Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 671
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas na ścianie ostateczne będzie płyta taka jak blat tylko dużo cieńsza (parę mm). Po drodze były brane jeszcze pod uwagę: tapeta, stal szczotkowana i szkło. Ale poza estetyką liczyła się praktyczność więc wygrała płyta. Muszę tylko kolor wybrać. Czy taki jak blat (beż) czy ciemnobrązowy jak dolne szafki (góra będzie biała). Ja chciałam beż, małż woli brąz. Nie ma jak na razie jednomyślności :lol:. Dobrze, że mamy jeszcze 3 tygodnie na decyzję.

witam witam!!!

ja tez zastanawiam sie nad tym co położyć na ściany w kuchni i bardzo podoba mi sie pomysł szkła. czy posiadacie moze jakieś zdjęcia z takimi ścianami szklanymi?

mnie sie bardzo podoba taka kuchnia

http://images39.fotosik.pl/62/7a40136dce1e1349med.jpg

Bardzo fajne rozwiązanie - sama miałam tak mieć :)

Tu jest dużo przykładów:

http://forum.muratordom.pl/szklo-zamiast-kafli-w-kuchni,t113700.htm

• 1 month później...

Witam, kuchnia przyjdzie lada dzień a my nie mamy niczego wybranego na ściane! Myślałam kaflach 60X60 białych w polerze ale nie wiem czy to dobry pomysł...wrzucam zdjecia projektu moze cos komus wpadnie do głowy i podpowie:)

Szafki biały lakier, blat grafit, szafka wisząca czarne szkło. Podłoga jasny popiel.

http://images50.fotosik.pl/125/7446c68bd67f347bmed.jpg

http://images44.fotosik.pl/126/f91f33759b24c0bdmed.jpg

Ja płytki chyba wybrałam. Koloru ścian jeszcze nie znam, ale kuchnia będzie częściowo akacja, a częściowo Samoa Teak (fronty BRW, choć całość robiona w Bergmannie). Blaty i podłoga mają być ciemne, grafitowe, niejednolite. Do tego trochę mlecznego szkła w szafkach. Płytki wybrałam Opirus (taka pseudomozaika) krem z Opoczna z listwą silver coś tam. Ciągle jednak nie mam pewności, czy to dobry wybór.

Wydaje mi się, że ceny porównywalne do BRW. Tzn. może w efekcie wychodzi nieco drożej, ale to dlatego, że to studio daje o wiele większe możliwości. W BRW słyszłam co chwilę "tego nie możemy, tego wymiaru nie mamy, do tej serii nie ma takiej szafki, ten blat nie ma takie wykończenia, innych blatów nie mamy, tego nie robimy, musi być tak a nie inaczej itd". W Bergmanie można WSZYSTKO. W efekcie kuchnia wychodzi drożej, bo trzeba zapłacić za dodatkowe zaślepki, łączenia i inne bajery, ale mnie to bardziej odpowiada. Poza tym wybór frontów i blatów ogromny. Zobaczymy, jaki będzie efekt końcowy. Już się nie mogę doczekać, obym się nie zawiodła!

A co do wyborów... Mogę Ci tylko poradzić, żebyś była cierpliwa i dała sobie czas. Ja na początku też chciałam zupełnie inną kuchnię, a potem to był długi proces wybierania, dobierania, zastanawiania się, oglądania... Wielu zmian. W efekcie wyszło coś, co mi się bardzo podoba. Z Tobą pewnie też tak będzie.

hm....wszystko ok ale czy któs moze mi odpowiedziec na zadane pytanie??:):) Co do wyborów to faktycznie z czasem wybory ulegaja zmianie:) Moja kuccnia miala bycwenge a stanłęło na białym lakierze:)

A czyli nie tylko ja tak mam :) Ja też byłam zakochana w wenge, a w efekcie zrezygnowałam :) O stali nad kuchenką tez myślę, ale jak to się będzie czyścić? Czy ktoś ma to już może i użytkuje?

Osobiście wole cieplejsze wnetrza, Twoja kuchnia wydaje mi sie zbyt chłodna... Jednak jeśli nie miałabym innego wyboru, dałabym na ścianę to co jest na podłodze, ewentualnie tylko w większym formacie.

Ja mam na ścianie to z czego mam zrobiony blat :wink:

Też dałabym na ścianie coś bardzo zbliżonego do podłogi, w dużym formacie.

Zrobienie ściany z tego samego materiału co blat uważam generalnie za świetny pomysł, bo nie ma dylematu, jaki dobrać kolor. Ale jest to rozwiązanie dość kosztowne. Po drugie, w przypadku ciemnego blatu, a ten wygląda na dość ciemny, może dać efekt nieco przytłaczający.

Chciałam dac to co blat ale ma on strukture taka lekka z wrabkami i bałam sie ze na scianie bedzie kiepski do utrzymania w czystosci...mysle ze dam ten sam kolor co podłoga ale w formacie 60x60 i w połysku bo takie własnie mam do salonu i sporo zostanie:) Kuchnia nie ejst chłodna na tym projekcie ejst bez kolorów:) W sumie bedzie minimalistyczna ale ocieple ja kolorem sciany i dodatkami. Poza tym lubie takie surowe klimaty:)