Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje kolektorki dzisiaj. Temperatura rano 40*C. Załączona cyrkulacja, brak odbioru wody w dniu dzisiejszym.

[ATTACH=CONFIG]126901[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]126902[/ATTACH]

Bufor 300L

3 kolektory płaskie Hewalex Czarny Chrom (5,4m2 pow. czynnej)

Zakupiony cały zestaw na stronie fuego.

U mnie wczoraj

http://images41.fotosik.pl/1676/7cd29f4f861ea66emed.jpg

czyli od 40 stopni do 68 ale przekroczyło tę temperaturę bo zaczeło nagrzewac 2 bufor - mam ustawione na 1 max temp .70 stopni

dzis

od 47 do 73 stopnia i znow poszło na 2 zasobnik.

http://images41.fotosik.pl/1676/b0f0675f518bcd92med.jpg

4 m2 kolektora próżniowego zasobnik 220 litrow

Co ciekawe dzis miałem 1 serwis kotła i kolektorów i serwisant stwierdził ze nie ma teoretycznie opcji przegrzewania kolektora prozniowego.

dlaczego ?

bo w kolektorze nie ma glikolu ktory ulega degradacji i powyzej zadanej temp. max kolektor przestaje pracowac czyli odbierac ciepło.

serwisant mierzył jakosc glokolu Ph i jeszcze jakims urządzeniem cos sprawdzał.

oczywiscie zmierzył cisnienie w zbiornikach przeponowych mam ich 5 sztuk :(

Te solary to lipa :) Ale z winy gazowni a nie solarow.

Przyszedl mi rachunek za gaz. Za dwa miesiace 40 zl (19 m3) + .... 120 zl za abonamenty.

Czyli nawet jakbym mial gaz zakrecony, to i tak 120 zl zaplacic trzeba (taryfa W3).

Fantom

Problemem u ciebie jest taryfa W3. Ja bez ogrzewania, tylko dogrzew CWU i gotowanie (dużo gotowania) zamierzam się zmieścić w W2.

Witam, mam pytanie do kolegów którzy już mają solary. Mi zamontowano solary 3 dni temu i mam w związku z tym kilka pytań.

1) Czy to normalne że czujnik S1 ten na solarze pokazuje temp np. 60C a na pompie takze mam 2 termometry, jeden czerwony, drugi niebieski, to jeśli pompa załącza się aby glikol zrobił kilka okrążeń to termometr czerwony nie powinien pokazywać podobnej, zbliżonej temperatury do S1? u mnie termometr pokazuje ok 20C więcej.

2) Rano ok 6:00 zamiast iść do WC idę od razu do kotłowni sprawdzić ile solar pokazuje temp. Wczoraj było tak że termometr zaokienny pokazywał temp 18C, a S1 pokazywał 12C czy ten S1 nie przekłamuje, czy przypadkiem temp nie powinny być zbliżone?

3) Instalatorzy na sterowniku ustawili żeby solar wyłączał się jeśli czujnik S2 czyli ten na zbiorniku osiągnie 60C, czy to zawsze się tak robi? ja pomyślałem ze jeśli słońce grzeje to lepiej niech dogrzeje np do 80C bo może być tak ze następne 3 dni będą zachmurzone wiec wody starczy na dłużej. No chyba że jest jakiś inny powód?

4) Solar Keymark oczywiście poczytałem o tym i wydaje mi sie ze te solary co mam "chyba" mają słabą wydajność, choć grzeją wodę, co prawda te wszystkie liczby i tak mi nic nie mówią. Czy ktoś może podpowiedzieć czy te kolektory są złe, średnie, dobre, bardzo dobre? http://www.dincertco.de/logos/011-7S504%20R.pdf

5) Instalatorzy ustawili przepływ glikolu na 6l/min, moja pompa nie ma regulacji obrotów tzn ma 2 biegi, ale nie ma tak jak czytałem ze inni mają pompy ktorymi steruje sterownik np. 10% obrotów. U mnie pompa pompuje cały czas z tą samą prędkością. Jako że na forum większość osób sugeruje przepływ 4l/min wiec zrobiłem u siebie tak samo i zauważyłem że glikol nagrzewa wodę o wiele szybciej, a i licznik od prądu kręci się wolniej :D Czy mogę zostawić taki przepływ czy to także jest czymś uwarunkowane?

mój zestaw:

zbiornik 300l, 2 kolektory próżniowe po 18 rurek, powierzchnia kolektorów 6,078m2, powierzchnia apertury 3,36m2

z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

Edytowane przez NetAs

Nie bardzo rozumiem z tymi temperaturami. Mógłbyś jakieś zdjęcie zamieścić.

Jeżeli temperatura wychodząca z kolektorów ma 20*C więcej niż powracająca to jest ok.

Jeżeli wychodzi np 60*C z kolektorów a do zbiornika dociera 40*C to już jest źle.

nie nie, S1 pokazuje np. 40C a termometr czerwony 60C, czyli tak jakby ten S1 zaniżał lub termometr zawyżał, no chyba ze to normalny objaw.

Jeżeli S2 na dole zbiornika to prawie powinien pokrywać się z niebieskim termometrem. Czerwony w przybliżeniu powinien pokazywać temperatury S1 (z kolektora)

ok dzięki za wskazówki, tak S2 to ten na dole zbiornika który mierzy ile już w zbiorniku jest temperatury. Od tego porównuje obie wartości i w zależności od ustawień, włącza pompę przy różnicy temp 10C a wyłącza przy 4C.

Co prawda mogę w sterowniku skorygować ustawienia termometru S1 i S2 ale nie wiem czy czujnik S1 mógłby przekłamywać aż 20C, no cóż jak widać może.

A jak sprawa z innymi punktami o które pytałem? ktoś coś może doradzić?

http://www.images.insbud.net/articles/forum/zawor_termostatyczny_i_cyrkulacja.png

Nie działało by tak samo. Zawory są po to, by woda krążyła tylko w ściśle określonym kierunku. Bez zaworów woda krąży sobie, gdzie ma lżej.

A nie krążyłaby w tym samym kierunku? Jedyny scenariusz "wody pod prąd" jaki wymyśliłem, to przy mocnej pompie i słabiutkim ciśnieniu w sieci oraz braku zaworu antyskażeniowego pompa wpycha wodę przez ZZ2 do sieci.

Dalej utrzymuję że wystarczyłby jeden ZZ na prawo od pompy i woda płynęłaby tak samo, tylko z mniejszymi oporami.

Jeślibyś odkręcił wodę w kranie to woda leciałaby ciepła ze zbiornika a ponieważ na kranie byłoby już mniejsze ciśnienie to przez pompę cyrkulacyjną też by zimna woda niekontrolowanie sobie leciała, bo pompa zaworu nie ma.

Inny przypadek - nie ma odbioru wody, działa pompa cyrkulacyjna.

W całej instalacji jest jednakowe ciśnienie to i opory praktycznie są takie same. Pompa cyrkulacyjna "zaciąga" ciepłą wodę z góry zbiornika. Powrót cyrkulacji nie tylko by trafiał tam gdzie miał, ale także na dno zbiornika gdzie woda jest zimna i w zbiorniku cała woda się miesza i po warstwowym ułożeniu temperatur.

ok dzięki za wskazówki, tak S2 to ten na dole zbiornika który mierzy ile już w zbiorniku jest temperatury. Od tego porównuje obie wartości i w zależności od ustawień, włącza pompę przy różnicy temp 10C a wyłącza przy 4C.

Co prawda mogę w sterowniku skorygować ustawienia termometru S1 i S2 ale nie wiem czy czujnik S1 mógłby przekłamywać aż 20C, no cóż jak widać może.

A jak sprawa z innymi punktami o które pytałem? ktoś coś może doradzić?

Witam.

To może ja spróbuję po kolei:

1. Tak te odczyty powinny być podobne. Prawdopodobnie szwankuje ten termometr w grupie solarnej. Najlepiej jak go wybierzesz i na nowo wyskalujesz. Jak go już wybierzesz a powinien on swobodnie wyjść jak go będziesz wyciągać do siebie. Siedzi on w "ślepej rurce" pochwie. Od spodu ma on taką rurkę na końcu której jest nacięcie do skalowania. Zanurzysz go do szklanki wody z lodem i wyskalujesz na "zero" stopni. Z tym niebieskim zrób to podobnie będziesz miał pewność, że oba wskazują poprawnie. Z tą samą szklanką wody z lidem wejdź na dach i zanurz S1 a na elektronice powinno pokazywać "o" stopni. Jeżeli nie to z pozycji elektroniki wyskaluj tok żeby było zero.

2. Jeżeli tak pokazuje S1 to prawdopodobnie jest dobrze bo temp. w nocy była ok. 12 stopni a jeżeli o tej porze na kolektory nie pada słońce to się ona tak szybko nie zmienia.

3. Instalatorzy trochę przesadzili i powinni ustawić na 80-85 stopni. jeżeli możesz to przestawić to przestaw konsultując z nimi.

4. W skali 1-6 Twoje kolektory to +3.

5. Szkoda, że Twój sterownik nie ma regulacji przepływu, bo rozwiązuje to trochę kłopotów z ustawianiem prawidłowego przepływu. Ale jak widzisz że 4l/min daje lepsze efekty to tak zostaw.

pozdrawiam.

Witold

• 3 weeks później...