Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 671
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...

czy położenie między szafkami tapety oznaczonej jako zmywalna, choć nie stricte kuchenna może się sprawdzić? czy lepiej kombinować z jakimiś panelami lub farbą?

ogólnie to zależy mi na tym, aby ten element był łatwo zmienialny - w tej chwili mam ochotę na czerwień, ale za 2 lata może mi się zachcieć zieleni. dlatego odpadają płytki.

myślałam o tapecie za szkłem, ale to droga inwestycja dość jest.

więc stąd pomysł na tapetę bez szkła. albo może zmywalną fototapetę?

• 4 months później...

Witajcie.

30 czerwca odbieram mieszkanie, Na remont mam miesiąc, gdyż na początku sierpnia rodzę:) I nie chciałabym wrócić ze szpitala do remontowego kurzu:)

Pomysły na wykończenia mniej więcej mam - tzn meble itd, ale nie mam pojęcia jak to wszystk powykańczać. Głównie chodzi mi o kucnie - co na ściany?

Czy do kuchni IKEA - meble jak w pokoju 8:)

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen

pasowałby gres na ściany? Gres będzie na podłodze w przedpokoju i kuchni (taki sam) i teraz nie wiem czy się nie zagresuję:) Czy nie przesadzę??!! Prosze podsuńcie mi jakieś pomysły, co dac na ściane:/

• 1 month później...

To i ja podpytam, skoro już powstał taki wątek. Wybrałam już kuchnię, jest projekt, kuchnia będzie gotowa we wrześniu. Meble będą dwukolorowe - góra mdf lakierowany w kolorze kremowa biel, dół fornir w kolorze teak. I teraz pytanie bo chciałabym dać między szafki szybę lacobel ale zupełnie nie wiem w jakim kolorze. Chciałabym coś takiego żeby nie zlało się z gónymi szafkami, wstępnie wybrałam blat z konglomeratu niagara, ale jest to jeszcze do przemyślenia bo nie wiem czy blat ten nie jest zbyt ciapkowaty, a jak oglądam dwukolorowe kuchnie to najładniej wyglądaja stosunkowo gładkie blaty. Nie widziałam też tutaj nigdzie podobnej kuchni na forum choc przejrzałam sporo stron z wątku o kuchniach, ale może ktoś ma taką i mógłby powiedzieć jak ma to rozwiązane, ewntualnie ktoś może na forum ma większa wyobraźnię niż ja i jest w stanie coś podpowiedzieć.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam

czy orientuje się ktoś gdzie można kupić aluminiowe profile

do wsuwania paneli z blachy (lub szyb) nad blatem kuchennym?

Szerokość szczeliny powinna wynosić ok. 3mm.

Sprzedawano takie profile do niedawna w IKEA, ale z jakichś

powodów produkt wycofano. Kleić blachy do ściany nie chcę,

wiercić w arkuszach otworów też bym nie chciał. W marketach

budowlanych nie mają tych profili.

• 2 weeks później...
co do blachy na ścianę, to blachę nierdzewną szlifowaną tzw. szczotkowaną o jakiej tu mowa można zamówić i wyciąć taniej niż w studiu kuchennym, czyli tam gdzie zamawiają właśnie studia kuchenne. W dowolnej firmie zajmującej się cięciem laserowym np: w Krakowie http://www.lasart.pl , w Warszawie http://www.kastler.com.pl/ , w innych większych miastach też są takie firmy - wystarczy wpisać w wyszukiwarkę wycinanie laserowe i miasto. Trzeba tylko spytac czy od prywatnych osób tez przyjmują zlecenia, bo nie zawsze jest to możliwe. Takie firmy oferują też z regóły gięcie - to tak na zaś, jakby ktoś chciał wykonać coś innego niż tylko panel nad blatem. kiedyś widziałam nawet przyspawane wycinane laserowo fragmenty blachy stalowej ( nie nierdzewnej) do przęsła ogrodzenia - całkiem fajnie to wyglądało. można tez sobie wyciąć listwy do lazienki, jako wstawki między płytkami. Na obu stronach, które podałam są galerie z przykładami. Oczywiście nie są to raczej firmy, ktore zamontują te blachy, ale jeśli che się miec taniej niż w studiu kuchennym, to coś za coś. Bez problemu można wyciąć każdy otwór a nawet różne wzory, jakie tylko ktoś wymyśli. Co do czyszczenia nierdzewki to są specjalne środki w kazdym markcie budowlanym i sprzedającym sprzęt AGD- takie natłuszczające - zapobiegają odbiciom paluchów, ale blacha to jednak materiał trudniejszy do utrzymania w czystości niż płytki, ale zależy co się komu podoba.

sama natomiast myślę o szkle tylko nie przeźroczystym - chce ciemny brąz albo czarne, ma koś sprawdzoną firmę w Krakowie, która się tym zajmuje, najlepiej, żeby można tam było zamówić lustra w dowolnym kształcie i wymiarze w dobrej cenie - chcę mieć w jednej łazience lustro na całą ścianę a ściana jest ze skosem, chce tez wyciąć w tym lustrze otwory pod grzejnik.

Witam, nie chciałam kafelek. I poszłam na łatwiznę. Mam blachę, matową - więc nie widać zacieków, palców itp. Założyć też było łatwo bowiem są to.... tablice magnetyczne Ikea :))

http://images40.fotosik.pl/330/3d7588a5b116b2e4m.jpg

swietny pomysl....maja w roznych wymiarach?