Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejście na PID ze standardowego sterownika

Trociu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wojtek - żaden post nie został usunięty, one sa tylko schowane do czasu, kiedy obejrzy je sobie Redakcja.

Piotrek pod jednym wzgledem ma rację - chodzi o reklamowanie produktów firmy. Ale jednocześnie ta reklama nie jest tak nachalna jak to Piotrek opisuje.

Jarecki nie ma sygnatury reklamowej (chociaż awatar już bardziej) i wypowiada się na forum nie tylko o kupnie jego pieców.

Na pewno byłoby łatwiej mi reagować, gdyby to był profil płatny.

Nie macie nic do powiedzenia w sprawie sterowań z pid, to nie piszcie w tym miejscu.

O brulim może sobie Piotruś wypisywac w pozostałych wątkach, tutaj była udzielona krótka i rzeczowa odpowiedź.

To zwykły ster o którym kolega Alonso może pomyślec i powinien skontaktowac się z producentem.

Tłok to taka konstrukcja kotła, gdzie niestety trzeba mieć trochę wiedzy.

W tym wątku raz na jakiś czas można wspomnieć o ecoalu w kontekście palnika brucer w zestawie z odpowiednia dmuchawą.

I prosze mi tu z żadnymi kotłami nie wyjeżdżać.

ps. akurat Zawijana wklejanie co 3-ci post linka do swojej strony poradnika pisanego dla kotła Ogniwo ma charakter wybitnie reklamowy.

Edytowane przez Jarecki79

T

Nie macie nic do powiedzenia w sprawie sterowań z pid, to nie piszcie w tym miejscu.

O brulim może sobie Piotruś wypisywac w pozostałych wątkach, tutaj była udzielona krótka i rzeczowa odpowiedź.

To zwykły ster o którym kolega Alonso może pomyślec i powinien skontaktowac się z producentem.

Tłok to taka konstrukcja kotła, gdzie niestety trzeba mieć trochę wiedzy.

W tym wątku raz na jakiś czas można wspomnieć o ecoalu w kontekście palnika brucer w zestawie z odpowiednia dmuchawą.

I prosze mi tu z żadnymi kotłami nie wyjeżdżać.

ps. akurat Zawijana wklejanie co 3-ci post linka do swojej strony poradnika pisanego dla kotła Ogniwo ma charakter wybitnie reklamowy.

Ja pracowałem na rt09pid i spokojnie mogę się wypowiadac jezeli chodzi o ten wątek...

zasmiecam mowisz??? a TY co robisz??? tu 70% Twoich postów to reklama cobry i pumy.. pod przykrywką usera reklamujesz swoje wyroby...na WSZYSTKICH watkach dotyczących ogrzewania robisz smietnik ze swoja reklamą. Ja pracowałem na rt09pid i spokojnie mogę się wypowiadac jezeli chodzi o ten wątek...

Jak byś zaczął go łaskawie czytać od początku, to byś wiedział,że pisze się w nim o RT09pid, ogniku i innych rozwiązaniach.

Wątek jest o pid i takie sterowania są tutaj opisywane.

Nie produkuję ani Cobry ani Pumy ani Ognika ani RT09pid ani żadnego innego sterownika.

Każdy z tych sterowników możesz kupic u jego producenta, na alledrogo czy w jakimś sklepie internetowym.

Niech wreszcie ADMIN czy redakcja zrobi z tym gościem porządek.

Hmmm - czy jest jakiś zakaz podawania linków do tematycznych innych wątków ?

Jasne, że spokojnie - ja dopiero po północy się wkurzam jak telefon dzwoni ha ha :)

Nie ma zakazu, problem w tym, że linki były podane w otoczeniu inwektyw i za to post Jareckiego wyleciał.

Jarecki - zrób sobie płatny profil, ułatwi mi to reakcje na takie zaczepki.

Panowie i panie. Możecie wrócić na odpowiedni tor?

Miałem fajny wątek opisujący spostrzeżenia z przejścia ze zwykłego sterownika na PID.

Każdy wie, że są wśród nas ludzie handlujący czymś lub mający mniejsze lub większe doświadczenie w dziedzinie.

Nie możecie sobie spasować. Jarecki79 chyba nigdy nie ukrywał, że wspomaga forumowiczów z rt09PID - sam skorzystałem z jego "pomocy" i dzięki temu pojawił się ten wątek.

Ale jak widzę nie neguje istnienia innych producentów, tylko pisze o nich co wie i jakie ma odczucia z nimi związane.

Więc proszę przestańcie się przepychać i wróćmy do meritum.

Cześć userzy RT09pid

Dzisiaj taka sprawa a w zasadzie 2...

Użytkownik podłączył zestaw RT09pid oraz dmuchawę. Odpalał wszystko instalator, ale jakoś nikomu nie przyszło do głowy,że skoro dmuchawa buczy i zwiera, to coś jest nie tak. Nastawa 50st.C, ster z dmuchawą doszedł do 60-ciu, niby wentylator rozłączony, ale buczący i się dalej kręcił.

Wstępna diagnoza telefoniczna tatarka - uszkodzona dmuchawa, tj. albo jej kondensator, albo coś z uzwojeniem silnika... diagnozę potwierdzałem też wstępnie w serwisie dmuchaw. Prawdopodobnie dmuchawa była winna, pełna diagnoza będzie za kilka dni.

Chodzi jednak o sam fakt, jak coś zwiera i buczy - rozłączyć sterowanie bez jego gotowania.

Druga sprawa, tutaj uśmiech w stronę VLD

Pojawił się wentyl z wbudowanym terminatorem ciągu działającym wewnątrz obudowy samej dmuchawy. Dmuchawa wymaga montażu bębnem do dołu.

Przy współpracy z RT09pid przy nastawie dolnych obrotów na 20% jeszcze klapki nie podnosi, ale szczelinami już jakaś ilość powietrza idzie, tak mniej-więcej jak przy zwykłym wentylu na ok.9% dołu...

Myślę,że ten model dmuchawy będzie dobry raczej do tłoków, chociaż, jak bęzie huraganowy ciąg kominowy, to można też myśleć o zastosowaniu do retorty. Do retorty i do normalnych dmuchaw z przesłonką z boku wyszły już także osobne terminatory ciągu, także można taki gadżet w razie "W" dołożyć, jak nam komin zaburza spalanie zbyt mocnym ciągiem.

tu jest coś co udało mi się zaobserwować: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/7953-moj-kociol-retortowy-sprawnosc/page__view__findpost__p__88692

Wnioski też tam, nie wiem czy słuszne, ale z grubsza: do długich czasów przestoju czyli lato, bez klapki, ani rusz. Zimą trzeba by ją czymś podpierać, by całkowicie się nie zamykała, lub zostawiać całkiem otwartą. Oczywiście przy filozofii długiej pracy i krótkich przestojów.

Co do podnoszenia jej, to absolutnie nie widzę problemu, bynajmniej RMS120 jest na tyle lekka, że nawet minimalne nastawy ją podnoszą (20%)

tu jest coś co udało mi się zaobserwować: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/7953-moj-kociol-retortowy-sprawnosc/page__view__findpost__p__88692

Wnioski też tam, nie wiem czy słuszne, ale z grubsza: do długich czasów przestoju czyli lato, bez klapki, ani rusz. Zimą trzeba by ją czymś podpierać, by całkowicie się nie zamykała, lub zostawiać całkiem otwartą. Oczywiście przy filozofii długiej pracy i krótkich przestojów.

Co do podnoszenia jej, to absolutnie nie widzę problemu, bynajmniej RMS120 jest na tyle lekka, że nawet minimalne nastawy ją podnoszą (20%)

VLD, tak jak mam pretensje o to,że Zawijan wkleja linki do swojej strony, tak też uważam, że linki na inne fora nie powinny być wklejane.

Taka moim zdaniem powinna być "netykieta"

Co do RMS120, tutaj chłopakom nie do końca się udało z konstrukcją, bo klapka przy mocniejszym dmuchaniu wystaje poza obrys dmuchawy.

Więc do retorty się nie nadaje, chyba, że jakiś dystans będzie dorobiony.

Dmuchawa, o której piszę ma ten terminator ciągu działający wewnątrz swojej obudowy, to nie wystaje poza jej gabaryty.

Do RT09pid przy takiej dmuchawie, jak wspomniałem, dół musiałem ustawić na 20%....

VLD, tak jak mam pretensje o to,że Zawijan wkleja linki do swojej strony, tak też uważam, że linki na inne fora nie powinny być wklejane.

Taka moim zdaniem powinna być "netykieta"

nie przeszkadza mi, że ktoś przy okazji zakupu ogniwa, nauczy się co nieco w temacie spalania

i nie kupuje takiej netykiety :), nie co tu dużo się rozwodzić, krótko: by szanować to forum, to najpierw ono samo musi się szanować. A jak z tym, jet każdy widzi!

co do meritum:

rozmawiamy o innych rzeczach. Ja chce przedyskutować celowość i zasadność jej stosowania, a ty o możliwościach jej zamontowania i wpływie na min obroty.

Edytowane przez Vld

...co tu dużo się rozwodzić, krótko: by szanować to forum, to najpierw ono samo musi się szanować. A jak z tym, jet każdy widzi!

Słuchajcie.

Jestem raczej cierpliwy. Jednakże do czasu.

vld i Jarecki

A co macie do zarzucenia temu forum?

Dlaczego piszesz vld, że się ono nie szanuje, co każdy widzi?

Chyba, że masz na myśli tych, co tu tak często wszczynają awantury. Ale to przecież właśnie Wy między innymi je wszczynacie.

Chyba, że największą - według Was - wadą tego forum jest to, że nie jest ono Wasze i nie możecie tu rządzić. Wtedy się z Wami zgodzę.