yaiba83 03.07.2012 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Tak tylko jak robisz wsad ktory ma byc prany na 30 stopni a wleci 70 to juz majty zmienią kolorek a jak szklankę maszyneria umyje w 70 to nic jej sie nie stanie teoretycznie im wiecej tym lepiej? To już by musiał być dodatkowy czujnik temperatury i elektroniczny zawór mieszający. Jest to do rozwiązania, ale pewnie nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.07.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Zaden czujnik i zadnej elektroniki.Ja u siebie mam cos tego typu :http://www.afriso.pl/iii-armatura-regulacyjna-i-przelaczajaca-01-termostatyczne-zawory-mieszajace-cat-1_554_556.html?zenid=c7ca15a307c6a90fb9b0926418064752 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.07.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Ja takie coś też mam do CWU i do podłogówki, ale do pralki się nie nada. W zależności od programu potrzebuje różne temperatury od 30*C aż po 95*C. Jak CWU ma 50*C to siłą rzeczy trzeba mieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.07.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 ale gościowi robicie wodę z mózgu...............co Wy tam nie macie ..............matko córko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pogiełłłłło Wassssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.07.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Jak wode z mózgu ??Nie chcialbym dostać nagle podczas kapieli w kranie 70 stopni. Zawór mieszający musi być. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 03.07.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Pod pralkę mam tylko zimną wodę niestety lub stety , ale pod zmywarę na pewno dam z solara dlaczego nie. a co do baterii termostatycznych to fakt - kupujac nie brałem opcji tej pod uwagę bo były dla mnie za drogie a w tej chwili juz parę razy czerwone łapy. szczegolnie w garażu gdzie woda z zasobnika ma najkrotszą droge mozna na tą chwilę parzyc herbatę. gorące zrodła niby termalne zmozna zapodać miedzy rowerem kosiarką a hydroforem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.07.2012 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Uwazam, ze podlaczanie zmywarki pod ciepla wode to nie ma sensu naprawde. Ile tej cieplej wody ponbiera zmywarka na jeden cykl ? 3 litry ? Z czego 1 litr bedzie zimny bo z rury zejdzie. No i musi byc cyrkulacja, aby te pzoostale 2 litry byly cieple. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 03.07.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 w mojej dotychczasowej zmywarce na cykl idzie 20 litrów mam 3 letni sprzęt beko - srednia cenowa 1,4 tys czesto wieczorem nastawiam tylko na płukanie aby rano po sniadaniu zapodac cały wsad wychodze z domu nie słyszę pracy zmywarki.(czekam na zalanie) uwazam ze jak wleci ciepła woda lepiej wypłucze neczynia niz zimna szczegolnie tłuszcz. cyrkulacje mam od 7 do 24 mowimy o lecie kiedy ciepłej wody mamy naddatek. cyrkulacja ma 5 właczen na godzinę mogę to ustawic na piecu dodatkowo da sie tez ustawic długośc pracy cyrkulacji czyli 5 włączen X długośc (nie pamietam co ustawiłem) od 7 do 24 zima zweryfikuje te nastawienia i pierwszy rachunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.07.2012 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 No fakt - 20 litrow to jzu sporo. Dzisiejsze zmywarki uzywaja okolo 10 litrow. W porywach do 15 litrow.Pytanie jeszcze tylko jest takie : ile zmywarka bierze wody cieplej a ile zimnej ?? Mi sie wydaje, ze cieplej potzrebne jest duzo mniej. Pobiera tyle ile na mycie potzrebne. Potem juz tylko zimna na plukanie. Tej chyba wiecej potrzeba.A ludzie mowia, ze po plukaniu ciepla woda naczynia sa lipne. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 03.07.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 A ludzie mowia, ze po plukaniu ciepla woda naczynia sa lipne. Fantom A to tego nie słyszałem ale być może. Na dzien dzisiejszy zmagam sie z żywiołem 25 s.C na dole 27 s.C na poddaszu rolety nie pomagają a moze i pomagają a o tym nie wiem ale jest ciekawie w zasadzie w takie dni solar jest mało przydatny bo człowiek marzy o letniej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 zeszlismy troche z watku, ale co do nagrzewania domu, to jedyne co dziala to rolety/markizy zewnetrze. Wewnetrzne nie maja szans. JEdynie w pelni zaciemniajace wewnetrzne (gumowane z odblaskiem) troche daja. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Natalia666761 05.07.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Witam. My też mamy kolektory słoneczne od marca tego roku. Ja jestem na prawdę szczęśliwa . Rzeczywiście w taki upał marzymy o letniej kąpieli, ale nawet głupia zupa, czy woda na kawę szybciej się zagotowuje. Zmywarka pobiera 12l wody na cykl, więc wcale nie mało. Przeliczając ilość zmywań w ciągu roku, robi się nie mało litrów wody. Ja nie wiem jak dla innych, ale na prawdę staramy się oszczędzać energię, wodę dla pokoleń, nie dla siebie. Poza tym, mamy zbiornik na wodę gorącą 300l więc nawet przez kilka dni pochmurnych możemy korzystać z nagrzanej wody. Ja jestem bardzo zadowolona, rodzina też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.07.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Witam. Zmywarka pobiera 12l wody na cykl, więc wcale nie mało. Przeliczając ilość zmywań w ciągu roku, robi się nie mało litrów wody.. Ale ile z tych 12 litrow to woda ciepla ? Polowa ? Mniej ? No i musi doleciec do tej zmywarki. A jakies 3 m rurki to juz litr wody (czyli zimna). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.07.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Jak wode z mózgu ?? Nie chcialbym dostać nagle podczas kapieli w kranie 70 stopni. Zawór mieszający musi być. Fantom http://www.termsystem.com/zawory_miesz_termo.htm Chodzi ci np o taki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.07.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 DokaldnieJa mam cos takiego :http://www.sklep.etermo.pl/index.php?products=product&prod_id=471 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.07.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 12 litrów to wbrew pozorom bardzo mało. W zlewozmywaku na umycie tylu samych naczyń 12 litrów nie starczy i to ciepłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.07.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 A ja mam coś takiego ESBE VTA 322 Wygrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtalaga 10.07.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 ja też mam taki esbe. Tylko przy tym zaworze cyrkulacja nie działa. CHyba ze ja coś mam źle zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 10.07.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Ot tego roku używamy VTS 522. Cyrkulacja działa również przy zaworach mieszających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 11.07.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Cyrkulacja działa tylko trzeba to sprytnie połączyć. Jak pobierasz wodę to musi mieszać z dopływem zimnej. Jak nie pobierasz to musi pobierać z cyrkulacji. Te zawory mają takie zabezpieczenie, że jak nie ma dopływu zimnej/cyrkulacji to nie puszczają wody. (Zabezpieczenie przeciwoparzeniowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts