szczukot 24.09.2010 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 WitamChcialem sam polozyc deski 3-warstwowe "click" na wylewce (bez podlogowki).Potrzebuje do tego:- gumowy mlotek- klocek do dobijania w bok- kliny- "narzedzie" do dobijania ostatnich paneli z boku- pila tarczowa/wyzynarka A z materialow :-folia-podklad (np korek)-deski Czy lepiej kupic pile traczowa czy wyzynarke ? To pierwsze chyba rowniej i szybciej bedzie ciela, ale wyzynarka mozna sie bardzoej pobawic w wyciecia nietypowe jakies. Czyli stawiam na wyzynarke, ale nie wiem jak sobie poradzi z przecieciem po prostu deski na pol - nie bedzie mocno poszarpana ?i co z wycinaniem np w desce jakiegos wciecia ? mozna wyzynarka wjechac z dwoch stron, a jak potem to ciachnac pomiedzy tymi nacieciami ? Czy o czyms zapomnailem czy to mi wystarczy ?Zakladam, ze wylewki sa ok i nie tzreba ich bedzie wyrownywac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bind 04.10.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Wyżynarka poradzi sobie bez problemu. Jeżeli powierzchnia deski jest w jakiś sposób politurowana, to postrzępieniu zapobiegniesz naklejając poniżej miejsca cięcia taśmę malarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.10.2010 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) Jeszcze jedno mi sie skojarzylo : czy wylewke pod te deski trzeba jakos zagruntowac ? Kiedys pamietam jak mi robili to zrobili mi ja chropowata (zwyklym kamieniem) i zasmarowali jakas "woda xxx" ? Fantom Edytowane 4 Października 2010 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drewniana Podłoga 04.10.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) Zawsze coś trzeba wyrównać, niestety. Ja kładłem sam 3 podłogi dla siebie. Wyrzynarka Skilla sobie poradziła . Potrzebujesz dobrych ostrzy, które nie szarpią i najlepiej wyrzynarki z regulacją podcięcia. Wtedy nie ma problemu. Do kładzenia 2 osoby i zwykły zestaw do układania np. Barlinka za 55 zł. Ogólnie prosta sprawa, ale strasznie męcząca... Najgorzej jest z różnymi wycięciami pod grzejniki, schody, ściany... ale to tylko kwestia czasu i cierpliwości. Warto kupić otwornicę do wiertarki, też pomaga. Jak powierzchnia nie jest trudna to 40-50 metrów da radę położyć w jeden dzień Edytowane 5 Października 2010 przez Drewniana Podłoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.10.2010 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Co to jest ta "regulacja podciecia" w wyrzynarce ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drewniana Podłoga 05.10.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Co to jest ta "regulacja podciecia" w wyrzynarce ? Fantom Regulacja podcięcia to ustawienie w wyrzynarce, które porusza w piono-poziomie ostrzem. Nie bardzo wiem jak to wyjaśnić. Ostrze jak idzie do góry to ruchem lekko do przodu. Sprzedawca w sklepie demonstrował mi jaki to ma wpływ na równość cięcia i krawędzi. Krawędź mniej (lub wcale) strzępi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.10.2010 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Dla potomnych : Dzisiaj w ciagu okolo 7 godzin polozylem 35 m2 desek. Oczywiscie razem z folia i korkiem. Trzywarstwowe na click. Zakupionego sprzetu nie uzylem Co mi sie tylko przydalo : kilkanascie klinow, pila tarczowa, olowek, katownik (szybciej ciac panel) .... koniec. Nie potrzebne sa zadne mlotki, klocki do dobijania, te przyrzady do dobijania ostatniej deski itd. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.10.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Dla potomnych : Dzisiaj w ciagu okolo 7 godzin polozylem 35 m2 desek. Oczywiscie razem z folia i korkiem. Trzywarstwowe na click. Zakupionego sprzetu nie uzylem Co mi sie tylko przydalo : kilkanascie klinow, pila tarczowa, olowek, katownik (szybciej ciac panel) .... koniec. Nie potrzebne sa zadne mlotki, klocki do dobijania, te przyrzady do dobijania ostatniej deski itd. Fantom A co jest napisane na wskazówkach układania desek. Jaką wilgotność powinien mieć podkład czyli wylewka? Dla posadzek drewnianych mierzona w dolnej części wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.11.2010 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Jak dobrze pamietam 2%.Mam nadzieje, ze nie przekroczylem tej wartosci. Wylewki schna juz jakies 8 miesiecy.Po drugie, jest plus wzgledem podlogi klejonej, ze idzie folia, ktora skutecznie powstrzymuje ewentualne oddawanie wilgosci w posadzke (zreszta korek tez jest chyba izolatorem). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 01.11.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Jak dobrze pamietam 2%. Mam nadzieje, ze nie przekroczylem tej wartosci. Wylewki schna juz jakies 8 miesiecy. Po drugie, jest plus wzgledem podlogi klejonej, ze idzie folia, ktora skutecznie powstrzymuje ewentualne oddawanie wilgosci w posadzke (zreszta korek tez jest chyba izolatorem). Fantom Wszystko zależy od ilości wilgotności resztkowej w wylewce. Nie każda folia zatrzymuje parę wodną, tym bardziej gdy jest źle rozłożona, jak również korek. 8 miesięcy nie zawsze wystarcza, aby wylewka uzyskała odpowiednia wilgotność równoważną. 2CM% nie musi być odpowiednie dla wylewki, która się u Ciebie znajduje. Liczy się grubość i rodzaj cementu użyty do wykonania wylewki, a do tego jak bardzo jest zagładzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.11.2010 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Przed kaldzeniem drewna na podlogowke (moze za dwa tygodnie) dam wilgotnosc do zmierzenia. Przy kaloryferach "zaryzykuje". Folie kupilem taka niestarzejaca, paroszczelna, zaklady na 20cm sklejone tasma. No jak to nie wytrzyma, to ja tez nie Ale przy cenach drewna i wlasnym polozeniu wychodzi taniej niz za kafle Tarkett czy BalticWood mozna kupic ponizej 100 zl brutto za 3 warstwowa deche. Do tego odliczenie z VATu 15 % Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 04.11.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Może też spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.11.2010 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Kolejny krok i informacje. Nastepne deski jakie kladlem to byly firmy tarkett.Tu darowalem sobie wogole pile i cialem wyzynarka - nie ma problemu i jest rowno.Co do systemu montazu jest jeszcze szybszy i prostszy niz balticwood. Kazda deske wklada sie osobno a nie cale rzedy. Choc mam wrazenie, ze przez ten system krotsze laczenia sa gorsze niz w balticwood. Wydajnosc : 3 godziny 20 m2. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts