Placeks 05.11.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Odradzam w takim układzie stosowanie płyt OSB na podłogę stropika. Znacznie lepsze pod względem dyfuzyjnym będą zaimpregnowane deski np. 1,5". SM Pytam z czystej ciekawości bo też czeka mnie ten krok Wszyscy wykonawcy mówili mi że OSB jest ok , (zaznaczam że planuję pianę o bardzo małej absorpcji wody (ICY). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 06.11.2018 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 (edytowane) Pytam z czystej ciekawości bo też czeka mnie ten krok Wszyscy wykonawcy mówili mi że OSB jest ok , (zaznaczam że planuję pianę o bardzo małej absorpcji wody (ICY). Różnica w dyfuzji między deskami, z natury rozszczelnionymi szczelinami a płytą OSB jest co najmniej pięciokrotna. Po prawdzie to będąc w zgodzie z właściwościami materiału należałoby zrobić pod OSB szczelinę a w OSB nawiercić otwory fi 30 w siatce co 20-25 cm. Chyba, że przewidziana jest WM z R. To znacząco zmienia sytuację. A co do sorbcji wody to dobre podejście do tematu ale nie tylko ICY ma takie parametry. Również PCC. Pozdrav SM Edytowane 6 Listopada 2018 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maćq1719516462 28.12.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Witam, to mój pierwszy post na tym forum i mam pytanie. Przeprowadzam właśnie remont swojego domu i będę wykonywał izolację dachu pianką , a konkretnie Sealguard 500 o grubości 20 cm. Izolacja będzie wykonana od murłaty do szczytu dachu, tak jak zaznaczyłem to zielonym kolorem na załączonym obrazku. I teraz pytanie:czy izolować jeszcze strop pomiędzy piętrem, a niezagospodarowanym (nieogrzewanym) poddaszem - zaznaczone na czerwono. Wykonawca twierdzi, że nie trzeba, ale wydaje mi się że jednak trzeba, ponieważ w zimie piętro będzie ogrzewane, a poddasze już nie i ciepło będzie "uciekać" do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.12.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Prze de wszystkim ten strop, a jeśli już coś opuścić to skosy nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maćq1719516462 28.12.2018 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 W takim razie na ten strop to chyba dam wełnę, bo mogę mieć za śmieszne pieniądze na prawie cały. Myślę, że wtedy powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.12.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Od czterech lat taki właśnie układ się u mnie sprawdza. Nie zapomnij tylko o paroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMaciek 13.03.2019 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Poddasze użytkowe, dach dwuspadowy, z membraną i dachówką cementową 115m2. Planowana była wełna (0,036) 18cm między krokwie i 15cm pod nimi Jeśli zamieniać na pianę to ile jej powinienem dać aby wyszło na to samo? OZC dobrane przez Asolta, pompa ciepła kupiona więc nie może być zimniej niż wg. obliczeń bo pompa nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 14.03.2019 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Musisz dać tyle samo piany o porównywalnym współczynniku np. 0,037. Porównując wełnę i pianę o takim samym współczynniku lambda przenikanie ciepła będzie takie samo. Różnica przejawia się w innych aspektach np: producenci gwarantują, że z wiekiem nie zmienia swoich właściwości izolacyjnych (lambda starzeniowa) , brak mostków termicznych, nie obciąża dachu, bezpieczna dla alergików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 14.03.2019 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Ja postanowiłem, że tego stropu nie ocieplam, przynajmniej póki co i zobaczę jak będzie. w razie potrzeby zawsze można to zrobić później, jeżeli okaże się to potrzebne. Ocieplanie tylko stropu ma też swoje wady. Schody strychowe zwykle sa slabo ocieplone jelsi w ogóle i mamy mostek termiczny, trzeba ocieplac ścianę szczytową od wewnątrz, no i na strych wchodzi mróz, co dla możliwości przechowywania tego i owego może mieć znaczenie. Co do grubości piany otwartokomórkowej to, tak jak już było powiedziane uczciwy przelicznik to 1:1 i masz pewność że będzie niegorzej, a pewnie lepiej, bo jest ciągłość izolacji. Natomiast opowieści typu 20cm piany zastąpi 30cm wełny to ściema. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stratus84 14.03.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Co do przelicznika wełna-piana 1:1 zgodzę się z przedmówcą. Każdy z materiałów ma swoje wady i zalety, wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.03.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Co do przelicznika wełna-piana 1:1 zgodzę się z przedmówcą. Każdy z materiałów ma swoje wady i zalety, wiadomo. Lambda deklarowana mocno się różni od rzeczywistości. Dotyczy to wybitnie waty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Lambda deklarowana mocno się różni od rzeczywistości. Dotyczy to wybitnie waty. Dlatego do liczenia używa się obliczeniowej lambdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
systimax 25.08.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Witam,Odświeżam trochę wątek,może jeszcze ktoś tu zagląda.Potrzebuję weryfikacji planu związanego z adaptacją i ociepleniem poddasza. Dach czterospadowy/koperta około 150 m2 na wierzchu ocynk z lat'70 co jakiś czas odnawiana (malowania+wymiana gwoździ na farmery) blacha układana "na rąbek". Cały dach odeskowany. Dach szczelny nie cieknie od 40 lat. Na deski chcę dać 20cm piany. Czy można dać piankę bezpośrednio na deski nad którymi jest tylko blacha? Z tego co znalazłem w tym wątku, takie rozwiązanie nie jest dobre. Czy zastosowanie wiatroizolacji w odległosci 3-4cm od deskowania załatwi sprawę? Co lepiej zastosować folię niskoparoprzepuszczalną czy wysokoparoprzepuszczalna? Czy folię kłaść między krokwiami, czy objąć też krokwie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów robił/zrobił coś takiego i jaki jest tego efekt na dzis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.08.2020 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2020 Zastosowałbym folię wysokoparoprzepuszczalną z 5 cm szczeliną wentylacyjną. Folię rozciągnołbym na całej połaci dachu łącznie z krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
systimax 27.08.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Dzięki za odpowiedź. Mam wątpliwości co do owinięcia razem z krokwiami, jeśli by doszło do poważniejszego przecieku na krokwi to woda spłynęłaby jak rynienką na murłatę i na ścinę kolankową. Jak wiadomo nie ma możliwości objęcia folią na styku murłata-krokwia. Oczywiście jest to skrajne założenie , ale biorę je pod uwagę. Oczywiście byłoby też mniej pracy z układaniem na całej połaci, niż tylko pomiędzy krokwiami. Rozmawiałem też z wykonawcą , który zaproponował alternatywne -droższe rozwiązanie, piankę zamkniętokomórkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2020 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Rozmawiałem też z wykonawcą , który zaproponował alternatywne -droższe rozwiązanie, piankę zamkniętokomórkową. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?196079-Pop%C4%99kana-piana-PUR-zamkni%C4%99to-kom%C3%B3rkowa-BASF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.08.2020 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Z pianą zamkniętokomórkową daj sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
systimax 27.08.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 ZK raczej odpada ze względu na cenę, zostaję przy OK. Pozostaje rozciągać membranę zszywacz, listwy itd. Czy zagląda tu jeszcze ktoś, kto zrobił takie ocieplenie na dachu w technologii lat 50-90 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2020 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 ZK raczej odpada ze względu na cenę, zostaję przy OK. Pozostaje rozciągać membranę zszywacz, listwy itd. Wydasz ze 2x więcej niż przy wełnie z rolki uzyskując to samo U (jak sam położysz wełnę to ze 3x taniej wyjdzie). Czemu tak zafiksowałeś się na pianę? Nie bez powodu jest rozwiązaniem tak mało popularnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
systimax 27.08.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Jeśli na ochotnika wniesiesz te 250 paczek wełny na drugie piętro i przy okazji nie zaśmiecisz i nie uszkodzisz drewnianych schodów to zapraszam. I to jeszcze trafisz na taką pogodę, że nie zaleje Ciebie i wełny przy noszeniu- wyobrażasz sobie syf na parkiecie. Wynosiłem, nie sam 80 arkuszy OSB i wiem co to znaczy. I raczej 3x taniej nie wyjdzie, może ok 2 tys. Jeśli znasz technologię wykonania tamtych lat, to nie masz krokwi co 50 cm, tylko 68,88,78 itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts