Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

f.5 napisał:
Wojtku

W kodowaniu 2 nie mam opcji solara :)

mam tak

-ogolne

-kocioł

-ciepła woda

-kaloryfery

-podłogowka

-ustawienie podst.

brak grupa solar

czy moze to byc spowodowane posiadaniem takiego urządzenia ktore steruje solarem

http://images41.fotosik.pl/1550/35b6f649c9190b14med.jpg

na tym urządzneiu mogę zadawac od jakiej temp zasilac ma mi 1 lub 2 zbiornik.

jednak nie widzę tam cytuję

Niestety nie pomogę. Ja mam sterowanie w piecu (Vitodens 200-W)

• 2 weeks później...

Czy ktos wie, jak prawidlowo/ekonomicznie ustawic sterownik do solarow ?

No bo tak : mam "dwa biegi" : pompa moze pracowac na 100 % lub 50 % obrotow, w zaleznosci od delty temperatur na kolektorze i w zbiorniku. Powiedzmym, ze olewam juz te 50% i bede ustawial tylko na 100%. No i teraz jaka delte wybrac ? Kiedy jest sens, aby pompa pracowala ? Temperatura mierzona jest na kolektorze, i na dole zbiornika. Ale

1) na kolektorze, zawsze temp jest wieksza niz na wlocie do wezownicy. Bo glikol calej energii nie zbierze, a do tego na rurach po drodze sa straty. Zauwazylem, ze moze sie to bujac w granicach 2-4 stopnie.

2) a na dole zbiornika jest zawsze nizsza niz w "srodku" wezownicy. Bo wezownica leci przez pol wysokosci zbiornika, a pomiar jest na dolenym jej wlocie. Tu nie wiem jaka moze byc roznica, ale z 2 stopnie jak nic - gdy nie zuzywamy wody. Jak wode mocno pobieramy, roznica sie sporo zwiekszy.

Ten sezon mialem ustawione dt = 3stopnie. Ale to chyba bez sensu. Stawiam, ze pompa pracowala z 30 % czasu nic nie grzejac, a tylko zuzywajac prad. Teraz ustawilem 5 stopni, ale i tak mysle, ze to za malo. Moze sie okazac, ze z 1 stopien bede mial roznicy miedzy wezownica a zbiornikiem, i wiecej pradu pompa sciagnie niz sie podgrzeje w baniaku.

Przeplyw ustawiony mam na 2 l/min.

Jak to macie ustawione aby to mialo sens ? z 6-7 stopni ?

Fantom

Edytowane przez szczukot

Sprawdzales "recznie" jaka faktycznie jest temp dolatujaca do wezownicy, jak jest roznica 2 stopnie miedzy dolem zbiornika a kolektorem ? Bo mi sie wydaje, ze glikol juz ma taka sama temp jak na dole zbiornika, a lekko wyzej w zbiorniku, gdzie jest cieplej, to ten glikol juz nie grzeje tylko wychladza zbiornik. Mi sie wydaje, ze te 8 stopni jest ok, ale zamaist tych 2 stopni, powinno byc z 5.

Fantom

ps. Ja to zaobserwowalem patrzac na wskazania temperatury dolatujacej do zbiornika. Ale ta nigdzie nie jest uzywana w procesie sterowania :( Musze poszukac lepszego sterownika chyba.

szczukot napisał:
Mialem dokladnie tak, ze od 3 stopni pracowalo na 50 % a od 5 stopni na 100 %. Ale te na 50% to jakas lipa - sterownik chyba do bani ma regulacje obrotow (t-sol z makrotermu) , bo pompa buczy. Wiec te 50% wogole pomine, i ustawie wstepnie na 7 stopni na 100% od razu.

Fantom

Witam.

To, że pompa buczy to objaw złego sterowania pompą. Ale nie przejmuj się bo 95% elektronik solarnych jest tak skonstruowana. Wynika to z tego, że pompy używane w instalacjach mają silniki "indukcyjne". A w silniku indukcyjnym obroty można zmienić zmieniając częstotliwość. Producenci elektronik solarnych poszli na skróty bo takie urządzenie do zmiany obrotów takiego silnika nazywa się falownik i jest stosunkowo drogie. Producenci wpadli na sposób zmiany obrotów wycinając część amplitudy, tak jak to się dzieje przy ściemniaczach żarówek. Podczas tak zmieniających się obrotów zmienia się również moment obrotowy a on również zależy od oporów przepływu. I tu koło się zamyka. O wiele lepszym rozwiązaniem jest takie gdy pompa chodzi np. przez 1/2 sekundy a przez pozostałą stoi. W zależności od różnicy temp. interwał czasowy pracy pompy i jej spoczynek jest regulowany, bo tak naprawdę to ważna jest wielkość przepływu a nie obroty pompy.

Co do wielkości delty to tak ją ustaw aby temp. glikolu na zasilaniu zbiornika i jej powrotu wynosiła ok. 12-14 stopni mierząc na króćcach połączeniowych przy zbiorniku, ustawiając w miarę słonecznym dniu.

Pozdrawiam.

Witold

kolektor1 napisał:
Co do wielkości delty to tak ją ustaw aby temp. glikolu na zasilaniu zbiornika i jej powrotu wynosiła ok. 12-14 stopni mierząc na króćcach połączeniowych przy zbiorniku, ustawiając w miarę słonecznym dniu.

Pozdrawiam.

Witold

Nie czaje. Jak moge ustawiac delte-t opierajac sie tylko na temepraturach na kroccach ? Przeciez one tez bedzie mocno zalezne (wylotowa) od temperatury wody w zbiorniku.

A po drugie, zakladajac nawet 100 % oddanej energii z glikolu do zbiornika, to z tego by wynikalo, ze na solarach bylo z 15 stopni wiecej niz w zbiorniku. Troche duza ta delta.

Fantom

Edytowane przez szczukot

szczukot napisał:
Nie czaje. Jak moge ustawiac delte-t opierajac sie tylko na temepraturach na kroccach ? Przeciez one tez bedzie mocno zalezne (wylotowa) od temperatury wody w zbiorniku.

A po drugie, zakladajac nawet 100 % oddanej energii z glikolu do zbiornika, to z tego by wynikalo, ze na solarach bylo z 15 stopni wiecej niz w zbiorniku. Troche duza ta delta.

Fantom

Powinno być tak ustawione, by temperatura wychodząca z kolektorów miała ok 15-20*C więcej od wody w zbiorniku przy pełnym słońcu.

Delta nie za bardzo jest zależna od temperatury w zbiorniku (tu już jest raczej temat sprawności kolektorów, ale to innym razem). Jak masz wodę 30*C w zbiorniku to w tym momencie kolektory nie powinny uzyskiwać więcej niż 50*C. Jak się sukcesywnie woda podgrzeje i będzie miała już powiedzmy 50*C to kolektory w tym momencie powinny mieć maks 70*C. Taki stan rzeczy uzyskasz regulując rotametrem. W sterowniku tego nie zmienisz. W sterowniku można zmienić różnicę temperatur przy jakich kolektory ruszą, ale nie jaka będzie się utrzymywała na pełnych obrotach pompki przy pełnym słońcu.

I jeszcze jedno - rozumiem, że na rotametrze odczytujesz wartość wyznaczoną przez dół unoszącego się koreczka?

Odnośnie uzysków/wydajności.

Instalacja w Żyrardowie:

- łączna powierzchnia czynna kolektora próżniowo rurowego CPC 7m^2 (Aquasystem).

- zbiornik pojemności 316l

- nadmiar energii kierowany do c.o. (50/40 przy -20stC)

- 3 osoby stale korzystające z c.w.u.

- odchylenie na wschód około 35-40st, pochylenie ~45st

Uzysk od 13.07.2011 do 13.06.2012 wyniósł 3676kWh przy 696h pracy pompy. Przez 28h temperatura przekraczała maksymalną temperaturę pracy.

Pozdrawiam.

yaiba83 napisał:
Powinno być tak ustawione, by temperatura wychodząca z kolektorów miała ok 15-20*C więcej od wody w zbiorniku przy pełnym słońcu.

Delta nie za bardzo jest zależna od temperatury w zbiorniku (tu już jest raczej temat sprawności kolektorów, ale to innym razem). Jak masz wodę 30*C w zbiorniku to w tym momencie kolektory nie powinny uzyskiwać więcej niż 50*C. Jak się sukcesywnie woda podgrzeje i będzie miała już powiedzmy 50*C to kolektory w tym momencie powinny mieć maks 70*C. Taki stan rzeczy uzyskasz regulując rotametrem. W sterowniku tego nie zmienisz. W sterowniku można zmienić różnicę temperatur przy jakich kolektory ruszą, ale nie jaka będzie się utrzymywała na pełnych obrotach pompki przy pełnym słońcu.

I jeszcze jedno - rozumiem, że na rotametrze odczytujesz wartość wyznaczoną przez dół unoszącego się koreczka?

Tak - dol koreczka. Po kilku miesiacach, widze ze wzroslo to lekko powyzej tych 2 l/min. Pompka chodzi na najnizszym biegu (25W)

No z tego co obserwowalem, to kolektory mialy wiecej maks o jakies 15 stopni wiecej niz w zbiorniku. Wiec chyba bedzie ok.

Fantom

szczukot napisał:
Tak - dol koreczka. Po kilku miesiacach, widze ze wzroslo to lekko powyzej tych 2 l/min. Pompka chodzi na najnizszym biegu (25W)

No z tego co obserwowalem, to kolektory mialy wiecej maks o jakies 15 stopni wiecej niz w zbiorniku. Wiec chyba bedzie ok.

Fantom

A tak swoją drogą to te kolektory działają ci poprawnie? Nie masz problemów z ciepłą wodą?

Wg mnie (a przynajmniej ja tak mam) delta przy której pompa kolektorowa ma się załączyć to 7*C. Jak kolektory nie grzeją to pompa pompuje glikol jeszcze trochę bodajże do 3-4*C różnicy, więc jeszcze jest ok (nie wychładza zbiornika).

Ogólnie dla mnie nieporozumieniem jest płynna modulacja prędkości pompy - raz, że sterowniki nie mają falownika tylko jakimiś szerokościami impulsów sterują (pompa buczy) a efekt mizerny. Szkoda żywotności pompy.

Jaką masz powierzchnię czynną kolektorów?