Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 671
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Widziałam dziś bardzo podobne do tego kamienia elewacyjnego - chyba hiszpańskie :-? płytki z gresu szkliwionego.

http://www.domus.pl/?data=domus-elem&do=read&id=1218884954114&range=0000

Może one nie byłyby tak kłopotliwe do utrzymania czystości?

Interesuje mnie wykorzystanie tych płytek jak na tym zdjęciu.

http://www.meblebrw.pl/Offers/27-10-06-16-01-46classic_line_front_ledo_kolor_wi%C5%9Bnia.jpg

szyby, metale, plexi ...a potem sprzątać, sprzątać, sprzątać, myć, polerować, pucować ...

Mieszkanie ma być dla nas, nie odwrotnie :)

d5620s napisał:

Soniko-cudna ta szyba-ale widze że masz kuchenke gazową-jak w tym układzie z czystością tej szyby? no i samo gotowanie-opary, tłuszcz-dużo z tym roboty?

Dzięki d5620s , jak do tej pory nie narzekam, ale kotletów nie zdążyłam jeszcze usmażyć , bo pojechałam na urlop prawie zaraz po jej montażu.

Też mam szybę hartowaną i również nie narzekam z utrzymaniem czystości , sprawuje się znacznie lepiej niż kafle :lol:

A kotlety i schaby, owszem juz wiele razy smażyłam :wink:

• 2 weeks później...
Też mam szybę hartowaną i również nie narzekam z utrzymaniem czystości , sprawuje się znacznie lepiej niż kafle :lol:

A kotlety i schaby, owszem juz wiele razy smażyłam :wink:

A czym ją czyścisz z zachlapanego tłuszczu od kotletów i innych paluchów?

Z tłuszczu który pryska podczas smażenia przecieram płynem do szyb , czyści się bez żadnych problemów a wodę - samym ręcznikiem papierowym :)

Kuchnia jest jeszcze w trakcie wykańczania - więc miejscami pod rękami "fachowców" przy montażu np oświetlenia odprysnęła farba, ale to nie problem na szczęście mam cały skład resztek i sztukuję się bez problemu - cały dom mam pomalowany farbami firmy Keim mineralnymi - łatwo sie myją to już sprawdziłam. Zdjęcia nie do końca oddają kolor - on jest mocniejszy :D. Puste miejsce w kształcie rombu zajmie jeszcze jeden zielony luksfer ze światłem w środku.

http://images31.fotosik.pl/385/85a064c95297082e.jpg

http://images31.fotosik.pl/385/6ebfe320c85382e1.jpg

http://images43.fotosik.pl/22/125c016d3173d6ff.jpg

Nie ma sprawy :) za luksferami jest salon tzn jego część od wejścia. Hmm ja mam piętro więc wchodzę po schodach od razu do salonu który jest długim 8 na 4 metry pokojem połączonym z jadalnią 4 na 4 metry takie duże T tylko położone w lewo. Luksfery doświetlają w niewielkim stopniu, ale wieczorem jak włączę halogeny nad blatem to już całkiem ciekawy efekt świetlny powstaje. Poza tym na tej ścianie od strony salonu nic nie mogłoby stanąć dużego bo ograniczyłoby to wejście (tam jest też spiżarka) więc ściana zyskała na lekkości wg mnie. Luksfery mam częściowo matowe częściowo czyste te drugie przepuszczają światło dzienne.

Pozdrawiam

my planujemy lacobel lub inną szybę hartowaną.

W poprzednim mieszkaniu mieliśmy piękne hiszpańskie małe kafelki - białe z białą fugą (oczywiście impregnowaną ) - KOSZMAR !!!

Jesteśmy osobami, które gotują codziennie i mam już dosyć czyszczenia plam po burakach, kotletach i innych ...............................

Teraz tylko szyba i to na całej długości zabudowy (jest tego chyba z 8mb

:roll: )

my planujemy lacobel lub inną szybę hartowaną.

W poprzednim mieszkaniu mieliśmy piękne hiszpańskie małe kafelki - białe z białą fugą (oczywiście impregnowaną ) - KOSZMAR !!!

Jesteśmy osobami, które gotują codziennie i mam już dosyć czyszczenia plam po burakach, kotletach i innych ...............................

Teraz tylko szyba i to na całej długości zabudowy (jest tego chyba z 8mb

:roll: )

szybę też trzeba będzie czyścić :D mało tego, trzeba będzie ją pucować jak okna, żeby nie było smug ani zacieków z wody ;) IMHO

okna i lustra od lat myję Mr Muscle i nigdy nie musiałm ich "pucować", nie ma żadnych smug - myję je błyskawicznie ;)

Mniemam, że tak samo będzie w przypadku szkła w kuchni - nie będę musiała szorować fug itp.

Do tego na tłuste plamy nie ma nic lepszego niż Cilit Bang :p

Trochę chemii w domu i życie staje się łatwiejsze :wink:

szybę też trzeba będzie czyścić :D mało tego, trzeba będzie ją pucować jak okna, żeby nie było smug ani zacieków z wody ;) IMHO

mam obecnie kuchenkę, tzn cały piekarnik + panel sterujący ze szkła, i uważam, ze jest to super rozwiązanie: też się ciągle brudzi i chlapie, ale wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką i jest glanz :-) co prawda jest pod płyta a nie nad, wiec nie chlapie na nią tyle tłustych i kolorowych dobroci co na taką szybę nad kuchenką, ale tez często jest zabrudzona i czyści się na prawdę super :-) wiec wydaje mi się że taka tafla szklana nad płyta nie powinna być trudna do utrzymania w czystości.

Do tego na tłuste plamy nie ma nic lepszego niż Cilit Bang :p

Trochę chemii w domu i życie staje się łatwiejsze :wink:

wg mnie są lepsze.

W5 z lidla do tłustych plam. albo W5 z chlorem ;)

do okien też window cleaner W5 ;) i ceny inne.

no proszę - co prawda do Lidla mam kawał drogi - ale widzę, że warto pojechać :p

• 2 months później...