Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaniedbana szkółka, czy da się odratować ???

Recommended Posts

Potrzebuje rady kogoś doświadczonego, mam mozliwość zabrania z zapuszczonej szkółki przeróżnych krzewów, w tym thuje, jest tego mnóstwo, ale strasznie zaniedbane. Ktoś zostawił sadzonki w doniczkach aż porosły do prawie dwóch metrów, jedno przy drugim, donica przy donicy. Krzewy przebiły doniczki i folię, na której stały i wrosły w grunt. Krzewy są marne, nieopisane, powyrastały drapaki jeden krzew wchodzi w drugi. I teraz pytanie, czy te krzewy mają szansę odbić? Czy wkopać te drapaki w dobrą glebę w odpowiednich odstępach i czekać, czy to wszystko pójdzie do wycięcia? Wklejam fotkę, przywiozłam stamtąd cztery krzaki, nawet nie wiem jakie odmiany, szukałam thuji smaragd, ale wzięłam pierwsze z brzegu, różne. Zobaczcie i oceńcie, brać się za to czy dać sobie spokój.

http://img525.imageshack.us/img525/9412/drzewka.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Elfir, a czy rozpoznajesz na fotce co to sa za drzewka?

Ta szkółka jest na otwartym terenie to są hektary, te drzewka zostały zostawione jako sadzonki doniczka przy doniczce, powrastały w siebie, jest tam kilkanaście tysięcy krzewow przeróżnych i roślin, wszystko zachwaszczone, aż szkoda patrzeć. No cóż, wziełam te cztery krzewy zobaczymy co z nich bedzie, chciałabym tylko wiedzieć co to za drzewka, jeśli mozecie mi pomóc bede wdzięczna, mogę wkleic dokładniejsze fotki w razie potrzeby. Pozdr.

Zgadzam się z 'jaki' może się udać,albo nie. Czasami rośliny zadziwiają swoją żywotnością i możliwościami regeneracyjnymi.

Rozpoznanie przez 'vety' jest poprawne. Najtrudniej będzie z 'Conica', żeby się u dołu zazieleniła, jednak warto spróbować, jeżeli nie ze chce można ją z drugiej strony przyciąć na tę samą wysokość i podsadzić byliny.

Pozdrawiam

Wojtek