Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gliniasta działka + podniesienie terenu

mazo

Recommended Posts

Budujemy dom na gliniastej działce, musimy wyrównać teren do 50 cm.

- jak to najlepiej zrobić - czy przy takiej ilości ziemi partiami wymieszać glinę z tą ziemią (jeśli tak, to najlepiej jaką) - facet, który ma ją nawieźć, mówi że to bez sensu, że na spód da jakąś ilastą, na wierzch lepszą pod trawnik (proponuje 25 cm). Jeśli taka opcja, to co w miejscach, gdzie będą nasadzenia? Z góry dziękuję za rady.

U nas też jest /cenzura/ glina :(

Do tej pory sie dziwimy ile można nawieźć wywrotek ziemi i cały czas mało ... ;)

Można posledzić w moim dzienniku, ale generalnie nawoziliśmy ziemię "piaszczystą", ubijała sie naturalnie ;)

Dopiero teraz pod trawniki i początki rabat nawozilismy ziemię "lepszą".

Ale generalnie jak jest na wierzchu ziemia przepuszczalna, to znika efekt naturalnych "oczek wodnych" po deszczach, które stoją sobie i w ogóle w glinę nie wsiąkają.

Ziemia przepuszczalna sprawia, że nie stoi nam woda na działc enawet po ulewach i to długotrwałych.

Powodzenia w "walce" z gliną ;)

pozdrawiam, majki

Sypanie na glinę ziemi w mojej opinii się nie sprawdza. Na wierzchu jest w miarę urodzajna i miekka gleba, a pod spodem robi się nieprzepuszczalna skała -efekt gdy pada deszcze np.jak ostatnio długo i co dzień, wierzchnia warstwa jest jak gąbka pełna wody,nie da się po niej chodzić i nic nie wsiąka przez tą warstwę gliny.

Moja rada sprawdzić jak głęboko sięga warstwa glina i co jest pod nią - takie doły trzeba zrobić w kilku miejscach. Najlepiej byłoby znaleźć geologa,któryby dokładnie sprawdził grunt. Badania nie są tania, ale jak nie chcecie mieć bagna na działce to jest to konieczne.

Na razie możecie sami pokopać(tzn,.raczej koparka będzie kopać;) ) i zobaczyć jak głęboko jest glin,jeżeli nie bardzo głęboko to mieszać z piaskiem, potrzeba go dużo (nie pamiętam dokładnie proporcji sprawdzę i napiszę).

Gdyby się okazało że glina jest głęboko trzeba wykonać np.suche studnie w najniższych miejscach (ale tylko jeżeli jest możliwość dokopania się do warstwy przepuszczalnej). W innym przypadku trzeba zrobić drenaż terenu i gdzieś wodę odprowadzać np.do staw.

Pozdrawiam

Wojtek

Sypanie na glinę ziemi w mojej opinii się nie sprawdza. Na wierzchu jest w miarę urodzajna i miekka gleba, a pod spodem robi się nieprzepuszczalna skała -efekt gdy pada deszcze np.jak ostatnio długo i co dzień, wierzchnia warstwa jest jak gąbka pełna wody,nie da się po niej chodzić i nic nie wsiąka przez tą warstwę gliny.

Ufff, na szczęście u nas sie sprawdziło :)

pozdrawiam, majki

U nas też jest /cenzura/ glina :(

Ale generalnie jak jest na wierzchu ziemia przepuszczalna, to znika efekt naturalnych "oczek wodnych" po deszczach, które stoją sobie i w ogóle w glinę nie wsiąkają.

Ziemia przepuszczalna sprawia, że nie stoi nam woda na działc enawet po ulewach i to długotrwałych.

Powodzenia w "walce" z gliną ;)

pozdrawiam, majki

Widocznie w warstwie gliny są przerwy, którymi woda może przesiąkać.

Do tej pory sie dziwimy ile można nawieźć wywrotek ziemi i cały czas mało ... ;)

Jednak nie sprawdziło się, aż tak bardzo ;)

pozdrawiam

Wojtek

Z tym nawożeniem ziemi się sprawdziło, raczej chodziło mi o to, ile można nawieźć ziemi żeby podnieść teren ... :) Wydaje się, że 1 wywrotka to kupa ziemi, a jak się ją rozsypie to wychodzi, że "znikło" ;)

A z tym wsiąkaniem, to zanim poszła ziemia, to była działka orana i bronowana ( żeby powyciągać większe korzenie ) więc pewno wierzchnia warstwa jest "wzruszona" ;) i bardziej chłonna.

pozdrawiam, majki

Znalazłam - nie wiem,co z całego opracowania jest najważniejsze,warunki geotechniczne: grunty rodzime występujące w opiniowanym podłożu ujęto w jednej grupie mineralnych mułków, są to utwory w postaci spoistych glin pylastych i małospoistych pyłów, przewarstwionych piaskami pylastymi i pyłami piaszczystymi.

wartswa IA - grunty plastyczne o L=0,35, grunty twardoplastyczne o L=0,15.

Nie wiem, czy to istotne...

W podłożu dominują trudnoprzepuszcalne mułki., przepuszczalan jest przypowierzchniowa gleba oraz drobne kilkumilimetrowe przewarstwienia piasków.

Prawdę mówiąc nie wygląda to najlepiej, wszystko pylaste i mułowe. Znalazłem coś o gruntach może się przyda:http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,584/Itemid,34/

Znajdź jeszcze rysunki z opisem warstw i zobacz co jest pod spodem.

Pozdrawiam

Wojtekl