Limagraf 18.10.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Wszystko zalezy od warunkow gruntowych/wodnych. Poprawnie wykonana i dobra jakosciowo hydroizolacja troche kosztuje, w moim przypadku koszt hydroizolacji dla piwnicy o 120m2 to 25k.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 18.10.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Wszystko zalezy od warunkow gruntowych/wodnych. Poprawnie wykonana i dobra jakosciowo hydroizolacja troche kosztuje, w moim przypadku koszt hydroizolacji dla piwnicy o 120m2 to 25k. Pozdr Samo zabezpieczenie przciwwodne tyle kosztowało? może masz jakies wyjątkowo niesprzyjające warunki (wysokie wody gruntowe, kiepski grunt) na działce? To może zdradź co to za specyfik i w jakiej ilości kosztował Cie tyle pieniędzy... dzisiaj liczyłam hydroizalacje dla "statystycznej" piwnicy i wyszło kilkakrotnie mniej, ok 3tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 18.10.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Warunki wodno-gruntowe mam dobre, tak przynajmniej wynika z badan geo, ale archotekt zaleca wykonanie hydroizo w formie wanny szczelnej. Mam zamiar uzyc membrane hydroizolacyjna Proofex3000 firmy - Fosroc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 27.10.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 witam, ja buduję z piwnicą względy zawsze subiektywne + decydują jak ktoś wspominał warunki, bo rzeczywiscie koszty mogą wzrosnąć. Natomiast co bedzie w piwnicy decydujemy my, zawsze to jest wybór pomiedzy. Kim jestesmy, jakie mamy zwyczaje czego oczekujemy. Argumenty że mam garaż i tam znoszę co popadnie troche bez sensu (garaż=samochód), 21wiek ok. ilu nas jeszcze pali węglem (paliwem stałym) ogrom i znowu wydzielanie metrów dla kotłowni pozostaje itp...... Ale, Ale jedni chcą inni muszą a jeszcze inni mówia fe. Widząc jak posadowienie ławy jest na gł. 1m lub 1,35m i potem zasypywanie tej przestrzeni jest trochę marnotrastwem ale to moj pkt. widzenia. koszt piwnicy mój stan surowy 30 tyś, a koszt posadowienia ławy , sciany fundament. i tego samego o te 80/100cm w górę na tym etapie to nie wiele drożej. Wiem co powiecie ze potem instalacje i itp. ale jak wspominałem to mój wybór mam okreslone plany w związku z piwnicą na dziś dzień innej decyzji nie przewiduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 ilu nas jeszcze pali węglem Tylko ja się pytam po co przy nowo budowanym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaljezus 27.10.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 koszta, dostępność, alternatywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.10.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2010 koszta, dostępność, alternatywa... Z żadnym z tych argumentów się nie zgodzę, ale to jest rozmowa na inny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 30.10.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Dlaczego?Działek bez gazu jest jeszcze od groma, prąd jest 3 razy droższy od węgla, no i niektórzy lubią mieć możliwość ogrzewania (choćby zasobnika CWU) w przypadku braku prądu (np. brak prądu w wielu miejscowościach przez kilkanaście dni ostatniej zimy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 30.10.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 ja zbudowałem piwnicę pod całym domem, bo przez całe życie mieszkałem w domu z piwnicą i inaczej sobie nie wyobrażam , garaż na 2 samochody i 2 motocykle, warsztat do pogrzebania, magazyny na jedzenie i picie, serwerownia, pralnia, w tej chwili leży sobie też na palecie tona brykietu do kominka, bo drewno dopiero roczne i szkoda nim wędzić. sąsiad (wujek) ma garaż przy domku i brak piwnicy i ostatnio coraz rzadziej wstawia samochód - zagracił mu się nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Dlaczego? Działek bez gazu jest jeszcze od groma, prąd jest 3 razy droższy od węgla, no i niektórzy lubią mieć możliwość ogrzewania (choćby zasobnika CWU) w przypadku braku prądu (np. brak prądu w wielu miejscowościach przez kilkanaście dni ostatniej zimy). Jest tu taki jeden na forum który ogrzewa dom świeczkami:), a większość pieców na paliwa stałe i tak potrzebują prądu więc argument braku prądu do mnie nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 31.10.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2010 Czyżby TB? Zdarzają się, nawet dość często, układy, w których chociaż sam zasobnik chodzi na grawitacji, a od biedy w każdym piecu, nawet z podajnikiem, można napalić bez dmuchawy. Inna sprawa, że piwnicę można wspaniale wykończyć. Doskonały przykład to amerykańskie domy, w których piwnica, nawet bez okien, wspaniale wygląda. Pokój telewizyjny, sala bilardowa, pokój gościnny, pralnia, pomieszczenie techniczne niezajmujące miejsca na parterze - to tylko niektóre możliwości. Gorzej jeśli grunt jest wredny i zaraz pod trawnikiem jest jezioro - wtedy koszt zaizolowania szczelnie takiej piwnicy może być zbyt duży w stosunku do korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.11.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Inna sprawa, że piwnicę można wspaniale wykończyć. Doskonały przykład to amerykańskie domy, w których piwnica, nawet bez okien, wspaniale wygląda. Pokój telewizyjny, sala bilardowa, pokój gościnny, pralnia, pomieszczenie techniczne niezajmujące miejsca na parterze - to tylko niektóre możliwości. To mi się podoba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.11.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 A tak na marginesie, ile kosztuje piwnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 01.11.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 A tak na marginesie, ile kosztuje piwnica? Zależy jeszcze jaka. i jakie warunki WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.11.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 No ale tak uśredniając bo to jest częsty argument tych co chcą piece na bele co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.11.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Coś około 30k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.11.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Coś około 30k. Czyli argument taniego grzania bele czym kaput. A za 30tyś budowa graciarni to też "lekkie" przegięcie. Gdyby było mnie stać na piwnicę to zrobił bym tam salkę kinową z fajnym barkiem a tak mam kino w salonie a barek na kółkach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 05.12.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Jestem szczęśliwym posiadaczem piwnicy ale tzw. "wysokiej". To chyba należy nazwać "przyziemie". Nie wpuszczone w ziemię - jest sucho, w zimie 10 *C, a w lecie przyjemnie, bo najchłodniej ok. 18-22 *C.Połączona z garażem przedsionkiem z wyjściem na podwórko. W piwnicy-przyziemiu mamy :- korytarz- składzik na np. 2-3 tony opału (od lat brak zapasu opału .... teraz trzymamy tutaj opony i koła do aut, worki na makulaturę i plastik, który akcyjnie zawozimy do MPO)- kotłownia 6 m2 z 2-ma kotłami - gazowy i na paliwo stałe (grzejemy od lat gazem, ale w każdej chwili jest możliwość przejść na grzanie węglem, drewnem, układ CO pracuje z pompką lub ........ grawitacyjne jak braknie na dłużej prądu, kotłownia zagłębiona niżej o 30 cm). Planuję zakupić na własność las na opał jeżeli cena gazu będzie zaporowa.- pokój 20 m2 na hobby oraz mini siłownię (atlas, ławka ze sztangami, rowerek ..... )- pokój 16 m2 do majsterkowania, na narzędzia i części zamienne , zapasowe, odzież roboczą, obuwie posezonowe ....... + 2 szafy na gary i na przetwory, wecki ..... moja wspaniała "tradycyjna" małżonka potrafi wykonać 400-500 ekologicznych zapasów na zimę ....... z własnego eko-ogrodu - kuchnia zapasowa ze składzikiem żywności pow. 11 m2 - tutaj nie zatruwając atmosfery na pokojach można godzinami pichcić bigosy, wekować przetwory , suszyć grzyby, smażyć ryby .... itp Z piwnica jest wygoda i w ogóle to super. Ale to prawda, że za darmo nie było i kosztuje np. grubsze ściany, dodatkowy strop , więcej materiałów na elewacje, więcej okien, drzwi, gresu, schodów , dłuższe rynny ...... + np. bieżące straty ciepła zimą. Ale jest super, super, super ....... może bo nie zagłębiona i jest bardzo sucha. Teraz faktycznie jest mało projektów i budów z piwnicami ..... teraz to taka przejściowa moda ..... ale wg mnie wynikająca bardziej z przymusu ekonomicznego, bo ludzie chcą być na swoim, a taka piwnica to kosztuje i niektórych po prostu nie stać .... ale jak kogoś stać to polecam. Jak w finansami jest krucho to budować bez piwnicy ale z dużym garażem - też można tak żyć i być szczęśliwym .... bo to własne, wymarzone, ukochane miejsce na ziemi ..... i tymi "ręcyma" lub głową bądź innym talentem pobudowane dla nas ... i może jeszcze dla potomnych ......Mój dom budowany w czasach gdy wszyscy chcieli mieć piwnice. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 30.12.2010 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 -ja do piwnicy (ok 76m2) idę sobie zapalić -trzymam tam 4 rowery,sanki -węgiel,drewno do kominka ,napoje,kartofle -segreguję plastik,szkło ,puszki na złom - meble ogrodowe - 35m2 czeka na zagospodarowanie na imprezownię -sauna , sala bankietowa byłam na nie ale staruszek nie popuścił i piwnice musiał miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadm2 04.01.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Mam dom podpiwniczony w zabudowie szeregowej. Dokupiłem jednak działkę obok i powstał bliźniak. Świadomie zdecydowałem się w 2007 roku na zakup działki w zabudowie szeregowej. Kiedy dorastałem w latach '90 mieszkałem w szeregówce i powiem szczerze dla mnie i dla mojego brata był to raj:) Warsztat, siłownia, garaż z kanałem i kotłownia:) Wszystko miało swoje miejsce:) Bez wahania zdecydowałem się na zakup działki w dodatku za śmieszne pieniądze. Powierzchnia 236 m2. Obecnie dwa razy większa. Śmiało powiem, że koszty budowy piwnicy sięgnęły 30% kosztów budowy stanu surowego zamkniętego, z pokryciem dachu i orynnowaniem. Coś za coś Garaż, kotłownia, pomieszczenie piwniczne oraz pokój na półpiętrze (pomiędzy piwnica a parterem) to będzie moje królestwo 75m2:) Część mieszkalna to 135 m2. Nie liczę strychu, który jest nieużytkowy też około 60 m2. Został ocieplony na dachu 28 cm wełny oraz drewniany strop również 28 cm wełny. Szeregówka z zewnątrz wygląda jak klocek ale układ mieszkania jeden z lepszych w jakim mieszkałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts