Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, szukam z ciekawości od dłuższego czasu działki. Zależy mi na działce która nie jest na konkretnym odludziu. I niestety cena 1000m2 to 200 tyś już jest gaz, woda... i w sasiedztwie inne domki. Są też po 160 tyś bez dojazdu i bez sąsiedztwa innych domków. Podsumowując baaaaardzo drogie. Oczywiście szukałem na allegro, nie wiem moze szukac w innych mediach? Jak to było u Was? bo ta cena to kosmos! :-/

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam do czynienia na co dzień z podziałami, z rolnikami.

Mam do wglądu operaty szacunkowe, akty notarialne.

To co podane jest w ogłoszeniu nie jest miarodajnym wyznacznikiem cen.

Oczywiście są sprzedający, którzy nie chcą zejść z ceny, bo nie, bo kiedyś to on mógł wziąć za działkę 400 tyś - ale zazwyczaj to działkę chcą sprzedać od 2 lat i nie mogą.

Są też takie działki, które są tak atrakcyjnie położone że można trzymać się cen z 2008 r. i, i tak zejdą.

Najczęściej w ogłoszeniu jest cena za jaką sprzedający chciałby bardzo sprzedać działkę, ale doskonale zdaje sobie sprawę że musiałby trafić na desperata,

i wie, że przy negocjacjach z potencjalnym kupującym z ceny 150 tyś zrobi się 120 - 130tyś.

U nas od 4 miesięcy jest kompletny zastój, w aktach notarialnych tylko darowizny, sprzedaże udziałów, lokali mieszkalnych.

Na początku roku, było całkiem nieźle, nawet przypuszczaliśmy, że rynek nieruchomości wraca do łask a w kwietniu załamanie i do tej pory dno - tak źle nie było od jesieni 2008 r.

mynia_pynia optymistyczna wiadomosc dla kupujacych, ale czy jest szansa ze przez to w najblizszych miesiacach ceny zejdą w dół?

Jaki vat od przyszlego roku ma byc na materialy budowlane? Ceny materialow rosną? czy jest szansa na zmniejszenie?

Edytowane przez MateuszMateusz

mynia_pynia optymistyczna wiadomosc dla kupujacych, ale czy jest szansa ze przez to w najblizszych miesiacach ceny zejdą w dół?

Jaki vat od przyszlego roku ma byc na materialy budowlane? Ceny materialow rosną? czy jest szansa na zmniejszenie?

nie licz na to :-)

http://zmianywpodatkach.pl/podatekvat/149-czystawk-vatw-2011-rulegn-zmianie.html

wszystko zależy gdzie szukacie i jak bardzo się Wam spieszy... Ja kupując w najgorszym dołku (lato 2009) płaciłem po 5300 ar, obok, dosłownie o rzut kamieniem od mojej działki wieśniak chciał 11 000 ar !! :-D

Żeby nie było, że na totalnym odludziu, to jest to 2 km od Myślenic, (przy Zakopiance) 25 km od Krakowa.

Ogólnie ważne gdzie się kupuje, kiedy, od kogo itp... Przepłacić można wszystko!

Ja kupowałem w 2007 po ok. 3,5 PLN/m2. W ubiegłym roku sąsiednia działka (2x większa, niemal półtora hektara) wystawiona była za 16 PLN/m2.

Dodam tylko, że chodzi o wschodni skraj województwa łódzkiego.

Edytowane przez KrzysztofLis2
dopisek

My szukaliśmy działki 2 lata.O cenach można dyskutować bez końca.

Działka sąsiada to nie Twoja.Sąsiad może mieć pozwolenie na budowe,a Ty już nie masz 100% pewności,że twoja działka dostanie takie pozwolenie i cena już inna.

Działka a działka (nawet sąsiednia) i różnica może być ogromna .

My płaciliśmy 120zł/m2 to spora cena jak na okolice,ale bardzo ciężko było znaleźść działkę z odpowiednimi wymiarami, ułożeniu względem stron świata i warunkami zabudowy.

Większość sprzedawców zapewniała,że działki bez problemów dostaną WZ, a w końcu nie otrzymywały.

Moja działka była nie uzbrojona.

Prąd to prawie rok czekania-załatwiania.Koszt 4000zł

Woda-studnia głębinowa.Koszt 8500zł+koszt pompy

Kanalizacja (oczyszczlnia przydomowa).Koszt to min 6000zł

Czasami warto zapłacić troszkę drożej za działkę i mieć całe to "uzbrajanie" z głowy.

• 1 year później...
Jestem zdania, że czasem warto zapłacić sporo za działkę i nie kręcić nosem na cenę za metr, jeśli lokalizacja jest dobra - bo tego się nie da zmienić później, a z biegiem czasu akurat ten błąd będzie najbardziej wkurzający :yes: Koszt mojej malutkiej działki (382 m2) sięga 1/3 całej puli "domowej", na dodatek prawie nic nie wytargowałam - ale wszystkie media w drodze, prąd na działce, komunkacja miejska, zielona i malownicza okolica (mimo że w granicach miasta). Trzeba szukać zgodnie z potrzebami, a jak się znajdzie ideał, ale trochę za drogi - rozważyć przycięcie kosztów na samym domu. Co komu po nieziemskiej chałupie w kłopotliwej lokalizacji?

@bury_kocur, za ideał można przepłacić, ale za w miarę dobrą działkę to trochę ciężko dawać np. 320zł/m2, a całość 1200m2... więc suma astronomiczna wychodzi. Działkę 382m2 posiadasz?, jak to się sprawuje? bo jak przeglądam działki i np. jest 700m2 to dla mnie jest bardzo mała i myślę sobie, że dom i tylko grilla będę sobie mógł postawić ;) a przy 380?

ja mam działke coś 380 m2 i tyle pomysłów na jej urządzenie, że nie wiem, co wybrać :)

Ja nie mam za bardzo w czym wybierać, bo dom sam się umiejscowił w zasadzie - z przodu linia zabudowy, z obu stron minimalne odległości i po zawodach :) Zostaje ogródek z tyłu i już. Można co najwyżej dyskutować o koncepcji tegoż ogródka :)

Ludzie, jak czytam jakie macie powierzchnie działek - 600m2, 380m2 i jeszcze za jakie pieniądze. Masakra. My w 2009 roku w okolicach Swieradowa Zdroju za działkę 1198m2 - woda, ścieki i elektryka, dostęp do drogi, zapłaciliśmy z przetargu gminnego 27 tys. złociszy brutto :). Sąsiadów mamy tylo po bokach. Z przodu droga wioskowa z bardzo niewielkim natężeniem ruchu. Od strony południowej, piękna panorama gór izerskich. Zimową porą, wieczorkami Stóg Izerski super oświetlony przez Kolej Gondolową.

W góry rzut beretem, nad jeziora (zalew złotnicki i leśniański) kilka km. Do Czech 15km, do Niemiec 40km. Do centrum 10 tys. miasteczka 2km :)

Ano widzisz, akurat miałeś takie szczęście bo działki w okolicy nie są rozchwytywane albo to jakieś obrzeża, bo u nas nie ma żadnych przetargów, a jak coś jest to UM zgarnia i pozniej sprzedaje 3x drozej. Wielką działkę to już posiadam i mógłbym na niej wybudować kilka domów : ) ale nie o to chodzi bo poszukuje czegoś w innym miejscu... ciężki żywot....