Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja poddasza pianką

maluk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedź. Mam wątpliwości co do owinięcia razem z krokwiami, jeśli by doszło do poważniejszego przecieku na krokwi to woda spłynęłaby jak rynienką na murłatę i na ścinę kolankową. Jak wiadomo nie ma możliwości objęcia folią na styku murłata-krokwia. Oczywiście jest to skrajne założenie , ale biorę je pod uwagę. Oczywiście byłoby też mniej pracy z układaniem na całej połaci, niż tylko pomiędzy krokwiami.

Rozmawiałem też z wykonawcą , który zaproponował alternatywne -droższe rozwiązanie, piankę zamkniętokomórkową.

Nie wolno! montować membrany "na leniucha" czyli owijając krokwie od dołu. To jeden z gorszych pomysłów. Tylko montaż zszywkami nierdzewne do listewek montowanych do krokwi. Membrana omijająca krokiew od dołu to mnóstwo nieszczelności przy krokwiach oraz korytka magazynujące wodę pod krokwiami przy murłacie.

SM

Również planuje ocieplić poddasze pianą OK, grubość 15-20cm. Firma wyliczyła koszt około 2tys zł, pow. dachu to około35m2.

Dach mam na wiązarach, pełne deskowanie, membrana i blacha na rąbek. Czy jeśli konstrukcja dokładnie przeschnie do maja i piana będzie położona bezpośrednio na odeskowanie powinny być z nią jakieś problemy ? Uważam to za lepsze rozwiązanie niż wełna ponieważ liczy sie dla mnie każdy centymetr poddasza a dodatkowo czas wykonania.

Jakieś porady ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Również planuje ocieplić poddasze pianą OK, grubość 15-20cm. Firma wyliczyła koszt około 2tys zł, pow. dachu to około35m2.

Dach mam na wiązarach, pełne deskowanie, membrana i blacha na rąbek. Czy jeśli konstrukcja dokładnie przeschnie do maja i piana będzie położona bezpośrednio na odeskowanie powinny być z nią jakieś problemy ? Uważam to za lepsze rozwiązanie niż wełna ponieważ liczy sie dla mnie każdy centymetr poddasza a dodatkowo czas wykonania.

Jakieś porady ?

Pozdrawiam

Piana otwartokomórkowa przepusci parę wodną która zimą docierając do deskowania się wykropli. w konsekwencji deski z czasem ulegną zagrzybieniu które może przenieść się na krokwie. Dlatego tez zawsze w przypadku pełnego deskowania zalecane jest stosowanie szczelin

• 5 months później...

Witam

Jako że jest to mój pierwszy post przepraszam za błędy i mało fachowe słownictwo. Mój problem pytanie wygląda następująco: mam dach kopertowy pokryty blachodachówka plus papa i płyty OSB. Chciałem ocieplić to piana :spam:. Mam pytanie czy muszę robić szczelinę wentylacyjna ?czy polacze je OSB i piana pur się nie wpłynie na kondycję więźby?Czy może lepiej zrobić ocieplenie wełna? Z góry dzięki za odpowiedź

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama

Witam

Jako że jest to mój pierwszy post przepraszam za błędy i mało fachowe słownictwo. Mój problem pytanie wygląda następująco: mam dach kopertowy pokryty blachodachówka plus papa i płyty OSB. Chciałem ocieplić to piana :spam:. Mam pytanie czy muszę robić szczelinę wentylacyjna ?czy polacze je OSB i piana pur się nie wpłynie na kondycję więźby?Czy może lepiej zrobić ocieplenie wełna? Z góry dzięki za odpowiedź

Co byś nie robił i jak to i tak szczelina w tym układzie jest potrzebna.Czyli patrząc od spodu płyta KG, folia paroizolacyjna, ocieplenie, folia paro przepuszczalna, szczelina, OSB, papa i co tam chcesz na wierzchu.

Co byś nie robił i jak to i tak szczelina w tym układzie jest potrzebna.Czyli patrząc od spodu płyta KG, folia paroizolacyjna, ocieplenie, folia paro przepuszczalna, szczelina, OSB, papa i co tam chcesz na wierzchu.

Problem jest taki, że idealnie szczelna paroizolacja istnieje, ale w promach kosmicznych.

Więc para wodna dostanie się do piany OK czy wełny. Teoretycznie powinna ino śmignąć przez membranę - i tak się dzieje, gdy membrana nie osiąga punktu rosy. Ale często osiąga i woda skrapla się na membranie. I mamy zawilgoconą termoizolację pomiędzy dwoma foliami nie przepuszczającymi wody w stanie ciekłym.

Przy pianie nie ma ratunku. Nad wełną można zrobić szczelinę chroniącą przed zetknięciem i nasiąknięciem kroplami wiszącymi na membranie i pozwalającą na odprowadzenie tej wilgoci.

http://fachowydekarz.pl/kondensacja-pary-wodnej-na-membranie-zjawisko-naturalne-lecz-niezrozumiale/

To wyglada na to że mam lepiej jak w NASA bo po 5 latach wszystko suche jak pieprz.:)

A konkretnie to jaką wilgotność ma piana w okolicach membrany? Czy przekonanie wynika z braku wyraźnych zacieków na ścianach?

Wełna - ale dzięki temu można zajrzeć. Mechanizm ten sam.

jak to wygladalo u mnie:

http://i.imgur.com/o5avVw4.jpg

welna jest tylko miedzy krokwiami, brak izolacji jej od wilgoci, wiec to akurat bylo do przewidzenia. teraz wszystko sie stopilo i odparowalo, welna sucha.

Szron byl tylko w gornej czesci, tak do 0,5-1m od kalenicy, prawd. pomoglo tez moje (za geste) ocieplenie miejsca pod kalenica, co utrudnilo wentylacje pary przez szczyt...

A tu już piana:

Witam, potrzebuję porady jakiegoś specjalisty od dachów. Mam dom jak na zdjęciu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=450992

Przekrój dachu: dachówka ceramiczna, łaty/kontrłaty, membrana dachowa, pianka pur. W zaznaczonym na zdjęciu miejscu, dziś zauważyłem, że z podbitki kapie i spływa mi po ścianie zewnętrznej. To jest poza obrysem właściwym domu. Po odkręceniu podbitki (wykonanej z blachy perforowanej) widać, że membrana jest mocno skroplona od spodu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=450993

I druga jaskółka

Pewnie, że im lepiej wykonana paroizolacja, tym większe szanse, że to, co przez zimę się skropli i zepsuje lambdę termoizolacji latem odparuje i w całości wydostanie się przez membranę. Ale każde niedociągnjęcie zwiększa ryzyko kumulacji z roku na rok. A wykonawcy średnio się przykładają, delikatnie mówiąc.

Edytowane przez Kaizen

Czyli piana raczej odpada bo ona będzie ściśle dolegać do płyty OSB. A przy wełnie zawsze jest możliwość luzu. I jak rozwiązać sprawę murłaty , chodzi mi tu o to czy upychać tam wełnę czy też zostawić mama szczelinę ? Dzieki za odpowiedź

GrzegorzAdamski - Przy pianie też da się to zrobić. Kazein - zaręczam Ci że szczelina w moim domu spełnia swoje zadanie w 100%. Ale zarówno folię paroszczelną jak paroprzepuszczalną kładłem sam.

A pomiary wilgotności piany wrzucisz? Czy to tylko deklaracja wiary w siebie?

Piana otwartokomórkowa przepusci parę wodną która zimą docierając do deskowania się wykropli. w konsekwencji deski z czasem ulegną zagrzybieniu które może przenieść się na krokwie. Dlatego tez zawsze w przypadku pełnego deskowania zalecane jest stosowanie szczelin

Szukano Pana w tym wątku.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?369555-Rockwool-przewiewanie-we%C5%82ny-prosze-o-pomoc