Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydajność solarów

gucio01

Recommended Posts

Przeczysz sam sobie.

W innych tematach pokazujesz np. jakie to masz brudne filtry w centrali wentylacyjnej, że niby jesteś jedynym czyścioszkiem w okolicy a dalej propagujesz, że lepiej palić szmatami niż założyć instalację solarną.

Ach zapomniałem, że handlujesz pompami ciepła.

A ty solarami?

Co ty za brednie opowiadasz?

Nie handluję pompami i ogólnie z budowlanką ani żadną branżą instalacyjną nie mam nic wspólnego. Natomiast twierdzę, że w większości przypadków lepsza będzie grzałka w drugiej taryfie, niż kolektory na dachu. Liczby mówią wszystko.

Edytowane przez Liwko

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mnie interesuje jeszcze do ilu st. grzejesz ciepłą wodę, bo ja pompą ciepła do 50st C a potem grzałką elektryczną do 65st C i to codziennie.

A jakie to ma znaczenie? Jeżeli zużywam 90kWh na CWU dla mojej rodziny to nie interesuje mnie do jakiej temperatury jest grzana. Gdybym grzał grzałką czy czymkolwiek, zużyłbym dokładnie tyle samo ciepłej wody. Ni mniej, ni więcej.

Po co dogrzewasz codziennie do 65???

W taniej taryfie płacę 22gr., ale przyjmuję średnią 30gr. (specjalnie zawyżam żeby nie było za różowo). Teraz możesz to podzielić przez COP2,5 i wyjdzie cena za wyprodukowaną przez PC kWh.

To teraz widać jak przewrotnie liczysz. Popatrz na swój rachunek i zobacz za co jeszcze płacisz

A gdzie:

Opłata przesyłowa stała

Opłata przesyłowa zmienna

Opłata abonamentowa

Opłata przejściowa

Mnie jakoś brutto z ostatniego rachunku wychodzi łącznie za kWh 0.58 zł przy zużyciu 217 kWh

Przy zużyciu ok 800kWh płacę za kWh na poziomie 0.65zł.

Nie dziwota, ze Tobie koszt kWh przy pompie wychodzi 0.088zł to tak jak by kupując buty przyjąć koszt samych sznurowadeł.

Edytowane przez kolektor1

Nie, tylko ci którzy pomyśleli w odpowiednim czasie nad zmianą operatora.

Ale zostawmy to. Ja nie liczę kWh po 22gr, a po 30g., a po tyle to ma większość posiadaczy drugiej taryfy.

No to jeszcze raz przypomnę:

A gdzie reszta składników faktury brutto?

Nie płacisz za nie czy płacisz.

To może inaczej:

Weź ostatnią fakturę i przez kwotę do zapłaty brutto podziel ilość zużytego prądu w kWh. i będzie cena jednostkowa brutto.

A najlepiej to zeskanuj bo to, ze kWh kosztuje 22 grosze to wiemy wszyscy ale i też wiemy, ze to nie jest cena jaką płacimy za kWh. inaczej to tak jak pisałem:

Przyjmujesz koszt butów jako cenę sznurowadeł

Edytowane przez kolektor1

Spróbuje łopatologicznie.

Mamy dom i w nim mieszkamy. Za prąd w dwóch taryfach średnio płacimy około 40gr (dla domu z wszystkimi opłatami), ale mam i PC którą grzeje i CO i CWU i mam dla niej podlicznik. Średnia z podlicznika wychodzi około 30gr. za kWh.

Cały dom zużywa około 8000kWh rocznie za sumę około 2800zł, z czego około 800zł to CO, 350zł CWU, i pozostaje 1650zł bytowego w którym jest już np. abonament. Gdybym wywalił PC, to dalej płaciłbym 1650zł.

Teraz dziel sobie te kwoty jak tobie wygodnie, zobaczymy co ci wyjdzie.

No to jesteś chyba wyjątkiem wśród grzejących PC.

Przez 2 sezony grzałem c.w.u. i ogrzewałem dom grzałką elektryczną. Dla tych co mają pompy ciepła zużycie energii bez cop to horror.

Dla mnie pompa ciepła jest podgrzewaczem niskotemperaturowym. W sezonie letnim kiedy temperatury wymiennika gruntowego dobijają do 20 stC, grzejąc do 50st. delta wynosi 30st, więc cop jakieś 5 i można powiedzieć, że wtedy pompa ciepła pracuje optymalnie.

Edytowane przez Tomek B..

Przez 2 sezony grzałem c.w.u. i ogrzewałem dom grzałką elektryczną. Dla tych co mają pompy ciepła zużycie energii bez cop to horror.

Po to jest PC żeby obniżyć rachunki.

Rozważamy CWU. Teraz płacę około 30zł miesięcznie, a gdybym grzał grzałką w drugiej taryfie, zapłaciłbym około 50zł.

Niezły ten Duon. Do kwietnia 2016 roku to może po 11gr ale później to już rozpasanie do żywego. A umowa jest do 2018 roku. Ceny z sufitu. Naprawdę świetny interes:

Nie ta promocja.

Mam gwarancje ceny do końca 2017 roku. Miałem nawet jeden miesiąc za darmo prąd (grudzień)

Nie próbuj mnie złapać na jakiś haczyk, a zwyczajnie zapytaj o to np. tutaj http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-z-COP-1-WYST%C4%84P-!!!&highlight=DUON

Spróbuje łopatologicznie.

Było by dobrze gdybyś nie ściemniał a odpowiadał konkretnie na zadane pytania.

Średnia z podlicznika wychodzi około 30gr. za kWh.

Nie pod licznik wystawia cenę a wspaniała firma Duon i pytałem jaka jest cena prądu wynikająca z ostatniego rachunku z rozbiciem na I i II taryfę.

Na rachunku jest przecież pobór w I jak i w II taryfie oraz wszystkie inne sładniki.

Bo widzę, że cena skoczyła już z 11 na 40 groszy.

Ja na swoim pod liczniku ustawiłem cenę 65 groszy.