Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podpiwniczenie - dlaczego tak mało projektów?

MateuszMateusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko zalezy od warunkow gruntowych/wodnych. Poprawnie wykonana i dobra jakosciowo hydroizolacja troche kosztuje, w moim przypadku koszt hydroizolacji dla piwnicy o 120m2 to 25k.

Pozdr

Samo zabezpieczenie przciwwodne tyle kosztowało? może masz jakies wyjątkowo niesprzyjające warunki (wysokie wody gruntowe, kiepski grunt) na działce? To może zdradź co to za specyfik i w jakiej ilości kosztował Cie tyle pieniędzy... dzisiaj liczyłam hydroizalacje dla "statystycznej" piwnicy i wyszło kilkakrotnie mniej, ok 3tys

• 2 weeks później...

witam,

ja buduję z piwnicą względy zawsze subiektywne + decydują jak ktoś wspominał warunki, bo rzeczywiscie koszty mogą wzrosnąć. Natomiast co bedzie w piwnicy decydujemy my, zawsze to jest wybór pomiedzy. Kim jestesmy, jakie mamy zwyczaje czego oczekujemy. Argumenty że mam garaż i tam znoszę co popadnie troche bez sensu (garaż=samochód), 21wiek ok. ilu nas jeszcze pali węglem (paliwem stałym) ogrom i znowu wydzielanie metrów dla kotłowni pozostaje itp......

Ale, Ale jedni chcą inni muszą a jeszcze inni mówia fe.

Widząc jak posadowienie ławy jest na gł. 1m lub 1,35m i potem zasypywanie tej przestrzeni jest trochę marnotrastwem ale to moj pkt. widzenia. koszt piwnicy mój stan surowy 30 tyś, a koszt posadowienia ławy , sciany fundament. i tego samego o te 80/100cm w górę na tym etapie to nie wiele drożej. Wiem co powiecie ze potem instalacje i itp. ale jak wspominałem to mój wybór mam okreslone plany w związku z piwnicą na dziś dzień innej decyzji nie przewiduje :)

ja zbudowałem piwnicę pod całym domem, bo przez całe życie mieszkałem w domu z piwnicą i inaczej sobie nie wyobrażam :),

garaż na 2 samochody i 2 motocykle, warsztat do pogrzebania, magazyny na jedzenie i picie, serwerownia, pralnia,

w tej chwili leży sobie też na palecie tona brykietu do kominka, bo drewno dopiero roczne i szkoda nim wędzić.

sąsiad (wujek) ma garaż przy domku i brak piwnicy i ostatnio coraz rzadziej wstawia samochód - zagracił mu się nieco.

Dlaczego?

Działek bez gazu jest jeszcze od groma, prąd jest 3 razy droższy od węgla, no i niektórzy lubią mieć możliwość ogrzewania (choćby zasobnika CWU) w przypadku braku prądu (np. brak prądu w wielu miejscowościach przez kilkanaście dni ostatniej zimy).

Jest tu taki jeden na forum który ogrzewa dom świeczkami:), a większość pieców na paliwa stałe i tak potrzebują prądu więc argument braku prądu do mnie nie przemawia.

Czyżby TB? :)

Zdarzają się, nawet dość często, układy, w których chociaż sam zasobnik chodzi na grawitacji, a od biedy w każdym piecu, nawet z podajnikiem, można napalić bez dmuchawy.

Inna sprawa, że piwnicę można wspaniale wykończyć. Doskonały przykład to amerykańskie domy, w których piwnica, nawet bez okien, wspaniale wygląda. Pokój telewizyjny, sala bilardowa, pokój gościnny, pralnia, pomieszczenie techniczne niezajmujące miejsca na parterze - to tylko niektóre możliwości.

Gorzej jeśli grunt jest wredny i zaraz pod trawnikiem jest jezioro - wtedy koszt zaizolowania szczelnie takiej piwnicy może być zbyt duży w stosunku do korzyści.

Inna sprawa, że piwnicę można wspaniale wykończyć. Doskonały przykład to amerykańskie domy, w których piwnica, nawet bez okien, wspaniale wygląda. Pokój telewizyjny, sala bilardowa, pokój gościnny, pralnia, pomieszczenie techniczne niezajmujące miejsca na parterze - to tylko niektóre możliwości.

To mi się podoba:)

• 1 month później...

Jestem szczęśliwym posiadaczem piwnicy ale tzw. "wysokiej". To chyba należy nazwać "przyziemie". Nie wpuszczone w ziemię - jest sucho, w zimie 10 *C, a w lecie przyjemnie, bo najchłodniej ok. 18-22 *C.

Połączona z garażem przedsionkiem z wyjściem na podwórko.

W piwnicy-przyziemiu mamy :

- korytarz

- składzik na np. 2-3 tony opału (od lat brak zapasu opału .... teraz trzymamy tutaj opony i koła do aut, worki na makulaturę i plastik, który akcyjnie zawozimy do MPO)

- kotłownia 6 m2 z 2-ma kotłami - gazowy i na paliwo stałe (grzejemy od lat gazem, ale w każdej chwili jest możliwość przejść na grzanie węglem, drewnem, układ CO pracuje z pompką lub ........ grawitacyjne jak braknie na dłużej prądu, kotłownia zagłębiona niżej o 30 cm). Planuję zakupić na własność las na opał jeżeli cena gazu będzie zaporowa.

- pokój 20 m2 na hobby oraz mini siłownię (atlas, ławka ze sztangami, rowerek ..... )

- pokój 16 m2 do majsterkowania, na narzędzia i części zamienne , zapasowe, odzież roboczą, obuwie posezonowe ....... + 2 szafy na gary i na przetwory, wecki ..... moja wspaniała "tradycyjna" małżonka potrafi wykonać 400-500 ekologicznych zapasów na zimę ....... z własnego eko-ogrodu

- kuchnia zapasowa ze składzikiem żywności pow. 11 m2 - tutaj nie zatruwając atmosfery na pokojach można godzinami pichcić bigosy, wekować przetwory , suszyć grzyby, smażyć ryby .... itp

Z piwnica jest wygoda i w ogóle to super. Ale to prawda, że za darmo nie było i kosztuje np. grubsze ściany, dodatkowy strop , więcej materiałów na elewacje, więcej okien, drzwi, gresu, schodów , dłuższe rynny ...... + np. bieżące straty ciepła zimą. Ale jest super, super, super ....... może bo nie zagłębiona i jest bardzo sucha.

Teraz faktycznie jest mało projektów i budów z piwnicami ..... teraz to taka przejściowa moda ..... ale wg mnie wynikająca bardziej z przymusu ekonomicznego, bo ludzie chcą być na swoim, a taka piwnica to kosztuje i niektórych po prostu nie stać .... ale jak kogoś stać to polecam. Jak w finansami jest krucho to budować bez piwnicy ale z dużym garażem - też można tak żyć i być szczęśliwym .... bo to własne, wymarzone, ukochane miejsce na ziemi ..... i tymi "ręcyma" lub głową bądź innym talentem pobudowane dla nas ... i może jeszcze dla potomnych ......

Mój dom budowany w czasach gdy wszyscy chcieli mieć piwnice.

Edytowane przez darek63

• 4 weeks później...

-ja do piwnicy (ok 76m2) idę sobie zapalić:D

-trzymam tam 4 rowery,sanki

-węgiel,drewno do kominka ,napoje,kartofle

-segreguję plastik,szkło ,puszki na złom

- meble ogrodowe

- 35m2 czeka na zagospodarowanie na imprezownię -sauna , sala bankietowa

byłam na nie ale staruszek nie popuścił i piwnice musiał miec

Mam dom podpiwniczony w zabudowie szeregowej. Dokupiłem jednak działkę obok i powstał bliźniak. Świadomie zdecydowałem się w 2007 roku na zakup działki w zabudowie szeregowej. Kiedy dorastałem w latach '90 mieszkałem w szeregówce i powiem szczerze dla mnie i dla mojego brata był to raj:) Warsztat, siłownia, garaż z kanałem i kotłownia:) Wszystko miało swoje miejsce:) Bez wahania zdecydowałem się na zakup działki w dodatku za śmieszne pieniądze. Powierzchnia 236 m2. Obecnie dwa razy większa. Śmiało powiem, że koszty budowy piwnicy sięgnęły 30% kosztów budowy stanu surowego zamkniętego, z pokryciem dachu i orynnowaniem. Coś za coś:) Garaż, kotłownia, pomieszczenie piwniczne oraz pokój na półpiętrze (pomiędzy piwnica a parterem) to będzie moje królestwo 75m2:) Część mieszkalna to 135 m2. Nie liczę strychu, który jest nieużytkowy też około 60 m2. Został ocieplony na dachu 28 cm wełny oraz drewniany strop również 28 cm wełny. Szeregówka z zewnątrz wygląda jak klocek ale układ mieszkania jeden z lepszych w jakim mieszkałem:)