Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

Tak tylko jak robisz wsad ktory ma byc prany na 30 stopni a wleci 70 to juz majty zmienią kolorek :)

a jak szklankę maszyneria umyje w 70 to nic jej sie nie stanie teoretycznie im wiecej tym lepiej?

To już by musiał być dodatkowy czujnik temperatury i elektroniczny zawór mieszający. Jest to do rozwiązania, ale pewnie nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pod pralkę mam tylko zimną wodę niestety lub stety , ale pod zmywarę na pewno dam z solara dlaczego nie.

a co do baterii termostatycznych to fakt - kupujac nie brałem opcji tej pod uwagę bo były dla mnie za drogie a w tej chwili juz parę razy czerwone łapy.

szczegolnie w garażu gdzie woda z zasobnika ma najkrotszą droge mozna na tą chwilę parzyc herbatę.

gorące zrodła niby termalne zmozna zapodać miedzy rowerem kosiarką a hydroforem :)

w mojej dotychczasowej zmywarce na cykl idzie 20 litrów mam 3 letni sprzęt beko - srednia cenowa 1,4 tys

czesto wieczorem nastawiam tylko na płukanie aby rano po sniadaniu zapodac cały wsad wychodze z domu nie słyszę pracy zmywarki.(czekam na zalanie)

uwazam ze jak wleci ciepła woda lepiej wypłucze neczynia niz zimna szczegolnie tłuszcz.

cyrkulacje mam od 7 do 24 mowimy o lecie kiedy ciepłej wody mamy naddatek.

cyrkulacja ma 5 właczen na godzinę mogę to ustawic na piecu dodatkowo da sie tez ustawic długośc pracy cyrkulacji czyli

5 włączen X długośc (nie pamietam co ustawiłem) od 7 do 24

zima zweryfikuje te nastawienia i pierwszy rachunek :)

No fakt - 20 litrow to jzu sporo. Dzisiejsze zmywarki uzywaja okolo 10 litrow. W porywach do 15 litrow.

Pytanie jeszcze tylko jest takie : ile zmywarka bierze wody cieplej a ile zimnej ?? Mi sie wydaje, ze cieplej potzrebne jest duzo mniej. Pobiera tyle ile na mycie potzrebne. Potem juz tylko zimna na plukanie. Tej chyba wiecej potrzeba.

A ludzie mowia, ze po plukaniu ciepla woda naczynia sa lipne.

Fantom

A ludzie mowia, ze po plukaniu ciepla woda naczynia sa lipne.

Fantom

A to tego nie słyszałem ale być może.

Na dzien dzisiejszy zmagam sie z żywiołem 25 s.C na dole 27 s.C na poddaszu

rolety nie pomagają a moze i pomagają a o tym nie wiem ale jest ciekawie :)

w zasadzie w takie dni solar jest mało przydatny bo człowiek marzy o letniej wodzie.

Witam. My też mamy kolektory słoneczne od marca tego roku. Ja jestem na prawdę szczęśliwa :). Rzeczywiście w taki upał marzymy o letniej kąpieli, ale nawet głupia zupa, czy woda na kawę szybciej się zagotowuje. Zmywarka pobiera 12l wody na cykl, więc wcale nie mało. Przeliczając ilość zmywań w ciągu roku, robi się nie mało litrów wody. Ja nie wiem jak dla innych, ale na prawdę staramy się oszczędzać energię, wodę dla pokoleń, nie dla siebie. Poza tym, mamy zbiornik na wodę gorącą 300l więc nawet przez kilka dni pochmurnych możemy korzystać z nagrzanej wody. Ja jestem bardzo zadowolona, rodzina też :).

Cyrkulacja działa tylko trzeba to sprytnie połączyć. Jak pobierasz wodę to musi mieszać z dopływem zimnej. Jak nie pobierasz to musi pobierać z cyrkulacji. Te zawory mają takie zabezpieczenie, że jak nie ma dopływu zimnej/cyrkulacji to nie puszczają wody. (Zabezpieczenie przeciwoparzeniowe)