Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A zmywarę ze tak zapytam mozna zapodac do ciepłej wody ?

bo latem tez mam troszkę ciepłej wody i mozna by ja wykorzystać.

Prawda jest taka, że na "pranie" naczyń zmywarka naprawdę niewiele ciepłej wody potrzebuje. Płukać i tak musi zimną, bo podobno lepszy efekt jest.

Koszty doprowadzenia instalacji zazwyczaj w takim przypadku są zbyt wysokie w stosunku do pobieranej przez zmywarkę prądu na jej podgrzanie.

Witam.

Wczorajszy dzień bezchmurny.

Kolektor vitosol 200-t 3m2

zasobnik 300L

temp max na kolektorze (moj sterownik nie pamięta max...) jaką zauważyłem to 70stopni

temp nagrzania boilera 60 stopni... nie za mało ??

Czołem kolego.

mamy te same kolektory zaglądaj tu częsciej bedziemy porownywać wyniki.

z krotkiego doswiadczenia wiem ze ciezko osiągnąc wyzszą temp niz 60 stopni.

I to bez względu na poj. bufora

pozdrawiam

Czołem kolego.

mamy te same kolektory zaglądaj tu częsciej bedziemy porownywać wyniki.

z krotkiego doswiadczenia wiem ze ciezko osiągnąc wyzszą temp niz 60 stopni.

I to bez względu na poj. bufora

pozdrawiam

hmmm. Mam solary od miesiąca. Także doświadczenie żadne heh :)

Ile litrów masz zasobniki i ile m2 kolektorów ?

2 kolektory 200 T 4m2 na południe

2 zbiorniki , jeden 220 L zintegrowany z kotłem 343F

drugi 400 L obsluguje solar i kominek.

za sterowanie odpowiedzialny jest Vitosolic 200 gdzie mogę ustawiać od jakiej temperatury i ktory bufor jest zasilany.

1 bufor 220 litrow jest wyłącznie do cwu

drugi 400 litrow do CO

kolektory mam od maja zeszłego roku i z tego co zaobserwowałem to graniczna wartosc temperatury dla mojego zestawu to własnie max 60 stopni.

ale przy zachmurzonym niebie i temp. otoczenia 10 - 15 stopni miewałem na zbiorniku 220 l wode o temp 40 stopni.

Mam wrazenie ze potrafią w szybkim czasie podgrzac bufor do temp 50 stopni , potem juz efektywnośc drastycznie spada.

To bardzo ciekawe co piszecie. Wcześniej wielu przekonywało mnie, że płaskie są do niczego, że nie działają efektywnie przy wysokich temperaturach. Że niby tylko próżniówki mają super osiągi.

Tak czy siak trochę mnie dziwi, że do 620l są kolektory o powierzchni 4m2. Dla mnie trochę za mało nawet pomimo tego iż są "firmowe"

To bardzo ciekawe co piszecie. Wcześniej wielu przekonywało mnie, że płaskie są do niczego, że nie działają efektywnie przy wysokich temperaturach. Że niby tylko próżniówki mają super osiągi.

Tak czy siak trochę mnie dziwi, że do 620l są kolektory o powierzchni 4m2. Dla mnie trochę za mało nawet pomimo tego iż są "firmowe"

4m2 z załozenia miały obsłużyć zbiornik 220 l do cwu.

ale ze powstał kominek z wodą a posiłkowałem się dotacją to dobrałem drugi panel kolektora na wszelki wypadek.(wiecej domowników)

Pamiętaj ze dadtkowy bufor 400 litrowy to tylko zbieracz naddatku.CO dolna węzownica , gorna kominek.

Oczywiscie z czasem wyszło ze tego naddatku nie ma.

podejrzewam ze gdyby na dachu bylo 8 czy 10 kolektorów woda miałaby rowniez 60 stopni.

na dogrzewanie domu prozniowymi tez nie ma co liczyc przy mojej ilosci 4 m2

ale w tym roku przyznam ze w marcu lekki uzysk był i troszke ciepła poszło w podłogówkę.

yaiba mam pytanie zatem.

czy są takie bufory aby przeznaczone były do CO i dodatkowo do cwu.

chyba jest to zbiornik w zbiorniku.

biorąc dodację mogłem pomysleć o takim własnie buforze aby powiekszyc sobie ilosc wody do mycia przy kominku.

czyli przy grzaniu kominkiem pogrzewac wodę do Co i do cwu.

ile taki bufor moze kosztowac i jaką trwałosc ma?

Edytowane przez f.5

4m2 z załozenia miały obsłużyć zbiornik 220 l do cwu.

ale ze powstał kominek z wodą a posiłkowałem się dotacją to dobrałem drugi panel kolektora na wszelki wypadek.(wiecej domowników)

Pamiętaj ze dadtkowy bufor 400 litrowy to tylko zbieracz naddatku.CO dolna węzownica , gorna kominek.

Oczywiscie z czasem wyszło ze tego naddatku nie ma.

podejrzewam ze gdyby na dachu bylo 8 czy 10 kolektorów woda miałaby rowniez 60 stopni.

na dogrzewanie domu prozniowymi tez nie ma co liczyc przy mojej ilosci 4 m2

ale w tym roku przyznam ze w marcu lekki uzysk był i troszke ciepła poszło w podłogówkę.

yaiba mam pytanie zatem.

czy są takie bufory aby przeznaczone były do CO i dodatkowo do cwu.

chyba jest to zbiornik w zbiorniku.

biorąc dodację mogłem pomysleć o takim własnie buforze aby powiekszyc sobie ilosc wody do mycia przy kominku.

czyli przy grzaniu kominkiem pogrzewac wodę do Co i do cwu.

ile taki bufor moze kosztowac i jaką trwałosc ma?

Miałeś jeden panel 2m2 na 220l a dokupieś drugi i masz 4m2 tak ?

Wczoraj miałem zasobnik zagrzany do 65stopni. Teraz mam solar 72 zasobnik 62;p

do mojego kotła z zasobnikiem 220 l dedykowany jest z tego co pamietam 1 panel.

zaciagając kredyt z dotacją postanowilismy ze pod ten kredyt podciagniemy bufor do kominka i zestaw pompowy do kominka

ale jak pojawił sie dodatkowy bufor ten do kominka 400 litrowy wymusił jak by dodatkowy panel

- miałem nadzieje ze w okresach przejsciowych bedę mogł dogrzewac dom w dzien kolektorem wieczorem kominkiem z PW.

jesli miałes wczoraj 300 litrow podgrzane do 65 stopni to ładnie

jednak tak jak tu stwierdzilismy te 60 -65 stopni to max dla kol.prozniowego (zdaje się) - oczywiscie wystarczy jak najbardziej dla 3 osobowej rodziny

ale forumowicze pisali ze płaskie są w stanie podgrzac jeszcze mocniej zasobnik.

dzisiaj zasobnik 70stopni :) Rekord :D

rekord i u mnie

http://images42.fotosik.pl/441/31ebfa63f739784bmed.jpg

przestawiłem na sterowniku temp. max pierwszego zasobnika na 70 stopni i doszło.

proszę bardzo 73 stopnie

drugi 66 stopni

wlaczona cyrkulacja 5x na godzinę chodzi po 2 minuty czyli tez wychładza zasobnik.

apropos musze zamontowac termometr w pomieszczeniu gospodarczym ciekawi mnie temp.panująca tam :)

na poddaszu mialem dzis pierwszy raz 25 stopni.

żaluzje podniesione okna zamknięte brak przewiewu i brak reku i klimy.

moze ktos napisze jakie temperatury ma w zasobniku przy panelach płaskich w te dni?

Edytowane przez f.5