Jarecki79 27.04.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Rozumiem taką logikę w trakcie podgrzewania wody. Ale jeżeli temp. w zasobniku mieści się w zakresie 53+54, to po co piec grzeje tak mocno? Zakładając sytuację "normalną" dla większości domów, po porannej kąpieli kolejne użytkowanie ciepłej wody będzie dopiero po południu / wieczorem. Czyli przez jakieś 8-10 godzin piec będzie stał w gotowości na 60 stopniach po nic. Sprawdziłem właśnie swoje nastawy: - 51 Temp. załączenia pompy CWU = 40 stopni - 52 Delta CWU = 3 stopnie - 53 Temp. min. CWU = 45 stopni - 54 dTemp max CWU = 10 stopni Czyli 53+54 to 55 stopni. A mój piec uparcie dogrzewa się do ponad 60 stopni - czyli temp. zadanej Poczekaj, a jaką Ty masz temp. zadaną na kotle? Tą podstawową? Jak masz zadane 60st.C, to nic dziwnego,że do tylu nagrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek038 27.04.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2011 Czyli w momencie, gdy trzeba dogrzać CWU, piec mimo niskiej temp. zadanej grzeje na całego, aby osiągnąć te 55 stopni Dokładnie tak jest jak piszesz, jeśli masz ustawioną tz. 60* kocioł trzyma 60*. Obniż tz. do na przykład 50* i jak będzie potrzeba grzania cwu sterownik podniesie tem. kotła do 58*. Czyli parametr 52+53+54=58* i po nagrzaniu cwu wróci do 50* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.04.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Czyli w momencie, gdy trzeba dogrzać CWU, piec mimo niskiej temp. zadanej grzeje na całego, aby osiągnąć te 55 stopni Zgadza się, jest tak jak darek38 opisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.04.2011 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Dobra panowie. Temp zadana obniżona, ale nie pozwolił ustawić niżej aniżeli 45 stopni.Czy to ma związek z parametrem 53 Temp. min. CWU, czy może coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.04.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Dobra panowie. Temp zadana obniżona, ale nie pozwolił ustawić niżej aniżeli 45 stopni. Czy to ma związek z parametrem 53 Temp. min. CWU, czy może coś innego? Coś innego - wejdź w ustawienia zaawansowane - tam jest min temp. CO - chyba parametr 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.04.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2011 Parametr 11Minimalna nastawa temp., my go blokujemy na 45st.C, poniżej 43 nie ma sensu ustawiać, z tym parametrem powiązane są:Tatarek blokuje to na 50st.C wyjściowo - parametr 14Temperatura termostatu pokojowego (my dajemy 45st.C, Tatarek blokuje na 50st.C) - parametr 40 temp. załączenia pompy C.O. - (to ustawiamy wyjściowo na 40st.C) - parametr 51 temp. załączenia pompy CWU (to ustawiamy wyjściowo na 43st.C, wyjściowo Tatarek daje chyba 45st.C, nie pamiętam dokładnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.09.2011 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Temat zamarł na jakiś czas. Teraz wracam z pewną sprawą, która mnie niepokoi trochę. Otóż wczoraj miałem trochę roboczy dzień i co chwilę bywałem w garażu połączonym jeszcze nieistniejącymi drzwiami z kotłownią.Co zachodziłem do garażu słyszałem lekkie buczenie od wentylatorka. Kilka razy podszedłem do sterownika a tam obroty na minimalnym poziomie koło 5%. Długa przerwa podawania. Żadnej pracy pompki. Temperatura na kotle o 2 stopnie niższa od temp. CWU (CO jeszcze nie załączone). I o co biega?? Po co sobie tak dmucha?? Dodam, że jakieś 2 miesiące temu musiałem zniemić ilość cykli przestoju z 3 na 2, bo 2 albo 3 razy mi wygasł. Po tej zmianie nie wygasał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.09.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jak wentylator buczy, ale się nie kręci, to podnieś obroty minimalne. Idea sterownika jest taka,że ma się starać pracować możliwie długo przy ciągłym nadmuchu, jak mocno zredukowałeś obroty minimalne, to też sobie tak pyka. Ja staram się nie schodzić poniżej 9% a najczęściej zostawiam 10. Suspenser natomiast schodzi na podobnie niski poziom jak Ty, ale jego retorta widocznie tego wymaga. ps. jest próbny soft ze strefami cwu i funkcją STOP, tyle,że na chwilę obecna nie mam jak go wytestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.09.2011 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Jak wentylator buczy, ale się nie kręci, to podnieś obroty minimalne. Idea sterownika jest taka,że ma się starać pracować możliwie długo przy ciągłym nadmuchu, jak mocno zredukowałeś obroty minimalne, to też sobie tak pyka. Niby tak - też mam to na uwadze. Trochę to tylko denerwujące, że nic się nie dzieje a on dmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.09.2011 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 ps. jest próbny soft ze strefami cwu i funkcją STOP, tyle,że na chwilę obecna nie mam jak go wytestować.Dobrze wiedzieć. Zimę przejadę jeszcze na obecnej wersji a wiosną się zainteresuję nowszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alonso 04.10.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 (edytowane) Witam Serdecznie, to mój pierwszy post, jednak zaznaczę że czytuję to forum już od dawna;)Do rzeczy:)Szukam nowego sterownika do pieca Tilgner KTM 25 kW do wersji tłokowej.Obecnie mam Tango PLUS CWU, ale z wielu powodów nie jestem z niego zadowolony.Zastanawiam się nad wyborem:- sterownik bruli.pl - zarządzanie i podgląd pracy przez Internet, przetestowany przez producenta, polecany przez niego. (900 PLN)- sterownik Cobra PID - przede wszystkim PID, ale mało informacji, także znak zapytania na ile jest to bezobsługowe i oszczędne we współpracy z tłokowym piecem. (850 PLN)- Puma PID - najdroższy i zarazem z największą liczbą opcji, można dokupić moduł do podglądu pracy przez Internet, brak informacji o współpracy z moim piecem. (1200 PLN) Możecie wspomóc mnie Waszą wiedzą i doświadczeniami z wymienionymi sterownikami i pomóc w wybraniu właściwego do mojego pieca? Edytowane 4 Października 2011 przez alonso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.10.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 (edytowane) Do tłoka ciężka sprawa. Do ślimaka w ciemno Cobra czy Puma, z tłokiem sprawa wygląda inaczej. Muszą byc odpowiednio dobrane parametry pod danego producenta kotła, czas obrotu krańćówki, dobre dane wyjściowe....Nie wiem też co Ci powiedziec n/t Bruli w tłoku, softy tłokowe to nie takie hop-siup, wymagają sporo czasu, w jeden sezon dobrego i wolnego od wad softu nikt do tłoka nie zrobi. Poza tym pod względem nastaw on się specjalnie od Twojego Tango nie różni... to podobna zasada działania, tyle,że jest dodatkowo czujnik spalin. Tak jak do ślimaka powiedziałbym możesz brać, tak do tłoka powiem, abys się zastanowił. Czemu nie jestes zadowolony z Tango Plus CWU? To dla tłoka fajny sterownik Edytowane 4 Października 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 17.10.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Ja proponuję bruli.pl do TłokaPo konfiguracji internetowej łatwiej o ustawienie sterownika niż w Tango. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.10.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Do ślimaka w ciemno ecoal czy bruli, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2011 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Ja proponuję bruli.pl do Tłoka Po konfiguracji internetowej łatwiej o ustawienie sterownika niż w Tango. Pod warunkiem,że nie ma błędów w sofcie, tłok to nie jest łatwa sprawa. Tango do tłoka błędów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Do ślimaka w ciemno ecoal czy bruli, Do ślimaka tak, ale: Bruli to zwykły ster za 900zł, tyle,że ma bajer w postaci neta.... ecoal tylko do Brucera za 1300zł Cobra PID do ślimaka 860zł Ognik PID-II do ślimaka 580zł RT09pid do ślimaka 500zł Decyzję każdy podejmuje samodzielnie na podstawie zasobności własnego portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alonso 17.10.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Do ślimaka tak, ale: Bruli to zwykły ster za 900zł, tyle,że ma bajer w postaci neta.... ecoal tylko do Brucera za 1300zł Cobra PID do ślimaka 860zł Ognik PID-II do ślimaka 580zł RT09pid do ślimaka 500zł Decyzję każdy podejmuje samodzielnie na podstawie zasobności własnego portfela. Przede wszystkim dzięki za odpowiedzi i rady. Miałem ostatnio dużo na głowie i nie zaglądałem tutaj. Masz racje Jarecki że "Bruli to zwykły ster za 900zł, tyle, że ma bajer w postaci neta...." Ale ma też interfejs graficzny i podgląd pracy w wykresach, co wydaję mi się że pozwoli optymalnie go ustawić. Co za tym idzie może spadnie spalanie i koszty ogrzewania, i może taka inwestycja się zwróci. Jakie wady widzę w Tango? - skompilowany interfejs, który ja rozgryzłem, ale bywa uciążliwy dla mojej mamy - ona obsługuje piec na co dzień. - brak danych do ustawienie pieca, muszę siedzieć z komórką w kotłowni i zliczać czas do ustawienia parametrów, do tej pory nie udało mi się ustawić go w taki sposób aby pracował głównie w podtrzymaniu, skoki temperatury ( praca/podtrzymanie) są w szerokim zakresie. - mam wrażenie że duża ilość ciepła trafia do komina, ale to może nie być wina sterownika, może to konstrukcja pieca. - brak stref czasowych, tu widzę też możliwość dla optymalizacji kosztów ogrzewania. Obniżenie temperatury w dzień kiedy nie ma nikogo w domu, i podniesienie przed powrotem, coś takiego działa chyba w piecach gazowych. Grzanie ciepłej wody tylko nad ranem oraz obniżenie temperatury powietrza w nocy. Najchętniej widziałbym sterownik PID z dołączonym panelem pokojowym i termometrem zewnętrznym, który potrafiłby wszystkie te ustawienia dobrać samodzielnie. Ale nie ma takiego dla tłoka niestety jak zauważyliście. Skłaniam się do zakupu bruli, może nie stracę na tej inwestycji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.10.2011 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Alonso do tłoka mam mieszane uczucia z pid. Cobra pid jest w wersji dla tłokaMa wykresy pracyMa strefy czasowe na C.O. i CWUMożesz dołączyć termostat pokojowy. Jak chcesz jednak mamę w czymś wyręczyć, to może faktycznie będzie lepszy dla niej Bruli, pisz do Elektro-System, zadawaj pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 17.10.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 I tutaj znowu, jarecki wypycha swój towar.... ehhhh to sie robi nudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.10.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zgłaszam sprawę Piotrka42 i Jareckiego79 do Redakcji - niech oni rozstrzygają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts