szkieletu drewnianego - juz nigdy nie wrocisz do tego etapu. a zastosowałem XPS mimo ze z obliczen wynikalo ze teoretycznie eps 100 wystarczy(tak robia w legalecie).

moj plyta lezy na 30 cm xps basfa i mysle e nic jej nie grozi bo wytzymalosciowo jest "przewymiaowana"(twardosc xps). Plyta to sprytne i energooszczedne rozwiazanie ale nie wybacza błedów: izolacja , poprowadzenie instaacji , jakosc betonu , wszystko jest wazne. Ale jak to zrobisz reszta pójdzie z gorki.

co do archiektow to chyba wyczówam klimat, moi tez mieli wizje choc przyszedlem z gotową koncepcją która próbowali udziwnic, pare dobrych pomysłów mieli ale jak na cenę indywidualnego projektu to troche za mało.

powodzenia na nowej wybostej drodze życia

• 2 weeks później...

Tak ,płyta kusi .Ty stawiając szkieleta możesz spać spokojnie ,xps daje Ci spokojny sen .Jednak murowany sporo waży ,niby można ale...

W temacie o płytach Legalett jest przykład sprasowanego styropianu pod płytą.Jeżeli firma z tak długim doświadczeniem popełniła takiego obliczeniowego babola ,to może się w przyszłości okazać ,że xps ,pod murowanym domem ,też po jakimś czasie dostaje w dupę.

Schody są na elewacji zachodniej ,od południa muszę umieścić garaż .Na południowej i zachodniej elewacji mam okna tarasowe o łącznej powierzchni prawie 7m2 ,więc wrażenia bunkru nie będzie.Gdybym mógł to władowałbym drugie okno na południu ,ale nie ma jak. Edytowane przez makow11

• 1 month później...

Cześć

Mam podobne cudo ("mam" to zbyt dużo powiedziane, na razie są fundamenty ;)), tyle że z poddaszem, nie piętrowe - też indywidualne.

Ze względu na kształt działki (dłuuga) zaczyna się garażem, który jest przyklejony do domu. Nad garażem taras - czyli płaski. Przeszło mimo zapisu w warunkach zabudowy na dach od 22 st - może pojęcie "taras" było tu kluczowe :cool:

Pozdrawiam

milek

• 3 weeks później...
Witam. Ten garaż od południa to porażka. Pomyśl może o zagłębieniu garażu w ziemi ? Będziesz mógł mieć okna od południa i duży taras. pozdr adam

Przy linii zabudowy 5m garaż pozwoli odsunąć ścianę domu od drogi. Bez tego będzie miał taras i okna niemal przy samym płocie.

A garaż podziemny to dopiero porażka.

Serwis 24 ,wiem ,że ten garaż to nędza ale jak pisał milek "Przy linii zabudowy 5m garaż pozwoli odsunąć ścianę domu od drogi. Bez tego będzie miał taras i okna niemal przy samym płocie"

Wjaz ,z tego co wiem to wiata nie może być traktowana jako front budynku ,gdyby było można nie zastanawiałbym się ani minuty - garaż nie jest mi niezbędny.

Mam kolejny problem ,jak przy moim dachu 30* i dwóch kondygnacjach zrealizować odśnieżanie.Wyłażenie na dach odpada.Cholera teraz to wstrzymuje mi projekt. Wejście do domu mam z boku ,w połowie długości i co będzie jak komuś z 6m.śnieg zleci na łeb.Chyba będę musiał zrobić jakieś bamberskie ,zadaszone przejście - narysuję koncept w 3D to wrzucę do dziennika ,może ktoś będzie miał jakiś lepszy pomysł. K..rwa tak to jest jak człowiek na własnej ziemi musi kombinować ,a czasu zostało niewiele. Poprzedni projekt dopracowałem sobie architektonicznie ,teraz muszę jakieś dziwy tworzyć .

Dosyć tego biadolenia . Za parę minut na imprezę przychodzi brać nurkowa z żonami ,trzeba alkohole włożyć do lodówy. Wszystkim życzę udanej zabawy i jak najmniej problemów podczas budowy w nowym roku:)

Makow11, milek, lekko wystający garaż odsunie dom od drogi tworząc taras. Dobrze przemyśl odśnieżanie, u mnie teraz z dachu leci prosto na chodnik przed wejściem. Jak już zleci (samo bez odśnieżnia) to dosyć trudno to ruszyć. Na wiosnę będę kombinował z przedłużeniem okapu aby przykryć cały chodnik. pozdr adam

Cześć

Powiem Ci, że nie zastanawiałam się nad ośnieżaniem - mam taki sam skos.

Taki kąt nachylenia wybraliśmy z premedytacją, bo bardziej strome nam się nie podobają. Jakoś się specjalnie tym nie martwię - ale pewnie sporo zależy też od regionu - w szczególnych przypadkach z dużymi opadami od bidy może wykwalifikowana ekipa odśnieżyć, samemu to nie bardzo. Tak sobie myślę, że my pewnie będziemy zgarniać tylko z tarasu i to przy na prawdę obfitych opadach, ewentualnie jakąś długą szczotką z obrzeży okapu. Okapy wystają na 80 cm, więc pewnie się da pod nimi przejść. Oczywiście sople usuwane musowo ;)

Witam

Nasunęły mi się takie uwagi.

Sprawdź, czy PZP nie przewiduje jakiś zastrzeżeń do kąta pochylenia dachu (np. 35 st),a ty masz w projekcie 30 st,

i czy oś dachu może być prostopadle do drogi?

Urzędasy lubią tak na koniec strzelić człowiekowi GOLA. :)

Pomysł z zagłębianiem garażu tak żeby powstał taras dla parteru od frontu raczej nie przejdzie.

Przy linii zabudowy 5m nie dasz rady wykonać sensownego zjazdu.

Zastanów się nad umieszczeniem pomieszczenia gospodarczego między garażem a budynkiem.

Odsunie to jeszcze bardziej ścianę domu od drogi i stworzy przy okazji strefę buforową między zimnym garażem a ciepłym domem. ;)

Dostęp do niego może być z zewnątrz lub z garażu.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Milek

Jaką masz konstrukcję więźby , czy są to wiązary kratowe?

Nie, moja jest krokwiowo - płatwiowa

Zastanów się nad umieszczeniem pomieszczenia gospodarczego między garażem a budynkiem.

Odsunie to jeszcze bardziej ścianę domu od drogi i stworzy przy okazji strefę buforową między zimnym garażem a ciepłym domem. ;)

Dostęp do niego może być z zewnątrz lub z garażu.

Pozdrawiam.

Popieram pomysł - też mam taki bufor w postaci pomieszczenia gospodarczego - będzie z niego przejście do domu i do garderoby/szatni, dostępnej też z wiatrołapu.

Edytowane przez *milek*