yaiba83 18.06.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 4m2 z załozenia miały obsłużyć zbiornik 220 l do cwu. ale ze powstał kominek z wodą a posiłkowałem się dotacją to dobrałem drugi panel kolektora na wszelki wypadek.(wiecej domowników) Pamiętaj ze dadtkowy bufor 400 litrowy to tylko zbieracz naddatku.CO dolna węzownica , gorna kominek. Oczywiscie z czasem wyszło ze tego naddatku nie ma. podejrzewam ze gdyby na dachu bylo 8 czy 10 kolektorów woda miałaby rowniez 60 stopni. na dogrzewanie domu prozniowymi tez nie ma co liczyc przy mojej ilosci 4 m2 ale w tym roku przyznam ze w marcu lekki uzysk był i troszke ciepła poszło w podłogówkę. yaiba mam pytanie zatem. czy są takie bufory aby przeznaczone były do CO i dodatkowo do cwu. chyba jest to zbiornik w zbiorniku. biorąc dodację mogłem pomysleć o takim własnie buforze aby powiekszyc sobie ilosc wody do mycia przy kominku. czyli przy grzaniu kominkiem pogrzewac wodę do Co i do cwu. ile taki bufor moze kosztowac i jaką trwałosc ma? Wpisz sobie w google hasło "zbiornik kombinowany". To są zbiorniki dedykowane do wspomagania CO solarami. Nie mam pojęcia jak to się w praktyce sprawuje, bo nie widziałem tego na oczy ani nawet jak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 19.06.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Wpisz sobie w google hasło "zbiornik kombinowany". To są zbiorniki dedykowane do wspomagania CO solarami. Nie mam pojęcia jak to się w praktyce sprawuje, bo nie widziałem tego na oczy ani nawet jak działa. ok widziałem i poczytałem co nieco dzieki za info. odnosnie rurowych to notuję nowy rekord. podniosłem sterownik do 80 stopni i jak widac temp. doszła do zadanej. http://images41.fotosik.pl/1601/93965765d1379f4cmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtalaga 19.06.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Piszcie też jaka temperatura była rano. Rano 55 -> teraz 76 Więcej już nie chcę;p Boiler max wytrzyma 80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 I dlatego wzialem mniej paneli (2 m2). I mam zbiornik 300 L na 60 stopni. Az za duzo. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 19.06.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Jedna z instalacji, które mam na bieżąco na oku:4 płaskie Hewalexy + zasobnik 400 l. Temp. wody dziś około 15ej - 84'C. Rano nie spojrzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtalaga 22.06.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Dzisiaj zachmurzenie całkowite ale chmury dosyć jasne. Słońca nie widziałem. Temp w zasobniku 42stopnie tylko. Lipa;p A jak u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 25.06.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Wpisz sobie w google hasło "zbiornik kombinowany". To są zbiorniki dedykowane do wspomagania CO solarami. Nie mam pojęcia jak to się w praktyce sprawuje, bo nie widziałem tego na oczy ani nawet jak działa. albo tak http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a no np http://www.electromarket.pl/Zmywarka_AMICA_ZZA6428I-5512,444.html Trzeba poszukac - cos sie znajdzie. Lepszej lub gorszej marki. miałem na myśli taką co ma dwa przyłącza: osobno do zimnej, osobno do ciepłej. Na mycie bierze ciepłą a na płukanie zimną. Pralkę taką znalazłem jedną: Mastercook ETS PDF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.06.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 bajcik ale w tym wątku co piszesz to zajmują się buforami do CO i to w dodatku własnej roboty. Do CO i CWU jeżeli to ma być jeden zbiornik to musi być kombinowany. W ofercie Galmetu widziałem wynalazki z dwiema wężownicami. Jeden zbiornik i praktycznie wszystkie źródła ciepła można połączyć bez zbędnych wymienników ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.06.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Piszcie też jaka temperatura była rano. Rano 55 -> teraz 76 Więcej już nie chcę;p Boiler max wytrzyma 80. Spójrz na to inaczej. Przynajmniej nie masz problemów z bakteriami legionelli i nie musisz grzałką przegrzewać zbiornika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 25.06.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 miałem na myśli taką co ma dwa przyłącza: osobno do zimnej, osobno do ciepłej. Na mycie bierze ciepłą a na płukanie zimną. Pralkę taką znalazłem jedną: Mastercook ETS PDF. Mozna np poszukac opisu do tego modelu : http://www.aspio.pl/Zmywarka_do_zabudowy_SIEMENS_SN_66_M_033_EU_AUTORYZOWANY_SPRZEDAWCA-3145.html Ma on chyba dwa podłączenia Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 25.06.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 bajcik ale w tym wątku co piszesz to zajmują się buforami do CO i to w dodatku własnej roboty. Do CO i CWU jeżeli to ma być jeden zbiornik to musi być kombinowany. W ofercie Galmetu widziałem wynalazki z dwiema wężownicami. Jeden zbiornik i praktycznie wszystkie źródła ciepła można połączyć bez zbędnych wymienników ciepła. CWU grzane przepływowo, przez wężownicę. Zaznaczono ją na schemacie. Można kupić gotowy, np tutaj http://www.hot.wroc.pl/zbiorniki%20buforowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 25.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 CWU grzane przepływowo, przez wężownicę. Zaznaczono ją na schemacie. Można kupić gotowy, np tutaj http://www.hot.wroc.pl/zbiorniki%20buforowe.html A jak pod to podpiąć kolektory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.06.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 A jak pod to podpiąć kolektory? w dolną wężownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.06.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Czyli zbiornik z dwiema wężownicami?Jedną rozumiem do solara a druga do grzania przepływowo CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 26.06.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Czyli zbiornik z dwiema wężownicami? Jedną rozumiem do solara a druga do grzania przepływowo CWU? Tak. A w zbiorniku woda "kotłowa", ta sama co w kotle, kominku czy podłogówce. Troche odbiegliśmy od tematu solarów. Jak byś chciał wszybko "wejść" we wątek buforowy to tu jest streszczenie: http://domkopedia.pl/index.php/Bufor#Jak_to_si.C4.99_robi.2C_czyli_bufor_ciep.C5.82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtalaga 27.06.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Mój sterownik viessmann 100 c nie zlicza energii pozyskanej. Mam 2 czujniki temperatury -> kolektor + zasobnik (lub mogę wsadzić pod powrót do kolektora). Czy do zliczania potrzebne są 3 czujniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.07.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Mozna np poszukac opisu do tego modelu : http://www.aspio.pl/Zmywarka_do_zabudowy_SIEMENS_SN_66_M_033_EU_AUTORYZOWANY_SPRZEDAWCA-3145.html Ma on chyba dwa podłączenia Fantom Sprawdzilem. Na pewno ma. Tylko pytanie, czy takie cos wogole ma sens w zmywarkach ? Jak taka zmywarka bierze z 10-15 litrow wody, z czego jaaks czesc to zimna. Moze sie okazac, ze wleci do niej 1 litr cieplej wody I to przy wlaczonej cyrkulacji i bliskim podlaczeniu. Zero zysku. Pralka wody pobiera juz wiecej. Tu moze miec to jakis sens (choc chyba tez niewielki) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 02.07.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 I to mnie dziwi, że zmywarki co raz bardziej popularne są z przyłączem ciepłej wody gdzie tak jak piszesz idzie na cykl ok 10-12l wody a w automacie idzie ok 50 i jakoś tego nie montują. A pranie na 95*C też się robi i wodę grzałeczką elektryczną też się grzeje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 02.07.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Tak tylko jak robisz wsad ktory ma byc prany na 30 stopni a wleci 70 to juz majty zmienią kolorek a jak szklankę maszyneria umyje w 70 to nic jej sie nie stanie teoretycznie im wiecej tym lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.07.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 No u mnie z solarow nie poleci wiecej niz 50 stopni. A moglbym ustawic jeszcze mniej. Wiec to akurat nie grozi.Ale jednak idea pralek i zmyware na ciepla wode jest 'slaba'. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts