Bellucci 15.09.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Potrzebuje rady kogoś doświadczonego, mam mozliwość zabrania z zapuszczonej szkółki przeróżnych krzewów, w tym thuje, jest tego mnóstwo, ale strasznie zaniedbane. Ktoś zostawił sadzonki w doniczkach aż porosły do prawie dwóch metrów, jedno przy drugim, donica przy donicy. Krzewy przebiły doniczki i folię, na której stały i wrosły w grunt. Krzewy są marne, nieopisane, powyrastały drapaki jeden krzew wchodzi w drugi. I teraz pytanie, czy te krzewy mają szansę odbić? Czy wkopać te drapaki w dobrą glebę w odpowiednich odstępach i czekać, czy to wszystko pójdzie do wycięcia? Wklejam fotkę, przywiozłam stamtąd cztery krzaki, nawet nie wiem jakie odmiany, szukałam thuji smaragd, ale wzięłam pierwsze z brzegu, różne. Zobaczcie i oceńcie, brać się za to czy dać sobie spokój. http://img525.imageshack.us/img525/9412/drzewka.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 16.09.2010 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 A moze ktoś z Was rozpoznaje co to są za drzewka, ja sie kompletnie nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Kiepski wygląd - widać, że rosły w zbyt dużym zacienieniu. Żeby zrobić cokolwiek, szkółkę należałoby przerzedzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 17.09.2010 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Elfir, a czy rozpoznajesz na fotce co to sa za drzewka? Ta szkółka jest na otwartym terenie to są hektary, te drzewka zostały zostawione jako sadzonki doniczka przy doniczce, powrastały w siebie, jest tam kilkanaście tysięcy krzewow przeróżnych i roślin, wszystko zachwaszczone, aż szkoda patrzeć. No cóż, wziełam te cztery krzewy zobaczymy co z nich bedzie, chciałabym tylko wiedzieć co to za drzewka, jeśli mozecie mi pomóc bede wdzięczna, mogę wkleic dokładniejsze fotki w razie potrzeby. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vety 20.09.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Od lewej: tuja 'Spiralis'świerk 'Conica'dwa jałowce 'Skyrocket'O ile jałowce po posadzeniu się 'zbiorą', to tuja już raczej od dołu się nie rozkrzewi ,a świerk będzie rósł krzywy tj. na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 21.09.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Trzy lata temu kupiłam tuje kopane z gruntu. Były łyse od dołu, obecnie rozkrzewiły się także od dołu. Marne też były cyprysy, z 6 sztuk, trzy rosną pięknie. Nie miałam funduszy na drogie i piękne, teraz nie żałuje, większość z nich rośnie bardzo ładnie,. Ryzyk fizyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Zgadzam się z 'jaki' może się udać,albo nie. Czasami rośliny zadziwiają swoją żywotnością i możliwościami regeneracyjnymi. Rozpoznanie przez 'vety' jest poprawne. Najtrudniej będzie z 'Conica', żeby się u dołu zazieleniła, jednak warto spróbować, jeżeli nie ze chce można ją z drugiej strony przyciąć na tę samą wysokość i podsadzić byliny. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 21.09.2010 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Myslę, że uda się odratować ...Te hektary to są na sprzedaż może ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts