Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Iwet to Twoja kuchnia i to Tobie ma się podobać :lol: Jedni lubią minimalistyczne, inni rustykalne itd i dobrze bo w przeciwnym razie mielibysmy wszyscy takie same kuchnie :lol: Ja dałabym szkło albo płytki w dużym formacie bądz kamień. Co do stali to wygląda fajnie ale czyści się okropnie :evil: szkło jest dużo łatwiejsze w tym względzie :wink:

• Odpowiedzi 671
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Myslałam o stali ale gdzie cos takiego dostane???

W hurtowni metali :) ale potem jest problem z obcięciem na konkretną wielkość

i wycięciem otworów pod gniazdka :) Ja mam taką blachę i jestem zadowolona :)

Ale polecam tylko dla cierpliwych :) Trzeba przecierać po myciu naczyń

lub smażeniu "strzelająceg" mięsa :)

Nad blachą mam dodatkowo pas płytek i pomiędzy jest taki "reling",

na którym mam zawieszony uchwyt na ręczniki. Można tez dokupić różne półeczki na przyprawy, uchwyt na książki, wieszaczki.... (hurtownia internetowa Dacter)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ph/gd/7shz/7nARNIyBc4bT5N1IFB.jpg

Polecam też płytki (białe lub szare) w połysku (najlepsze do utrzymania

w czystości!) lub szybę (białą).

Zamiast blachy (ja mam szczotkowaną, matową) można zastosować zastępnik,

który wygląda jak blacha (pytać w hurtowniach z akcesoriami meblowymi)

Ja chciałam na ścianę nad szafkami w kuchni dać płytki Opirus mozaika krem 60x30 Opoczna, przedzielone listwą silver. Ale... Położyłam te płytki teraz na ścianach w pralni (swoją drogą znalazłam w II gatunek za jedyne 31 zł/m2!!!) i są ładne, ale bardzo chropowate... I tak się teraz zastanawiam, czy w kuchni nie będą niepraktyczne. Szukam więc jako alternatywy jasnych, gładkich szkliwionych - jak najmniejszych. Może wręcz mozaika Perła z Tubądzina? Jak myślicie?

swojego czasu zastanawiałam sie nad takimi płtkami, ale ostatecznie będę miała blat na ścianie do jakichś 15cm pociągniety i przy kuchence trochę wyżej.

http://www.empikfoto.pl/albumy34/362828/707885/previews/24320672_plytki_kieliszek.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy34/362828/707885/previews/24320673_plytki_kuchnia.jpg

jak najmniejszych. Może wręcz mozaika Perła z Tubądzina? Jak myślicie?

Tak sobie czytam i myślę, że u siebie nie zrobiłabym mozaiki w kuchni. W mieszkaniu miałam małe płytki 10x10cm i wyglądały ładnie, ale to czyszczenie fug...tragedia. Bardzo mi się podoba mozaika - projektantka w programie Boskie wnętrza używa ich w każdym odcinku, ale wiem, ile czasu trzeba poswięcić na utrzymanie ich w czystości. I żeby położyć ładnie mozaikę trzeba super fachowca...W nowym domu, w którym mieszkam niemal rok, nie mam jeszcze okładziny ścian w kuchni, ale na pewno będzie szkło, tylko jeszcze nie wiem czy malowane czy przejrzyste + fototapeta...

swojego czasu zastanawiałam sie nad takimi płtkami, ale ostatecznie będę miała blat na ścianie do jakichś 15cm pociągniety i przy kuchence trochę wyżej.

http://www.empikfoto.pl/albumy34/362828/707885/previews/24320672_plytki_kieliszek.jpg

http://www.empikfoto.pl/albumy34/362828/707885/previews/24320673_plytki_kuchnia.jpg

Tez o tych myśle:)

Witaj Iwett

Te płytki powyżej ( te białe oczywiscie) ja mam w łazience. Sa super- wygladaja świetnie, ale do kuchni nad blat ich nie polecam- bardzo, bardzo łatwo się rysują. Nad blatem często chlapie, więc jak bedzie trzeba wyszorować te płytki, to juz po nich- zostaną szare zadrapania.

Bardzo mi sie podoba Twoja kuchnia, w wielu wyborach chyba się 'spotykamy'- nasza też jest biała, z połyskiem i szary blat. Płytki nad blatem są szare 30x60- trochę sie boję że za niski jest ten pasek i że bedzie się ściana brudzić nad nimi. Ale mój mąż się uparł, że 2 rzędy to juz nie to. Mam nadzieje że lateks do kuchni spełni swoja rolę.

Do Ciebie nad blat jak popatrzyłam to pomyślałam że tak trzeba coć białego, bo blat ciemny, a biały nad nim da wrażenie świetlistości. Dla mnie białe , duuże płyty, albo szkło. Widziałm u znajomych nad blatem szkło zupełnie przeźroczyste- było sliczne, zupełnie inne niż te szkła matowione.

Pozdrawiam M

trochę sie boję że za niski jest ten pasek i że bedzie się ściana brudzić nad nimi

Z własnego doświadczenia napiszę, że u mnie wersja gołej ściany, pomalowanej farbą lateksową się nie sprawdziła.

Plam z tłuszczu nie dało się usunąć i musiałam malować jeszcze raz.

Teraz mam szybę i jest OK.

no u mnie farba też się nie sprawdziła :( koszmar jakiś... na szkło się nie doczekam, spodobał mi się opirus- niby -mozaika. ale się boję , że się będzie straszna w utrzymaniu...na pododze mam real cotto krem, meble bardzo mocno pomarańczowe i jasny blat..ewentualnie myślałam o szarych dużych 30x60...ale nie wiem czy wprowadzać jeszcze jeden kolor...no i sufit mam drewniany, więc pewnie lepiej zostać przy jakimś neutralnym kolorze?? może ktoś doradzi? najważniejsze dla mnie-- żeby się dobrze czyściło (bo real cotto jest straszne...)no i oczywiście dobrze wyglądało...spróbuję wieczorkiem wrzucić jakieś zdjęcie...

• 6 months później...

cieszynianka ty chyba nie masz co robić ,

co drugi post to widze twoje linki do tematów które już były , masz jakąś satysfakcje z tego ,nie kapuje o co ci chodzi

tak na marginesie ,wiem że już wszystko było na tym forum , ale czasami przydaje sie powiew świeżej myśli a nie tylko te odgrzane

cieszynianka ty chyba nie masz co robić ,

co drugi post to widze twoje linki do tematów które już były , masz jakąś satysfakcje z tego ,nie kapuje o co ci chodzi

tak na marginesie ,wiem że już wszystko było na tym forum , ale czasami przydaje sie powiew świeżej myśli a nie tylko te odgrzane

:o Nie sprawdzam co jest w wątkach, czyje i jakie posty zawierają, zostawiam to poszukującemu odpowiedzi na zadane pytanie :roll:

Na szczęście nie ma przymusu czytania wszystkiego na Forum, więc nie musisz tego robić :lol:

A z kapowaniem, no cóż, różni ludzie różnie mają, u jednego działa, a u innego nie :roll:

:wink: