mazo 20.09.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Budujemy dom na gliniastej działce, musimy wyrównać teren do 50 cm. - jak to najlepiej zrobić - czy przy takiej ilości ziemi partiami wymieszać glinę z tą ziemią (jeśli tak, to najlepiej jaką) - facet, który ma ją nawieźć, mówi że to bez sensu, że na spód da jakąś ilastą, na wierzch lepszą pod trawnik (proponuje 25 cm). Jeśli taka opcja, to co w miejscach, gdzie będą nasadzenia? Z góry dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 21.09.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Mam identyczny problem więc podłącze sie pod temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.09.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Bardzo proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.09.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 U nas też jest /cenzura/ glina Do tej pory sie dziwimy ile można nawieźć wywrotek ziemi i cały czas mało ... Można posledzić w moim dzienniku, ale generalnie nawoziliśmy ziemię "piaszczystą", ubijała sie naturalnie Dopiero teraz pod trawniki i początki rabat nawozilismy ziemię "lepszą". Ale generalnie jak jest na wierzchu ziemia przepuszczalna, to znika efekt naturalnych "oczek wodnych" po deszczach, które stoją sobie i w ogóle w glinę nie wsiąkają. Ziemia przepuszczalna sprawia, że nie stoi nam woda na działc enawet po ulewach i to długotrwałych. Powodzenia w "walce" z gliną pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.09.2010 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Dzięki! Ale nadal głowię się, czy tę ziemię piaszczystą zmieszać z gliną jakąś glebogryzarką czy bronami (partiami, bo te 50 cm to chyba ciężko), czy po prostu nawieźć na tę glinę lepszej ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Sypanie na glinę ziemi w mojej opinii się nie sprawdza. Na wierzchu jest w miarę urodzajna i miekka gleba, a pod spodem robi się nieprzepuszczalna skała -efekt gdy pada deszcze np.jak ostatnio długo i co dzień, wierzchnia warstwa jest jak gąbka pełna wody,nie da się po niej chodzić i nic nie wsiąka przez tą warstwę gliny. Moja rada sprawdzić jak głęboko sięga warstwa glina i co jest pod nią - takie doły trzeba zrobić w kilku miejscach. Najlepiej byłoby znaleźć geologa,któryby dokładnie sprawdził grunt. Badania nie są tania, ale jak nie chcecie mieć bagna na działce to jest to konieczne. Na razie możecie sami pokopać(tzn,.raczej koparka będzie kopać ) i zobaczyć jak głęboko jest glin,jeżeli nie bardzo głęboko to mieszać z piaskiem, potrzeba go dużo (nie pamiętam dokładnie proporcji sprawdzę i napiszę). Gdyby się okazało że glina jest głęboko trzeba wykonać np.suche studnie w najniższych miejscach (ale tylko jeżeli jest możliwość dokopania się do warstwy przepuszczalnej). W innym przypadku trzeba zrobić drenaż terenu i gdzieś wodę odprowadzać np.do staw. Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.09.2010 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Przed rozpoczęciem budowy zrobiliśmy badania geologiczne, niestety teraz nie mogę tego znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 To radzę odnaleźć i dobrze przestudiować, zaoszczędzicie sporo myślenia nad rozwiązaniem,tam pewnie wszystko jest co najważniejsze a propos waszego gruntu.Napisz, gdy już znajdziesz. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.09.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Sypanie na glinę ziemi w mojej opinii się nie sprawdza. Na wierzchu jest w miarę urodzajna i miekka gleba, a pod spodem robi się nieprzepuszczalna skała -efekt gdy pada deszcze np.jak ostatnio długo i co dzień, wierzchnia warstwa jest jak gąbka pełna wody,nie da się po niej chodzić i nic nie wsiąka przez tą warstwę gliny. Ufff, na szczęście u nas sie sprawdziło pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 U nas też jest /cenzura/ glina Ale generalnie jak jest na wierzchu ziemia przepuszczalna, to znika efekt naturalnych "oczek wodnych" po deszczach, które stoją sobie i w ogóle w glinę nie wsiąkają. Ziemia przepuszczalna sprawia, że nie stoi nam woda na działc enawet po ulewach i to długotrwałych. Powodzenia w "walce" z gliną pozdrawiam, majki Widocznie w warstwie gliny są przerwy, którymi woda może przesiąkać. Do tej pory sie dziwimy ile można nawieźć wywrotek ziemi i cały czas mało ... Jednak nie sprawdziło się, aż tak bardzo pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.09.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Z tym nawożeniem ziemi się sprawdziło, raczej chodziło mi o to, ile można nawieźć ziemi żeby podnieść teren ... Wydaje się, że 1 wywrotka to kupa ziemi, a jak się ją rozsypie to wychodzi, że "znikło" A z tym wsiąkaniem, to zanim poszła ziemia, to była działka orana i bronowana ( żeby powyciągać większe korzenie ) więc pewno wierzchnia warstwa jest "wzruszona" i bardziej chłonna. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.09.2010 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Znalazłam - nie wiem,co z całego opracowania jest najważniejsze,warunki geotechniczne: grunty rodzime występujące w opiniowanym podłożu ujęto w jednej grupie mineralnych mułków, są to utwory w postaci spoistych glin pylastych i małospoistych pyłów, przewarstwionych piaskami pylastymi i pyłami piaszczystymi.wartswa IA - grunty plastyczne o L=0,35, grunty twardoplastyczne o L=0,15. Nie wiem, czy to istotne... W podłożu dominują trudnoprzepuszcalne mułki., przepuszczalan jest przypowierzchniowa gleba oraz drobne kilkumilimetrowe przewarstwienia piasków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Prawdę mówiąc nie wygląda to najlepiej, wszystko pylaste i mułowe. Znalazłem coś o gruntach może się przyda:http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,584/Itemid,34/Znajdź jeszcze rysunki z opisem warstw i zobacz co jest pod spodem. PozdrawiamWojtekl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.09.2010 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Tu raczej o budowie domu, a nasz już prawie wybudowany, bardziej chodzi o ogród Nie bardzo mogę się doczytać, co jest pod spodem... Ale może wesprę się mężem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.09.2010 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Mąż twierdzi, że te mułki są do 13 m, do tej głębokości kopali studnię - potwierdzili to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 To już sporo wiemy a jak wygląda teraz działka po tych deszczach? Czy woda wyraźnie zbiera się w którymś miejscu? Kopanie suchej studni będzie dużym wydatkiem,więc tę opcje radzę na razie sobie odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 21.09.2010 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 WOda się nie zbiera, jest spad w stronę rowu i tam wszystko spływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 22.09.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 jest spad w stronę rowu i tam wszystko spływa. To najistotniejsza informacja. Mam nadzieję, że przez zwrot "wyrównanie terenu do 50cm" nie masz na myśli wyrównania tego spadku? Jeśli spadek zachowasz woda będzie sobie odpływać i po nawiezieniu ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 22.09.2010 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Tak, spadek zachowujemy. Czyli - co robić? Nawozić ziemię bez mieszania jej z gliną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.09.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Nawozić piasku i drobnego żwiru, wymieszać.Ił stworzy warstwę nieprzepuszczalną - woda będzie słabo wsiąkać i trawnik będzie podgniwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts