Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ania i Marcin budują na Zielonym Wzgórzu - komentarze

Andzia K

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawe czy zdążycie przed zimą z dachem:D

Też jesteśmy tego ciekawi... Z pisaniem dziennika jestem troszkę do tyłu, ale w chwili obecnej mamy położone większość stropu. Mamy nadzieję, że do 20 go zalejemy, później ze dwa dni przerwy i murowanie ścianek kolankowych i szczytowych. Murowanie naszym Majstrom idzie dobrze, gorzej z resztą... Nie wiem z czego to wynika, ale stawianie murów idzie im szybciej niż kładzenie, zbrojenie i szalowanie stropu... Ekipę na dach mamy już praktycznie zaklepaną, ale o tym później :cool:

Witam ponownie, dziękiMarcin za informację.

Ponieważ buduję pokrewny Waszego domek z40 podpiwniczony a wszyscy budujący go na FM realizują projekt tz.bez piwnicy, więc zaglądam i śledzę Wasze zmagania. Następne pytanie - jaki macie pomysł na zabezpieczenie okien piwnicznych? Jeśli kraty to na jakim etapie ich montaż?

Rozpoczęliśmy budowę o miesiąc później, jesteśmy prawie na tym samym etapie.

pozdrawiam

Witam ponownie, dziękiMarcin za informację.

Ponieważ buduję pokrewny Waszego domek z40 podpiwniczony a wszyscy budujący go na FM realizują projekt tz.bez piwnicy, więc zaglądam i śledzę Wasze zmagania. Następne pytanie - jaki macie pomysł na zabezpieczenie okien piwnicznych? Jeśli kraty to na jakim etapie ich montaż?

Rozpoczęliśmy budowę o miesiąc później, jesteśmy prawie na tym samym etapie.

pozdrawiam

Okno w piwnicy mamy tylko jedno, ma pełnić funkcję zsypu na opał. NA dzień dzisiejszy pomysły są dwa. Jeden to kupić doświetlacz piwnicy (takie cuś z plastiku

) a zamiast okna dać po prostu jakieś zamknięcie. Druga opcja która mi ostatnio przyszła do głowy to wstawienie rury PCV 400 albo 500mm jako zsyp a resztę zamurować - proste w wykonaniu i problem z wodą w piwnicy łątwy do rozwiązania.

Jeszcze nie podjąłem decyzji ostatecznie, na razie muszę przemyśleć, a może coś jeszcze wpadnie do głowy.

VTS

takie coś możecie zastosować jak macie okna poniżej terenu:

http://www.artbud.pl/Naswietle__Doswietlacz_piwnicy__doswietlacze_okien_WOLFA_1_szt-13514.html

A jak macie powyżej terenu to super rozwiązanie to krata ale od wewnątrz, nie oszpeci Wam budynku a w środku też nie zajmuje dużo miejsca. Sąsiad zrobił sobie takie cudo po tym jak mu się włamali - wymyślił takie zamykanie że nie ma szans od zewnątrz otworzyć taką kratę.

PS.

Zamieść kilka zdjęć Waszej budowy bo jestem ciekaw jak Z40 z piwnicą wygląda.

PSS.

jak macie do nas blisko to zapraszamy na wizję lokalną. Obecnie mamy już zalany drugi strop.

Edytowane przez Marcin Z102

Witaj Marcin

dzięki za info o doświetleniu piwnicy, jakie to czasy nastały, ze wszystko można technicznie rozwiązać. Mam trzy okna do zakratowania, faktycznie lepiej te kraty od wewnątrz zamontować.

Ale wasi majstrowie zagalopowali się z oknem, moi wczoraj musieli rozwalić ściankę, którą postawili kosztem powierzchni salonu na korzyść gabinetu mimo że wyraźnie na planie była na czerwono, ach te majstry;).

Przestudiowałam wasze plany bo głównie szukam rozwiązania tarasu na wysokościach i zejścia do ogrodu. Nie chcę aby to było molo!! U Was też wysokie zejście. Praktycznie i ładnie macie zaprojektowany wjazd i zadaszenie garażu.

pozdrawiam

nasza działka, jak widać też duża różnica poziomówoczko%252520latem.JPG

budowa piwnicypiwnica.JPG

od frontu wygląda zgrabnieparter%252520od%252520frontu.JPG

ale od str. wjazdu i tarasu już gorzejwjazd%252520do%252520gara%2525C5%2525BCu.JPG

Ale jak to mówią "diabeł tkwi w szczegółach" więc ostatecznie mam nadzieję, że będzie ładnie. Też zalali już drugi strop.

pozdrawiam

Ciekawy projekt i ciekawa okolica. Każde wzgórze można świetnie zaaranżować. My z naszego bardzo się cieszymy. Ostatnio spotkaliśmy domek z tak zagospodarowaną skarpą:

http://img546.imageshack.us/img546/2958/dsc00730y.jpg

Są tam widoczne porobione tarasy z trawy - rewelacja w realu. My będziemy chcieli coś podobnego. Pierwszy taras przy samym domu zrobiony z jakiejś kostki brukowej, tam, gdzie jest prawidłowy taras, później kawałek niżej tarasik z trawy i jakiś krzewów, jeszcze niżej taras na którym będzie np huśtawka, a później teren pokaże co możemy zrobić i ile jeszcze ziemi nawieść.

Domek przy którym znaleźliśmy te trawiaste tarasy ma świetnie rozwiązane powiązanie domu z wolno stojącym garażem:

http://img546.imageshack.us/img546/9042/dsc00731ow.jpg

Dom jest usytuowany najwyżej, później w połowie jest wiata, która łączy dom z garażem, który z kolei jest najniżej. Też chcieliśmy coś takiego, ale chyba się nie da... Tzn chcieliśmy taką wiatę na 2 auto... Niestety plan zagospodarowania na to nie pozwala...

• 1 month później...
oglądałam zdjęcia z zalewania waszego stropu - chyba źle obliczyliście ilość betonu. Mam domek z podobną powierzchnią zabudowy, co u was (ok 90 m2), układałam strop teriva plus (z wyższymi bloczkami - potrzeba wówczas mniej betonu) i do zalania wyszło mi 8.5 m2 betonu. A wy zalewaliście naraz i strop i schody i słup - co najmniej 10 m3 trzeba było zamówić.

• 3 weeks później...

Elfir dzisiaj dochodzimy do wniosku, że chyba faktycznie trochę za mało tego betonu zamawialiśmy...

Wioluś ja my Wam zazdrościmy :yes: Przyzwyczaj się, że teraz jak się budzisz to budzisz się już na swoim a nie wynajętym... A co do paniki po przebudzeniu, to może to kolory Waszej sypialni Cię tak nastrajają? A może w złym miejscu łóżko macie postawione? Zastanówcie się nad tym. A że zmęczeni jesteście to się nie dziwię. Ale teraz już jesteście tam cały czas i pójdzie z górki ;)

A my jeszcze tyyyyyle mamy przed sobą. Mam nadzieję, że za rok będę mogła napisać Tobie to samo. Ale zanim to nastąpi to chyba w głowę dostaniemy :bash: - budowanie to sama przyjemność

• 3 months później...

Gratuluję ślicznego domku. My z mężem wybraliśmy Z240 ale Z102 jest też fajniutki, noi mniejszy, myślę, że Z240 będzie dużo droższy w budowie i w wykończeniu. Jeśli się zdecydujemy, to na wersję z garażem. Noi moje pytanie, czy moglibyście się podzielić kosztami do stanu zamkniętego...

Mój mail to: [email protected]

Powodzenia w dalszej budowie!

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Na kawę napewno wpadniemy, jak będziemy mogli się tym samym odwdzięczyć, narazie to wszystko się tak ciąąąągnie..... ale każdy uprzedzał że to nie tak hop siup. Widzę, że Wy gnacie do przodu więc podziwiam Wasze poczynania i coraz bardziej Wam zazdroszczę :) Powodzenia przy dalszych pracach !!