Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja też mam blachę (i nad blachą rząd płytek

takich jak na podłodze położonych

w poziomie), ale jeszcze nie mieszkam :)

więc nie powiem, jak się sprawuje...

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/fZxFxqvbakfxtMyi8X.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/EWL3VmdM7IncQu8UjX.jpg

Blacha to stal nierdzewna kupiona w hurtowni metali

(żadne HPL:),

obcięta w specjalnym zakładzie i otwory pod gniazdka

też wycięte w tym zakładzie (o ile wiem, to laserowo)

• Odpowiedzi 671
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

GGGosik pięknie ta blacha wygląda u Ciebie :) Mam nadzieję, że będzie równie funkcjonalna, bo sama się zastanawiam nad takim rozwiązaniem.

Możesz napisać ile kosztuje taka blacha i jak to się mocuje do ściany?

Nie wiem czy to kwestia jakości zdjęć, ale Twoja blacha jest taka bardziej lustrzana niż Jolariski. Czy może są różne rodzaje?

GGGosik pięknie ta blacha wygląda u Ciebie :) Mam nadzieję, że będzie równie funkcjonalna, bo sama się zastanawiam nad takim rozwiązaniem.

Nie wiem czy to kwestia jakości zdjęć, ale Twoja blacha jest taka bardziej lustrzana niż Jolariski. Czy może są różne rodzaje?

Nie wiem, czy Jolariska ma stal... bo może mieć ten HPL,

co mi proponowali moi wykonawcy.

Nie wiem jeszcze, jak się ta blacha sprawuje,

ale jeśli taką chcesz mieć, musisz być przygotowana

na jej specyficzne czyszczenie :) Ja już kupiłam środek w sklepie Tchibo :)

i kilka razy już czyściłam nim blachę i sprawuje się fantastycznie.

Ktoś mi też podpowiedział, że jest środek, który zabezpiecza

blachę na jakiś czas, że tak nie odbijają się paluchy itp (zostawia taki film)

i chyba też go kupię

http://www.sklep.leshigiena.pl/product_info.php/products_id/384

Trzeba wypróbować wszystkiego, żeby mieć później spokój :)

Ja marzyłam o blasze, chociaż wszyscy (dosłownie wszyscy)

mi ją odradzali :) ale sądzę, że sobie poradzę...

Powodzonka w wyborze:)

Pocieszające jest to, że w takim miejscu mało się raczej dotyka paluchami :D Gorzej z zapryskaniem tego jakimś tłuszczem, no ale cóż na każdej powierzchni jest z tym kłopot.

Ponawiam pytanie, bo zginęło :-?

... co dać nad blaty..

... Kiedyś podobały mi się płytki 10 cm na 10 cm, ale teraz widzę je w prawie każdej kuchni., chciałabym coś innego. Proszę o inspiracje...

Po prostu kup płytki w innym wymiarze.

;-)

Modne jest ostatnio kładzenie w kuchni nad blatem wielkoformatowych płytek z gresu. Ja tak daleko z inwencją nie poszedłem, po prostu kupiłem białe szkliwione płytki, ale o wymiarach 12x24 cm.

W połączeniu z odpowiednią fugą wygląda ciekawie - ponadczasowo z nutką nowoczesności.

.....

Ponawiam pytanie, bo zginęło :-?

Wiem, ile kosztuje sama blacha w hurtowni, bo sama jej szukałam :)

ok. 600,- zł za cały arkusz (1,5 x 3 m?). Dojdzie oczywiście koszt

jej cięcia, wycięcia otworów i przymocowania do ściany (jest to spory

koszt...może wynieść tyle, co sama blacha).

Ja mam to wszystko wliczone w cenę całej kuchni...

Sama blacha jest przyklejona jeszcze do płyty,

ponieważ na ścianie mam rząd płytek

i wystaje on trochę. Tłumaczono mi też, że lepiej tę blachę

nakleić na coś, a potem dopiero na ścianę,

bo jakby ściana nie była idealnie prosta,

to w ten sposób zniweluje się nierówności.

Między płytkami a blachą mam jeszcze profil aluminiowy,

na którym można zawieszać np. półkę na przyprawy, na ręczniczki, haczyki...firmy Zobal. Profil ten jest przyklejony pod płytki i dociśnięty od spodu płytą z blachą, dlatego nie trzeba go było wkuwać w ścianę.

Mogę Ci powiedzieć, jaki jest koszt takiej niby-blachy,

ponieważ dowiadywałam się w innej firmie, która

sprzedaje meble kuchenne.

Jest to płyta aluminiowa (czyli już nie stal...) pokryta warstwą

jakiegoś lakieru (?), żeby nie zostawiać na niej odcisków palców

(rzeczywiście to była prawda!), przyklejona do płyty drewnopodobnej (?),

ale jeszcze pomiędzy tę płytę i aluminium idzie gąbka, która ma niwelować

krzywe ściany. Za kawałek 2.80 x 0.45 m chcieli (łącznie

z przyklejeniem do ściany) chcieli... drobnostka... :) 1400,- zł!!!

Jakbyś potrzebowała, to dam Ci kontakt :) w Radomiu.

Pozdrawiam :)

Witam. Wkrótce urządzam kuchnię i mam problem: co dać nad blaty..

Czy macie jakieś pomysły?, a może pochwalicie się jak Wy rozwiązaliście ten problem? Kiedyś podobały mi się płytki 10 cm na 10 cm, ale teraz widzę je w prawie każdej kuchni., chciałabym coś innego. Proszę o inspiracje...

Zobacz tutaj, jest kilka pomysłów na ścianę w kuchni http://projektykuchni.wordpress.com/category/na-sciane-w-kuchni/

Zobacz tutaj, jest kilka pomysłów na ścianę w kuchni http://projektykuchni.wordpress.com/category/na-sciane-w-kuchni/

Fantastyczne pomysły :)

Podoba mi się ta podświetlana ścianka...

Chciałam sobie na ściance na półwyspie od strony salonu

coś takiego dać... ale za drogo by to wyszło...

Jednak wiem, że w każdej chwili można to będzie zrobić.

Chodzi o szkło na wierzchu, pod nim jakieś zdjęcie lub coś fantazyjnego

i całość podświetlana... :)

GGGosik, dzięki za szczegółowy opis. Za kontakt dziekuję bo jestem z Krakowa, więc to troche nie po drodze :) Myślę, że dokonałaś dobrego wyboru jesli chodzi o blachę.

Ja nadal się zastanawiam nad blachą lub właśnie szybą pod którą chciałabym włożyc najprawdopodobniej zdjęcia lawendy (nawiązanie kolorystyczne do salonu). Ewentualnie jak mnie ceny dobiją to w ramach cięcia kosztów wymaluje tę przestrzeń srebrnoszarą farba zmywalną i na razie będzie, a najwyżej za jakiś czas będę kontynuowac :D

GGGosik, dzięki za szczegółowy opis. Za kontakt dziekuję bo jestem z Krakowa, więc to troche nie po drodze :) Myślę, że dokonałaś dobrego wyboru jesli chodzi o blachę.

Ja nadal się zastanawiam nad blachą lub właśnie szybą pod którą chciałabym włożyc najprawdopodobniej zdjęcia lawendy (nawiązanie kolorystyczne do salonu). Ewentualnie jak mnie ceny dobiją to w ramach cięcia kosztów wymaluje tę przestrzeń srebrnoszarą farba zmywalną i na razie będzie, a najwyżej za jakiś czas będę kontynuowac :D

Nie ma sprawy...

Ja bałam się malunków, gdybym miała zrobić szybę,

bo za kilka lat mogą mi się zmienić upodobania....

i kolory :) Łatwiej przemalować ścianę, niż zdjąć szybę

i malować ponownie pod spodem...

Faktycznie moja blacha jest taka półmatowa, ale wydaje mi się, że dzięki temu właśnie nie widać na niej smug. Najbardziej widać na niej plamki po chlapnięciu wodą nad zlewozmywakiem. Tłuszcz jak chlapnie też nie ma problemu. Wycieram papierowym ręcznikiem czy ściereczką. Myję zwykłą wodą z płynem lub płynem do mycia szyb, przecieram na sucho i wygląda jak nowa. Po póltorarocznym użytkowaniu wygląda jak nowa. A arkusz tej blachy był naklejany na płytę w kolorze frontów tylko cieńszą, która jest przymocowana nad blatami i trochę wystaje nad i pod blachą. Jestem naprawdę zadowolona z takiego rozwiązania. Chociaż podobnie jak GGGosikowi wszyscy mi odradzali :D

sonika, fajna sprawa z tą szybą. Jeszcze żeby byla łatwa do zdjęcia i założenia z powrotem... Przy moim upodobaniu do drobnych zmian sprawdziłaby się - można wymieniać ekran pod szybą. Niestety mam małą kuchnię i wielkie obrazy na ścianie niekoniecznie. Dlatego zrobiłam płytki - inverno2 20x36, wyszło tak,że fakturę mają podobną do mebli :)

Wydawało mi się, że właśnie szyba ułatwia zmiany częste wystroju (też takowe zamierzam) - że ją się jakoś przykręca w rogach tylko i nie sprawia większego kłopotu jej ściągnięcie :roll: To samo z blachą - że ją jakby wsunę między szafki (z przykręceniem na rogach również). A tu widzę sporo zachodu z tym :-? Hmm tylko u mnie to będzie o wiele mniejszy obszar niż u Was, więc może uda się jakoś prościej to zorganizować.

Witam, moje doświadczenia z szybą nie należą do przyjemnych, w mieszkaniu mamy takową i mycie zwłaszcza przy kuchence to prawdziwy koszmar, tłuszcz z pary podczas gotowania zostawia takie małe kropki, króre jek się zostawi na dzień lub dwa stają się niezwykle trudne do usunięcia, umycie tego zajmuje chyba z pół godziny, wiadomo, że lepiej myć od razu po każdym gotowaniu, ale nie zawsze jest czas. Później po myciu jakimś płynem trzeba jeszcze myć płynem do mycia szyb i przecierać na sucho żeby smug nie było.

Dlatego teraz nie damy szyby :wink: .